St.prp. nr. 90 (1998-99)

Om samtykke til at Norge deltar i den 8. påfyllingen av Det afrikanske utviklingsfondet

Til innholdsfortegnelse

4 Sluttresultatet av forhandlingene

Sammenhengen mellom Afrikabankgruppens mandat og fondets virksomhet var det sentrale policy-temaet i forhandlingene. Prioriterte områder for bruken av AfDF VIII-midler ble identiske med virksomhetsområdene nedfelt i bankens mandat. På landnivå vil Afrikabankgruppen prioritere følgende områder:

  • Utvikling i landbruk og på landsbygda.Dette inkluderer utbygging av infrastruktur på landsbygda, og fokus på små og mellomstore bedrifter.

  • Utvikling av menneskelige ressurser. Det legges særlig vekt på primærhelsetjeneste og utdanning, med fokus på kvinner og jenter.

  • Utvikling i privat sektor. Hovedinnsatsen vil være rettet mot institusjonsutvikling og kapasitetsbygging innenfor finansiell sektor, herunder utvikling av lov- og regelverk, markedsreformer og mikro-kreditt programmer.

  • Godt styresett. Fondets komparative fortrinn vektlegges med særlig fokus på ansvarlighet, innsyn, menneskerettigheter, og deltakelse.

De sektorovergripende prioriteringene, d.v.s. prioriteringer som skal reflekteres i alle deler av virksomheten er: likestilling, hvor det legges vekt på kvinners deltakelse i beslutningsprosesser, og kvinner som ressurs for utvikling av samfunnet, samt miljø. Det legges her fortsatt vekt på bærekraftig utvikling, herunder bærekraftig forvaltning av skogsressurser, samt forsvarlig forvaltning av vannressursene. Afrikabankgruppen prioriterer også å arbeide for økonomisk integrasjon og samarbeid mellom landene i regionen.

For å sikre effektiv operasjonalisering av ovenstående prioriteringer, skal fondet legge sterkere vekt på giverkoordinering bl.a. gjennom økt bruk av sektorinvesteringsprogrammer.

Minst 95 prosent av AfDF VIII-midlene skal kanaliseres til de fattigste landene i Afrika som ikke har tilgang til AfDB-ressurser. De resterende 5 prosentene kan benyttes i land som både kan låne fra AfDB og AfDF. Fondet tilbyr tre forskjellige typer finansiering: investeringslån, tilpasningslån og finansiering av faglig bistand som hovedsakelig er gavefinansiert. For AfDF VIII er det bestemt at henholdsvis 70 prosent av midlene skal benyttes til investeringslån, 22,5 prosent til tilpasningslån og 7,5 prosent til faglig bistand.

Det ble bestemt at tildeling av fondsmidler til låntakerlandene skal foretas på bakgrunn av bestemte kriterier for vurdering av landets: i) makroøkonomiske politikk, ii) struktur-politikk iii) politikk for vekst basert på rettferdighet og fattigdomsreduksjon, samt iv) godt styresett og gjennomføringsevnen til offentlig sektor. Kriteriene er utarbeidet med utgangspunkt i et lignende system i Verdensbanken. AfDF vil imidlertid legge større vekt på godt styresett, siden det antas at AfDF har en komparativ fordel på dette området.

Forhandlingene ledet til et påfyllingsnivå på 2,2 milliarder SDR, omlag 22,5 milliarder kroner. Blant G7-landene økte Storbritannia og Italia sin andel av fondet. Det må også anses positivt at Japan opprettholdt sin andel med tanke på den betydelige verdireduksjon av yen som har funnet sted siden forrige påfylling på grunn av finanskrisen.

Giverlandenes samlede bidrag vil utgjøre omlag 80 prosent av det totale påfyllingsnivået. Det antas at de resterende 20 prosentene i hovedsak vil bli stående udekket, såfremt ingen land øker sin prosentvise andel av fondet vesentlig (jf. vedlegg).

Til forsiden