St.prp. nr. 26 (2002-2003)

Om endringer under enkelte kapitler på statsbudsjett medregnet folketrygden for 2002 under Helsedepartementet

Til innholdsfortegnelse

2 Forslag til endringer av bevilgningene under enkelte kapitler

Kap 701 Forskning og forsøksvirksomhet

Post 21 Spesielle driftsutgifter

Bevilgningen under dette kapitlet fordeler seg på en rekke tiltak. Tidsforskyvninger/endringer innenfor enkelte av disse fører til en innsparing inneværende år.

Bevilgningen foreslås redusert med 3,2 mill. kroner.

Kap 705 Kursvirksomhet og stipendier

Post 61 Utdanningstiltak, turnustjeneste m.m.

Tilskuddet til turnustjenesten utbetales etterskuddsvis til kommuner som har hatt turnuslege. Turnustilskuddet utbetales også ved avbrudd og uteblivelse, og i de tilfeller der en kommune ikke får tildelt turnuslege i samsvar med inngått avtale.

Som følge av at antall turnusleger som avvikler turnustjenesten vil bli større enn forventet, foreslås bevilgningen styrket med 5 mill. kroner.

Post 71 Tilskudd til kurs og stipendier til personell innen helsevesenet m.m.

Helsedepartementet bidrar til finansieringen av Nordiska Hälsovårdshögskolan i Gøteborg. Det forventes et mindreforbruk som følge av endringer i forholdet mellom den norske og den svenske kronen.

Bevilgningen foreslås derfor redusert med 2 mill. kroner.

Kap. 706 Sosial- og helsedirektoratet

Post 01 Driftsutgifter

Styrking av driften

I St.prp. nr 63 (2001-2002) ble det opplyst at kombinasjonen av integrering av tidligere enheter til et nytt direktorat og gjennomføring av flytteprosesser ville føre til ekstraordinære engangskostnader. Det ble fremmet forslag om 10 mill. kroner i tilleggsbevilgning til delfinansiering av engangskostnadene. Videre fikk etaten fullmakt til å nytte midler innenfor rammen av tiltaksplanen for elektronisk samhandling i helse- og sosialsektoren, jf. kap 732 post 21 til IKT. Forslaget forutsatte at direktoratet gjennomførte betydelige effektiviserings- og innsparingstiltak for å dekke ytterligere kostnader i 2002, herunder å holde ledige stillinger ubesatte. Stortingets flertall sluttet seg til regjeringens forslag.

Ut fra de oppgaver Sosial- og helsedirektoratet har knyttet til iverksetting av vedtatt sosial- og helsepolitikk, har det ikke vist seg forsvarlig å dekke inn etatens kostnader gjennom oppsigelser av ansatte. Innsparinger knyttet til en naturlig reduksjon i arbeidsstyrken har alene ikke vært tilstrekkelig.

Sosial- og helsedirektoratet forventer en overskridelse av rammene for 2002 med inntil 13,5 mill. kroner. Helsedepartementet tilrår at 10,5 mill. kroner omdisponeres fra poster på Helsedepartementets budsjett til finansiering av merutgiftene. Departementet vil ha fokus på at de resterende 3 mill. kronene også er dekket inn i løpet av inneværende år. I forhold til 2003 videreføres tiltaket med å holde ledige stillinger ubesatte.

Bevilgningen foreslås forhøyet med 10,5 mill. kroner.

Styrking av det tobakkskadeforebyggende arbeid - omdisponering innenfor kreftplanen

Det foreslås en bevilgning på 10 mill. kroner til styrking av det tobakksskadeforebyggende arbeid, herunder til kampanjer i media. Satsingen er et ledd i Nasjonal kreftplan og muliggjøres gjennom en omdisponering fra kap. 581 Bolig- og bomiljøtiltak post 79 Tilskudd til radonforebyggende tiltak, der det fremkommer et tilsvarende mindreforbruk.

Sammenfatning

Samlet foreslås bevilgningen styrket med 20,5 mill. kroner.

Kap. 3706 Sosial- og helsedirektoratet

Post 02 Salgs- og leieinntekter

Merinntekter utover tidligere anslag knyttet til overtagelse av ansvaret for autorisasjon av helsepersonell fra Statens helsetilsyn.

Bevilgningen foreslås økt med 300 000 kroner

Kap. 707 Nasjonalt folkehelseinstitutt

Post 01 Driftsutgifter

Styrking av driften

Nasjonalt folkehelseinstitutt ble opprettet 1. januar 2002 som ledd i omorganiseringen av den sentrale sosial- og helseforvaltning.

Instituttet opplever i sitt første driftsår en vanskelig budsjettmessig situasjon. Det har påløpt ekstraordinære utgifter knyttet til økt husleie, flytting, IKT-utstyr, bygningsmessige endringer og øvrige administrative engangskostnader. Som redegjort for i St.prp. nr. 63 (2001-2002) Tilleggsbevilgninger og omprioriteringer i statsbudsjettet 2002, er etableringskostnadene blitt større enn forventet. Instituttet fikk ved Stortingets behandling av St.prp. nr. 63 (2002-2002) Tilleggsbevilgninger og omprioriteringer i statsbudsjettet medregnet folketrygden 2002, en tilleggsbevilgning på 5 mill. kroner til delfinansiering av ekstraordinære utgifter i forbindelse med etableringen av instituttet. Bevilgningen forutsatte at instituttet gjennomfører en omstillingsprosess som også vil innebære nedbemanning.

I tillegg til stillingsstopp har Nasjonalt folkehelseinstitutt innført total stopp i kjøp av laboratorieutstyr, sterk reduksjon i driftsmidler, økt utnyttelse av eksterne midler til å finansiere lønnskostnader og for øvrig ulike tiltak for å oppnå effektivisering. Iverksettelsen av tiltak med umiddelbar virkning vanskeliggjøres av at størsteparten av instituttets bevilgninger er bundet til faste driftskostnader, som husleie, strøm, teknisk drift for en rekke til dels avanserte laboratorielokaler, og faste lønnskostnader.

Videre har instituttet brukt ekstra ressurser på skjerpet sikkerhet etter 11. september 2001 uten at det er blitt kompensert for dette.

Parallelt med kortsiktige tiltak, har instituttet arbeidet med å utvikle en målstruktur, strategier og prioriteringer. I denne strategiprosessen er alle sider ved virksomheten vurdert med sikte på å identifisere kjerneoppgaver og oppgaver som kan avvikles eller nedprioriteres. Prosessen vil være gjennomført i løpet av høsten 2002, og vil kunne medføre tiltak som kan gjennomføres med virkning fra 2003. Tiltakene vil sørge for budsjettbalanse i 2003. Selv ved de betydelige tiltak som er iverksatt, er det behov for å styrke bevilgningen. Det fremmes derfor forslag om 3,65 mill. kroner i økt bevilgning.

Investeringsmidler flyttes fra 01 til 45 posten

Ved behandlingen av St.prp. nr. 54 (2001-2002) Om tilleggsbevilgninger i 2002 knyttet til ressursbehovet innen det sivile beredskap og politiets (inkludert Politiets sikkerhetstjenestes) beredskap vedtok Stortinget en tilleggsbevilgning på 4,7 mill. kroner i 2002 til etablering av et elektronisk meldingssystem for smittsomme sykdommer ved Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Etableringen vil først være gjennomført i 2003. Bevilgningen er knyttet til investeringer, og foreslås derfor overført til kap. 707 post 45.

Omorganiseringen av den sentrale helse- og sosialforvaltningen

I forbindelse med omorganiseringen av den sentrale sosial- og helseforvaltning ble oppgaver og personell knyttet til tobakksforskning overført fra daværende Statens institutt for folkehelse til Statens institutt for rusmiddelforskning. Posten foreslås derfor redusert med 1,2 mill. kroner. Det vises til forslag fra Sosialdepartementet om økt bevilgning til Statens institutt for rusmiddelforskning.

Sammenfatning

Samlet foreslås bevilgningen redusert med 2,25 mill. kroner.

Post 45 Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres

Det foreslås overført 4,7 mill. kroner fra kap. 707 Nasjonalt folkehelseinstitutt post 01 til etablering av et elektronisk meldingssystem for smittsomme sykdommer ved Nasjonalt folkehelseinstitutt, jf. omtale ovenfor.

Kap. 708 Statens helsetilsyn og fylkeslegene

Post 01 Driftsutgifter

Integreringen av fylkeslegene i fylkesmannsembetene fra 1. januar 2003 gjør det nødvendig med mindre investeringer knyttet til arkiv- og IT-funksjoner.

Bevilgningen foreslås styrket med 0,6 mill. kroner.

Kap. 3708 Statens helsetilsyn og fylkeslegene

Post 02 Gebyrinntekter m.v.

Det vises til omtale under kap. 3706 Sosial- og helsedirektoratet.

Bevilgningen foreslås redusert med 0,3 mill. kroner.

Kap. 719 Helsefremmende og forebyggende arbeid

Post 21 Tilskudd til helsefremmende og forebyggende tiltak i helse- og sosialsektoren, kan overføres

Det foreslås en styrking av tilskuddet til Norsk institutt for genøkologi med 0,3 mill. kroner og 0,2 mill. kroner til ekstern utredningsvirksomhet i forbindelse med arbeidet med utviklingen av ny strategi for folkehelsearbeid. Bevilgningen foreslås økt med 0,5 mill. kroner.

Kap. 730 Statlig helsetjeneste

Post 70 Innsatsstyrt finansiering av sykehus, overslagsbevilgning

Økt forskriving av Remicade

Det vises til nærmere omtale under kap. 2751, post 70 Legemidler. Bevilgningen foreslås økt med 1,0 mill kr.

Avregning, innsatsstyrt finansiering (ISF)

Endelig ISF avregning for 2001 til fylkeskommunene og de to tidligere statssykehusene håndteres på vanlig måte i budsjettet for 2002. Den budsjettmessig implikasjonen av avregningsoppgjøret ble håndtert ved Stortingets behandling av St. prp. nr. 59 (2001-2002). Siden fylkeskommunen som følge av sykehusreformen ikke lenger er mottaker av DRG-refusjonene, innebærer dette at for mye utbetalt i 2001 ikke kan motregnes mot a konto utbetalingene for 2002. For de fylkeskommunene som fikk for lite utbetalt i 2001 vil etterbetalingene på vanlig måte utbetales via ISF bevilgningen for 2002.

Det foreslås derfor at det opprettes et nytt inntektskapittel kap. 3730 Statlig helsetjeneste, post 02 Tilbakebetaling fra fylkeskommuner - ISF avregning, hvor tilbakebetalinger fra de fylkeskommunene som fikk for mye utbetalt i 2001 inntektsføres, til sammen 29 mill. kroner.

Sammenfatning

Samlet foreslås bevilgningsforslaget forhøyet med 30 mill. kroner.

Post 71 Refusjon poliklinisk virksomhet ved sykehus m.v., overslagsbevilgning

Ved behandlingen av St. prp. nr. 59 (2001-2002) Spesialisthelsetjenestens økonomi og budsjett 2002 ble det lagt opp til en vekst i poliklinisk virksomhet på nærmere 1,5 pst fra 2001 til 2002, jf. Innst. S. nr. 243 (2001-2002).

Basert på regnskapstall per 30. september 2002, er nytt anslag for bevilgningsbehov for kap. 730, post 71 Refusjon poliklinisk virksomhet ved sykehus mv. på 3 880 mill. kroner. Anslaget ligger 318 mill. kroner over vedtatt budsjett for 2002 på 3 562 mill. kroner.

Status ved utgangen av september er et merforbruk i forhold til samme periode i fjor på 18,6 pst. Utbetalingene over posten kan inndeles i kontoer for somatisk behandling, for psykiatri, for laboratorietjenester og for radiologi. Mens somatisk behandling viser en moderat vekst, trekker utbetalingene til de resterende kategorier de samlede utbetalinger opp. Rikstrygdeverkets regnskapstall viser at utbetalingene til røntgenpoliklinikkene t.o.m. september har økt med nær 35 pst. i forhold til samme periode i fjor. Refusjonssystemet til poliklinisk radiologi ble lagt om fra 1. januar 2002 og det var en forutsetning at denne omleggingen skulle skje budsjettnøytralt, for gitt aktivitet. Basert på en gjennomgang av utbetalingsgrunnlaget, besluttet departementet å nedjustere refusjonssatsene til offentlige og private røntgeninstitutt med 13 pst. gjeldende fra 8. oktober 2002. Det vises til nærmere omtale i St.prp.nr. 1 (2002-2003).

Regnskapsutviklingen i 2002 kan også indikere at aktivitetsnivået i 2002 vil være noe høyere enn det som er lagt til grunn i budsjettforslaget for 2003.

Bevilgningen foreslås økt med 318 mill. kroner.

Kap. 3730 Statlig helsetjeneste

Post 02 Tilbakebetaling fra fylkeskommuner - ISF avregning (ny)

Med henvisning til omtale under kap. 730, post 70 foreslås det opprettet en ny post for tilbakebetaling fra fylkeskommuner i forbindelse med endelig ISF avregning for 2001. Det foreslås bevilget 29 mill. kroner på posten.

Kap 732 Regionale helseforetak

Økt driftskredittramme til regionale helseforetak

Ved behandlingen av St.prp. nr. 59 (2001-2002), jf. Innst. S. nr. 243 (2001-2002), fikk Helsedepartementet fullmakt fra Stortinget til å øke rammen for driftskreditt med inntil 1 mrd. kroner, fra 1 mrd. kroner til 2 mrd. kroner. Begrunnelsen for økningen var usikkerhet knyttet til lønnsoppgjøret, nivået på pensjonspremiene og forhold knyttet til finansiering av eventuelle underskudd.

Etter at St.prp. nr. 59 (2001-2002) ble behandlet av Stortinget er de regionale helseforetakenes likviditetsmessige situasjon ytterligere forverret, spesielt fordi pensjonspremieinnbetalingene er blitt enda høyere enn forutsatt.

De regionale helseforetakene har nå behov for å benytte hele den innvilgede driftskreditten på inntil 2 mrd. kroner. I tillegg varsles det om ytterligere behov for driftskreditt mot slutten av året. Det er knyttet usikkerhet til hvor mye dette vil utgjøre.

Det foreslås videre at foretakene settes i stand til å bruke driftskreditten også til økte pensjonspremier hos private institusjoner som er etablert innenfor de regionale helseforetakenes «sørge for»-ansvar. Det legges til grunn at likviditetslån gitt til private virksomheter skal nedbetales etter 2004 ihht. avtale med de regionale helseforetakene.

For å ha tilstrekkelig sikkerhet for at helseforetakenes likviditetsbehov blir ivaretatt foreslås det å øke driftskredittrammen med 1,6 mrd. kroner, fra 2 mrd. kroner til 3,6 mrd. kroner. Det er anslått at om lag 100 mill. kroner av rammen kan brukes overfor private til pensjonspremier, slik som omtalt ovenfor.

Det foreslås at Helsedepartementet gis fullmakt til å fordele den økte driftskredittrammen basert på søknader fra de regionale helseforetakene.

Post 21 IT og elektronisk samhandling m.m.

Det forventes et mindreforbruk på posten knyttet til arbeidet med den statlige tiltaksplanen for elektronisk samhandling i helse- og sosialsektoren «Si @», og forsinkelser knyttet til arbeidet med etablering av Nasjonal enhet for fritt sykehusvalg.

Bevilgningen foreslås redusert med 4 mill. kroner.

Post 70 Tilskudd til helseforetakene, kan overføres

I St.prp. nr 1 (2001-2002) var det lagt til grunn en generell kostnadsvekst på om lag 3,6 pst., fordelt med om lag 41/4 pst. lønnsvekst og ca. 2 pst. prisvekst på annen vareinnsats.

Lønnsoppgjøret har resultert i en lønnsvekst for helseforetakene på om lag 5,3 pst. fra 2001 til 2002, dvs. ca. 1 prosentenhet over det som var lagt til grunn i statsbudsjettet. Som omtalt i St. meld. nr. 1 Nasjonalbudsjettet 2003, legges det nå til grunn noe lavere prisvekst i 2002 på kommunenes varekjøp, bl.a. som følge av lavere importpriser. Det er grunn til å anta at dette i noen grad også vil gjelde for sykehusene.

Helseforetaksmodellen legger til grunn at det er helseforetakene selv som må innpasse lønnsoppgjøret innenfor eget budsjett. I forbindelse med Stortingets behandling av St. prp. nr. 59 (2001-2002), ble det forutsatt at helseforetakene skulle gjennomføre betydelige effektiviseringstiltak i inneværende og neste år. Høyere kostnadsvekst i 2002 vil øke dette effektiviseringskravet ytterligere.

Ut fra en samlet vurdering fremmes det forslag om 210 mill. kroner i økte bevilgninger til helseforetakene i 2002. Regjeringen legger vekt på at helseforetakene gjennomfører de nødvendige effektiviseringstiltakene samtidig med at gode pasienttilbud opprettholdes. Ved disponering av tilleggsbevilgningen forutsettes det at de regionale helseforetakene også ser hen til hvordan situasjonen er endret for private virksomheter som er etablert innenfor de regionale helseforetakenes sørge for ansvar.

Omdisponering fra kap. 739, post 75

Det vises til omtalen under kap. 739, post 75 Kreftbehandling m.m. Til sammen 83 mill. kroner foreslås overført fra kap. 739 post 75 og konvertert til ordinær inntektsbevilgning i tråd med nytt system for styring og finansiering av investeringer. Styringstiltak vil sikre at vedtatte planer gjennomføres i samsvar med fastsatte mål og rammer for planen.

Omdisponering fra kap. 743, post 76

Det vises til omtalen under kap. 743, post 76 Omstrukturering og utbygging av psykisk helsevern vedrørende omdisponering av anslått overført bevilgning til 2003. Styringstiltak vil sikre at vedtatte planer gjennomføres i samsvar med fastsatte mål og rammer for planen.

Bevilgningen foreslås forhøyet med 158,6 mill. kroner

Sammenfatning

Samlet foreslås bevilgningen øket med 451,6 mill. kroner.

Postene 71-75 De enkelte regionale helseforetak

Økt forskriving av Remicade

Det vises til nærmere omtale under kap 2751, post 70 Legemidler. Bevilgningene under postene 71-75 foreslås satt ned med til sammen 10 mill. kroner med følgende fordeling på det enkelte regionale foretak:

Post 71 Tilskudd til Helse Øst RHF, kan overføres

Bevilgningen foreslås redusert med 2,5 mill. kroner.

Post 72 Tilskudd til Helse Sør RHF, kan overføres

Bevilgningen foreslås redusert med 2,8 mill. kroner.

Post 73 Tilskudd til Helse Vest RHF, kan overføres

Bevilgningen foreslås redusert med 1,9 mill. kroner.

Post 74 Tilskudd til Helse Midt-Norge RHF, kan overføres

Bevilgningen foreslås redusert med 1,6 mill. kroner.

Post 75 Tilskudd til Helse Nord RHF, kan overføres

Bevilgningen foreslås redusert med 1,2 mill. kroner.

Post 90 Lån til investeringsformål i helseforetak

Stortinget vedtok ved behandlingen av St.prp. nr. 59 (2001-2002), jf. Innst. S. nr. 243 (2001-2002) en bevilgning til lån på 1 mrd. kroner til investeringer i helseforetakene. Det framgår av St.prp. nr. 59 (2001-2002) at en viktig del av begrunnelsen for tiltaket var å gi de regionale helseforetakene fleksibilitet i gjennomføringen av investeringsprosjekter. Med basis i bevilgningen har de regionale helseforetakene til nå meldt inn behov på nærmere 900 mill. kroner knyttet til låneordningen, basert på gjennomførte investeriner og planlagte investeringer 2002/2003. En stor del av bevilgningen vil bli brukt i 2002, men det må holdes åpent for at framdriften av prosjektene som låneordningen skal finansiere vil medføre at også en del av midlene vil bli brukt i 2003. Helsedepartementet peker på at de regionale helseforetakene i vurderingen av hvilke investeringer som helt eller delvis skal lånefinansieres, må ta hensyn til at prosjektets framtidige kapitalkostnader skal håndteres innenfor foretakenes økonomiske rammer.

Kap. 739 Andre utgifter

Post 21 Forsøk og utvikling i sykehussektoren, kan nyttes under post 75

Rusreform I - omdisponering fra Sosialdepartementet til kap. 739.21

Ved Stortingets behandling av St.prp. nr 63 (2001-2002), jf. Innst.S.nr. 225 (2001-2002), ble det på Sosialdepartementets budsjett bevilget 5 mill. kroner til forberedelse av Rusreform I. På bakgrunn av forslaget om at fylkeskommunenes ansvar for spesialiserte helsetjenester til rusmiddelmisbrukere overføres til staten ved de regionale helseforetakene fom 1.1.2004 (jf. Ot.prp. nr 3 (2002-2003), vil det være Helsedepartementet som har hovedansvaret for den praktiske gjennomføringen av Rusreform I. I samråd med Sosialdepartementet foreslås det at 5 mill. kroner flyttes fra Sosialdepartementet til denne posten. I Helsedepartementets budsjettforslag for 2003 er det foreslått bevilget 10 mill. kroner til dette.

Erstatninger - Stråleskader

Det ble i 1999 vedtatt en ordning for utbetaling av erstatning ved stråleskader etter kreftbehandling ved Radiumhospitalet i årene 1975-86, jf. St.prp. nr. 3 (1998-99) og Innst. S. nr. 41 (1998-99). Det har blitt undersøkt om andre pasienter som har fått strålebehandling kan være feilbehandlet. Rikshospitalet gjennomgikk sitt journalmateriale for perioden 1971-81. I rapport fra Rikshospitalet av 16.02.98 fremgår det at det i perioden 1971-81 ble benyttet såkalt konvensjonell røntgenbestråling. Ved Radiumhospitalet ble det benyttet høyvoltbestråling som ga mindre skaderisiko. For 11 pasienter mente man det burde foretas en etterundersøkelse. Departementet har derfor satt i gang en prosess for å forberede gjennomføringen av et erstatningsoppgjør etter samme prinsipper som i stråleskadeoppgjøret etter brystkreftbehandling ved Radiumhospitalet i årene 1975-86. Det vises til St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 7 (2002-2003) med nærmere forslag til et erstatningsoppgjør.

Bevilgning knyttet til selve erstatningsoppgjøret vil bli fremmet i løpet av 2003, jf. St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 7 (2002-2003). I forbindelse med sakkyndige vurderinger av pasienter for å finne ut om det er grunnlag for erstatning, vil det påløpe utgifter på anslagsvis 0,5 mill. kroner i 2002.

Helsekonferanse

Til den fjerde internasjonale konferansen om prioriteringer i helsetjenesten, er det fra Helsedepartementet gitt et tilskudd på 0,45 mill. kroner, mens det er et behov tilskudd for 0,65 mill. kroner fra Helsedepartementet, dvs. 0,2 mill. kroner mer enn allerede bevilget.

SINTEF Unimed NPR

SINTEF Unimed NPR har for 2002 fått et tilskudd på ca. 10 mill. kroner til drift av Norsk Pasientregister, som leverer styringsdata til Helsedepartementet for ISF og ventelisteregistrene.

På grunn av økte driftsutgifter foreslås bevilgningen økt med 1,5 mill. kroner.

Feilompostering i statsregnskapet for 2001

I forbindelse med årsavslutningen for 2001 ble det foretatt en feil ompostering i det sentrale statsregnskapet ved at 5,4 mill. kroner ble belastet kap. 739 Andre utgifter, post 21 Forsøk og utvikling i sykehussektoren, istedenfor kap. 600 Sosial- og helsedepartementet, post 01 Driftsutgifter. Utgiften var knyttet til statlig overtakelse av sykehusene. Feilen medførte et mindreforbruk i 2001 under kap. 600, og inngikk i overført beløp fra 2001 til 2002, fordelt med 2,2 mill. kroner under kap. 600 Sosialdepartementet og 3,2 mill. kroner under kap. 700 Helsedepartementet.

Under kap. 739, post 21 ble overført beløp tilsvarende lavere, og som nå foreslås bevilget. Av dette beløpet dekkes ca.2,2 mill. kroner ved forslag om overføring fra Sosialdepartementet, og under Helsedepartementet ved forslag om å redusere bevilgningen under kap. 701 Forsknings- og forsøksvirksomhet, post 21 Spesielle driftsutgifter. Når kap. 700 Helsedepartementet ikke foreslås redusert skyldes dette at bevilgningen nyttes fullt ut.

Bevilgningen foreslås økt med 5,4 mill. kroner.

Samlet forslag

Samlet foreslås bevilgningen styrket med 12,6 mill. kroner. Av hensyn til fordelingen av ressursbehovet på 2002 og 2003, foreslås bevilgningen tilført stikkordet «kan overføres».

Post 75 Kreftbehandling m.m., kan overføres, kan nyttes under post 21

Kreftplanen - flytting av bevilgning til 732.70

I kreftplanen er det totalt avsatt 480 mill. kroner til utbyggingsprosjekter innenfor stråleterapi.

I 2002 er det bevilget totalt 101,5 mill. kroner til dette formålet. Av dette beløpet er 45,990 mill. kroner utbetalt til Helse Midt Norge RHF. Det er videre avsatt midler til Helse Øst RHF i forbindelse med etableringen av stråleterapi på Gjøvik. I tillegg til bevilget beløp i 2002 er det på kreftplanen overført 92 mill. kroner fra 2001. Hoveddelen av dette gjelder forsinkelser i forhold til forutsatt framdrift av godkjente planer.

Det legges til grunn at utbetalingene i 2002 skal være i samsvar med de forutsetninger som er lagt til grunn i kreftplanen. Til sammen 83 mill. kroner foreslås overført til kap 732 post 70 og konvertert til ordinær inntektsbevilgning i tråd med nytt system for styring og finansiering av investeringer. Helsedepartementet vil gjennom styringstiltak sikre at tilgjengelige ressurser, dvs. ubrukte midler i 2002, samt foreslått bevilgning i 2003, blir brukt slik at vedtatte planer gjennomføres i samsvar med fastsatte mål og rammer for planen.

Post 76 Tilskudd til RIT 2000, kan overføres

Kostnadsramme for pasienthotell og teknisk forsyningssenter

Igangsetting av utbygging av fase 1 av ny universitetsklinikk i Trondheim ble vedtatt av Stortinget ved behandling av St.prp. nr. 53 (2001-2002), jf. Innst S. nr. 193 (2001-2002), i tråd med tidligere vedtatt kostnadsramme. Stortinget er tidligere orientert om at ved en igangsetting av utbyggingen vil det i tilknytning til fase 1 være nødvendig å realisere pasienthotell og teknisk forsyningssenter, jf. St.prp. nr. 84 (2000-2001). Det er anslått kostnader til formålene på 179,1 mill. kroner (ekskl. privat finansiering) og kommer i tillegg til vedtatt kostnadsramme for fase 1.

I følge Stortingets vedtak fra behandlingen av St.prp. nr. 53 (2001-2002) skal pasienthotell og teknisk forsyningssenter inngå i fase 1 av utbyggingen og kan igangsettes. I vedtaket ber Stortinget om at regjeringen kommer tilbake med kostnadsramme for pasienthotell og teknisk forsyningssenter på en slik måte at det verken forsinker byggestart eller framdrift av fase 1.

Med bakgrunn i Stortingets behandling av St.prp. nr. 53 (2001-2002) er Helse Midt-Norge RHF gitt fullmakt til å igangsette fase 1 inklusiv pasienthotell og teknisk forsyningssenter innenfor rammene av Stortingets vedtak. Det vises til omtale av formålene og fastsettelse av kostnadsramme for disse i ovennevnte proposisjon.

I det framlagte forslaget til statsbudsjett for 2003 (jf. St.prp. nr. 1 (2002-2003)) er det lagt til grunn en omlegging av videre finansiering av sykehusdelen av utbyggingen. Dette forslaget innebærer at det fom. 2003 ikke vil bli utbetalt kontanttilskudd til sykehusdelen over statsbudsjettet. Det fremmes derfor ikke forslag om eget kostnadsrammevedtak for pasienthotell og teknisk forsyningssenter.

Kap. 742 Forpleining, kontroll og tilsyn med psykiatriske pasienter

Post 01 Driftsutgifter

Tilskuddet dekker driftsutgifter til kontrollkommisjonene. Tiltaket er lovpålagt i hht. Lov om psykisk helsevern og kontrollkommisjonene er under gitte forhold pliktige til å foreta kontroller. Som følge av høyere aktivitet enn forutsatt er det behov for å øke bevilgningen.

Bevilgningen foreslås styrket med 1,8 mill. kroner.

Post 70 Tilskudd

Posten skal dekke utgifter til gjennomføring av tvungent psykisk helsevern for pasienter som ikke har bosted i riket, jf. Lov om spesialisthelsetjeneste § 6-7. For 2002 er det færre hjemsendelser enn tidligere forutsatt. Videre dekkes hjemhenting fra utlandet av alvorlig sinnslidende norske borgere/personer med bosted i riket.

Bevilgningen foreslås redusert med 1,9 mill. kroner.

Kap. 743 Statlige stimuleringstiltak for psykisk helse

Post 72 Tilskudd til Modum bads nervesanatorium

Posten dekker tilskudd til drift ved Modum Bads nervesanatorium. Bevilgningen tildeles som tilskudd per kurdøgn.

Institusjonen har en vanskelig økonomisk driftssituasjon. For å unngå nedskjæringer i driften, foreslås det økt statlig tilskudd.

Bevilgningen foreslås styrket med 2 mill. kroner.

Post 76 Omstrukturering og utbygging av psykisk helsevern, kan overføres

Posten dekker investeringer innen psykisk helsevern i hht. Opptrappingsplanen for psykisk helse. I St.prp. nr. 1 (2002-2003) foreslås tilskuddene fra 2003 utbetalt gjennom inntektsbevilgningen til de regionale helseforetak, kap. 732 post 70. Forslaget innebærer en omlegging av finansiering av investeringer over Opptrappingsplanen som er tilpasset nytt investeringssystem for spesialisthelsetjenesten. Styringstiltak vil sikre at vedtatte planer gjennomføres i samsvar med fastsatte mål og rammer for planen.

Departementet har til og med 2002 utbetalt 60 pst. av kostnadsrammen for enkeltprosjekter ved ferdigstillelse gjennom et kontanttilskudd fra kap. 743, post 76. Resterende 40 pst. av kostnadene er forutsatt finansiert gjennom basistilskuddene til virksomhetene. På bakgrunn av den stramme situasjonen tilknyttet helseforetakenes investeringer i 2002, har helseforetakene hatt begrensede muligheter til å forskuttere 60 pst. av kostnaden, jf. redegjørelse i St.prp. nr. 59 (2001-2002), jf. Innst. S. nr. 243 (2001-2002). Dette har medført forsinkelser av enkeltprosjekter som departementet har en forpliktelse i forhold til 60 pst. dekning av kostnadene. Det foreslås nå at bevilgningen for 2002 overføres til kap. 732 post 70 og konverteres til ordinær inntektsbevilgning til de regionale helseforetak. Forslaget er tilpasset nytt investeringssystem som trår i kraft i 2003.

Gjenstående bevilgning for 2002 på kap. 743 post 76 på 158,6 mill. kroner foreslås overført til kap. 732 post 70. På denne måten settes de regionale helseforetakene i større grad i stand til å dekke de løpende utbetalingene i investeringsprosjektene gjennom sine inntektsbevilgninger.

Kap. 744 Tvungen omsorg for psykisk utviklingshemmede

Post 70 Fagenhet for tvungen omsorg

Ved lov av 15.juni 2001 nr. 64 om endringer i straffeloven og i enkelte andre lover som trådte i kraft 1.januar 2002, ble det besluttet å etablere en egen fagenhet for tvungen omsorg for psykiske utviklingshemmede lovbrytere. 1.januar 2002 ble det etablert en midlertidig fagenhet, som organisatorisk er knyttet til Brøset regionale sikkerhetsavdeling. Ansvaret for drift av fagenheten forestås av Helse Midt-Norge, og utgiftene til drift og videre etablering dekkes over denne posten.

Etableringen av fagenheten har tatt noe lengre tid enn planlagt, og full drift oppnås i 2003.

Endringen i fremdriften i 2002 innebærer at bevilgningen foreslås redusert med 15 mill. kroner.

Kap. 750 Statens legemiddelverk

Post 01 Driftsutgifter

Merinntektsfullmakt

Helsedepartementet foreslår en fullmakt til å overskride bevilgning under kap 750 post 01 mot tilsvarende merinntekt under kap 3750 post 02.

Kap. 3751 Apotekvesenet

Post 03 Tilbakebetaling av lån

Det har vært flere eierskifter enn forutsatt. Dette har medført at flere lån enn forutsatt har forfalt til betaling og gitt merinntekt. Budsjettposten foreslås derfor økt med 0,4 mill. kroner.

Kap. 5577 Avgift til Staten av apotekenes omsetning

Post 70 Avgift

Apotekavgiften ble inneværende år lagt om fra å være en progressiv avgift innkrevd på apoteknivå til å bli en flat avgift lagt på grossistnivå. Under den gamle ordningen ble deler av avgiften forskuddsberegnet, mens man under den nye ordningen utelukkende innkrever avgift etterskuddsvis. Dette har ledet til en tidsforskyvning i innbetalingene, slik at siste termin i 2002 forfaller til betaling i 2003. Dette leder til at avgiftsinngangen inneværende år blir om lag 10 mill. kroner lavere enn forutsatt. Bevilgningen foreslås derfor redusert med 10 mill. kroner i 2002.

Kap. 5578 Avgift på farmasøytiske spesialpreparater

Post 70 Registreringsavgift

Legemiddelverket anslår en merinntekt på om lag 10 mill. kroner i forhold til tidligere budsjettanslag, jf. St.prp. nr 1 (2001-2002) Sosial- og helsedepartementet. For registreringsavgiften vil det alltid være usikkerhet knyttet til antall søknader pr. år, type søknad og om Legemiddelverkets rolle i den enkelte søknad. Avviket skyldes høyere antall innkomne søknader enn beregnet. Bevilgningen foreslås økt med 10 mill. kroner.

Post 71 Kontrollavgift

Legemiddelverket anslår en merinntekt på ca 6 mill. kroner i forhold til tidligere budsjettanslag, jf. St.prp. nr. 1 (2001-2002) Sosial- og helsedepartementet. Kontrollavgiften er lagt på legemiddelprodusentenes omsetning og merinntektene skyldes at anslaget for denne omsetningen har vært for lav. Bevilgningen foreslås økt med 6 mill. kroner.

Kap. 2711 Diverse tiltak i spesialisthelsetjenesten

(i mill. kroner)
PostRegnskap 2001Bevilgning 2002Anslag 2002Mer/mindre- utgift
70Refusjon spesialisthjelp957,71 015,01 050,035,0
76Private laboratorier og røntgeninstitutter444,8423,0540,0117,0

Post 70 Refusjon spesialisthjelp

Per 30. september 2002 var utgiftene til refusjon for spesialisthjelp 9,5 pst. høyere enn på tilsvarende tidspunkt i 2001. Utgiftene for 2002 anslås til 1 050 mill. kroner, og bevilgningen foreslås økt med 35 mill. kroner.

Post 76 Private laboratorier og røntgeninstitutter

Per 30. september 2002 var utgiftene til private laboratorier og røntgeninstitutt 23,4 pst. høyere enn på tilsvarende tidspunkt i 2001. Refusjonene for laboratorieprøver er redusert med 4 pst., mens refusjonene for røntgenundersøkelser er økt med 55,3 pst eller 80 mill. kroner.

Departementet anslår at 20 mill. kroner av økningen kan forklares med at flere nye private røntgeninstitutter har inngått avtale med regionale helseforetak, og er innrømmet rett til trygderefusjon. Refusjonssystemet som styrer utbetalingene til de private røntgeninstituttene ble lagt om fra 1. januar 2002. Denne omleggingen skulle etter forutsetningene være budsjettnøytral for gitt aktivitet, men har ført til uforutsette merutgifter. Basert på en gjennomgang av utbetalingsgrunnlaget valgte departementet å nedjustere refusjonssatsene til offentlig og private røntgeninstitutter med 13 pst. gjeldende fra 8. oktober 2002. Det vises til nærmere omtale i St.prp. nr. 1 (2002-2003).

Utgiftene for 2002 anslås til 540 mill. kroner, og bevilgningen foreslås økt med 117 mill. kroner.

Kap. 2750 Syketransport m.v.

(i mill. kroner)
PostRegnskap 2001Bevilgning 2002Anslag 2002Mer/mindre- utgift
71Skyssvederlag for leger m.v.338,8379,0340,0-39,0
72Luftambulansetransport302,712,022,210,2
73Kiropraktorbehandling12,914,020,06,0
77Syketransport1 395,61 467,81 580,0112,2

Post 71 Skyssvederlag for leger m.v.

Per 30. september 2002 var utgiftene til skyssvederlag for leger m.v. 2 pst. lavere enn på tilsvarende tidspunkt i 2001. Utgiftene for 2002 anslås til 340 mill. kroner, og bevilgningen foreslås satt ned med 39 mill. kroner.

Post 72 Luftambulansetransport

For 2002 er det bevilget 12 mill. kroner på denne posten. Utgiftene per 30. september viser et overforbruk på 10,2 mill. kroner. Overforbruket er en følge av innføring av sykehusreformen og at staten ved Rikstrygdeverket og helseforetakene benytter to ulike periodiserings-/regnskapsprinsipper ved føring av regnskapet. Merforbruket skyldes således ikke høyere aktivitet enn forutsatt. Det foreslås at det bevilges et engangsbeløp på 10,2 mill. kroner til å dekke overforbruk på kap. 2750 post 72.

Post 73 Kiropraktorbehandling

Per 30. september 2002 var utgiftene til kiropraktorbehandling 71,3 pst. høyere enn på tilsvarende tidspunkt i 2001. Økningen har til en viss grad sammenheng med forsøksordningen for kiropraktorer og manuellterapeuter i noen fylker, der det ikke kreves henvisning for at pasienten skal ha rett til refusjon. Utgiftene for 2002 anslås til 20 mill. kroner, og bevilgningen foreslås økt med 6 mill. kroner.

Post 77 Syketransport

Per 30. september 2002 var utgiftene til syketransport 13,8 pst. høyere enn på tilsvarende tidspunkt i 2001. Utgiftene for 2002 anslås til 1 580 mill. kroner, og bevilgningen foreslås økt med 112,2 mill. kroner.

Kap. 2751 Medisiner m.v.

(i mill. kroner)
PostRegnskap 2001Bevilgning 2002Anslag 2002Mer/mindre- utgift
70Legemidler6 192,87 201,07 100,0- 101,0

Post 70 Legemidler

Nytt anslag

Per 30. september 2002 var utgiftene til legemidler 11,3 pst. høyere enn på tilsvarende tidspunkt i 2001. Utgiftene for 2002 anslås til 7 100 mill. kroner, og bevilgningen foreslås satt ned med 101 mill. kroner.

Budsjettvirkning Remicade

I St.prp. nr. 63 (2001-2002) er det forutsatt at 500 pasienter behandles med legemiddelet Remicade ved implementeringen av den nye refusjonsordningen 1.oktober 2002. Det ble videre forutsatt at 300 nye pasienter ville bli behandlet som en direkte følge av den nye finansieringsordningen, slik at til sammen 800 pasienter ville være under behandling ved utgangen av 2002. For nærmere omtale vises det til St.prp. nr. 63 (2001-2002). Nye tall innhentet av Helsedepartementet dokumenterer imidlertid at flere enn 500 pasienter behandles med Remicade 1. oktober 2002. Fremskrivning av det nye tallmaterialet indikerer at til sammen 1 250 pasienter vil være under behandling ved utgangen av 2002.

Økningen i forhold til tidligere anslag er 450 pasienter. Denne økningen i pasientantallet har budsjettkonsekvenser for 2002 som vist i oppstillingen nedenfor :

Kap.PostI mill. kroner
275170Legemidler9,0
73070Innsatsstyrt finansiering1,0
73271-75Tilskudd til de enkelte regionale helseforetak- 10,0

Merutgiftene på 9,0 mill. kroner under kap. 2751, post 70 inngår i det nye anslaget. Bevilgningen foreslås redusert med 101 mill. kroner.

Kap. 2752 Refusjon av egenbetaling

(i mill. kroner)
PostRegnskap 2001Bevilgning 2002Anslag 2002Mer/mindre- utgift
70Refusjon av egenbetaling1 735,11 815,02 070,0255,0

Post 70 Refusjon av egenbetaling

Per 30. september 2002 var utgiftene til refusjon av egenandeler under frikortordningen 27,3 pst. høyere enn på tilsvarende tidspunkt i 2001. Utgiftene for 2002 anslås til 2 070 mill. kroner, og bevilgningen foreslås økt med 255 mill. kroner.

Kap. 2755 Helsetjeneste i kommunene

(i mill. kroner)
PostRegnskap 2001Bevilgning 2002Anslag 2002Mer/mindre- utgift
70Refusjon allmennlegehjelp2 091,82 505,02 450,0- 55,0
71Refusjon fysioterapi896,81 015,01050,035,0

Post 70 Refusjon allmennlegehjelp

Per 30. september 2002 var utgiftene til refusjon for allmennlegehjelp 20,8 pst. høyere enn på tilsvarende tidspunkt i 2001. I første halvår var økningen 26,0 pst. og i tredje kvartal 10,4 pst.

Utviklingen har sammenheng med fastlegereformen per 1. juni 2001. I denne forbindelse ble blant annet fastlønnstilskuddet til kommuner med fastlønte leger (tidligere kap. 2755 post 61) erstattet av vanlige trygderefusjoner, som tilfaller kommunen på samme måte som fastlønnstilskuddet. Hvis utgiftene under post 70 i perioden 1. juli 2001-30. juni 2002, dvs. første år etter reformen, sammenlignes med summen av utgifter under postene 61 og 70 det siste året før reformen, framkommer en utgiftsvekst på 326 mill. kroner eller 16,1 pst. Denne kan forklares med takstoppgjøret per 1. juni 2001, inkludert et påslag på om lag 30 000 kroner per legeårsverk til kvalitetsheving i fastlegepraksis og økningen i antall leger i perioden. I tredje kvartal 2002 er utgiftsutviklingen i forhold til året før og inkludert takstoppgjøret per 1. juli 2002, på et vanlig nivå igjen.

Utgiftene for 2002 anslås til 2 450 mill. kroner, og bevilgningen foreslås satt ned med 55 mill. kroner.

Post 71 Refusjon fysioterapi

Per 30. september 2002 var utgiftene til refusjon for fysioterapi 17,6 pst. høyere enn på tilsvarende tidspunkt i 2001. Utgiftene for 2002 anslås til 1 050 mill. kroner, og bevilgningen foreslås økt med 35 mill. kroner.