St.prp. nr. 45 (2006-2007)

Om samtykke til deltakelse i en beslutning i EØS-­komiteen om innlemmelse i EØS-avtalen av EUs ­rammeprogram om kultursamarbeid (Kultur 2007)

Til innholdsfortegnelse

2 Nærmere om Kultur 2007-programmet

EUs økonomiske ramme for programmet er 400 mill. euro over sju år. Under programmet skal det gis økonomisk støtte til samarbeidsprosjekter mellom europeiske kulturoperatører. Det skal fremme et felleseuropeisk kulturområde gjennom utvikling av kulturelt samarbeid mellom kunstnere, kulturarbeidere og kulturinstitusjoner og stimulere til fremvekst av et aktivt europeisk borgerskap. Programmet har tre overordnede mål:

  1. fremme tverrnasjonal mobilitet av ansatte i kultursektoren

  2. fremme tverrnasjonal utveksling av kulturelle og kunstneriske arbeider og produkter

  3. fremme tverrkulturell dialog.

Programmet skal bidra til å styrke Fellesskapets tverrgående politikk, særlig gjennom å fremme ytringsfrihet, styrke bevissthet om viktigheten av å bidra til bærekraftig utvikling og bidra til å bekjempe diskriminering basert på kjønn, rase, etnisk opprinnelse, religion, overbevisninger, alder og seksuell orientering.

Gjennomføringen av programmet vil skje gjennom støtte til:

  1. ettårige og flerårige samarbeidsprosjekter på kulturområdet

  2. paneuropeiske kulturorganisasjoner

  3. analyser og informasjonsinnsamling og -spredning knyttet til kultursamarbeid.

Den først nevnte grupperingen av støtteordninger antas å være særlig viktig for norske kulturaktører. Under dette tiltaket gis det støtte til kulturell virksomhet generelt, forutsatt at virksomheten oppfyller minst to av Kultur 2007-programmets hovedmålsetninger.

Støtte til paneuropeiske kulturorganisasjoner skal i henhold til det nye forslaget også gis gjennom Kultur 2007-programmet. Til nå er denne støtten bevilget gjennom et eget program, jf. beslutning nr. 792/2004/EF av 21. april 2004 «Community action programme to promote bodies active at a European level in the field of culture». Norge har ikke deltatt i dette EU-programmet. Norske aktører deltar likevel i flere av kulturorganisasjonene som får støtte gjennom programmet. Innlemmelse av disse aktivitetene i det nye kulturprogrammet er derfor prinsipielt uproblematisk.

Støtte til analyse, innsamling og spredning av informasjon vedrørende kultursamarbeid er en ny tilskuddsgruppering i forhold til det tidligere rammeprogrammet for kultur.

I motsetning til tidligere programmer er ikke Kultur 2007-programmet inndelt i ulike kunst- og kultursektorer, men programmet omfatter både kulturarv og alle kunstformer Kultur 2000-programmet har omfattet. Et prosjekt kan fokusere på en sektor (f.eks. musikk, kulturarv eller oversettelse av litteratur), eller det kan være tverrsektorielt, dvs. omfatte flere sektorer innenfor kulturfeltet.

Det vil bli gitt flerårig støtte til større samarbeidsprosjekter der minst seks land deltar. Formålet med flerårige prosjekter er å etablere bærekraftige, økonomisk uavhengige tiltak. Tilskuddet kan være på inntil 50 % av det totale budsjettet for prosjektet. I Kommisjonens forslag er det lagt opp til at det kan gis et maksimalt støttebeløp på 500 000 euro årlig i inntil fem år.

Kommisjonens forslag legger videre opp til at det skal gis ettårig støtte til europeiske samarbeidsprosjekter på kulturområdet der minst tre land deltar. Ettårige prosjekter som er nyskapende, vil bli prioritert. Kommisjonen foreslår at prosjektene kan få inntil 50 % av prosjektbudsjettet, og at støttebeløpet skal være på mellom 60 000 og 200 000 euro. Støtte kan gis for inntil 12 måneder.

På visse betingelser er programmet åpent også for EUs kandidatstater, statene på Vest-Balkan og andre land som har kulturavtaler med EU. Det er i tillegg åpent for samarbeid med internasjonale organisasjoner på kulturfeltet, for eksempel UNESCO og Europarådet.

Kommisjonen er ansvarlig for iverksetting av programmet. Informasjon om programmet på nasjonalt nivå skal spres av egne enheter, kalt kulturelle kontaktpunkter. Det er opprettet en egen forvaltningskomité for programmet med representasjon fra deltakerlandene. Komiteen skal uttale seg om prioriteringer og generelle retningslinjer for den årlige gjennomføringen på tiltaksområdene, prosedyrer for utvelgelse av prosjekter og fordelingen av støtte. Ved behov for votering i komiteen gjøres dette i samsvar med gjeldende prosedyrer for avstemning i forvaltningskomiteer. Norge vil delta i komiteen med samme rettigheter og plikter som medlemsstatene med unntak av stemmerett.