St.prp. nr. 84 (2007-2008)

Om samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 95/2007 av 6. juli 2007 om innlemmelse i EØS-avtalen av direktiv 2006/68/EF om stiftelsen av allmennaksjeselskaper og sikring og endring av deres kapital

Til innholdsfortegnelse

2 Nærmere om direktivet

Direktiv 2006/68/EF om endring av rådsdirektiv 77/91/EØF med hensyn til stiftelsen av allmennaksjeselskaper og sikring og endring av deres kapital ble vedtatt 6. september 2006 med frist for gjennomføring i nasjonal lovgivning 15. april 2008. Endringsdirektivet er en oppfølging av Kommisjonens handlingsplan fra mai 2003, KOM (2003) 284, om modernisering av selskapsretten.

Formålet med direktivet er å gjøre det enklere for allmennaksjeselskaper å gjennomføre kapitalrelaterte disposisjoner og dermed øke selskapenes konkurranseevne og effektivitet, uten at dette går på bekostning av vernet av minoritetsaksjonærer og kreditorer. Ved å åpne for at det i nasjonal lovgivning kan gis forenklede prosedyrer for og større fleksibilitet ved allmennaksjeselskapers kapitalrelaterte disposisjoner, vil direktivet kunne bidra til å gjøre europeiske allmennaksjeselskaper mer robuste og derved samtidig styrke europeisk næringsliv. Samtidig søker direktivet å balansere disse hensynene mot hensynet til beskyttelse av selskapskapitalen og ved det vern av minoritetsaksjonærer og kreditorer.

For å nå denne målsetningen gjør direktivet på visse områder endringer i annet selskapsdirektiv, 77/91/EØF, jf. endringsdirektivet artikkel 1 første setning. EUs annet selskapsdirektiv regulerer kapitalforhold i allmennaksjeselskaper og oppstiller blant annet regler om stiftelse av allmennaksjeselskaper, nedsettelse og forhøyelse av aksjekapitalen, selskapets erverv av egne aksjer, selskapsfinansierte aksjeerverv og utdeling av utbytte.

Direktivet artikkel 10 krever at det utarbeides en sakkyndig redegjørelse dersom det ytes tingsinnskudd i forbindelse med stiftelsen av selskapet. Direktiv 2006/68/EF tilføyer her en ny artikkel 10a og en ny artikkel 10b. Disse bestemmelsene gir medlemsstatene adgang til å gjøre unntak fra kravet om sakkyndig redegjørelse i nærmere bestemte situasjoner og på gitte vilkår. Unntak kan for det første oppstilles der innskuddet består av omsettelige verdipapirer eller pengemarkedsinstrumenter som er omsatt på et regulert marked. For det annet kan det gjøres unntak for andre former for tingsinnskudd, dersom disse har vært gjenstand for en verdivurdering foretatt av en anerkjent og uavhengig sakkyndig etter alminnelig aksepterte vurderingsstandarder og prinsipper. For det tredje kan det gjøres unntak for andre former for tingsinnskudd, dersom verdien av innskuddet fremgår direkte av et lovlig revidert regnskap for det foregående regnskapsåret.

Direktivet artikkel 11 oppstiller tilsvarende krav til sakkyndig redegjørelse ved selskapets etterfølgende erverv av eiendeler fra stifterne, såkalt etterstiftelse. Videre oppstiller direktivets artikkel 27 tilsvarende redegjørelseskrav ved tingsinnskudd i forbindelse med forhøyelse av aksjekapitalen i selskapet. Direktiv 2006/68/EF åpner i begge tilfeller for den samme adgangen til å gjøre unntak fra kravet om sakkyndig redegjørelse som det som gjelder ved stiftelse.

Direktivet artikkel 19 oppstiller regler om selskapers erverv av egne aksjer. Bestemmelsen oppstiller minimumsvilkår medlemsstatene må stille for slike erverv. Direktiv 2006/68/EF gjør endringer i bestemmelsen ved at det oppstilles færre og lempeligere minimumsvilkår, supplert av vilkår medlemsstatene kan velge å oppstille om de ønsker.

Direktivet artikkel 23 oppstiller et forbud mot at selskaper yter finansiell bistand til erverv av aksjer i selskapet. Endringsdirektivet erstatter forbudet med en regel som åpner for at medlemsstatene kan tillate selskapsfinansierte aksjeerverv på nærmere gitte vilkår, jf. endringen av artikkel 23 nr. 1 og tilføyelsen av en ny artikkel 23a.

Direktivet artikkel 32 gir regler til vern av kreditorene ved nedsettelse av aksjekapitalen. Endringsdirektivet viderefører reglene med visse tilføyelser.