St.prp. nr. 25 (2007-2008)

Om samtykke til godtakelse av forordning (EF) nr. 863/2007 om opprettelse av beredskapsteam for grensekontroll (videreutvikling av Schengen-regelverket)

Til innholdsfortegnelse

3 Nærmere om innholdet i forordningen

Forordningen er inndelt i tre hoveddeler. Den første delen omfatter etablering av en mekanisme med beredskapsteam for grensekontroll og den andre delen omfatter en endring i rådsforordning (EF) nr. 2007/2004 (Frontex-forordningen) vedrørende regulering av utsendte tjenestemenns oppgaver og myndighet. Samtidig gjøres det enkelte endringer i Frontex-forordningen som følge av opprettelsen av ordningen med beredskapsteam for grensekontroll. I kapittel II gis det regler for utsendte tjenestemenn som deltar i fellesoperasjoner og pilotprosjekt i regi av Frontex, ved en endring i Frontex-forordningen artiklene 10 til 10 c. Bestemmelsene vedrørende utsendte tjenestemenn er i stor grad sammenfallende med reglene som gjelder for medlemmer av beredskapsteam. Den tredje delen gjelder avsluttende bestemmelser. Det er en felles fortale til forordningen med 25 punkter hvor det blant annet henvises til at ansvaret for å kontrollere de ytre grensene ligger hos medlemsstatene.

Forordningen innebærer at medlemslandene skal melde inn personell til en pool av grensekontrollører som skal stå i beredskap. Personer fra denne poolen kan settes inn i en konkret operasjon etter anmodning fra den medlemsstaten der beredskapsteamet skal arbeide. Beredskapsteamets arbeid vil skje i henhold til en operasjonsplan, som angir rammene for operasjonen. Denne utarbeides av Frontex. Oppgavene vil kunne omfatte alle funksjoner som ligger i ordinær yttergrensekontroll (i henhold til grenseforordingen).

Medlemmene i beredskapsteamene vil opptre under vertsstatens kommando. Vertsstaten er ansvarlig for skader som oppstår i forbindelse med operasjonen med unntak av skader som er påført som følge av grov uaktsomhet eller forsettlig tjenesteforsømmelse. Schengen-landene er forpliktet til å stille innmeldt personell til rådighet når direktøren for Frontex har besluttet å etterkomme et Schengen-lands anmodning om bistand. Schengen-land kan reservere seg mot deltakelse i en konkret operasjon, dersom det foreligger en spesielt vanskelig situasjon som i betydelig grad påvirker ivaretakelsen av nasjonale oppgaver. Teamene skal kunne reise ut i løpet av kort tid (10 dager). Deltagerne i teamet mottar ordinær lønn fra hjemstaten, mens driftskostnadene skal dekkes av Frontex. Deltagerne skal kunne bruke egne uniformer, men skal bære armbånd med EU/Frontex-kjennetegn. Deltagerne skal kunne bære våpen hvis de er autorisert til dette i hjemlandet, men vertslandet kan forby dette. Våpen skal kunne brukes i nødvergesituasjoner.

Del I

Artikkel 1 beskriver formålet med forordningen, å etablere en beredskapsordning slik at en medlemsstat som er utsatt for et akutt og ekstraordinært press på yttergrensen, kan anmode Frontex om bistand mht ressurser og kompetanse på grensekontroll.

Artikkel 2 sier om virkeområdet at forordningen ikke setter til side de rettigheter som tilkommer flyktninger og personer som ber om internasjonal beskyttelse mht vernet mot retur.

Artikkel 3 definerer sentrale begrep i forordningen.

Artikkel 4 forklarer hvordan det enkelte team som skal sendes ut i operativt arbeid skal settes sammen av Frontex. Denne artikkelen slår også fast at medlemsstatene skal bidra i beredskapsordningen med eksperter fra sine respektive land, og stille dette personellet til rådighet i konkrete operasjoner når det foreligger en anmodning fra et annet land og Frontex ber om personell til tjeneste. Et anmodet land kan avstå fra å sende personell til operativ tjeneste bare når dette i vesentlig grad vil innvirke på gjennomføringen av nasjonale oppgaver.

Artikkel 5 sier at beredskapsteamene skal motta sine instrukser for operasjonen av vertslandets myndigheter som skal avstemme disse mot den operasjonsplanen som Frontex utarbeider. Personell fra vertslandet skal lede arbeidet.

Artikkel 6 beskriver hvilke oppgaver beredskapsteamene skal kunne settes til i en operasjon og hvilken myndighet de kan tildeles. Det dreier seg om oppgaver som, innenfor EU regelverk for grensekontroll og grenseovervåking, er nødvendige for å utføre effektiv kontroll og overvåking av ytre grenser. Den myndighet som normalt tilfaller personell med slike oppgaver vil også bli tildelt beredskapsteamene.

Denne artikkelen pålegger beredskaps­teamene fullt ut å vise respekt for menneskerettighetene. Oppgave skal løses med nødvendige tiltak som er tilpasset situasjonen, og ingen form for diskriminering skal forekomme. Bruk av fysisk makt skal kun finne sted i henhold til samtykke fra hjemstatens myndigheter og i henhold til vertsstatens lovgivning og i nærvær av vertsstatens eget personell. Unntak, herunder bruk av våpen, gjelder kun i tilfeller av nødverge.

Artikkel 7 slår fast at de enkelte medlemmer i beredskapsteamene skal lønnes av hjemstaten under oppdrag.

Artikkel 8 bestemmer at de enkelte medlemmer av beredskapsteamene skal være utstyrt med akkrediteringsbevis.

I artikkel 9 er det tatt inn regler om at beredskapsteamene i sitt arbeid skal følge vertsstatens lovgivning og gjeldende EU regelverk vedrørende grensekontroll. Eventuelle disiplinærreaksjoner fastsettes av hjemlandet.

Artikkel 10 inneholder regler om erstatningsansvar for skader som eventuelt forvoldes under beredskapsteamenes virksomhet. Hovedregelen er at vertsstaten er ansvarlig for skader som påføres en tredjeperson. Denne staten kan kreve refusjon av sine utgifter fra hjemstaten til den tjenestemann som har forvoldt skaden ved forsett eller grov uaktsomhet. Skulle det oppstå en tvist mellom medlemsstater som de ikke selv makter å løse, kan tvisten henvises til EF domstolen.

Artikkel 11 slår fast at medlemmer av beredskapsteamene nyter det samme strafferettslige vernet i forbindelse med handlinger som begås mot dem som hjemstatens tjenestemenn gjør.

Del II

Denne delen av forordningen inneholder artikkel 12 som gir enkelte endringer i rådsforordning (EF) nr. 2007/ 2004, den såkalte Frontexforordningen som inneholder regelverket om grensekontrollbyrået. For at Frontex skal kunne utføre sine oppgaver når det gjelder planlegging og koordinering av operasjoner med bruk av beredskapsteamene, må det gjøres visse endringer i Frontexforordningen. I all hovedsak går endringene i denne forordningen ut på å supplere den med regler fra nærværende rådsforordning, herunder bl.a. regler om saksbehandlingsprosedyrer i Frontex i forbindelse med beslutninger om å sette opp og benytte seg av beredskapsteamene.

Del III

Artikkel 13 bestemmer at Kommisjonen skal evaluere funksjonaliteten i ordningen med beredskapsteam som er nedfelt i forordningen ett år etter at forordningen er trådt i kraft. Kommisjonen skal rapportere om dette til Europaparlamentet og rådet, eventuelt med forslag til endringer i forordningen.