Prop. 54 S (2014-2015)

Samtykke til godkjennelse av EØS-komiteens beslutning nr. 203/2014 av 30. september 2014 om innlemmelse i EØS-avtalen av forordning (EF) nr. 1107/2009 om omsetning av plantevernmidler og av EØS-komiteens beslutning nr. 208/2014 av 30. september 2014 om innlemmelse i EØS-avtalen av direktiv 2009/128/EF om fastsettelse av en ramme for fellesskapstiltak for å oppnå bærekraftig bruk av pesticider

Til innholdsfortegnelse

7 Konklusjon og tilråding

Mattilsynet har vurdert de nye rettsaktene på plantevernmiddelområdet og anbefalt at de gjennomføres i Norge. Mattilsynet har vurdert det slik at miljøet, og spesielt vannmiljøet, vil bli positivt påvirket i form av strengere kriterier for godkjenning, og innskjerping av bestemmelser for bruk på enkelte områder. Mattilsynet har vurdert at enkelte av helsekriteriene er svakere, og har identifisert små negative effekter på brukere av plantevernmidler eller de som arbeider med sprøytet materiale. Allmennheten vil ikke merke noen helseeffekter ved gjennomføring av regelverket. Plantehelsen vil bli positivt påvirket gjennom økt tilgang til preparater, med unntak for de plantekulturene som kan få et redusert antall preparater som følge av strengere miljøkriterier.

Gjennomføring av det nye regelverket og deltakelse i EUs regime for vurdering og godkjenning av plantevernmidler vil sikre et fortsatt høyt beskyttelsesnivå i Norge, og norsk forvaltning vil være basert på oppdatert kunnskap innenfor et fagområde i utvikling. Bakgrunnen for Norges unntak fra EUs tidligere regelverk om markedsføring av plantevernmidler var at norsk regelverk ga en høyere beskyttelse av helse og miljø.

Antallet godkjente plantevernmidler forventes å øke, siden markedet blir mer attraktivt ved deltakelse i en felles godkjenningsordning. Dette er positivt for landbruks- og gartnerinæringen. Andre brukere av plantevernmidler kan få restriksjoner som kan kreve benyttelse av andre metoder, og det kan ha økonomiske konsekvenser for dem.

Direktivet om bærekraftig bruk av pesticider vil i stor grad være sammenfallende med gjeldende nasjonalt regelverk og målsettinger på plantevernmiddelområdet om å redusere risiko for helse og miljø ved bruk av plantevernmidler og redusere avhengigheten av slike midler. Direktivet åpner for å fastsette strengere nasjonale regler. Integrert plantevern er sterkt vektlagt, noe som også er en del av den norske handlingsplanen for redusert risiko ved bruk av plantevernmidler. Direktivet er på enkelte områder strengere enn det norske regelverket, blant annet når det gjelder sprøyting i offentlig tilgjengelige områder. De fremtidige krav for funksjonstesting av spredeutstyr er strengere enn det Norge praktiserer i dag, både når det gjelder hvilket utstyr som skal testes og intervallet mellom testene.

Landbruks- og matdepartementet tilrår godkjennelse av beslutningene i EØS-komiteen om endring av EØS-avtalens vedlegg II ved innlemmelse av forordning (EF) nr. 1107/2009 om omsetning av plantevernmidler og om å endre EØS- avtalens vedlegg XX ved innlemmelse av europaparlaments- og rådsdirektiv 2009/128/EF om fastsettelse av en ramme for fellesskapstiltak for å oppnå bærekraftig bruk av pesticider. Utenriksdepartementet slutter seg til dette.

Til forsiden