Prop. 76 L (2021–2022)

Endringer i naturmangfoldloven (utnytting av genetisk materiale med opprinnelse i andre land og tradisjonell kunnskap knyttet til utnytting av slikt materiale)

Til innholdsfortegnelse

3 Økonomiske og administrative konsekvenser av lovforslaget

For Miljødirektoratet vil det påløpe administrative og økonomiske konsekvenser knyttet til oppfølgingen av lov- og forskriftsendringene. Dette gjelder arbeid med systematisering av innkomne erklæringer, arbeid med å gjøre opplysningene fortløpende tilgjengelig for departementet, tilpasning av elektronisk søknadssenter, samarbeid med private aktører, kontakt med den internasjonale informasjonsutvekslingsmekanismen etter Nagoyaprotokollen artikkel 14 og parten som har gitt samtykke til utnytting. For Miljødirektoratet anslås merbehovet til ¼ årsverk, som dekkes innenfor gjeldende budsjettrammer.

De foreslåtte reglene vil ha økonomiske og administrative konsekvenser for forskere og næringslivet, som må sørge for å inneha nødvendige opplysninger samt avgi erklæring til Miljødirektoratet i tråd med forslaget. Aktørene har imidlertid allerede etter gjeldende rett plikt til å ha opplysninger om samtykke, vilkår og opprinnelse for genetisk materiale dersom de utnytter genetisk materiale fra et land som har slike krav.

Forslaget kan ha positive konsekvenser for tilbyderne i andre land av genetisk materiale og tradisjonell kunnskap om utnytting av slikt materiale, ved å legge til rette for at disse får informasjon om utnytting her i landet, og dermed kan håndheve eventuelle gjensidig avtalte vilkår om fordelsdeling.