St.prp. nr. 42 (2004)

Om samtykke til å sette i kraft en skatteavtale mellom Norge og Tsjekkia, undertegnet i Praha den 19. oktober 2004

Til innholdsfortegnelse

2 Generelle bemerkninger

Den gjeldende avtale bruker fordelingsmetoden som hovedregel for å unngå dobbeltbeskatning. Den vesentligste nyheten i forhold til gjeldende avtale er at kreditmetoden er innført som hovedmetode til unngåelse av dobbeltbeskatning. Det innebærer at Norge kan skattlegge inntekt som personer bosatt i Norge oppebærer fra kilder i Tsjekkia. Ved ligningen i Norge skal det, med visse begrensninger, innrømmes et fradrag i skatten for skatt betalt i Tsjekkia. I de tilfeller hvor inntekter etter avtalen bare kan beskattes i Tsjekkia, skal Norge benytte den alternative fordelingsmetoden for å unngå dobbeltbeskatning. Det innebærer at slik inntekt kan medregnes i det norske beskatningsgrunnlaget, men at det gis fradrag i den norske skatten for den del av den norske skatten som faller på inntekten fra Tsjekkia.

Den gjeldende skatteavtalen omfatter kontinentalsokkelen, men har ingen særlige regler for beskatningen. Den nye avtalen inneholder en særskilt artikkel om beskatning av virksomheten på kontinentalsokkelen som i det alt vesentlige tilsvarer den som er inntatt i nyere norske skatteavtaler.

I motsetning til tilsvarende bestemmelser i OECD-mønsteret omhandler pensjonsartikkelen alle typer pensjoner, både fra private og offentlige utbetalere. Også sosiale trygdeytelser er omfattet. Når pensjonsytelser betales fra den ene stat til en person bosatt i den annen stat, kan de skattlegges i bostedsstaten. Det nye i avtalen med Tsjekkia er at det åpnes for at slike ytelser også kan skattlegges i utbetalingsstaten.

I avtalen er det videre tatt inn en bestemmelse om bistand til innfordring. En slik bestemmelse finnes ikke i den gjeldende avtalen.

Til forsiden