St.prp. nr. 78 (1999-2000)

Endringer i vilkårene for Statkrafts industrikontrakter og leieavtaler

Til innholdsfortegnelse

3 Økonomiske og administrative konsekvenser

Forslaget innebærer at de eksisterende kontraktene og leieavtalene opprettholdes fram til ordinært utløpstidspunkt, og at nye kontrakter og leieavtaler fases inn etter hvert som de gamle avtalene går ut. Prisen i leieavtalene og i de fleste kontraktene blir høyere enn om termineringsvilkåret opprettholdes. På den annen side vil prisen i de gamle kontraktene og leieavtalene ikke bli endret før de ordinært løper ut.

Flere av bedriftene vil med dette forslaget stå overfor en relativt stor prisøkning når de gamle kontraktene løper ut.

Ytelsene som industrien påtar seg i de nye kontraktene og leieavtalene, jf. kapittel 4 og 5 i St prp nr 52 (1998-99), er ikke aktuelle å ta inn i de eksisterende kontraktene og leieavtalene. Disse bidragene fra industrien til tørrårssikring, effektregulering og effektiv energibruk vil derfor ikke komme inn like raskt i henhold til Regjeringens forslag som tidligere.

I St prp nr 52 (1998-99), kapittel 7, er det vist til at prisvilkårene er justert for verdien av ytelsene som industrien må stille til rådighet, jf. kapittel 4 i St prp nr 52 (1998-99). Verdien av disse ytelsene vil delvis tilfalle Statkraft og delvis hele kraftsystemet. Det var varslet at man i forbindelse med statsbudsjettet for 2001 ville komme tilbake til spørsmålet om eventuell kompensasjon til Statkraft for dette. Det var antatt at det på dette tidspunkt ville være avklart hvilket omfang nye kontrakter og leieavtaler vil få. På grunn av de endringer som Regjeringen nå har foreslått, med tilhørende utsettelse av frister, må Regjeringen komme tilbake til spørsmålet om eventuell kompensasjon til Statkraft på et senere tidspunkt.