St.prp. nr. 88 (1998-99)

Om humanitær bistand i forbindelse med krisen i Kosovo

Til innholdsfortegnelse

2 Den aktuelle humanitære situasjon

Antall flyktninger fra Kosovo til nabolandene har siden utgangen av mars økt dramatisk fra ca 100 000 til ca 800 000 pr. ultimo mai. Av disse er omlag 65 000 i Montenegro, 251 000 i Makedonia, 441 000 i Albania og 21 000 i Bosnia og Hercegovina. I tillegg fryktes at over 450 000 mennesker er internt fordrevet i Kosovo, slik at det i dag er omlag 1 250 000 mennesker på flukt i regionen.

Bildet er videre preget av sterke svingninger i flyktningestrømmene. Makedonske myndigheter har gjentatte ganger stengt grensen og krevet at flere flyktninger må overføres til tredje land på grunn av faren for å forrykke den etniske balansen i landet og derved øke risikoen for destabilisering. Albania har for sin del vist stor åpenhet til å ta imot flyktningene, men har samtidig som vertsland meget store behov for bistand.

I Albania er det opprettet 49 flyktningeleire, hvorav 16 er ferdigstilte. De fleste flyktningene bor likevel hos vertsfamilier. Sikkerheten for flyktningene er et økende problem, og det har vært nødvendig å flytte flyktningene fra grenseområdene til lenger sør i Albania. I Makedonia oppholder omtrent halvparten seg i leire.

I lys av den dramatiske økningen i antall flyktninger i regionen og deres vanskelige situasjon startet UNHCR i april d.å. et program for uttransport av flyktninger fra Makedonia. Pr. ultimo mai er i alt ca 68 000 personer evakuert. De fleste er reist til land i Europa, men noen er evakuert til oversjøiske land. Norge har tatt imot 6 000 personer. I alt har UNHCR mottatt tilbud om mottak av 130 000 flyktninger. All evakuering er basert på prinsippet om frivillighet.

Når det gjelder forholdene inne i Kosovo, har FN og Den internasjonale Røde Kors Komiteen mottatt rapporter fra sine første sendelag til FRJ og Kosovo. Disse rapportene går ut på at situasjonen for den nødstedte befolkning inne i Kosovo er akutt.