St.prp. nr. 16 (2002-2003)

Om samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 154/2002 av 8. november 2002 om endring av artikkel 1 i protokoll 31 i EØS-avtalen om EFTA/EØS-statenes deltagelse i EUs 6. rammeprogram for forskning, teknologisk utvikling og demonstrasjonsaktiviteter

Til innholdsfortegnelse

5 Økonomiske og administrative konsekvenser

EØS-komiteens beslutning vil innebære en forpliktelse for EFTA/EØS-statene til å delta i finansieringen av programmet.

Rammeprogrammet for forskning og teknologi er det mest omfattende internasjonale forskningssamarbeidet Norge deltar i. Programmet er også det største programmet Norge deltar i under EØS-avtalen og utgjør ca. 75 pst. av det totale norske bidraget til EØS-samarbeidet.

EFTA/EØS-statenes finansielle bidrag til forskningsvirksomheten bestemmes i henhold til EØS-avtalens artikkel 82 nr. 1 bokstav a). Bidraget reflekterer den relative andel som den respektive stats BNP utgjør i forhold til summen av dette beløpet og EU-statenes BNP samlet. For 2003 utgjør EFTA/EØS-bidraget etter dette 2,16 pst. av totalbudsjettet. Norges andel er 94,45 pst. av EFTA-bidraget. Disse to fordelingsnøklene justeres hvert år.

Erfaringene viser at selve utbetalingen av kontingent under programmene fordeler seg ujevnt over årene og strekker seg ut over den gitte programperioden, i praksis i inntil 10 år. Dette skyldes blant annet at prosjekter som settes i gang mot slutten av en programperiode, vil fortsette lenge etter at angjeldende rammeprogram formelt er avsluttet.

EØS-komiteens beslutning om deltagelse i programmet innebærer en forpliktelse for Norge til å bidra til finansiering av programmet. Budsjettet for det 6. rammeprogrammet er fastsatt til totalt 16 270 millioner euro. Det samlede norske bidraget er anslått til 331,93 millioner euro, dvs. om lag 2,6 mrd kroner for hele programperioden. Fordelt over årene 2003-2006 vil utgiftene i gjennomsnitt være ca. 645 mill. kroner årlig. I praksis blir imidlertid utgiftene spredt over et vesentlig lengre tidsrom enn fire år, og kontingentinnbetalingene vil variere fra år til år avhengig av aktivitetsnivået.

Det norske bidraget bevilges over Nærings- og handelsdepartementets budsjett (kap. 924, post 71). Utgiftene til norsk deltagelse i det nye rammeprogrammet er innarbeidet i budsjettet for 2003 med ca. 150 mill. kroner, jf. St.prp. nr. 1 (2002-2003) for Nærings- og handelsdepartementet. Innbetalinger på de 4. og 5. rammeprogrammene kommer i tillegg.

Nærings- og handelsdepartementet vil fortsatt ha overordnet ansvar for å samordne den norske deltagelsen i programmet og dets komiteer. Dette vil skje i samråd med øvrige norske departementer gjennom det særskilte EØS-spesialutvalget for forskning og med Norges forskningsråd. Også for det 6. rammeprogrammet vil Forskningsrådet få delegert ansvar for å stimulere til deltagelse i programmet, og for å ha kontakt med og informere forskningsmiljøer og bedrifter.

EØS-komiteens beslutning medfører ikke behov for endringer i norske lover eller forskrifter. Det antas heller ikke å få nevneverdige administrative konsekvenser.

Nærings- og handelsdepartementet anbefaler at Norge deltar i EØS-komiteens beslutning om endring av protokoll 31, artikkel 1 i EØS-avtalen om EFTA/EØS-statenes deltagelse i EUs 6. rammeprogram. Utenriksdepartementet slutter seg til dette.

Til forsiden