St.prp. nr. 60 (2002-2003)

Om samtykke til ratifikasjon av Europarådets strafferettslige konvensjon om korrupsjon av 27. januar 1999 og undertegning av tilleggsprotokollen

Til innholdsfortegnelse

5 Vurdering og tilråding

De siste årene har det i internasjonale fora vært gjort en økende innsats mot korrupsjon. Korrupsjon synes å øke i omfang og har betydelige skadevirkninger. Det er vesentlig at kampen mot korrupsjon skjer gjennom et internasjonalt samarbeid. Norge har deltatt aktivt i dette arbeidet, både innenfor Europarådet og OECD, og deltar også aktivt i det arbeidet som nå pågår innenfor FN. Norge har ratifisert OECD-konvensjonen om motarbeidelse av bestikkelser av utenlandske offentlige tjenestemenn i internasjonale forretningsforhold av 21. november 1997, som trådte i kraft 15. februar 1999, jf. Ot.prp. nr. 66 (1997-98).

Europarådskonvensjonen innebærer en viktig nyvinning i kampen mot økonomisk kriminalitet i form av korrupsjon. Den er generelt utformet og omfatter derfor de fleste former for korrupsjon. Det er grunn til å anta at konvensjonen vil føre til en harmonisering og skjerping av partenes straffelovgivning rettet mot korrupsjon. En internasjonal samordning er viktig for å hindre at forskjeller i lovgivningen mot korrupsjon fører til konkurranseforskjeller mellom statene.

Det kan diskuteres hvor nødvendig tilleggsprotokollen er. Men nettopp uenigheten om hvilke persongrupper som rammes av konvensjonens bestemmelser, viser at det kan være behov for en avklaring av spørsmålet for voldgiftsdommeres og jurymedlemmers vedkommende. Det ville være uheldig om det oppsto uenighet blant partene om hvorvidt disse gruppene var inkludert. Også bestikkelser av voldgiftsdommere og jurymedlemmer er straffeverdig og bør kriminaliseres.

Utenriksdepartementet tilrår at Norge ratifiserer Europarådets strafferettslige konvensjon om korrupsjon og undertegner tilleggsprotokollen. Justisdepartementet slutter seg til dette.