St.meld. nr. 28 (2004-2005)

Om evaluering av maksimalpris i barnehager

Til innholdsfortegnelse

5 Økonomiske og administrative konsekvenser

Regjeringen legger til grunn at full behovsdekning ved trinn 1 i maksimalprisen vil kunne nås i løpet av 2006. Regjeringen vil komme tilbake med endelig forslag til måltall for 2006 i statsbudsjettet for 2006.

Spørsmålene om utforming av regelverk for trinn 2 som drøftes i denne meldingen, samt unntaksregler og øvre grense for maksimalpris, har ingen budsjettmessige konsekvenser. For den enkelte barnehageeier vil imidlertid utformingen av regelverk kunne ha økonomiske konsekvenser. For at barnehageeier ikke skal settes i en vanskelig økonomisk situasjon og/eller at kvaliteten i tilbudet rammes, mener departementet at dagens unntaksregler fra maksimalpris bør videreføres. Departementet mener likeledes at det bør åpnes for at barnehageeiere som gir et tilbud ut over det ordinære, skal kunne overstige maksimalprisen dersom det ekstraordinære tilbudet medfører økte kostnader. En øvre grense for å overstige maksimalpris vil kunne sette barnehageeier i en vanskelig økonomisk situasjon, selv om evalueringen viser at de fleste barnehageeiere overholder maksimalprisgrensen. For å redusere de negative konsekvensene, er det viktig at en slik øvre grense ikke settes for lavt. Barne- og familiedepartementet vil komme tilbake til spørsmålet om innføring av en øvre grense og eventuelt nivå for en slik grense i forbindelse med senere arbeid med forskrift om foreldrebetaling i barnehage, maksimalpris trinn 2.

I statsbudsjettet for 2005 er det lagt inn midler til å dekke merkostnadene som følge av forslaget til endring av forskriften om likeverdig behandling fra 1. august 2005. Skjønnsmidlene til barnehageformål er økt med 1 248 mill. kroner, hvorav om lag 230 mill. kroner skal dekke kostnadene ved den foreslåtte endringen. Helårsvirkning er 550 mill. kroner. Dette beløpet er beregnet på bakgrunn av regnskapstall for 2003 fra den enkelte barnehage i et representativt utvalg på 50 kommuner. Om lag 60 prosent av de ikke-kommunale barnehagene vil få økt offentlig tilskudd som følge av denne endringen.

Forslaget til endring av forskrift om likeverdig behandling har i liten grad administrative konsekvenser for kommuner, barnehageeiere og fylkesmenn. Forslaget til endring vil innebære en viss forenkling fordi kommunene kan utmåle samme tilskudd til et flertall av de ikke-kommunale barnehagene. Kommunene må da imidlertid forsikre seg om at den enkelte barnehage får det tilskuddet den har krav på ut fra kostnadsdekningsprinsippet. Noen barnehager vil ha krav på mer enn 85 prosent av hva kommunens egne barnehager mottar. Barne- og familiedepartementet utarbeidet i 2004 en veileder og regnearkmodell til hjelp for kommunene ved utmåling av tilskudd i tråd med forskriften. Ved en endring av forskriften fra 1. august 2005 i tråd med forslaget, vil denne veilederen videreføres med små justeringer. Også for barnehageeiere og fylkesmennene som er klageinstans, vil forslaget til endring innebære en viss forenkling ved at det blir lettere å fastslå om barnehagen har fått tilskudd i tråd med forskriften.

Til forsiden