St.prp. nr. 1 (2002-2003)

FOR BUDSJETTERMINEN 2003 — Utgiftskapitler: 900-953, 2420, 2426 og 2460 Inntektskapitler: 3900-3961, 5320, 5343, 5460, 5609, 5620 og 5656

Til innholdsfortegnelse

2 Lederes ansettelsesvilkår i heleide statlige foretak under Nærings- og handelsdepartementet

I henhold til rundskriv fra Finansdepartementet skal det som vedlegg til fagproposisjonen gis en samlet framstilling av ansettelsesvilkårene til lederne i heleide statlige foretak. For Nærings- og handelsdepartementet omfatter oversikten følgende selskap: Electronic Chart Centre AS, Store Norske Spitsbergen Kulkompani A/S, Kings Bay AS, Bjørnøen AS, Entra Eiendom AS, Grødegaard AS, SND Invest AS, SIVA SF, Statkraft SF og Statens Bankinvesteringsfond.

Oversikten gis som en orientering og omfatter opplysninger om lederes lønninger, pensjonsforpliktelser og andre ytelser slik selskapene er pålagt å rapportere i henhold til regnskapsloven. Det er styrene i selskapene som etter loven fastsetter administrerende direktørs lønn og øvrige vilkår. I tillegg redegjøres det også om styrets godtgjørelser. Styrets godtgjørelser fastsettes av generalforsamlingen.

Electronic Chart Centre AS

Administrerende direktør Asbjørn Kyrkjeeide mottok i 2001 lønn på kr 660 741. Ytelse til pensjonsforpliktelser utgjorde kr 11 895. Administrerende direktør har ingen etterlønn ved opphør av ansettelsesforholdet. Styret fikk en samlet godtgjørelse på kr 290 000.

Store Norske Spitsbergen Kulkompani A/S

Administrerende direktør Robert Hermansen mottok i 2001 lønn på kr 1 193 000. Administrerende direktør har ordinær pensjonsordning i Store Norske Spitsbergen Kulkompani A/S og har ingen etterlønn ved opphør av ansettelsesforholdet. Styret fikk en samlet godtgjørelse på kr 471 000.

Kings Bay AS og A/S Bjørnøen

Selskapene har felles administrerende direktør og styre.

Administrerende direktør Monica Kristensen Solås mottok i 2001 kr 610 125 i lønn for arbeidet med Kings Bay AS og Bjørnøen AS. Annen godtgjørelse utgjorde kr 46 959. Administrerende direktør har ingen etterlønn ved opphør av ansettelsesforholdet.

Styret fikk en samlet godtgjørelse på kr 204 000 for arbeidet med Kings Bay AS og kr 38 800 for arbeidet med Bjørnøen AS.

Entra Eiendom AS

Administrerende direktør Erik Løfsnes mottok i 2001 lønn på kr 1 280 000. Pensjonsutgifter utgjorde kr 49 000 og annen godtgjørelse kr 93 000. Styret fikk en samlet godtgjørelse på kr 267 000.

Grødegaard AS

Administrerende direktør Håkon Lutdal mottok i 2001 lønn på kr 731 000 og kr 62 300 i annen godtgjørelse. Administrerende direktør har ikke avtalefestet rett til sluttvederlag. John-Ole Soløy tiltrådte som ny administrerende direktør for Grødegaard AS fra juni 2002. Hans vilkår vil framgå av selskapets regnskap for 2002. Styret fikk en samlet godtgjørelse på kr 386 280.

SND Invest AS

Administrerende direktør Thor Svegården mottok i 2001 lønn på kr 1 380 000 inkludert bonus som for 2001 utgjorde kr 450 000. Øvrige godtgjørelser til adm. direktør var kr 77 000. Styret fikk en samlet godtgjørelse på kr 429 000.

SIVA SF

Administrerende direktør Harald Kjelstad mottok i 2001 lønn på kr 1 037 862. Annen godtgjørelse utgjorde kr 89 663. Under gitte forutsetninger (styrets beslutning, fylte 57 år, eller ved vesentlige endringer av SIVA) har adm. dir. rett og/eller plikt til å fratre sin stilling. Han har likevel rett til å arbeide som seniorkonsulent og opprettholde lønn og andre ytelser inntil redusert arbeidsplikt kan iverksettes fra fylte 60 år, eller ved full pensjonering f.o.m. 67 år. Redusert arbeidsplikt innebærer inntil 50 pst. av full stilling og 66 pst. av full lønn. Pensjonsrettighetene, som også omfatter pensjonsmessig dekning for lønn over 12 G, opprettholdes som om han var fullt yrkesaktiv. Styret fikk en samlet godtgjørelse på kr 325 000.

Statkraft SF

Tidligere konsernsjef fratrådte sin stilling i Statkraft SF 31. august 2001. I 2001 mottok han kr 1 551 789 og kr 61 666 i henholdsvis lønn og annen godtgjørelse. Han hadde rett til en pensjon tilsvarende 66,7 pst. av årslønnen fra fratredelsestidspunktet. Bård Mikkelsen er ny konsernsjef fra 1. september. Han har for 2001 mottatt kr 700 000 i lønn og kr 42 330 i annen godtgjørelse. Årlig pensjonskostnad utgjør kr 451 114.

Konsernsjef har ikke vederlagsordninger ved opphør utover det som er omtalt ovenfor. Det eksisterer heller ingen lån eller sikkerhetsstillelser. Styret har ikke avtaler om annet vederlag enn styrehonorar, og det er heller ikke ytet lån eller stillet sikkerhet til fordel for medlemmer av styret.

Honorarer til styrets medlemmer var kr 1 156 000 i 2001.

Statens Bankinvesteringsfond

Samlet lønn og godtgjørelser til adm. direktør Jan W. Hopland utgjorde i 2001 kr 1 242 811. Dersom arbeidsavtalen sies opp av arbeidsgiver, begrunnet i virksomheten eller arbeidsgivers forhold, skal adm. direktør motta lønn i ett år etter oppsigelsesfristens utløp, dog slik at annen arbeidsinntekt kommer til fradrag i lønnen fra Statens Bankinvesteringsfond med en halvdel. Bankinvesteringsfondet har inngått en pensjonsavtale med administrerende direktør som gir rett til pensjonsytelser fra 64 til 67 år. Bankinvesteringsfondets forpliktelser etter avtalen er dekket gjennom en kapitalforsikring. Kostnadene utgjorde for 2001 kr 730 614. Honorarer til styrets medlemmer var kr 437 000 i 2001.

Veiledende retningslinjer for ansettelsesforhold for ledere i heleide statlige foretak

Staten er en betydelig eier i norsk næringsliv. Lederes ansettelsesvilkår påvirker lønnsutviklingen; så vel generelt som innen det enkelte selskap. Regjeringen mener at lederlønnsnivået i statlige selskaper skal være konkurransedyktig, men at de ikke bør være lønnsledende innenfor sine bransjer. Det vises her til prinsipper for godt eierskap som ble lagt fram i St.meld. nr. 22 for 2001-2002 Et mindre og bedre statlig eierskap. Det framgår av prinsipp 7 at lønns- og insentivordninger bør utformes slik at de fremmer verdiskapingen i selskapene og framstår som rimelige.

Nærings- og handelsdepartementet har med virkning fra 3. september 2001 utarbeidet veiledende retningslinjer for ansettelsesvilkår for ledere i heleide statlige foretak (statsaksjeselskaper, statsforetak og særlovselskaper). De veiledende retningslinjene skal være en sjekkliste for styrene. De skal ikke rokke ved at det etter gjeldende lover er styret som fastsetter administrerende direktørs lønn og øvrige vilkår.

Det vises også til et veiledningshefte utarbeidet av Næringslivets Hovedorganisasjon, Godtgjørelse til toppledere. Arbeidsgiverforeningen NAVO har lagt en tilsvarende veiledning til grunn.

  1. Ansvarsforhold

    • Administrerende direktør tilsettes av styret, som også fastsetter dennes lønn og øvrige vilkår

    • Ved inngåelse av avtale om lønn og andre tilsettingsvilkår har hele styret et felles ansvar for å gjøre seg kjent med de veiledende retningslinjene

    • Styret har et tilsvarende ansvar ved tilsetting av andre arbeidstakere i ledende eller likestilt stilling

    • Godtgjørelsen bør fremstå som saklig begrunnet

  1. Personkrets

    • Med arbeidstaker i ledende eller likestilt stilling, menes konsernsjef, administrerende direktør og øverste leder i et heleid datterselskap

  1. Lønn og andre ytelser

    • Lønn og andre betingelser til lederen skal være konkurransedyktige

    • Lønnen for ledere i statseide selskaper skal ikke være lønnsledende, sammenlignet med tilsvarende private foretak

    • Styret bør følge ovennevnte prinsipper når det tar stilling til de samlede tilsettingsvilkårene for administrerende direktør med flere, inklusiv pensjonsavtale og øvrige ytelser

    • Styret vurderer om personer i ledelsen skal ha godtgjørelse for styreverv i andre selskap i samme konsern

  1. Pensjonsytelser

    • Pensjonsvilkår bør ses som en del av de samlede ansettelsesvilkår, herunder lønn og øvrige vilkår

    • Pensjonsavtalen bør omfatte uførepensjon og ytelser til gjenlevende som fremgår av selskapets vanlige pensjonsplan

    • I den grad det avtales lavere pensjonsalder enn folketrygdens pensjonsalder på 67 år, bør pensjonsalderen ikke settes lavere enn 62 år

    • Samlet kompensasjonsgrad bør ikke overstige 66 prosent av lønn

    • Styret må ha oversikt over de totale kostnadene av pensjonsavtalen

  1. Sluttvederlag - etterlønn

    • Ved oppsigelse fra selskapets side kan det avtales et sluttvederlag

    • Sluttvederlaget bør normalt ikke overstige lønn i 12 måneder, i tillegg til lønnen i oppsigelsestiden. Sluttvederlaget bør utbetales måned for måned. Det skal ikke svares feriepenger av sluttvederlaget

    • Ved ansettelse i ny stilling eller ved inntekt fra næringsvirksomhet som vedkommende er aktiv eier av, skal sluttvederlaget reduseres med et forholdsmessig beløp beregnet på grunnlag av den nye årsinntekten. Reduksjon kan først skje etter at vanlig oppsigelsestid for stillingen er ute

    • Sluttvederlaget kan holdes tilbake hvis vilkårene for avskjed foreligger, eller hvis det i perioden hvor det ytes sluttvederlag oppdages uregelmessigheter eller forsømmelser som kan lede til erstatningsansvar eller at vedkommende blir tiltalt for lovbrudd

    • Ved opphør av tjeneste bør overtagelse av hus, bil, båt eller kunstverk eller lignende, settes til markedspris

  1. Voldgift

    • Avtalen bør inneholde en bestemmelse om at tvister om ansettelsesavtalen, herunder opphør av arbeidsforholdet, avgjøres ved voldgift

Til forsiden