Prop. 72 S (2017–2018)

Utbygging og finansiering av E16 Eggemoen – Jevnaker – Olum i Buskerud og Oppland

Til innholdsfortegnelse

3 Lokalpolitisk behandling

Et forslag til bompengeopplegg for prosjektet E16 Eggemoen – Jevnaker – Olum ble sendt lokale myndigheter for behandling i november 2015. Oppland og Buskerud fylkeskommuner fattet vedtak i tråd med forslaget fra Statens vegvesen. Jevnaker kommune fattet et vedtak som ikke var i tråd med forslaget og heller ikke i tråd med gjeldende retningslinjer og føringer for bompengefinansiering. Ringerike kommune fattet vedtak om at de ville følge Jevnaker kommune.

Som følge av manglende omforente vedtak, ble saken forelagt Samferdselsdepartementet. Et revidert forslag til bompengeopplegg ble deretter lagt fram for ny lokalpolitisk behandling i november 2016. Både Buskerud og Oppland fylkeskommuner og Ringerike og Jevnaker kommuner har sluttet seg til det reviderte opplegget:

Jevnaker kommune fattet følgende vedtak i møte i kommunestyret 17. november 2016:

  • 1. Utbyggingen av E16 på strekningen Eggemoen – Olum delfinansieres med bompenger. Innkrevingen skjer i begge retninger i automatiske bomstasjoner på gammel og ny E16 og fv. 241, som vist på kart for alternativ 3 i bomutredningen av 2. november 2015.

  • 2. Det legges til grunn at utbyggingen skjer i perioden (2017/2018 – 2020/2021)

  • 3. Ved bruk av elektronisk brikke får kjøretøy i takstgruppe 1 rabatt på 20 pst. Det vil ikke bli gitt rabatt til kjøretøy i takstgruppe 2.

  • 4. Bompengeordningen baseres på felles månedlig passeringstak på 40 passeringer som gjelder for alle bomstasjonene på sidevegene. I tillegg innføres timesregel som gjelder felles for alle bomstasjonene på sidevegene. Passeringstak og timesregel gjelder ikke for ny E16. For øvrig legges gjeldende takstretningslinjer til grunn.

  • 5. Ved åpning av Eggemoen – Olum forutsettes det at den gjennomsnittlige taksten blir om lag 55 2016- kr på ny E16, og 20 kroner på eksisterende E16 og på fv.241. Dette tilsvarer om lag:

  • 55–60 kr på ny E16 og 20–23 kr på eksisterende E16 og på fv. 241 for kjøretøy i takstgruppe 1 (kjøretøy med tillatt totalvekt til og med 3500 kg og kjøretøy i kjøretøygruppe M1)

  • Kjøretøy i takstgruppe 2 (kjøretøy med tillatt totalvekt fra og med 3501 kg med unntak av kjøretøy i kjøregruppe M1) betaler 2,5 ganger taksten for lette kjøretøy.

  • 6. Dersom økonomien i prosjektet blir dårligere enn det som er lagt til grunn, aksepteres det at gjennomsnittstaksten økes med inntil 20 pst. og at innkrevingsperioden forlenges med inntil 5 år.

  • 7. Skulle det vise seg at økonomien i prosjektet blir vesentlig gunstigere enn det som er lagt til grunn i Statens vegvesens finansieringsanalyse (jf bompengegrunnlaget av 2. november 2015), forutsettes det at takstene ved oppstart av innkrevingen for E16 Eggemoen–Olum kan settes lavere enn de som er beregnet i finansieringsanalysen. Endelig takst- og rabattsystem skal legges frem for lokalpolitisk behandling i god tid før innkrevingen tar til.

  • 8. Bompengeperioden settes til 15 år fra åpning av strekningen Eggemoen – Olum.

Ringerike kommune fikk en redegjørelse om saken og vedtaket til Jevnaker kommune i møte i kommunestyret 15. desember 2016. Kommunestyret sluttet seg til ordførerens redegjørelse.

Oppland fylkeskommune og Buskerud fylkeskommune fattet følgende likelydende vedtak i møter i fylkestinget henholdsvis 13. og 15. desember 2016:

  • 1. Utbyggingen av E16 på strekningen Eggemoen – Olum delfinansieres med bompenger. Innkrevingen skjer i begge retninger i automatiske bomstasjoner på gammel og ny E16 og fv. 241, som vist på kart for alternativ 3 i bompengeutredning av 2. november 2015.

  • 2. Det legges til grunn at utbyggingen skjer i 2017/2018–2020/2021.

  • 3. Ved bruk av elektronisk brikke får kjøretøy i takstgruppe 1 en rabatt på 20 pst. Det vil ikke bli gitt rabatt til kjøretøy i takstgruppe 2.

  • 4. Bompengeordningen baseres på felles månedlig passeringstak på 40 passeringer som gjelder for alle bomstasjonene på sidevegene. I tillegg innføres timesregel som gjelder felles for alle bomstasjonene på sidevegene. Passeringstak og timesregel gjelder ikke for ny E16. For øvrig legges gjeldende takstretningslinjer til grunn.

  • 5. Ved åpning av Eggemoen – Olum forutsettes det at den gjennomsnittlige taksten blir om lag 55 2016-kr på ny E16, og 20 kroner på eksisterende E16 og på fv. 241. Dette tilsvarer omlag:

  • 55–60 kr på ny E16 og 20–23 kr på eksisterende E16 og på fv. 241 for kjøretøy i takstgruppe 1 (kjøretøy med tillatt totalvekt til og med 3 500 kg og kjøretøy i kjøretøygruppe M1).

  • Kjøretøy i takstgruppe 2 (kjøretøy med tillatt totalvekt fra og med 3 501 kg med unntak av kjøretøy i kjøretøygruppe M1) betaler 2,5 ganger taksten for lette kjøretøy

  • 6. Dersom økonomien i prosjektet blir dårligere enn lagt til grunn, aksepteres det at gjennomsnittstaksten økes med inntil 20 pst. og at innkrevingsperioden forlenges med inntil 5 år.

  • 7. Skulle det vise seg at økonomien i prosjektet blir vesentlig gunstigere enn det som er lagt til grunn i Statens vegvesens finansieringsanalyse (jf. bompengegrunnlaget av 2. november 2015), forutsettes det at takstene ved oppstart av innkrevingen for E16 Eggemoen – Olum kan settes lavere enn de som er beregnet i finansieringsanalysen. Endelig takst- og rabattsystem skal legges frem for lokalpolitisk behandling i god tid før innkrevingen tar til.

  • 8. Bompengeperioden settes til 15 år fra åpning av strekningen Eggemoen – Olum.

  • 9. Det gis tilslutning til at anlegget på strekningen kan startes opp, basert på Statens vegvesensanbefalte finansieringsopplegg, så snart Stortingets tilslutning til den foreslåtte bompengeordningen foreligger.

  • 10. Under forutsetning av Kommunal- og moderniseringsdepartementets godkjenning, garanterer [Oppland/Buskerud] fylkeskommune ved selvskyldnerkausjon for et maksimalt låneopptak for bompengeselskapet, begrenset oppad til samlet 2.140 mill. kr, fordelt med 1.800 mill.kr. på Oppland og 340 mill. kr. på Buskerud fylkeskommune for hele strekningen Eggemoen – Olum, med tillegg av 10 pst. av til enhver tid gjeldende hovedstol til dekning av eventuelle påløpte renter og omkostninger.

    Det samlede garantibeløpet blir følgelig 1.980 mill. kr. på Oppland fylkeskommune og 375 mill. kr. på Buskerud fylkeskommune. Garantien gis med pant i bompengeselskapets rettighet til å innkreve bompenger. Til grunn for garantivedtaket legges en beregningsteknisk lånerente på 5,5 pst. de første 10 årene, deretter 6,5 pst.

  • 11. Garantien gjelder fra første opptrekk på finansieringen i forbindelse med rekvisisjoner fra Statens vegvesen i byggeperioden, og gjennom innkrevingsperioden på 15 år. Innkrevingsperioden kan i særskilte tilfelle forlenges med inntil fem år. I tillegg skal garantiengjelde inntil to år, jf. garantiforskriftenes § 3. Samlet garantitid blir, inkludert byggeperioden, på inntil 26 år fra første opptrekk på finansieringen i forbindelse med rekvisisjoner fra Statens vegvesen.

  • 12. Garantistens utlegg kan dekkes gjennom en økning av gjennomsnittstaksten med inntil 20 pst. og en forlengelse av bompengeperioden med inntil 5 år. Garantien gjelder inntil bompengeselskapets gjeld er nedbetalt og reduseres i takt med nedbetalingen av lånet. Det forutsettes at garantien blir sikret 1. prioritet i retten til å kreve inn bompenger.