Prop. 3 S (2015–2016)

Samtykke til ratifikasjon av avtale av 29. juni 2015 om opprettelse av Den asiatiske investeringsbanken for infrastruktur (AIIB)

Til innholdsfortegnelse

3 Nærmere om de enkelte bestemmelser i avtalen

3.1 Formål og oppgaver (artikkel 1–2)

Bankens hovedformål er i henhold til artikkel 1 å fremme bærekraftig økonomisk utvikling i Asia gjennom investeringer i infrastruktur og regionalt samarbeid. For å oppnå disse målsettingene ønsker AIIB å samarbeide tett med multilaterale og bilaterale utviklingsinstitusjoner.

Banken skal i henhold til artikkel 2 ha særskilt fokus på de minst utviklede landene i regionen og investeringer i privat sektor.

3.2 Medlemskap og kapital (artikkel 3–6)

I artikkel 3 defineres begrepet «medlem». Medlemskap er åpent for alle stater som er medlem av Verdensbanken (IBRD) eller Den asiatiske utviklingsbanken. Medlemmer med stemmerett er delt opp i to kategorier; de regionale og ikke-regionale. Aksjene er fordelt med 75 % av aksjene til de regionale og 25 % til de ikke-regionale landene.

Avtalens artikkel 4, 5 og 6 angir bestemmelser for fordeling og innbetaling av bankens aksjekapital på 100 milliarder amerikanske dollar. 20 % av den tildelte aksjekapitalen skal innbetales over fem år, mens 80 % skal stilles som garantikapital fra medlemsstatenes side.

Fordelingen av kapitalandeler er basert på en formel for kjøpekraftskorrigert bruttonasjonalprodukt (BNP), der BNP teller 60 % og kjøpekraft teller 40 %. Basert på denne formelen blir Norges kapitalandel på 0,55 % av 100 milliarder amerikanske dollar, det vil si 550 millioner dollar. Av dette blir Norges betalingsforpliktelse på 110 millioner amerikanske dollar, som vil si 22 millioner dollar i hver av de fem årene. Norges garantikapital blir på 440 millioner dollar.

I tillegg til et antall stemmer som følger av kapitalandelen, får medlemslandene tildelt en lik andel basisstemmer. Første pulje av medlemsstater får også tildelt et likt antall bonusstemmer. Til sammen medfører dette at Norges stemmevekt på 0,74 % blir noe høyere enn kapitalandelen på 0,55 %. Som bankens klart største aksjeeier blir Kinas kapitalandel på om lag 30 %, mens stemmeandelen blir på 26 %.

Til sammenlikning er Norges eierandeler i Verdensbanken (IBRD) 0,65 %; i Den asiatiske utviklingsbanken 0,37 %; i Den afrikanske utviklingsbanken 1,17 % og i EBRD 1,25 %.

3.3 Operasjonelle og finansielle forhold (artikkel 11–20)

Artiklene 11, 12, 13 og 14 omhandler operasjonelle forhold. De som mottar finansiering og faglig bistand må være medlem av banken. AIIB skal legge sunne forretningsmessige kriterier til grunn for all sin virksomhet. Banken skal diversifisere sin investeringsportefølje og behørig sikre sine inntekter og finansielle posisjon.

Finansielle forhold, som at AIIB kan kjøpe og selge verdipapirer, behandles i artikkel 16. I artikkel 17 åpnes det for at AIIB kan etablere særskilte fond for spesielle formål innenfor bankens virksomhet. Artikkel 18 gir bestemmelser for hvordan inntekter skal benyttes og åpner for at bankens overskudd skal kunne tilbakeføres til eierne. Hvordan banken skal forsikre seg mot eventuelle tap gjennom tapsavsetninger, beskrives i artikkel 20.

3.4 Organisasjon og ledelse (artikkel 21–36)

Banken vil få et råd, et styre, en president og en eller flere visepresidenter. Som i de andre utviklingsbankene skal rådet (Board of Governors) ha all makt, og kunne delegere myndighet til styret (Board of Directors) og eventuelt bankens ledelse. Hvert medlem får en representant (guvernør) og stedfortredende representant i rådet (artikkel 24).

Artiklene beskriver når og hvordan guvernørrådet, som har øverste myndighet, kan delegere makt til styret.

Styret er organisasjonens utøvende organ på vegne av rådet (artikkel 27). Styret består av tolv medlemmer, ni fra de regionale og tre fra de ikke-regionale medlemmene. Det forhandles nå om fordelingen av styreplasser. Det er foreløpig ikke avklart hvordan de tre styreplassene som er tildelt de ikke-regionale medlemmene vil fordeles og hvilke land som blir medlem av valgkretsen bak hvert styremedlem. Det arbeides for at den norske og nordiske representasjonen i styret blir best mulig. Det er en målsetning at valgkretsene skal være ferdigstilt i løpet av oktober.

Strategier og operasjonelle retningslinjer skal vedtas i styret. Styret skal møtes tentativt fire ganger i året, med rom for ytterligere telefon- eller videokonferanser. Hvert styremedlem skal kunne ha en eller to stedfortredende. Det er bestemt at styret i AIIB ikke skal ha fast tilholdssted ved hovedkvarteret i Beijing. Medlemmene vil med andre ord reise til styrets møter, ventelig fire ganger i året. Styret kan delegere myndighet til presidenten med minst tre fjerdedels flertall. Presidenten skal komme fra regionen. Bankens visepresident(er) skal ansettes av styret etter anbefaling fra presidenten.

Fram til styret etableres, blir viktige avgjørelser i forbindelse med etablering av banken tatt av de 57 sjefsforhandlerne. 24. august 2015 valgte sjefsforhandlerne kineseren Jin Liqun, som har ledet interimsekretariatet for opprettelsen av AIIB, til midlertidig president. Når guvernørrådet opprettes etter at banken er etablert, vil Liqun bli valgt inn for en periode på fem år. Valg av president skal være basert på en åpen prosess basert på kvalifikasjonskriterier som regulert i artikkel 29. Presidenten velges med minst to tredjedels flertall.

Artikkel 28 regulerer medlemsstatenes stemmevekt. Stemmevekten består av tre komponenter. Et likt antall stemmer per stat, en stemmeandel basert på hvert enkelt medlems aksjeandel og en andel som kun gis til de statene som deltar i gruppen av bankens grunnleggere. Norge blir en av disse statene ved ratifikasjon av avtalen.

For visse viktige avgjørelser er det innført en «super-majoritet» på to tredjedels flertall.

Bankens hovedsete skal være i Beijing, men banken kan etablere bransjekontor i medlemsstater (artikkel 32). Det er sannsynlig at AIIB vil få et kontor i Europa.

Artikkel 34 omhandler bestemmelser om rapportering og informasjon, som årsrapport og offentlig tilgjengelig revisjon.

3.5 Tilbaketrekking og suspensjon av medlemskap, immunitet og endringer i avtalen (artikkel 37–60)

Artikkel 37 fastsetter at en stat kan trekke seg som medlem i banken, men tidligst seks måneder etter at den har gitt skriftlig meddelelse om dette. Artikkel 38 fastsetter at rådet med to tredjetalls flertall kan suspendere en stats medlemskap dersom staten ikke oppfyller sine forpliktelser i henhold til avtalen.

Artiklene 46 til 52 fastsetter reglene for de ansattes privilegier og immunitet. Alle ansatte i banken, herunder eksperter og konsulenter i bankens tjeneste, har strafferettslig immunitet i forhold til sitt virke i banken, med mindre banken opphever en slik immunitet. AIIB, dens eiendom, inntekter og transaksjoner skal være fritatt for skatt og toll. Bankens president, visepresident(er), styremedlemmer, assisterende styremedlemmer og bankens øvrige ansatte skal også være fritatt for all form for skatt.

I artikkel 53 reguleres prosedyrene for endringer av avtalen. I artikkel 55 fastslås det at uenighet skal løses ved voldgift.

Av artikkel 57 fremgår det at avtalen er åpen for undertegning i Beijing 29. juni 2015 og frem til 31. desember 2015. Norge var en av de 50 statene som deltok og undertegnet avtalen 29. juni. Avtalen skal ratifiseres av medlemsstatene i tråd med nasjonale regler og senest innen 31. desember 2016.

Avtalen skal tre i kraft når minst ti medlemmer, med minimum 50 % av innskuddskapitalen, har deponert sine ratifikasjonsinstrumenter. Første kapitalinnskudd forfaller til betaling når statene deponerer sine ratifikasjonsdokumenter. Så snart avtalen trer i kraft, vil guvernørrådet møtes, velge inn den utpekte president og styremedlemmer, og klargjøre for operasjonalisering av banken.

Ifølge AIIBs interimssekretariat har 20 nye stater uttrykt ønske om å bli medlemmer av banken. Listen er konfidensiell. Tilslutning av nye medlemmer vil nødvendiggjøre en selektiv kapitaløkning. Siden en rekke nåværende søkerland ikke vil kunne ratifisere sitt medlemskap i AIIB før i 2016, vil det neppe bli aktuelt å gjennomføre noen kapitaløkning før i 2017.