St.prp. nr. 4 (2000-2001)

Om kapitalutvidelse i Statkorn Holding ASA

Til innholdsfortegnelse

6 Verdiøkning, avkastning og utbytte på investert kapital i Statkorn-gruppen

Utbyttene fra Statkorn Holding ASA var tidligere egenkapitalbaserte. Etter at selskapet ble delprivatisert og har blitt omdannet til et allment aksjeselskap, har den tidligere utbyttepolitikken blitt avskaffet. Styret i Statkorn Holding ASA har vedtatt følgende utbyttepolitikk:

«Det er selskapets overordnede målsetting å gi aksjonærene en avkastning i form av utbytte og verdistigning som minst er på nivå med andre investeringsmuligheter med sammenlignbar risiko. Under hensyntagen til konsernets soliditet, kontantstrøm, investeringsbehov- og muligheter, er det styrets intensjon å foreslå utdeling av et årlig utbytte som over tid skal ligge i intervallet 30-50% av overskuddet etter skatt.»

En utbyttemodell basert på årlige utbytter over tid som del av overskudd etter skatt vil være et godt egnet utgangspunkt for å ivareta finansielle hensyn med en fleksibel mulighet for kapitaltilgang gjennom tilbakeholdt overskudd. Lov om allmennaksjeselskaper regulerer at årlige utbytter ikke kan overstige styrets forslag til utdeling. En fremtidig børsnotering av virksomhetene vil i tillegg til en overskuddsbasert utbyttemodell, kunne sikre en fleksibel tilgang på kapital.

På generalforsamlingen i juni 2000 ble det på basis av forslag fra styret fattet vedtak om ikke å dele ut utbytte basert på årsoppgjøret for 1999. Vedtaket må ses i lys av at konsernets behov for kapital knyttet til de nye forretningsengasjementene. Departementet foreslår overfor Stortinget at utbyttet fra Statkorn Holding ASA i statsbudsjettet for 2000 nedsettes fra 30 mill kr til kr. 0, jf. kap 5651 post 80. I statsbudsjettet 2001 er det lagt til grunn et utbytte fra selskapet på statens hånd med 20 mill kr.

For de investeringer som gjennomføres er det lagt til grunn minst å ha samme muligheter for avkastning som konkurrerende virksomheter med sammenlignbare prosjekter og risiko. Styret uttaler for investeringer i fiskefôrsegmentet at det økonomiske målet er en avkastning på investert kapital på minimum 5% over risikofri rente. Styret har også uttalt at best mulig lønnsomhet alltid har vært gruppens overordnede målsetning.

Etter at konsernet er børsnotert, vil fremtidig verdiøkning, avkastning og grunnlag for utbytter i stor grad være bestemt av kursutviklingen på aksjen på Oslo Børs. Markedet vil ved børstilknytning løpende evaluere driften og de resultater som oppnås. Dette innebærer at statens rolle som aksjonær og eieroppfølging blir vesentlig enklere enn i dag når selskapet ikke er børsnotert. Ved børsnotering vil selve markedet gi staten et godt grunnlag for vurdering av driften. Det er viktig at staten som aksjonær opptrer slik som en profesjonell stor privat industriell investor ville ha gjort.