St.prp. nr. 16 (2002-2003)

Om samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 154/2002 av 8. november 2002 om endring av artikkel 1 i protokoll 31 i EØS-avtalen om EFTA/EØS-statenes deltagelse i EUs 6. rammeprogram for forskning, teknologisk utvikling og demonstrasjonsaktiviteter

Til innholdsfortegnelse

4 Vurdering

Forskningsområdene i det 6. rammeprogrammet er av sentral interesse for Norge og i tråd med norske forskningspolitiske interesser. Både ut fra erfaringer med tidligere rammeprogrammer og ikke minst ut fra den økende betydningen det kommende rammeprogrammet vil få, vil det være svært uheldig for norske forskningsmiljøer og bedrifter om Norge skulle ønske å tre ut av rammeprogrammet. Kandidatstatene er allerede aktive deltagere og vil etter planen delta for fullt også i det 6. rammeprogrammet.

Som EØS-stat har Norge deltatt på ulike nivåer i utarbeidelsen av det nye programmets innhold.

I 1998 ble det gjennomført en evaluering av den norske deltagelsen i det 4. rammeprogrammet som konkluderte med at rammeprogrammet var en svært viktig kunnskaps- og samarbeidsarena for norske forskningsmiljøer og bedrifter. Tilbakeføringen av midler var omlag på nivå med kontingentinnbetalingen. Når det 5. rammeprogrammet er blitt avsluttet, kan det gjøres til gjenstand for en grundig evaluering. Før det skjer, finnes det ingen fullstendig oversikt over hva Norge har fått igjen av den norske deltagelsen. Foreløpige tall viser at det ved utgangen av mai 2002 var vel 1100 norske deltagere i nær 750 prosjekter. Det var flest registrerte deltagelser innenfor delprogrammet for bærekraftig vekst med vekt på bl.a. innovative produkter og maritim transport. Også for bio- og helsevitenskapene var det god deltagelse, særlig innen fiskerirelaterte områder, matkvalitet og smittefarlige sykdommer. Deltagelsen innen miljø og energi er fortsatt god.

Det tas sikte på å gjennomføre en evaluering av den norske deltagelsen i felleseuropeiske prosjekter i EUs 5. rammeprogram, når programmet er avsluttet.

Samlet sett vil fortsatt deltagelse i forskningssamarbeidet i EU bidra til å øke det internasjonale engasjementet både innen forskningsinstitusjoner og næringsliv, gi Norge mulighet til å nyte godt av EUs kunnskapsutvikling og kunnskapsdeling samt styrke kvaliteten i norsk forskning. Det vil også bidra til å profilere norsk forskning sterkere internasjonalt.

Til forsiden