Prop. 56 L (2022–2023)

Lov om opphevelse av eldreombudsloven

Til innholdsfortegnelse

3 Gjeldende rett

Lov om Eldreombudet danner rammen for Eldreombudets arbeidsområde og virksomhet. Det er i forarbeidene til loven (Prop. 64 L (2019–2020) Lov om Eldreombudet) vist til at en egen lov er egnet for å tydeliggjøre virksomhetens faglige uavhengighet og gi hjemmel for Eldreombudets tilgang til informasjon. Det ble videre vist til at en egen lov vil kunne gi en oppmerksomhet og tyngde til Eldreombudets arbeid. Loven skal både bidra til å fremme eldres interesser i samfunnet og regulere Eldreombudets oppgaver og virksomhet slik at Eldreombudet kan ivareta dette formålet.

Loven fastslår at Eldreombudet er et uavhengig forvaltningsorgan administrativt underordnet Kongen og departementet som ikke kan instrueres i sin faglige virksomhet. Eldreombudet skal ledes av et Eldreombud som åremålsbeskikkes av Kongen i statsråd for en periode på seks år.

Eldreombudet skal etter lovens § 3 arbeide for å fremme eldres interesser på alle samfunnsområder overfor både det offentlige og private, og følge med på utviklingen i eldres situasjon. Det følger videre av lovens § 4 at Eldreombudet både kan virke av eget tiltak eller etter henvendelser fra andre. Eldreombudet har ikke myndighet til å avgjøre enkeltsaker og er ikke klageorgan for vedtak fra forvaltningen, men kan etter lovens § 5 avgi uttalelser om forhold som inngår i Eldreombudets ansvarsområde. Videre følger det av loven § 7 at offentlige og private uten hinder av taushetsplikt skal gi Eldreombudet opplysninger som er nødvendige for at Eldreombudet skal kunne utføre sine oppgaver etter loven. Eldreombudet skal også ha adgang til alle offentlige og private institusjoner hvor Eldreombudet vurderer det som nødvendig med slik adgang.