St.meld. nr. 34 (1999-2000)

Handlingsplanen for eldreomsorgen etter 2 år

Til innholdsfortegnelse

1 Innledning

I forbindelse med behandlingen av St.meld. nr. 50 (1996-97) Handlingsplan for eldreomsorgen, ba Stortinget om at man kom tilbake med nye behovsanslag og vurderinger av virkemidlene i den vedtatte handlingsplanen for eldreomsorgen etter to års erfaringer med planen. I Innst.S. nr. 294 (1996-97) heter det følgende: «Komiteen ser det som naturlig at det i tillegg til en løpende vurdering og oppfølging av handlingsplanen, også foretas en gjennomgang av behovsanslagene etter 2 år, bl.a. i lys av kommunenes egne utbyggingsplaner og fylkesmennenes vurdering av disse. I denne sammenheng vil også innretningen av virkemidlene måtte vurderes».

Regjeringen legger fram en Stortingsmelding om handlingsplanen for eldreomsorgen etter 2 år, som omhandler erfaringene med planen så langt, evt. behov for justeringer i forhold til vedtatte måltall og innretning av virkemidler, samt forslag til tiltak etter at nåværende handlingsplanperiode utløper. I tillegg omhandler meldingen enkelte spørsmål av juridisk og organisatorisk art. Dette er oppfølging av Stortingets vedtak ved behandlingen av St.meld. nr. 50 (1996-97), jf. Innst. S. nr. 294 (1996-97). I tillegg gis det også en omtale av spørsmålet om og problemstillinger knyttet til utforming og organisering av pleie- og omsorgstjenestene i kommunene i dag og i framtida, herunder en drøfting av tjenestesammensetning og sykehjemmenes framtidige rolle.

Denne meldingen omhandler altså i hovedsak spørsmål knyttet til behovet for og nivået på tjenestene, driftsmessig og bygningsmessig kapasitet og bygningsmessig kvalitet. Regjeringen forutsetter at spørsmål knyttet til innhold, kvalitet og verdier i tjenestene drøftes i forbindelse med Stortingets behandling av St.meld. nr. 28 (1999-2000) Innhald og kvalitet i omsorgstenestene og St.meld. nr. 26 (1999-2000) Om verdiar for den norske helsetenesta.

I St. meld. nr. 50 (1996-97) angis følgende mål for pleie- og omsorgstjenestene:

  • å gi den enkelte trygghet for nødvendige pleie- og omsorgstjenester tilpasset den enkeltes behov

  • å styrke omfanget og kvaliteten på tjenestene

  • å utvikle mer helhetlige og fleksible tjenestetilbud

  • å gi likeverdige tilbud uavhengig av den enkeltes bosted, inntekt og ressurser

  • å gi større rom for brukermedvirkning og personlige valgmuligheter i den daglige omsorgen.

Gjennom handlingsplanen for eldreomsorgen er kommunene satt i stand til å bygge ut pleie- og omsorgstjenestenes kapasitet for å møte det økende tjenestebehovet som følge av et økende antall eldre i samfunnet, bedre kvaliteten på de eksisterende tilbudene og sikre at kommunene gis anledning til å bygge ut et tilbud som er i samsvar med lokale behov og prioriteringer. Handlingsplanen bidrar til en generell styrking av kommunenes pleie- og omsorgstjeneste som vil komme hele tjenestekjeden til gode.

Målet har vært å gi kommunene mulighet til å utforme og bygge ut et tjenestetilbud som er tilpasset lokale forhold og behov. Derfor har ikke staten gjennom handlingsplanen pålagt kommunene spesielle organisatoriske løsninger eller tjenestemodeller.

Regjeringen legger til grunn at handlingsplanen for eldreomsorgen representerer et krafttak for å bedre tilbudet til hjelpetrengende i kommunene. Regjeringen mener at dette er nødvendig for å bygge opp et godt tilbud. Det er tatt i bruk virkemidler som sikrer en sterk statlig oppfølging og styring av innsatsen inn mot kommunesektoren i planperioden. Stortinget har ansett dette som hensiktsmessig og nødvendig i en periode der det har vært viktig med målrettet innsats for å bygge opp denne sektoren i kommunen. Resultatene så langt viser at dette har vært vellykket. Den kritikk som har vært reist mot et slikt opplegg går på at det fratar kommunene mulighetene til tilpasninger til lokale forhold. Regjeringen ser det derfor som viktig å se på innretningen av virkemidlene på nytt når handlingsplanen er over. I tillegg til spørsmålet om evt. justeringer i handlingsplanen skisserer denne meldingen også et opplegg for hvordan behovene i pleie- og omsorgstjenestene i perioden 2002-2007 kan møtes.

Til forsiden