St.prp. nr. 103 (2000-2001)

Om midlertidig statlig forsikringsansvar for norske luftfartøy og lufthavner ved skader på tredjepart som følge av krigs- og terrorhandlinger

Til innholdsfortegnelse

3 Statens ansvar

Forsikringsselskapenes varsel om oppsigelse av eksisterende poliser med vesentlig endringer av maksimalsatsene for utbetalinger for skader på tredjepart, var grunnen til at flyselskapene generelt gikk ut med et varsel om at all kommersiell lufttrafikk ville stoppe opp fra natten mellom mandag 24. september og tirsdag 25. september. SAS sendte ut en meddelelse til børsen om de endrede vilkår. I brev av 21. september 2001 til hver av de skandinaviske transportministrene anmodet SAS om at problemet måtte bli løst. Dersom problemet ikke ble løst, ville selskapet innstille alle flyvningene. Braathens og Widerøe gjorde tilsvarende henvendelser.

For leasede luftfartøy vil det dessuten ofte være klare krav knyttet til minstekrav for forsikringen.

SAS har i alt 112 fly registrert i Det norske luftfartøyregister. Braathens har tilsammen 33 fly, hvorav 25 er leaset. Widerøe har 26 fly. I tillegg finnes det flere mindre selskap som driver ervervsmessig luftfart samt helikopterselskap. Selskapene har ulike forsikringsavtaler. SAS hadde en forsikringssum på 1 750 mill. USD per skade, mens de små flyselskapene kunne ha en forsikringssum på 10-20 mill. USD. Forsikringssummen for de små selskapene er også redusert vesentlig. Det forsikringsansvar som er falt bort på grunn av disse begrensningene, beløper seg omlag til 270 000 mill. USD for norske kommersielle luftfartøy og lufthavner. Dette anslaget avspeiler dog en svært hypotetisk risiko, da det forutsetter at alle kommersielle luftfartøy forulykker som følge av krig eller terrorhandlinger og forårsaker skader på tredjepart i et slikt omfang.

For de statlige lufthavnene gjelder statens selvassuranseordning. Oslo lufthavn, Gardermoen, er et eget rettssubjekt og forsikringsselskapenes endrede praksis «rammer» denne flyplassen, og er dermed tatt med i ordningen. Sandefjord lufthavn, Torp, har tidligere ikke hatt slik dekning, men har fått tilbud om å komme inn under den midlertidige statlige ordningen. Øvrige private lufthavner har ikke hatt denne type forsikring og risikoen for denne typen skader ansees som svært liten.