St.meld. nr. 32 (1996-97)

Om tilskuddsregler for barne- og ungdomsorganisasjonene

Til innholdsfortegnelse

1 Stensrudutvalgets forslag til regelverk om tilskudd til barne- og ungdomsorganisasjoner

Kapittel 1 Alminnelige bestemmelser

§ 1

Formål

§ 2

Definisjoner

§ 3

Definisjoner og krav vedrørende kurs

§ 4

Tilskuddsmyndighetene

§ 5

Tilskuddsrammer, tilskuddssummer og typer av tilskudd

§ 6

Basisbeløpet

§ 7

Tilskuddsmottaker

§ 8

Avregning av tilskudd

§ 9

Tilsagnsbrev

§ 10

Forholdet til forvaltningsloven og offentlighetsloven. Klage.

Kapittel 2 Organisasjoner mv som kan gis tilskudd. Gruppeinndeling

§ 11

Organisasjoner som går inn under regelverket. Gruppeplassering

§ 12

Gruppe A: selvstendige barne- og ungdomsorganisasjoner

§ 13

Gruppe B: selvstendige barne- og ungdomsorganisasjoner med ideologiske bindinger

§ 14

Gruppe C: andre organisasjoner som driver et utstrakt barne- og/eller ungdomsarbeid

§ 15

Gruppe D: mindre organisasjoner

§ 16

Paraplyorganisasjoner mv., internasjonale institusjoner og ordninger

Kapittel 3 Driftstilskudd til nasjonalt arbeid

§ 17

Hvem som kan gis driftstilskudd og tilskuddets maksimum

§ 18

Poengberegning for aktiviteter

§ 19

Driftstilskudd for organisasjoner i gruppe A, B og C. Uttrapping

§ 20

Driftstilskudd for organisasjoner i gruppe D

Kapittel 4 Tilskudd til nasjonale prosjekter

§ 21

Hvem som kan gis prosjekttilskudd

§ 22

Nærmere om formålet og avgrensinger

§ 23

Tilskuddets størrelse

Kapittel 5 Driftstilskudd til internasjonalt arbeid

§ 24

Hvem som kan gis driftstilskudd til internasjonalt arbeid

§ 25

Poenggivende aktiviteter

§ 26

Internasjonale poeng

§ 27

Tilskuddets størrelse

Kapittel 6 Tilskudd til internasjonale prosjekter

§ 28

Hvem som kan gis internasjonalt prosjekttilskudd

§ 29

Nærmere om formålet og avgrensinger

§ 30

Tilskuddets størrelse

Kapittel 7 Tilskudd til organisasjoner mv etter § 16

§ 31

Hvem som kan gis tilskudd og tilskuddets størrelse

Kapittel 8 Søknad, revisjon og utbetaling

§ 32

Søknad

§ 33

Revisorattestasjoner

§ 34

Utbetaling

Kapittel 9 Opplysningsplikt, dokumentasjon og kontroll mv

§ 35

Opplysningsplikt mv

§ 36

Dokumentasjon mv

§ 37

Kontroll

§ 38

Sanksjoner ved brudd på regelverket

Kapittel 10 Resultatoppfølging og evaluering

§ 39

Resultatoppfølging og evaluering

Kapittel 11 Ikrafttredelse og overgangsregler

§ 40

Ikrafttredelse og overgangsregler

1.1 Alminnelige bestemmelser

§ 1 Formål

Formålet med tilskuddsordningene er å legge til rette for barns og ungdoms deltakelse i barne- og ungdomsorganisasjonene. Organisasjonene skal sikres og styrkes som arena for medbestemmelse og demokrati og som barns og ungdoms redskaper for deltakelse i samfunnet.

Tilskuddene skal bidra til at organisasjonene kan drive nasjonalt og internasjonalt arbeid, herunder sentral koordinering og opplæringsvirksomhet. Tilskuddene skal være en stimulering av aktivitet og medvirke til mangfold i barne- og ungdomsorganisasjonene.

§ 2 Definisjoner

I dette regelverk menes med:

  1. departementet, Barne- og familiedepartementet;

  2. organisasjon, barne- og ungdomsorganisasjon som går inn under regelverket, når ikke annet fremgår av sammenhengen;

  3. grunnlagsår, det kalenderår som er grunnlag for opplysninger om antall medlemmer, lokallag, fylker, deltakerdager på kurs etc. i søknad om tilskudd;

  4. søknadsår, det kalenderår søknadsfristen utløper, dvs. året etter grunnlagsåret;

  5. tilskuddsår, det kalenderår søknaden gjelder og tilskudd utbetales for, dvs. året etter søknadsåret;

  6. tellende medlem, en person som pr. 31. desember i grunnlagsåret er under fylte 30 år, individuelt og frivillig har meldt seg inn i en organisasjon, står tilsluttet et tellende lokallag og har betalt årskontingent for grunnlagsåret. (Det er bare tellende medlemmer under fylte 26 år som gir poeng ved driftstilskudd til nasjonalt arbeid, jf § 18);

  7. medlem, en person som pr 31. desember i grunnlagsåret er medlem i en organisasjon etter dens egen definisjon, herunder tellende medlemmer og andre medlemmer med demokratiske rettigheter i organisasjonen;

  8. årskontingent, et beløp som blir betalt for inntil ett kalenderårs medlemskap i en organisasjon. Årskontingenten kan innbetales til lokalt, regionalt og/eller sentralt ledd, og ved én eller ved flere innbetalinger. Det gjelder ikke særlige krav til kontingentens størrelse. En organisasjon kan ha differensierte kontingentsatser som tar hensyn til medlemmets alder, økonomi, familieforhold, innmelding på slutten av året o.l. Ved innbetaling må det komme klart frem hvilket år og hvem årskontingenten gjelder for. Kontingent skal betales for ett år av gangen, og kontingent som er betalt tidligere enn et halvår før grunnlagsåret teller ikke for grunnlagsåret. Fra denne regel gjelder to unntak:

  • Ved nyinnmelding i siste halvår kan kontingent for innmeldingsåret og første hele medlemsår betales samtidig.

  • Etter søknad kan Fordelingsutvalget gi dispensasjon, slik at det i organisasjoner som arbeider for ungdom i utenlandsopphold kan betales samlet kontingent for inntil tre klart angitte år;

  1. I.

    sentralt medlemsregister, EDB-ført eller manuelt ført oversikt over alle medlemmene i organisasjonen, der det skilles mellom tellende og andre medlemmer, og med følgende opplysninger pr. 31. desember i grunnlagsåret for hver enkelt: navn, adresse, fødselsår og lokallagstilknytning;

  2. J.

    tellende lokallag, lag som pr. 31. desember i grunnlagsåret er en selvstendig enhet i organisasjonen, har egne vedtekter, minst 5 tellende medlemmer under fylte 30 år, årsmøte og eget styre valgt av og blant medlemmene. For lokallag der bare lederen er gammel nok til å ha fulle demokratiske rettigheter i organisasjonen, kan organisasjoner i gruppe B, C eller D søke om dispensasjon fra kravet om eget styre valgt av og blant medlemmene. Tellende lokallag skal ha en selvstendig økonomi med eget årsregnskap og det må være sendt årsrapport for grunnlagsåret til sentralleddet, jf § 2 bokstav m og § 36. Arbeidsgrupper, underavdelinger o.l. som er tilknyttet laget, regnes ikke som egne, tellende lokallag;

  3. K.

    barne- og ungdomsstruktur, den enhet som organiserer barne- og/eller ungdomsarbeidet i en organisasjon;

  4. L.

    paraplyorganisasjon, organisasjon av barne- og ungdomsorganisasjoner og/eller klubber, eventuelt også med enkeltpersoner som medlemmer;

  5. M.

    årsrapport fra lokallag, rapport for det enkelte grunnlagsår, datert og underskrevet av lederen for lokallaget, med opplysning om dato for gjennomført årsmøte i grunnlagsåret, med navn og adresse på styrets medlemmer pr. 31. desember i grunnlagsåret, og med bekreftelse om lokallaget pr. 31. desember i grunnlagsåret hadde minst 5 tellende medlemmer under fylte 30 år.

Mindretallsforslag (Tronstad, Tømmerbakke, Vik).

Alternativ formulering av § 2 bokstav f:

«f) tellende medlem, en person som pr. 31. desember i grunnlagsåret er under fylte 30 år, individuelt og frivillig har meldt seg inn i organisasjonen, står tilsluttet et lokallag og har betalt årskontingent for grunnlagsåret. (Det er bare tellende medlemmer under fylte 26 år som gir poeng ved driftstilskudd til nasjonalt arbeid, jf § 18).»

Mindretallsforslag (Stensrud)

Alternativ formulering av § 2 bokstav f:

«f) tellende medlem, en person som pr. 31. desember i grunnlagsåret er under fylte 26 år, individuelt og frivillig har meldt seg inn i en organisasjon, står tilsluttet et tellende lokallag og har betalt årskontingent for grunnlagsåret.»

§ 3 Definisjoner og krav vedrørende kurs

En organisasjon gis poeng for kursdeltakelse etter § 18 annet ledd bokstav c. Deltakerdager på kurs fremkommer ved å multiplisere antall deltakere med antall kursdager.

To kategorier sentrale ledertreningskurs kan gi poeng:

  1. Lederopplæringskurs,hvor man får opplæring i og/eller lærer å bruke lederferdigheter innen emnene organisasjonskunnskap og ideologi.

  2. Instruktøropplæringskurs, hvor man får opplæring i å instruere eller hjelpe til i instruksjon innen organisasjonens aktiviteter. Kursprogrammet skal inneholde en rimelig balanse mellom teoretisk opplæring og praktiske øvelser som har til formål å illustrere emner innen instruktøropplæringen, gi deltakerne praktisk trening i å instruere andre, eller mer grunnleggende trening i nye teknikker og tema.

Kurs med elementer av både lederopplæringskurs og instruktøropplæringskurs kan aksepteres.

Styremøter, årsmøter og alle andre vedtektsfestede møter regnes ikke som kurs.

Kurs kan arrangeres i fellesskap med andre godkjente organisasjoner dersom tiltaket ellers fyller kravene til et kurs. Bare én organisasjon kan oppgi kurset i sin søknad.

Kurs skal planlegges, gjennomføres og følges opp av sentralleddet i organisasjonen, eventuelt barne- og ungdomsstrukturen, som også skal være faglig og økonomisk ansvarlig for kurset. Den tekniske side av arrangementet kan likevel delvis overlates til regionalt eller lokalt ledd.

Kurs skal gå over minimum 2 sammenhengende kursdager. Det skal være organisert kursprogram i emner etter annet ledd i minst 5 klokketimer i gjennomsnitt pr. kursdag. For kurs med mer enn 2 kursdagers varighet kan én av reisedagene (ankomst eller avreise) sløyfes ved beregning av dette gjennomsnittet. Kursdeltaker må ha gjennomført minst 80 % av kurstiden for å medregnes.

Det enkelte kurs må ha minst 10 deltakere. Det må være deltakere med bostedsadresse i minst 3 fylker. Dersom kurs holdes i Finnmark, Troms eller Nordland, er det tilstrekkelig med deltakere fra 2 av disse fylker.

Foredragsholder, innleder, instruktør el.l. i teoretiske eller praktiske disipliner, som deltar på kurset, skal ikke regnes som kursdeltaker dersom vedkommende leder mer enn 4 klokketimer av et kursprogram. På ethvert kurs må det likevel være minst én kursleder som ikke regnes som kursdeltaker.

Når det gis tilskudd til et kurs av prosjektmidler etter dette regelverk, skal ikke kurset tas med i søknad om driftstilskudd etter kapittel 3.

§ 4 Tilskuddsmyndighetene

Departementet har det overordnete ansvar for tilskuddsordningene og skal bl.a.:

  1. oppnevne medlemmer til Fordelingsutvalget,

  2. besørge nødvendig sekretariat for Fordelingsutvalget,

  3. fastsette de årlige summene for tilskudd som Fordelingsutvalget fordeler til organisasjonenes nasjonale drift og prosjekter, jf § 5,

  4. fastsette de årlige summene for tilskudd som Fordelingsutvalget fordeler til organisasjonenes internasjonale drift og prosjekter, jf § 5,

  5. fastsette basisbeløpet for hvert tilskuddsår, jf § 6,

  6. treffe vedtak om tilskudd til organisasjoner og ordninger etter § 16,

  7. avgjøre klager over Fordelingsutvalgets vedtak,

  8. innhente rapporter fra Fordelingsutvalget og sørge for nødvendig oppfølging og kontroll med dets arbeid,

  9. sørge for at tilskuddsordningene blir evaluert,

  10. fastsette generelle instrukser for Fordelingsutvalget og sekretariatet,

  11. endre regelverket når det er påkrevet, og gi generelle uttalelser om tolkingen av regelverket.

Fordelingsutvalget er et selvstendig forvaltningsorgan med eget sekretariat, og er direkte underlagt departementet. Utvalget har syv medlemmer som oppnevnes av departementet. Lederen og tre medlemmer oppnevnes på fritt grunnlag. Tre medlemmer oppnevnes etter forslag fra organisasjonene, hvorav minst to tilsluttet LNU og etter forslag fra LNU. Gjennom sammensetningen skal man sikre at utvalget har juridisk og revisjonsfaglig kompetanse.

Lederen tjenestegjør i fire år og de øvrige medlemmene i to år. Departementet utpeker en nestleder blant medlemmene. Fordelingsutvalget er vedtaksført når minst fem deltar, herunder lederen eller nestlederen. Ved stemmelikhet gjør lederens, eventuelt nestlederens, stemme utslaget.

Fordelingsutvalget skal bl.a.:

  1. gi forslag til departementet før dette fastsetter summene for tilskuddsordningene og basisbeløpet, jf §§ 5-6,

  2. sørge for kunngjøring og informasjon om tilskuddsordningene,

  3. motta søknader om tilskudd og plassere organisasjonene i grupper etter §§ 12-15

  4. treffe vedtak i saker om tilskudd innenfor de årlige summer som departementet har fastsatt, unntatt tilskudd til organisasjoner og ordninger etter § 16,

  5. treffe øvrige avgjørelser som er tillagt Fordelingsutvalget etter regelverket,

  6. attestere, anvise og sørge for at tilskudd blir utbetalt og regnskapsført,

  7. forberede klagesaker, treffe endringsvedtak eller oversende sakene til klageinstansen (departementet),

  8. sørge for rapportering fra tilskuddsmottakere, oppfølging og kontroll, herunder treffe eventuelle vedtak etter § 38,

  9. bistå departementet med evaluering av tilskuddsordningene,

  10. gi departementet råd i øvrige spørsmål om tilskuddsordningene.

Sekretariatet skal bl.a.:

  1. være kontaktledd til organisasjonene og veilede dem i arbeidet med søknader om tilskudd,

  2. tilrettelegge grunnlaget for Fordelingsutvalgets vedtak,

  3. motta rapportering fra tilskuddsmottakere og forestå oppfølging og kontroll - alt under ledelse av Fordelingsutvalget,

  4. bistå Fordelingsutvalget i dets øvrige arbeid.

Mindretallsforslag(Tronstad, Tømmerbakke, Vik)Alternativ formulering av § 4 første ledd bokstav b:

«b) besørge nødvendig sekretariat for Fordelingsutvalget som administrativt skal være tilknyttet Barne- og familiedepartementet.»

Mindretallsforslag (Stensrud, Engh, Torp).Alternativ formulering av § 4 annet ledd tredje setning:

«Lederen, nestlederen og to medlemmer oppnevnes på fritt grunnlag.»

Alternativ formulering av § 4 tredje ledd:

«Lederen tjenestegjør i fire år og de øvrige medlemmene i to år. Fordelingsutvalget er vedtaksført når minst fem deltar, herunder lederen eller nestlederen. Det må dog alltid delta minst tre av de fire som er oppnevnt på fritt grunnlag. Ved stemmelikhet gjør lederens, eventuelt nestlederens stemme utslaget.»

§ 5 Tilskuddsrammer, tilskuddssummer og typer av tilskudd

Utgangspunktet for fordeling av tilskudd er de årlige disponible rammene for barne- og ungdomsorganisasjonenes nasjonale og internasjonale arbeid. For hvert tilskuddsår fastsetter departementet hvordan rammene skal disponeres.

Rammen for nasjonalt arbeid disponeres slik:

  1. Departementet fastsetter summen som skal fordeles til organisasjonenes drift (gruppe A, B, C, D inkludert uttrappingstilskudd etter § 19 tredje ledd), dog slik at den skal utgjøre minst 80 % av rammen. Departementet fastsetter deretter hvor stor andel av den nevnte sum som skal fordeles blant organisasjoner i gruppe D, dog slik at andelen skal utgjøre maksimalt 5 % av rammen for nasjonalt arbeid.

  2. Innenfor resten av rammen fastsetter departementet tilskudd til drift og prosjekter for paraplyorganisasjoner enkeltvis, samt til nasjonal koorderingsvirksomhet og skolering overfor barne- og ungdomsrådene i fylkene.

  3. Den gjenværende del av rammen skal fordeles til organisasjonenes prosjekter (gruppe A, B, C, D).

Rammen for internasjonalt arbeid disponeres slik:

  1. Departementet fastsetter tilskudd til drift og prosjekter, kontingenter mv. enkeltvis til paraplyorganisasjoner, internasjonale utvekslingsprogram og ungdomsfond, andre internasjonale institusjoner og ordninger.

  2. Den gjenværende del av rammen skal fordeles med en sum til organisasjonenes drift og en sum til prosjekter (gruppe A, B, C, D).

§ 6 Basisbeløpet

Departementet fastsetter basisbeløpet for hvert tilskuddsår. Utgangspunktet er den sum som skal fordeles til organisasjonenes drift etter § 5 annet ledd og de foreliggende søknader som er innkommet for tilskuddsåret. Basisbeløpet bør ikke settes lavere enn 2 x grunnbeløpet i Folketrygden (G).

§ 7 Tilskuddsmottaker

Tilskudd utbetales til sentralleddet i organisasjonene.

§ 8 Avregning av tilskudd

Tilskudd til drift av nasjonalt og internasjonalt arbeid gis som ubundet rammetilskudd uten avregning.

Tilskudd til nasjonale og internasjonale prosjekter er øremerkete midler og gis som hovedregel som rundsumtilskudd uten avregning, alternativt med skriftlig pålegg om avregning av tilskuddenes størrelse mot regnskapsførte utgifter.

§ 9 Tilsagnsbrev

Når et tilskudd er fastsatt, skal Fordelingsutvalget sende et tilsagnsbrev til mottakeren med:

  1. mottakers navn, adresse, organisasjonsnummer (hvis organisasjonen har det) og bank- eller postgirokontonummer,

  2. beløpet og hva det kan benyttes til,

  3. eventuelle vilkår som knytter seg til bruken av midlene, herunder krav til dokumentasjon før de kan utbetales,

  4. utbetalingstidspunktet. I tilfelle delutbetalinger, anslåtte beløp og tidspunkt for utbetalinger,

  5. eventuelle forbehold om justering av tilskuddet, f.eks. av hensyn til den totale bevilgningsramme,

  6. tidsfrist for bortfall av tilsagn når utbetaling ikke skjer umiddelbart,

  7. bestemmelse om behandling av eventuelt for mye utbetalt tilskudd, og tilskudd som ikke blir nyttet innen en fastsatt frist,

  8. forbehold om at betingelsene for å yte tilskuddet er oppfylt hos mottaker,

  9. krav til eventuell rapportering, regnskap og revisorbekreftelse,

  10. krav til oppbevaring av regnskapsdata og dokumentasjon av faktiske opplysninger som ligger til grunn for søknaden eller beregning av tilskuddsbeløp,

  11. opplysning om eventuell mulighet til å få en etterfølgende begrunnelse, dersom det ikke er gitt en samtidig begrunnelse for vedtaket om tilskudd,

  12. opplysning om klageadgang, frist og fremgangsmåte ved klage,

  13. varsel om at kontrolltiltak kan bli gjennomført. Ved driftstilskudd bør tilsagnsbrevet også orientere om organisasjonen er utvalgt til særskilt kontroll etter § 37,

  14. henvisning til det gjeldende regelverk, herunder bestemmelsene om reaksjonsformer dersom mottaker ikke opptrer i samsvar med regelverket.

Ved fordeling av driftstilskudd til nasjonalt eller internasjonalt arbeid, skal mottakeren snarest mulig tilsendes oversikt over alle som mottar vedkommende type driftstilskudd, med poengberegning og tilskudd for den enkelte organisasjon.

Ved nasjonalt eller internasjonalt prosjekttilskudd skal det avgis tilfredsstillende rapport og dokumentasjon for at tiltaket er gjennomført, innen 3 måneder etter at prosjektet er fullført. Samtidig skal det presiseres at nytt prosjekttilskudd ikke kan utbetales så lenge 3-måneders fristen oversittes.

Ved utbetaling av tilskudd anses mottaker å ha akseptert vilkårene i tilsagnsbrevet. Dersom det stilles andre vilkår enn de ovennevnte, må det for slike tilleggsvilkår innhentes en skriftlig aksept fra organisasjonen før utbetaling finner sted.

§ 10 Forholdet til forvaltningsloven og offentlighetsloven. Klage.

  1. Fordelingsutvalget, herunder sekretariatet, er et eget forvaltningsorgan som omfattes av forvaltningsloven av 10. februar 1967 og offentlighetsloven av 19. juni 1970.

  2. Alle enkeltvedtak som kan påklages skal vedlegges orienterende skriv om klageadgang, frist og fremgangsmåte ved klage. Følgende enkeltvedtak om tilskudd truffet av Fordelingsutvalget kan påklages til departementet:

  1. vedtak om innvilgelse av søknad,

  2. vedtak om avslag på søknad,

  3. vedtak om avvisning av søknad,

  4. vedtak om bortfall av tilskudd,

  5. vedtak om tilbakebetaling av tilskudd,

  6. vedtak om utelukkelse fra tilskuddsordning,

  7. vedtak om dispensasjon etter § 2 bokstav j (om valgt styre),

  8. vedtak vedrørende dispensasjon etter § 2 bokstav h (om flerårskontingent),

  9. vedtak vedrørende dispensasjon etter §§ 14 nr. 4 og § 15 (om heltids ansatt).

Øvrige avgjørelser om tilskudd truffet av Fordelingsutvalget kan ikke påklages særskilt.

Vedtak om tilskudd som departementet fastsetter for organisasjoner, institusjoner og ordninger m.v. etter § 16 kan ikke påklages.

1.2 Organisasjoner som kan gis tilskudd. Gruppeinndeling

§ 11 Organisasjoner som går inn under regelverket. Gruppeplassering

Tilskudd kan gis til frivillige og landsomfattende organisasjoner som arbeider forbarn og ungdom med spørsmål som gjelderbarn og ungdom. Selvstendige organisasjoner avbarn og ungdom prioriteres.

Organisasjonene skal ha en barne- og ungdomsrettet idéell (ikke-kommersiell) målsetning og fremme formålet etter § 1.

Tilskudd gis ikke til:

  1. interesseorganisasjoner for barn og ungdom i utdanning,

  2. bransje-, yrkes- og arbeidslivsorganisasjoner for ungdom,

  3. idretts- og gymnastikkorganisasjoner som er tilsluttet Norges Idrettsforbund,

  4. organisasjoner som har forretningsdrift som formål eller som tjener utenforstående kommersielle interesser,

  5. organisasjoner med ulovlig eller støtende formål.

    Fordelingsutvalget plasserer organisasjonene som kan få tilskudd i grupper etter §§ 12-15.

Departementet avgjør om paraplyorganisasjoner, institusjoner og ordninger etc. etter § 16 kan få tilskudd.

§ 12 Gruppe A: selvstendige barne- og ungdomsorganisasjoner

Organisasjoner i gruppe A må være selvstendige, slik at vedtak som er gjort i øverste organ ikke kan overprøves av andre instanser. Organisasjonene må ha:

  1. egne vedtekter som klargjør organisasjonens formål, selvstendighet, organisasjonsform og oppbygging for sentralledd og lokalledd, eventuelt også regionalledd dersom organisasjonen har det;

  2. en demokratisk oppbygging som sikrer alle tellende medlemmer som har fylt 15 år alle demokratiske rettigheter i organisasjonen, og lik rett til å kunne velges til tillitsverv i organisasjonen;

  3. et landsmøte minst hvert tredje år som er øverste organ og som har rett til å fatte endelig vedtak i alle saker. Representanter med rett til å stemme på landsmøter skal være valgt av og blant medlemmene i organisasjonens lokale og/eller regionale ledd;

  4. en sentralledelse valgt av landsmøtet, som har den daglige og/eller øverste ledelse av organisasjonen mellom landsmøtene;

  5. sentralt medlemsregister (jf § 2 bokstav i);

  6. minst 1200 tellende medlemmer (jf § 2 bokstav f ) under fylte 26 år pr. 31. desember i grunnlagsåret. De tellende medlemmene under fylte 30 år må utgjøre minst 60 % av det totale antall medlemmer i organisasjonen (jf § 2 bokstav g);

  7. minst 25 tellende lokallag (jf § 2 bokstav j);

  8. tellende lokallag i minst 10 fylker;

  9. eget budsjett, årsregnskap og årsmelding;

  10. statsautorisert eller registrert revisor.

§ 13 Gruppe B: selvstendige barne- og ungdomsorganisasjoner med ideologiske bindinger

Gruppe B omfatter organisasjoner som faller utenfor gruppe A. De kan ha bindinger etter nr. 3 nedenfor. Organisasjonene må ha:

  1. egne vedtekter som klargjør organisasjonens formål, selvstendighet, organisasjonsform og oppbygging for sentralledd og lokalledd, eventuelt også regionalledd dersom organisasjonen har det;

  2. en demokratisk oppbygging som sikrer alle tellende medlemmer som har fylt 15 år alle demokratiske rettigheter i organisasjonen, og lik rett til å kunne velges til tillitsverv i organisasjonen;

  3. et landsmøte minst hvert tredje år som er øverste organ og som har rett til å fatte vedtak i alle saker. Ideologiske bindinger mellom barne- og ungdomsorganisasjonen og moderorganisasjon kan aksepteres. Representanter med rett til å stemme på landsmøter skal være valgt av og blant medlemmene i organisasjonens lokale og/eller regionale ledd;

  4. en sentralledelse valgt av landsmøtet, som har den daglige og/eller øverste ledelse av organisasjonen mellom landsmøtene;

  5. sentralt medlemsregister (jf § 2 bokstav i);

  6. minst 1200 tellende medlemmer (jf § 2 bokstav f ) under fylte 26 år pr. 31. desember i grunnlagsåret. De tellende medlemmene under fylte 30 år må utgjøre minst 60 % av det totale antall medlemmer i organisasjonen (jf § 2 bokstav g);

  7. minst 25 tellende lokallag (jf § 2 bokstav j);

  8. tellende lokallag i minst 10 fylker;

  9. eget budsjett, årsregnskap og årsmelding;

  10. statsautorisert eller registrert revisor.

§ 14 Gruppe C: andre organisasjoner som driver et utstrakt barne- og/eller ungdomsarbeid

Gruppe C omfatter organisasjoner som faller utenfor gruppe A og B, men som driver et utstrakt barne- og/eller ungdomsarbeid. Det kan være en mindre andel av barn og unge i organisasjonen, og bindinger mellom sentralleddet og barne- og ungdomsstrukturen etter nr 3 nedenfor. Organisasjonene må ha:

  1. egne vedtekter for både organisasjonen og barne- og ungdomsstrukturen som klargjør formål, selvstendighet, organisasjonsform og oppbygging for sentralledd og lokalledd, eventuelt også regionalledd dersom det er etablert; Barne- og ungdomsstrukturen må ha:

  2. en demokratisk oppbygging som sikrer alle tellende medlemmer som har fylt 15 år, alle demokratiske rettigheter i organisasjonene, og lik rett til å kunne velges til tillitsverv;

  3. et landsmøte minst hvert tredje år, som har rett til å fatte vedtak i alle saker. Ideologiske og organisatoriske bindinger mellom barne- og ungdomsstrukturen og organisasjonen kan aksepteres. Representanter med rett til å stemme på landsmøter skal være valgt av og blant medlemmene i barne- og ungdomsstrukturens lokale og/eller regionale ledd;

  4. eget styre valgt av barne- og ungdomsstrukturen. Minst én heltids ansatt i sentralleddet som har ansvaret for barne- og ungdomsarbeidet i organisasjonssekretariatet, om ikke Fordelingsutvalget finner det forsvarlig å dispensere;

  5. sentralt medlemsregister (jf § 2 bokstav i);

  6. minst 1200 tellende medlemmer (jf § 2 bokstav f ) under fylte 26 år pr. 31. desember i grunnlagsåret. De tellende medlemmene under fylte 30 år må utgjøre minst 60 % av det totale antall medlemmer i barne- og ungdomsstrukturen (jf § 2 bokstav g);

  7. minst 25 tellende lokallag (jf § 2 bokstav j);

  8. tellende lokallag i minst 10 fylker;

  9. eget budsjett, årsregnskap og årsmelding;

  10. statsautorisert eller registrert revisor.

§ 15 Gruppe D: mindre organisasjoner

Gruppe D omfatter to kategorier av lagsbaserte organisasjoner:

  1. organisasjoner som av særlige grunner, fortrinnsvis sitt rekrutteringsgrunnlag, ikke oppfyller kravene til antall medlemmer, antall tellende lokallag og/eller geografisk utbredelse i gruppe A, B eller C;

  2. organisasjoner som er i vekst og kan forventes å bli plassert i gruppe A, B eller C på et noe senere tidspunkt.

Organisasjoner i gruppe D må fylle kravene for gruppe A, B eller gruppe C mht. nr. 1 (vedtekter), nr. 2 (demokratisk oppbygging), nr. 3 (landsmøter), nr. 4 (sentralledelse/heltids ansatt), nr. 5 (sentralt medlemsregister), nr. 6 annet punktum (alderssammensetning), nr. 9 (budsjett mv.) og nr. 10 (revisor), jf §§ 12-14. Organisasjonene i gruppe D må i tillegg ha:

  • minst 100 tellende medlemmer (jf § 2 bokstav f) under fylte 26 år pr. 31. desember i grunnlagsåret,

  • minst 5 tellende lokallag (jf § 2 bokstav j),

  • tellende lokallag i minst 5 fylker, dog slik at Fordelingsutvalget kan gjøre unntak i det enkelte tilfelle.

Mindretallsforslag(Tronstad, Tømmerbakke, Vik)

Alternativ formulering av § 15:

§ 15 Gruppe D: mindre organisasjoner:

«Gruppe D omfatter to kategorier av lokalbaserte organisasjoner. Organisasjonene i begge kategoriene må følge kravene for gruppe A, B eller gruppe C m.h.t. nr 1 (vedtekter), nr 2 (demokratisk oppbygging), nr 3 (landsmøter), nr 4 (sentralledelse/heltids ansatt), nr 5 (sentralt medlemsregister), nr 9 (budsjett mv.) og nr 10 (revisor) jf §§ 12-14.

Kategori 1

Organisasjoner i kategori 1 må i tillegg ha:

  • minst 100 tellende medlemmer (jf § 2 bokstav f) under fylte 26 år pr 31. desember i grunnlagsåret

  • minst 5 tellende lokallag (jf § 2 bokstav j)

  • tellende lokallag i minst 5 fylker, dog slik at fordelingsutvalget kan gjøre unntak i det enkelte tilfelle.

Kategori 1 har desse hovedtyper organisasjoner:

  1. organisasjoner som av særlige grunner, fortrinnsvis sitt rekrutteringsgrunnlag, ikke oppfyller kravene til antall medlemmer, alderssammensetning og/eller geografisk utbredelse i gruppe A, B eller C

  2. organisasjoner som er nyetablerte og som er i vekst. Det kan gis tilskudd i maksimum to år på dette grunnlaget.

Kategori 2

Organisasjoner i kategori 2 må i tillegg ha:

  • minst 300 medlemmer (jf. § 2, bokstav f) under fylte 26 år pr 31. desember i grunnlagsåret

  • minst 10 tellende lokallag (jf bokstav j)

  • tellende lokallag i minst 5 fylker.

I kategori 2 har landsdekkende barne- og ungdomsorganisasjoner som p.g.a størrelse og utbredelse ikke fyller kravene i gruppe A, B eller C.»

§ 16 Paraplyorganisasjoner mv., internasjonale institusjoner og ordninger

Departementet kan fastsette tilskudd til nasjonalt arbeid for paraplyorganisasjoner mv. etter § 5 annet ledd bokstav b.

Departementet kan fastsette tilskudd og kontingenter mv. til internasjonalt arbeid for paraplyorganisasjoner og for internasjonale utvekslingsprogram og ungdomsfond, andre internasjonale institusjoner og ordninger, jf § 5 tredje ledd bokstav a.

1.3 Driftstilskudd til nasjonalt arbeid

§ 17 Hvem som kan gis driftstilskudd og tilskuddets maksimum

Fordelingsutvalget kan gi driftstilskudd etter dette kapittel til organisasjoner i gruppe A-D, jf §§ 12-15. En organisasjon kan bare gis tilskudd innenfor én av gruppene.

Tilskudd kan ikke overstige 75 % av organisasjonens driftsutgifter til den sentrale virksomhet for barn og ungdom i grunnlagsåret. Med driftsutgifter menes utgifter til sentral administrasjon, landsmøter,styremøter, sentral ledertrening, informasjon, medlemsblad, ordinære avskrivninger etc. Til driftsutgifter regnes ikke investeringer i fast eiendom, ekstraordinære avskrivninger, avsetninger til fond, nedskrivning av tidligere underskudd, utgifter i forretningsvirksomhet, herunder forlagsvirksomhet, etc. Utgifter til forretningsvirksomhet kan eventuelt beregnes ut fra en fordeling, dersom virksomheten ikke er utskilt fra organisasjonens øvrige drift.

§ 18 Poengberegning for aktiviteter

Fordelingsutvalget beregner poeng for organisasjonene som tilkommer driftstilskudd i gruppe A, B og C.

Først beregnes bruttopoengfor den enkelte organisasjon for medlemstall og lokallag pr. 31. desember i grunnlagsåret, og deltakerdager på kurs i grunnlagsåret:

  1. For tellende medlemmer under fylte 26 år: 1 poeng pr. medlem t.o.m. 20.000 medlemmer, 0,5 poeng pr. medlem derover.

  2. For tellende lokallag: 20 poeng pr. lokallag t.o.m. 500 lokallag.

  3. For deltakerdager på kurs: 8 poeng pr. deltakerdag.

Den enkelte organisasjons bruttopoengmultipliseres med en faktor, hvoretter fremkommer nettopoeng: BP x F = NP.

For organisasjoner i gruppe A er F = 1,0.For organisasjoner i gruppe B er F = 0,8.For organisasjoner i gruppe C er F = 0,5.

§ 19 Driftstilskudd for organisasjoner i gruppe A, B og C. Uttrapping

Ved utmåling av tilskudd tar Fordelingsutvalget utgangspunkt i summen for driftstilskudd til nasjonalt arbeid for gruppe A, B og C fastsatt av departementet etter § 5 annet ledd. Av totalsummen reserveres midler til dekning av et basisbeløp for hver organisasjon i gruppe A, B og C, jf § 6. Restsummen divideres med summen av nettopoeng for gruppe A, B og C, hvoretter fremkommer kroneverdien for 1 nettopoeng.

For den enkelte organisasjon i gruppe A, B og C utgjør driftstilskuddet basisbeløpet og et tillegg beregnet etter organisasjonens nettopoeng.

En organisasjon kan søke om uttrappings-tilskudd når den har vært i gruppe A, B eller C (jf §§ 12-14) og har mottatt driftstilskudd i de tre foregående år, men ikke lenger oppfyller kravene til:

  • antall tellende medlemmer under fylte 26 år

  • andel tellende medlemmer under fylte 30 år

  • antall tellende lokallag (jf nr. 7)

  • utbredelse i minst 10 fylker.

De øvrige krav må være oppfylt. Uttrappings-tilskudd gis bare for ett år og utgjør halvparten av fullt tilskudd, beregnet på vanlig måte.

§ 20 Driftstilskudd for organisasjoner i gruppe D

For den enkelte organisasjon i gruppe D fastsettes driftstilskuddet skjønnsmessig. Fordelingsutvalget utmåler tilskudd innenfor den sum departementet har fastsatt etter § 5 annet ledd og under hensyn til:

  • størrelsen av den disponible sum,

  • de søknader som er innkommet for tilskuddsåret,

  • organisasjonens størrelse og geografiske utbredelse,

  • grad av demokrati og selvstendighet i organisasjonen,

  • organisasjonens aktivitetsnivå i grunnlagsåret,

  • eventuelle tilskudd gitt i tidligere år.

Driftstilskuddet bør ikke settes lavere enn basisbeløpet.

1.4 Tilskudd til nasjonale prosjekter

§ 21 Hvem som kan gis prosjekttilskudd

Fordelingsutvalget kan gi tilskudd til nasjonale prosjekter til organisasjoner under §§ 12-15. Det kan ikke utbetales nytt prosjekttilskudd før det er avgitt tilfredsstillende rapport og dokumentasjon for at tidligere prosjekt er gjennomført, jf § 9 tredje ledd.

§ 22 Nærmere om formålet og avgrensinger

Tilskudd gis bare til prosjekter som fremmer tilskuddsordningenes formål. Det gis ikke tilskudd til administrasjon, drift eller faste aktiviteter. Det gis heller ikke tilskudd til lokale prosjekter hvor det er mest nærliggende at kommuner og fylkeskommuner står for finansieringen.

§ 23 Tilskuddets størrelse

Departementet kan for det enkelte tilskuddsår fastsette spesielle oppgaver eller formål som skal prioriteres ved tildeling.

Tilskudd utmåles med utgangspunkt i dette og i søknadens opplysninger:

  • beskrivelse av prosjektet

  • formål og forventede resultater

  • organisering og styring av prosjektet

  • fremdriftsplan

  • budsjett og finansieringsplan.

Organisasjonen plikter å opplyse om andre tilskudd til prosjektet, og samlete tilskudd fra det offentlige må ikke overstige 100 % av kostnadene ved prosjektet. Tilskudd kan ikke søkes for avsluttete prosjekter.

1.5 Driftstilskudd til internasjonalt arbeid

§ 24 Hvem som kan gis driftstilskudd til internasjonalt arbeid

Fordelingsutvalget kan gi driftstilskudd til internasjonalt arbeid til organisasjoner under §§ 12-15.

§ 25 Poenggivende aktiviteter

Organisasjonene gis poeng for deltakelse på internasjonale møter, seminarer, konferanser og delegasjonsreiser utenfor Norden, som gjelder barne- og ungdomsspørsmål. Deltakelse må være organisert eller koordinert av sentralleddet i organisasjonen. Også slike aktiviteter som finner sted i et nordisk land utenom Norge kan tas med i søknaden. Da må aktiviteten ha internasjonal deltakelse, dvs. fra minst ett land utenom Norden, og innholdet en internasjonal karakter.

I alle tilfeller gis bare poeng for deltakere som representerer søkerorganisasjonen, og bare for møter mv. som er gjennomført i grunnlagsåret.

Følgende aktiviteter gir ikke poeng:

  1. sports- og idrettsaktiviteter,

  2. aktiviteter som er en del av et utvekslingsprogram i regi av en utvekslingsorganisasjon,

  3. aktiviteter der reise- og oppholdskostnader i det alt vesentlige dekkes av andre,

  4. gjennomføring eller studier av utviklingsprosjekter i utviklingsland, misjonsprosjekter og lignende aktiviteter.

§ 26 Internasjonale poeng

En organisasjon gis følgende poeng for deltakelse i internasjonale aktiviteter som er gjennomført i grunnlagsåret:

  1. Internasjonalt møte, seminar, konferanse eller delegasjonsreise som finner sted i Europa, og der deltakerne har hatt minst 2 overnattinger utenfor Norge: 1 poeng pr deltaker på aktiviteten.

  2. Internasjonalt møte, seminar, konferanse eller delegasjonsreise som finner sted utenfor Europa, og der deltakerne har hatt minst 2 overnattinger utenfor Norge: 3 poeng pr deltaker på aktiviteten.

§ 27 Tilskuddets størrelse

Den sum som departementet har fastsatt til drift etter § 5 tredje ledd bokstav b, divideres med organisasjonenes totale antall internasjonale poeng. Derved fremkommer kroneverdien for 1 poeng.

Driftstilskuddet for den enkelte organisasjon utmåles etter antall internasjonale poeng.

1.6 Tilskudd til internasjonale prosjekter

§ 28 Hvem som kan gis prosjekttilskudd

Fordelingsutvalget kan gi tilskudd for internasjonale prosjekter til organisasjoner under §§ 12-15. Det kan ikke utbetales nytt prosjekttilskudd før det er avgitt tilfredsstillende rapport og dokumentasjon for at tidligere prosjekt er gjennomført, jf § 9 tredje ledd.

§ 29 Nærmere om formålet og avgrensinger

Tilskudd etter dette kapittel gis bare til prosjekter som fremmer tilskuddsordningenes formål, herunder stimulerer til internasjonalt arbeid.

Tilskudd gis til aktiviteter i Norge, herunder ledertreningsseminar, møte, konferanse og delegasjonsbesøk med internasjonalt tema. Dessuten må aktiviteten ha internasjonal deltakelse, slik at det er minst én deltaker fra land utenfor Norden.

Det gis ikke tilskudd til administrasjon, drift eller faste aktiviteter.

§ 30 Tilskuddets størrelse

Tilskudd utmåles med utgangspunkt i

  • den disponible sum til internasjonale prosjekter, jf § 5 tredje ledd bokstav b,

  • søknadens beskrivelse av prosjektet,

  • organisering og styring av prosjektet,

  • budsjett og finansieringsplan.

Organisasjonen plikter å opplyse om andre tilskudd til prosjektet, og samlete tilskudd fra det offentlige må ikke overstige 100 % av kostnadene ved prosjektet. Tilskudd kan ikke søkes for avsluttete prosjekter.

1.7 Tilskudd til organisasjoner mv etter § 16

§ 31 Hvem som kan gis driftstilskudd og tilskuddets størrelse

  1. Departementet kan fastsette driftstilskudd og prosjekttilskudd til nasjonalt arbeid for paraplyorganisasjoner mv. etter § 16 første ledd. Departementet utmåler tilskudd under hensyn til bl.a.:

    • den disponible ramme for nasjonalt arbeid, jf § 5 annet ledd,

    • de søknader som er innkommet,

    • organisasjonens størrelse,

    • organisasjonens aktivitetsnivå.

  2. Departementet kan fastsette tilskudd og kontingenter mv. til internasjonalt arbeid for paraplyorganisasjoner, internasjonale utvekslingsprogram og ungdomsfond, andre internasjonale institusjoner og ordninger etter § 16 annet ledd.

1.8 Søknad, revisjon og utbetaling

§ 32 Søknad

Søknader om tilskudd etter dette regelverk sendes til Fordelingsutvalget på fastsatte skjemaer som sendes ut fra Fordelingsutvalget. Organisasjon som ikke har mottatt tilskudd for det løpende tilskuddsåret, må fylle ut:

  1. Skjema for tilskuddsberettigelse (skjema nr. 1) For øvrig benyttes følgende skjemaer:

  2. Driftstilskudd til nasjonalt arbeid (skjema nr. 2).

  3. Tilskudd til nasjonalt prosjekt (skjema nr. 3).

  4. Driftstilskudd til internasjonalt arbeid (skjema nr. 4).

  5. Tilskudd til internasjonalt prosjekt (skjema nr. 5).

  6. Tilskudd til paraplyorganisasjon (skjema nr. 6)For hvert år som en organisasjon søker tilskudd, skal den vedlegge:

  7. Organisasjonens årsmelding og årsregnskap for grunnlagsåret med revisjonsberetning fra statsautorisert eller registrert revisor, jf § 33 nr. 3.

  8. I tilfelle vedtektsendringer skal nye vedtekter oversendes, og slik at endringene er tydelig markert. Dersom de er av betydning i forhold til tilskuddsordningene, skal organisasjonen gi en særskilt skriftlig redegjørelse om dette.

  9. Relevant revisorerklæring fra statsautorisert eller registrert revisor relatert til søknad om tilskudd, jf § 33.

På det enkelte skjema er det presisert hvilke øvrige vedlegg etter regelverket som må følge med.

Søknad skal være datert og underskrevet av to: den valgte leder for organisasjonen, og den daglige leder i sentralleddet på søknadstidspunktet, eventuelt en annen som styret har gitt fullmakt til å underskrive på vegne av organisasjonen.

Søknadsfrist er:

  • for alle typer driftstilskudd 1. september i søknadsåret,

  • for alle typer prosjekttilskudd 1. november i søknadsåret og 2. mai i tilskuddsåret.

Hvis fristen faller på lørdag, søndag eller annen helligdag, forskyves den til nærmest påfølgende hverdag. Søknader med alle vedlegg må være poststemplet eller kvittert mottatt av Fordelingsutvalgets sekretariat senest fristdagen. Søknader som innsendes eller innleveres etter fristen, kan avvises.

Dersom søknader eller vedlegg ikke er fullstendige, kan Fordelingsutvalget sette en rimelig frist for retting. Pålegget gis skriftlig sammen med en orientering om at dersom tilfredsstillende retting ikke skjer innen fristen, kan vedkommende søknad helt eller delvis avvises, eller avgjøres på det foreliggende ufullstendige grunnlag.

§ 33 Revisjon

  1. Organisasjoner etter §§ 12-15 og § 19 tredje ledd, samt paraplyorganisasjoner mv. etter § 16 skal ha statsautorisert eller registrert revisor. Til revisor kan ikke velges:

  1. noen som har, eller innenfor de tre siste år før grunnlagsåret har hatt, tillitsverv i organisasjonen,

  2. noen som er gift med, bor sammen med i ekteskapslignende forhold, eller som i rett opp- eller nedstigende linje eller i sidelinje så nær som søsken er beslektet eller besvogret med noen som er medlem av sentralstyret, eller ansatt i sentralleddet, herunder daglig leder.Ingen kan velges til revisor dersom det foreligger andre særlige grunner som er egnet til å svekke tilliten til uavhengigheten som revisor.

  1. 2.

    Revisor skal utføre alt sitt arbeid for organisasjonen i samsvar med god revisjonsskikk.

  2. 3.

    Revisor skal revidere organisasjonens årsregnskap for grunnlagsåret og avgi revisjonsberetning. Revisor skal påse at tilskudd som er gitt etter regelverket og utbetalt i grunnlagsåret, er spesifisert i årsregnskapet eller note til dette.

  3. 4.

    Søknad om tilskudd til organisasjoner etter §§ 12-15 og § 19 tredje ledd skal vedlegges særattestasjon fra revisor om:

  1. totalt antall medlemmer, antall tellende medlemmer under fylte 30 år og antall tellende medlemmer under fylte 26 år pr. 31. desember i grunnlagsåret ( jf § 2 bokstav f og g),

  2. antall tellende lokallag (jf § 2 bokstav j),

  3. antall fylker med tellende lokallag,

  4. antall deltakerdager på kurs ( jf § 3),

  5. det er et tilfredsstillende opplegg for registrering av opplysningene under punkt a-d i organisasjonen, at opplegget fungerer og at det er tilfredsstillende rutiner for internkontrollen mht. opplysningene,

  6. revisor har satt seg inn i og er kjent med regelverket for tilskudd til barne- og ungdomsorganisasjonene.

  1. 5.

    For øvrig skal organisasjoner etter §§ 12-15 vedlegge særattestasjon dersom det er spesielt krevet ved tilskudd til internasjonal drift, nasjonalt prosjekt og internasjonalt prosjekt, jf § 9 fjerde ledd.

  2. 6.

    Hvis det foreligger feil eller mangler i det materiale revisor skal bekrefte, må han vurdere om disse er så vesentlige at han ikke kan gi sin bekreftelse. Hvis han ikke kan gi bekreftelse, må han redegjøre for grunnen til dette.

  3. 7.

    Departementet fastsetter om nødvendig nærmere instruks om revisjonsattestasjoner for organisasjonene, og for paraplyorganisasjoner, institusjoner og ordninger mv. etter § 16, når disse søker tilskudd etter regelverket.

§ 34 Utbetaling

Driftstilskudd utbetales normalt med en foreløpig halvpart i januar i tilskuddsåret og resten i juni i tilskuddsåret.

Prosjekttilskudd utbetales normalt i januar og i juni i tilskuddsåret.

Dersom det i grunnlagsåret eller senere avdekkes særlige forhold i en organisasjon, som taler mot utbetaling, herunder konkurs eller mistanke om misligheter, kan Fordelingsutvalget beslutte at tilskuddet helt eller delvis bortfaller.

1.9 Opplysningsplikt, dokumentasjon og kontroll m.v.

Mindretallet Tronstad, Tømmerbakke, Vik har en generell uttalelse om bestemmelsene i regelverkets kapittel 9. Uttalelsen er inntatt foran under kapittel 8 i innstillingen.

§ 35 Opplysningsplikt m.v.

Tilskuddsordningene er basert på tillitsforhold mellom tilskuddsmyndighetene og organisasjonene.

Tilskudd vurderes først og fremst ut fra søknad med vedlegg o.a. supplerende dokumenter fra organisasjonene. Organisasjonene plikter uoppfordret og løpende å gi tilskuddsmyndighetene, fortrinnsvis Fordelingsutvalgets sekretariat, alle opplysninger som har betydning for vedkommende organisasjons søknad og tilskudd, enten dette er utbetalt eller ikke.

Ved kontroll plikter organisasjonene å samarbeide med tilskuddsmyndighetene og deres representanter, herunder innhente, systematisere og utlevere alt materiale som er relevant for vedkommende sak eller saker om tilskudd. Sentrale medlemsregistre kan ikke kreves utlevert, men tilskuddsmyndighetene og deres representanter skal, når det kreves, få innsyn i dem.

Utlånt materiale skal returneres etter kontroll, eventuelt med pålegg om utvidet oppbevaringsplikt for organisasjonen, dersom kontrollen tilsier det.

Mindretallsforslag (Stensrud, Engh).Alternativ formulering av § 35 tredje ledd andre setning:

«Sentrale medlemsregistre skal når det kreves, utlånes til tilskuddsmyndighetene og deres representanter, men skal ikke kopieres.»

§ 36 Dokumentasjon

Organisasjonenes sentralledd har ansvaret for å kunne dokumentere de opplysninger som er oppgitt i søknader om tilskudd. Nødvendig dokumentasjon skal oppbevares sentralt i 5 år regnet f.o.m. 1. januar i grunnlagsåret, herunder:

  1. for medlemstall, sentralt medlemsregister. Sentralleddet må også oppbevare dokumentasjon for medlemmers betaling av årskontingent ved sentral innkreving. Det samme gjelder ved overføring av kontingent fra lokallag til sentralleddet. Ved utelukkende lokal innkreving og oppbevaring av dokumentasjon, hvor det ikke overføres kontingent til sentralleddet, skal dokumentasjonen for kontingentbetaling oppbevares i hvert fall i 3 år regnet f.o.m. 1. januar i grunnlagsåret, idet sentralleddet har plikt til å sørge for betryggende rutiner for lokal oppbevaring,

  2. for hvert tellende lokallag, rapport for det enkelte grunnlagsår, jf § 2 bokstav m,

  3. for deltakerdager på sentrale ledertreningskurs:

  1. kursinvitasjon,

  2. spesifisert kursprogram slik det ble gjennomført,

  3. deltakerliste med navn og adresser,

  4. rapport om gjennomføring av kurset. Dokumentene under b, c og d skal være datert og underskrevet av kursleder.

  1. 4.

    for internasjonale møter, seminarer, konferanser og delegasjonsreiser som gir poeng for driftstilskudd til internasjonalt arbeid:

  1. program el.l.,

  2. navn og adresse på deltakerne fra organisasjonen,

  3. dokumentasjon for at disse har deltatt.

  1. 5.

    for tilskudd til nasjonale prosjekter:

  1. rapport om prosjektet,

  2. dokumentasjon for at tiltaket er gjennomført.

  1. 6.

    for tilskudd til internasjonale prosjekter:

  1. rapport om prosjektet,

  2. dokumentasjon for at tiltaket er gjennomført.

Ovennevnte regler skal likevel ikke medføre noen begrensninger i de bestemmelser om dokumentasjon og oppbevaringsplikt mv. som følger av regnskapslovgivningen.

Tilskuddsmyndighetene kan for det enkelte tilskudd stille strengere krav til organisasjonen og revisjonserklæring, jf § 9 om tilsagnsbrev.

Mindretallsforslag (Tronstad, Tømmerbakke, Vik):

Alternativ formulering av § 36, innledning og nr 1:

«Organisasjonens sentralledd har ansvaret for å kunne dokumentere de opplysninger som er gitt opp i søknader om tilskudd. Nødvendig dokumentasjon skal oppbevares sentralt i 3 år regnet f.o.m. 1. januar i grunnlagsåret, herunder:

  1. for medlemstall, sentralt medlemsregister. Sentralleddet må også oppbevare dokumentasjon for medlemmers betaling av årskontingent ved sentral innkreving. Det samme gjelder overføring av kontingent fra lokallag til sentralleddet. Ved lokal innkreving og oppbevaring av bilag, er det tilstrekkelig å dokumentere innbetalt kontingent ved at en lokallagsansvarlig attesterer på en samlet liste over medlemmer (jf § 2). Øvrig dokumentasjon lokalt bør skje gjennom stikkprøvekontroller.»

§ 37 Kontroll

Fordelingsutvalget skal sørge for nødvendig kontroll med organisasjoner som mottar tilskudd. Fordelingsutvalgets kontroll skal avpasses etter den internkontroll organisasjonen har, og den kontroll som organisasjonens revisor foretar.

I forbindelse med behandling av søknad om driftstilskudd skal kontrollen rettes mot materialet som inngis ved søknad, herunder revisorattestasjoner.

I forbindelse med behandling av søknad om prosjekttilskudd skal kontrollen rettes mot materialet som inngis ved søknad. Dessuten skal Fordelingsutvalget kontrollere etterfølgende rapport og dokumentasjon for at tiltaket er gjennomført.

Hvert tilskuddsår skal et utvalg organisasjoner som har mottatt tilskudd trekkes ut for særskilt kontroll. For øvrig foretar Fordelingsutvalget slik kontroll som anses nødvendig.

Dersom kontroll er igangsatt og særlige grunner tilsier det, kan organisasjonens plikt til å oppbevare dokumentasjon forlenges ut over fristene på 5 år og 3 år etter § 36, ved skriftlig pålegg fra Fordelingsutvalget.

Fordelingsutvalget utøver kontrollen selv eller ved representant, f.eks. revisor. Omkostningene hos tilskuddsmyndighetene ved kontroll etter denne paragraf, dekkes av staten.

Departementet gir nærmere instruks om kontrollen, og kontroll av midler gitt til paraplyorganisasjoner, internasjonale institusjoner og ordninger m.v. etter § 16.

§ 38 Sanksjoner ved brudd på regelverket

Dersom en organisasjon eller noen på dens vegne, gir ufullstendige eller ukorrekte opplysninger i forbindelse med søknad om tilskudd, og dette medfører at tilskudd utbetales uberettiget eller med for stort beløp, kan tilskuddet helt eller delvis kreves tilbake. Også den del som i utgangspunktet var berettiget tilskudd kan kreves tilbake. Dersom ufullstendige eller ukorrekte opplysninger skyldes grovt uaktsomt eller forsettlig forhold hos organisasjonen eller noen på dens vegne, kan det i tillegg kreves forsinkelsesrente fra utbetalingstidspunktet. Ellers kan det kreves slik rente fra en måned etter påkrav. Rente beregnes etter lov om renter ved forsinket betaling av 17. desember 1976 nr 100.

Hvis tilskuddet ennå ikke er utbetalt, kan det holdes helt eller delvis tilbake og bortfalle.

Første og annet ledd gjelder tilsvarende dersom tilskuddsmyndighetene har begått feil ved vurdering av tilskuddsberettigelse eller beregning av tilskudd, og organisasjonen eller noen på dens vegne ikke har vært i aktsom god tro ved mottakelsen eller forbruket av tilskuddet.

Andre tilskudd til organisasjonen gitt etter regelverket, kan på tilsvarende måte kreves tilbake eller holdes tilbake og bortfalle ved kritikkverdige forhold etter de foregående ledd.

Tilbakebetalingskrav mot organisasjonen etter de foregående ledd kan ikke reises for utbetalinger foretatt lengre tilbake enn 3 år regnet fra 1. januar i det kalenderår kravet fremsettes skriftlig. Erstatningskrav mot enkeltpersoner i organisasjonen kan reises i tillegg til eller i stedet for krav mot organisasjonen, når vedkommende enkeltpersoner har opptrådt erstatningsbetingende. For slike krav gjelder de alminnelige bestemmelser om foreldelse av erstatningskrav.

Dersom en organisasjon eller noen på dens vegne opptrer klanderverdig i forbindelse med sak om tilskudd, kan organisasjonen utelukkes fra tilskuddsordningene i ett eller to år etter en nærmere vurdering, eventuelt i lengre tid etter syvende ledd.

Hvis en organisasjon ikke har den nødvendige styring, kan den utelukkes inntil styringen er blitt tilfredsstillende.

Vedtak etter denne paragraf om tilbakebetaling, om bortfall og om utelukkelse, treffes av Fordelingsutvalget, men av departementet så fremt det gjelder paraplyorganisasjon eller andre institusjoner og ordninger m.v. etter § 16.

1.10 Resultatoppfølging og evaluering

§ 39 Resultatoppfølging og evaluering

  1. Med bistand fra Fordelingsutvalget skal departementet årlig følge opp tilskuddsordningene som grunnlag for rapportering i forbindelse med statsbudsjettet. Det gjøres et utvalg av oppfølgingskriterier, herunder:

  1. antall organisasjoner som mottar ulike typer tilskudd,

  2. nivået for de enkelte tilskudd,

  3. mottakernes ulike formål,

  4. geografisk utbredelse for organisasjonene (fylker),

  5. medlemstall, herunder totalt antall medlemmer, samt antall tellende medlemmer under fylte 30 år og under fylte 26 år,

  6. antall tellende lokallag,

  7. antall styremedlemmer i lokallagene, eventuelt fordelt etter kjønn og alder,

  8. antall sentrale ledertreningskurs, samt antall kursdager og kursdeltakere,

  9. deltakelse på internasjonale møter, seminarer, konferanser, delegasjonsreiser m.v.

  10. tallstørrelser i organisasjonenes sentrale årsregnskap,

  11. opplysninger i organisasjonenes årsmeldinger.

  1. 2.

    Med jevne mellomrom, f.eks. hvert tredje år, bør det foretas evaluering i forhold til formålet med tilskuddsordningene:

  1. undersøkelser av lokallagenes virksomhet, f.eks. ved at man for utvalgte lokallag eller grupper av lokallag gjennomfører intervjuer og stiller tilleggsspørsmål i årsrapportene som lokallagene skal innleveres til sentralleddet,

  2. undersøkelser av de enkelte medlemmers forhold til sin organisasjon ved at man for utvalgte medlemmer eller grupper av medlemmer gjennomfører muntlige eller skriftlige enqueter.

  1. 3.

    Gjennom forskningsprosjekter på sektoren bør også problemstillinger som kan belyse effekten av tilskuddsordningene tas opp

1.11 Ikrafttredelse og overgangsregler

§ 40 Ikrafttredelse og overgangsregler

Til forsiden