St.prp. nr. 81 (2005-2006)

Om endringer under enkelte kapitler på statsbudsjettet for 2006 under Utenriksdepartementet, Justis- og politidepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet som følge av situasjonen i Midtøsten

Til innholdsfortegnelse

2 Forslag til endringer av bevilgningene under enkelte kapitler

2.1 Utenriksdepartementet

Kap. 100 Utenriksdepartementet

Post 01 Driftsutgifter

Utenriksdepartementet har pådratt utgifter knyttet til etablering og drift av krisestab i departementet og til tjenestemenns reiser til området. Videre er det også pådratt ekstraordinære utgifter i departementet.

Det har i forbindelse med uttransporten påløpt utgifter ved flere utenriksstasjoner, i hovedsak ved Syria, Kypros, Libanon, Israel og Det palestinske området, herunder midlertidig personellmessig styrking, kompensasjon til ansatte og kommunikasjon.

Bevilgningen foreslås forhøyet med 5 mill. kroner.

Kap. 101 Utenriksstasjonene

Post 01 Driftsutgifter

Posten ble opprettet etter flodbølgekatastrofen og ble benyttet til dekning av utgifter til hjemtransport og minnemarkeringsreiser. Det ble også bevilget midler til hjelp til USA etter orkanen Katarina i 2005. Det foreslås at udisponerte midler på 1,135 mill. kroner fra 2005 omprioriteres til formål som nevnt nedenfor.

Utenriksdepartementets utgifter omfatter i første rekke kontraktsforpliktelser mht. transportmidler, det vil si fly, buss og båt. Det ble chartret fly for å frakte folk hjem til Norge. Det ble også rekvirert et skip for transport fra Beirut til Kypros. Videre ble det leiet inn en rekke busser for transport fra Beirut til Damaskus.

Under krisen ble det i regjeringens kriseråd besluttet at staten unntaksvis skal dekke transport fra Libanon og frem til hjemstedsadresse i Norge. Dette tilsvarer det som ble besluttet av norske myndigheter etter flodbølgekatastrofen i Sørøst-Asia julen 2004. Norske borgere og andre med tilknytning til Norge er gitt mulighet til å be om refusjon av utgifter de har hatt i forbindelse med transport fra Libanon til hjemstedsadresse. På det nåværende tidspunkt lar det seg ikke gjøre å angi hvor stort beløp som til slutt vil bli refundert til enkeltpersoner. Staten vil søke å få dekket utgifter hos forsikrings- og/eller reiselivsselskaper mv. for deler av de utgifter staten har hatt i forbindelse med transport av personer som hadde forsikring.

En rekke utenriksstasjoner ga assistanse til nordmenn som ønsket bistand til å forlate Libanon. I særstilling står utenriksstasjonene i Beirut, Damaskus og Nicosia. Det var to hovedruter for uttransporteringen; en fra Beirut med buss til Damaskus og deretter fly til Norge, en annen med båttransport fra forskjellige steder i Libanon til Kypros og videre med fly til Norge. Enkelte personer kom seg til Beirut eller Damaskus på egen hånd og fikk bistand videre derfra. Mange som skulle til Norge ble tatt med på fly chartret av andre nordiske land. Dette gjorde at også våre ambassader i nordiske hovedsteder ga assistanse i forbindelse med hjemtransporten, bl.a. ved å dekke hotellrom, transport, mat og flybilletter videre hjem til Norge for de berørte. Anslåtte merutgifter utgjør 8,735 mill. kroner.

Det forslås bevilget 7,6 mill. kroner på posten.

Kap. 163 Nødhjelp, humanitær bistand og menneskerettigheter

Post 71 Humanitær bistand og menneskerettig­heter, kan overføres

I lys av den dramatiske situasjonen i Libanon og Det palestinske området var det påkrevd at norske myndigheter umiddelbart bisto norske organisasjoner og FN-systemet i deres anstrengelser for å avhjelpe stor humanitær nød.

Bistanden er i hovedsak kanalisert via norske frivillige organisasjoner og ulike FN-organisasjoner. Prioritet er gitt til frivillige organisasjoner som har erfaring fra og innsikt i de aktuelle områdene og som har lokale nettverk/samarbeidspartnere som aktivt har kunnet bidra i felt. Videre er det lagt vekt på organisasjonenes evne og vilje til å tenke noe langsiktig også i gjennomføringen av umiddelbare humanitære tiltak. Et titalls FN-organisasjoner anmodet i en felles appell av 24. juli 2006 det internasjonale samfunn om USD 150 mill. for å dekke de mest primære humanitære behov for 800 000 mennesker i Libanon gjennom de nærmeste tre måneder. Norges bidrag til FN-appellen er om lag 60 mill. kroner.

Krigshandlingene i Libanon har ført til kraftig oljeutslipp. Mellom 10 000 og 35 000 tonn tungolje har blitt sluppet ut i Middelhavet som følge av angrep på oljelager. 70 – 100 km av den libanesiske kystlinjen er forurenset av oljen. Forurensingen kan gi alvorlige skader på natur og miljø, og negative følger for næringer som fiskeri og turisme.

Fiskeri- og kystdepartementet, som er ansvarlig departement, og Kystverket, som operativ etat for norsk oljevernberedskap, vil gjennom EUs samordningsmekanisme for sivil krisehåndtering bistå med oljevernutstyr for kystnære operasjoner til en oljevernaksjon i Libanon. Kostnadene forbundet med dette er beregnet til om lag 10 mill. kroner.

Bevilgningen foreslås forhøyet med 200 mill. kroner.

2.2 Justis- og politidepartementet

Kap. 440 Politidirektoratet – politi- og lensmannsetaten

Post 01 Driftsutgifter, kan nyttes under kap. 441, post 01

Personell fra politiet og Kripos bisto Utenriksdepartementet i arbeidet med å registrere nordmenn og borgere med tilknytning til Norge og deltok i registreringsteamene i henholdsvis Beirut, Damaskus og Kypros. I tillegg har politiet organisert og bemannet mottak av uttransporterte norske borgere på Gardermoen. Politiet har ikke hatt mulighet for å planlegge for slik virksomhet, og ekstraordinære utgifter knyttet til oppgaver i utlandet kan derfor ikke dekkes innenfor den gitte bevilgning. Bevilgningen foreslås forhøyet med 1,885 mill. kroner.

2.3 Helse- og omsorgsdepartementet

Kap. 702 Helse- og sosialberedskap

Post 70 Tilskudd, kan overføres, kan nyttes under post 21

Ullensaker kommune etablerte og drev i samarbeid med politiet mottak med helse- og sosialfaglig kompetanse for personer som ankom Gardermoen i forbindelse med uttransporten fra Libanon. Bevilgningen foreslås forhøyet med 0,37 mill kroner.

Kap. 720 Sosial- og helsedirektoratet

Post 01 Driftsutgifter

Sosial- og helsedirektoratet koordinerte den helse- og sosialfaglige innsatsen i forbindelse med uttransporten fra Libanon, herunder organisering av helseteamene og den medisinske flyevakueringsberedskapen. Innsatsen medførte døgnkontinuerlig drift i direktoratet i den aktuelle perioden. Bevilgningen foreslås forhøyet med 1 mill kroner.

Kap. 732 Regionale helseforetak

Post 71-75, kan overføres

De regionale helseforetakene har hatt utgifter knyttet til etablering av 11 helseteam. Teamene ble satt sammen av helsepersonell med kompetanse innen psykiatri, akuttmedisin og katastrofehåndtering. 10 team, totalt 58 personer, ble sendt til henholdsvis Syria og Kypros for å yte helsehjelp til nordmenn som har blitt evakuert fra Libanon. Ett av teamene hadde som formål å foreta debrifing av personell fra Utenriksdepartementet, som var i innsats i kriseområdene. Ytterligere 1 team ble holdt i beredskap i Norge. Samlet foreslås bevilgningen på kap. 732 forhøyet med 3 mill. kroner.

Post 71 Tilskudd til Helse Øst RHF, kan overføres

Bevilgningen foreslås forhøyet med 1,35 mill. ­kroner.

Post 72 Tilskudd til Helse Sør RHF, kan overføres

Bevilgningen foreslås forhøyet med 0,35 mill. ­kroner.

Post 73 Tilskudd til Helse Vest RHF, kan overføres

Bevilgningen foreslås forhøyet med 0,6 mill. ­kroner.

Post 74 Tilskudd til Helse Midt RHF, kan overføres

Bevilgningen foreslås forhøyet med 0,1 mill. ­kroner.

Post 75 Tilskudd til Helse Nord RHF, kan overføres

Bevilgningen foreslås forhøyet med 0,6 mill. ­kroner.