Prop. 64 L (2017–2018)

Endringer i universitets- og høyskoleloven (NOKUTs oppgaver, eksamen og personvern mv.)

Til innholdsfortegnelse

6 Utestenging på grunnlag av straffbare forhold – politiattest

6.1 Gjeldende rett

Studenter som i løpet av studiet kan komme i kontakt med mindreårige under praksisopphold, kan bli avkrevd politiattest. Dette følger av universitets- og høyskoleloven (uhl.) § 4-9 første ledd. Det følger også av denne lovbestemmelsens tredje ledd at den som er dømt for forhold som innebærer at vedkommende må anses uskikket til å delta i arbeid med svake grupper, kan utestenges fra praksisstudier eller klinisk undervisning på visse vilkår.

Tilsvarende gjelder hvis noen er siktet eller tiltalt for overtredelse av de aktuelle straffebudene. Da kan vedkommende utestenges inntil saken er avgjort.

6.2 Høringsforslaget

Departementet viste i høringsnotatet til at det var ønskelig å presisere i loven at også studenter som ikke er dømt, men som har vedtatt forelegg kan utestenges. Hensynene bak regelen om politiattest gjør seg gjeldende selv om en straffesak avgjøres ved forelegg i stedet for dom. Departementet har antatt at utestenging på bakgrunn av vedtatt forelegg allerede praktiseres ved institusjonene i dag, men krav om politiattest og mulig utestenging er inngripende tiltak der det må settes strenge krav til lovhjemmel. Endringen er først og fremst en presisering og oppdatering av lovteksten.

6.3 Høringsinstansenes uttalelser

Høgskolen i Oslo og Akershus, Lovisenberg diakonale høgskole, Nord universitet, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, Norsk medisinstudentforening, Norsk studentorganisasjon, Norsk sykepleieforbund, Pedagogstudentene, Studentdemokratiet i Sørøst-Norge, Studentorganisasjonen i Agder, Universitetet i Agder, Universitetet i Bergen, Universitetet i Oslo og Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet støtter forslaget.

Norsk medisinstudentforening er av den oppfatning at alle studenter som skal ha kontakt med mindreårige under praksisopphold skal bli avkrevd politiattest. Studentorganisasjonen i Agder mener at på områder hvor politiattest kan bli avkrevd, bør hjemmelsgrunnlaget både for innhenting av denne samt konsekvenser være klart. Pedagogstudentene presiserer at det er viktig med skikkethetsvurdering i lærerutdanningene.

6.4 Departementets vurdering

Departementet viser til at studenter som kan komme i kontakt med mindreårige under praksisopphold i løpet av studiet, kan bli avkrevd politiattest som nevnt i politiregisterloven § 39 første ledd. Dette følger av uhl. § 4-9 første ledd. Fremleggelse av politiattest skal primært fremlegges ved opptak, eventuelt underveis i utdanningen, men før første praksisperiode inngår i utdanningen. Det følger også av § 4-9 tredje ledd at den som er dømt for forhold som innebærer at vedkommende må anses uskikket til å delta i arbeid med svake grupper, kan utestenges fra praksisstudier eller klinisk undervisning på visse vilkår. Tilsvarende gjelder hvis noen er siktet eller tiltalt for overtredelse av de aktuelle straffebudene. I slike tilfeller kan vedkommende utestenges inntil saken er avgjort.

Flere av høringsinstansene er av den oppfatning at det bør foreligge et skal-krav i loven i stedet for et kan-krav som det er i dag. Etter bestemmelsens formål kan en politiattest bare kreves hvor kontakten skjer på en slik måte at det kan være aktuelt å foreta en utelukkelse fra undervisningen på grunn av hensyn til pasienter, klienter, elever, barnehagebarn eller andre. Hvis en slik kontakt bare skjer i sammenhenger hvor studentene er under full kontroll av lærere eller annet personell, vil utelukkelse på dette grunnlag ikke være aktuelt, og det er ikke grunnlag for å stille krav om politiattest.

Departementet viser til at hensynene bak reglene gjør seg gjeldende selv om en straffesak er avgjort ved forelegg i stedet for dom. På området for politiattest bør hjemmelsgrunnlaget både for innhenting og konsekvenser av eventuelle merknader på politiattesten være klar. Departementet foreslår derfor å ta inn i lovteksten en formulering om at vedtatt forelegg for de overtredelsene som kan fremkomme av politiattesten, er grunnlag for utestengning fra praksisstudier eller klinisk undervisning. Politiattesten inneholder da opplysninger om hvorvidt studenten er siktet, tiltalt, har vedtatt forelegg eller dømt for straffbare forhold som er omtalt i politiregisterloven § 39.

Det vises til lovforslaget § 4-9 tredje ledd.

Til forsiden