St.prp. nr. 45 (2001-2002)

Om samtykke til deltakelse i en beslutning i EØS-komiteen om endring av protokoll 31 i EØS-avtalen om EFTA/EØS-statenes deltakelse i Fellesskapets handlingsprogram for å fremme samarbeid mellom medlemsstatene til bekjempelse av sosial utstøting

Til innholdsfortegnelse

2 Nærmere om programmet for å bekjempe sosial utstøting

Programmet for å bekjempe sosial utstøting er ment å støtte opp under arbeidet med EU-medlemsstatenes nasjonale handlingsplaner for bekjempelse av fattigdom og sosial utstøting. Norge har foreløpig ikke et eget dokument tilsvarende disse. Utjamningsmeldinga (St.meld. nr. 50 (1998-1999)) og Stortingets behandling av denne kan sies å være en plan mot fattigdom og sosial utstøting. Regjeringen vil i tillegg fremlegge en rullerende tiltaksplan mot fattigdom. Denne planen vil tilpasses slik at den blir sammenlignbar med de planene EU-medlemmene lager. Det tas blant annet sikte på at det i tiltaksplanen brukes indikatorer som gjør at forholdene i Norge kan sammenliknes med tilsvarende forhold i andre EU- og EFTA-land.

Det overordnede målet med EUs program for å bekjempe sosial utstøting er å utvikle samarbeidet på området med sikte på å bli bedre i stand til å bekjempe fattigdom og sosial utstøting. Dette skal gjøres på bakgrunn av mål satt av Rådet og Europaparlamentet. Det skal både kunne settes kvalitative og kvantitative målsetninger. Ovennevnte skal operasjonaliseres gjennom å:

  • øke forståelsen og kunnskapen om sosial utstøting, støttet opp av sammenliknbare indikatorer;

  • organisere et samarbeid om utvikling av synspunkter på den politikk som føres og erfaringsoverføring (bl.a. basert på det enkelte lands nasjonale handlingsplaner mot fattigdom og sammenliknbare indikatorer);

  • bedre evnen for ulike aktører til å møte sosial utstøting på en effektiv måte, særlig gjennom nettverkssamarbeid på EU-nivå.

Virkemidlene som skal muliggjøre ovennevnte er som følger:

  • analyse av egenskaper, årsaker, prosesser og utviklingstrekk ved sosial utstøting;

  • dialog og utveksling av informasjon om gode effektive tiltak («best practice»);

  • fremme dialog mellom ulike aktører og støtte nettverksarbeid.

Det skal opprettes en komité ledet av Kommisjonen med representanter for medlemsstatene for å sikre iverksettelsen av programmet. Kommisjonen gis et selvstendig ansvar for oppfølging av programmet.

Det pågår også andre aktiviteter i EU på områder som er relevante og kan ha stor betydning for arbeidet med å bekjempe sosial utstøting, bl.a. innen forskning, sysselsetting, ikke-diskriminering, trygd, utdanning, opplæring og helse, samt tiltak finansiert over strukturfondene. Det er lagt opp til at Kommisjonen og medlemsstatene skal sikre at innsatsen innen ulike områder blir konsistent og sett i sammenheng slik at overlapping unngås.

Kommisjonen skal overvåke og evaluere programmet sammen med uavhengige eksperter. Kommisjonen skal videre lage en sluttrapport ved programperiodens utløp.