St.prp nr. 1 Tillegg nr. 2 (2001-2002)

FOR BUDSJETTERMINEN 2002 Om tilleggsforslag i statsbudsjettet for 2002 under kapitler administrert av Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Til innholdsfortegnelse

1 Brev fra Kommunenes Sentralforbund til Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet av 12. oktober 2001

1.1 SkolepakkeII

Vi viser til brev av 12.10.01 fra Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet om videre arbeid med intensjonsavtalen med lærerorganisasjonene.

Avtaleutkastet bygger på at avtalen skal være kostnadsnøytral for kommunesektoren. For å sikre dette ber Kommunenes Sentralforbund om en etterberegningsklausul, jmfr. departementets brev av 12.10.01.

KS støtter departementets arbeid for å få et forenklet avtaleverk for grunnskolen og videregående opplæring. Avtaleutkastet bidrar til dette. KS tar til etterretning at departementet ved denne avtalen tar sikte på å forsterke arbeidsgivers styringsrett. Dette er positivt.

En forutsetning for en omforent avtale, er at begge parter har samme forståelse av avtalen og vil arbeide for at effekten av den kan bli tatt ut på den enkelte skole uten negative effekter for arbeidsmiljøet. Prinsipielt sett bør ikke en effekt tas ut for eksempel i form av lønn før tiltakene faktisk er gjennomført. Først da vet en om effekten kan oppnås. Erfaringene fra Skolepakke I viser at det kan være vanskelig å få tatt ut effekten.

Til tiltakene vil KS få bemerke:

Vikartimer for skoleledere

Pålagte vikartimer for skoleledere gir en uheldig signaleffekt i det det er mer nødvendig enn noen gang at skolelederne har fokus på lederoppgavene. Erfaring viser dessuten at en rekke skoleledere ofte tar vikartimer uten godtgjøring når det ikke er mulig å skaffe annen vikar. KS forutsetter at de 25 timene er knyttet til administrasjonsårsverk.

Reduksjon av «190-timersrammen»

KS konstaterer at den såkalte 190-timersrammen reduseres i forslaget til 150 timer. KS ber KUF om å forsøke å forhandle frem en mindre reduksjon. Bruk av de frigjorte ressurser, maksimum 40 timer, må synliggjøres.

Seniorpolitiske tiltak/pensjonskostnader

Seniortiltakene er positive, men KS forventer at alle utgifter blir dekket av staten, også direkte og indirekte pensjonskostnader og arbeidsgiveravgift.

Kostnadsdekning

Det kan reises tvil om det er mulig å få full effekt av tiltakene hvis avtalen får virkning allerede fra 1.1.02. Dette resonnementet gjelder dog ikke seniortiltakene. Dersom virkningstidspunktet forskyves til 1.8.02, vil arbeidsgiver få god tid til planlegging og større muligheter til å ta ut effekten. Av den grunn ber KS departementet gå inn for at tiltakene gjøres gjeldende fra 1.8.2002. Dersom tiltakene likevel gjennomføres som i forslag til utkast, forutsettes at effekten kan dekkes opp i løpet av 2002. Dette synses nå å være mulig for kommunene, blant annet ved å benytte tilfeldige vikartimer ut over 20-timersrammen.

Beregningene

KS konstaterer på bakgrunn av KUFs brev av 12.10.01 at de relevante kostnadene som følge av endringer av arbeidstidsavtalen tilsvarer de økte kostnadene. Det er imidlertid svakheter både ved beregningsmetode og beregningsgrunnlag blant annet fordi det knytter seg til historiske data og usikkerhet som følge av beregningstidspunktet. Hva som i realiteten er riktig kan først vises i ettertid. På dette grunnlag vil KS be om en etterberegningsklausul for å kunne rette opp eventuelle uventede økonomiske konsekvenser.

«Smitteeffekt»

På overordnet nivå er det for kommunesektoren betydelig bekymring knyttet til den såkalte smitteeffekten. Når undervisningspersonalet får betydelige lønnsøkninger og seniortiltak, vil det bli brukt som argument fra andre store grupper, særlig i kommunesektoren, som vil kreve tilsvarende. Kommunesektoren har sakket akterut i lønnsutviklingen på 90-tallet som følge av den generelle kommuneøkonomien. Dette er en utvikling som kommunesektoren ikke kan leve med fremover da konkurransen om arbeidskraft vil bli meget stor. Denne problemstillingen vil KS ta opp i konsultasjonsordningen med regjeringen.

Den uoversiktlige smitteeffekten til kommunal sektor viser hvor uheldig det er at den største arbeidstakergruppen i kommunal sektor har staten som forhandlingspart. Dette viser hvor nødvendig det er at forhandlingsansvaret overføres til kommunal sektor. Innenfor KS sitt tariffområde ville ordinær prosedyre innebære forankring av de pågående forhandlingene hos medlemmene og informasjon til de øvrige partene i tariffområdet.

Halvdan Skard