St.prp. nr. 72 (2006-2007)

Om samtykke til ratifikasjon av avtale om ­Republikken Bulgarias og Romanias deltakelse i Det europeiske økonomiske samarbeidsområde (EØS) med tilliggende avtaler, samt inngåelse av ­avtale om midlertidig anvendelse

Til innholdsfortegnelse

3 Organisering og gjennomføring av forhandlingene

Regjeringen opprettet 30. juni 2006 en forhandlingsdelegasjon, ledet av ambassadør Oda Helen Sletnes, Norges delegasjon til EU. Departementer med fagområder som ble særlig berørt av forhandlingene var medlemmer av forhandlingsdelegasjonen, og Utenriksdepartementet var sekretariat for forhandlingene.

Regjeringen har gjennom forhandlingsprosessen løpende tatt stilling til hovedspørsmålene i forhandlingene. Utenriksministeren har vært ansvarlig for forhandlingene. Stortingets organer har vært holdt informert og blitt konsultert om forløpet.

Det ble avholdt fire formelle forhandlingsmøter, henholdsvis 5. juli, 21. september og 10. november 2006 og 16. februar 2007. Forhandlingsmøtene mellom EFTA- og EU-siden om EØS-utvidelsen ble ledet av Norge som formannskapsland høsten 2006 og Kommisjonen som formannskap fra januar 2007. Kommisjonen forhandlet på vegne av EU på grunnlag av et mandat gitt av Rådet. Formelt fant forhandlingene sted mellom tiltredelseslandene Bulgaria og Romania som selvstendige parter og de nåværende partene i EØS. Under forhandlingene rådførte Kommisjonen seg med den særskilte arbeidsgruppen for EFTA-saker under Rådet.

I tillegg til selve forhandlingsmøtene ble det avholdt tekniske møter om henholdsvis finansielle bidrag og markedsadgang for å klarlegge posisjoner, tall og statistikk som grunnlag for forhandlingene. I tillegg ble det etablert en teknisk gruppe for juridiske spørsmål.

EØS/EFTA-landene deltok i forhandlingene som selvstendige parter, men samordnet sine posisjoner der det var grunnlag for det. Fra norsk side ble det lagt stor vekt på bilaterale kontakter med Island og Liechtenstein og koordinering internt i EFTA. Norske myndigheter har hatt kontakt med EUs medlemsland og tiltredelsesland - både i hovedstedene og i Brussel - for å vinne forståelse for norske posisjoner.

Til forsiden