Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Nordisk samisk språkpris – Gollegiella – delt ut for andre gang

Den nordiske samiske språkprisen – Gollegiella – ble delt ut for andre gang under Nordisk ministermøte i Oslo 18. oktober. Årets vinnere er Harald Gaski og Juoni Moshnikoff.


Harald Gaski, statsråd Bjarne Håkon Hanssen og Juoni Moshnikoff

Språkprisen er på 100 000 kroner ble delt ut første gang i 2004. Prisen kan gå til enkeltpersoner, grupper, organisasjoner eller institusjoner som har gjort en verdifull innsats til fremme av samisk språk.

Årets pris ble delt mellom Juoni Moshnikoff for sitt arbeid for det østsamiske språket, og Harald Gaski for sin innsats for samisk språk og litteratur. Statsråd Bjarne Håkon Hanssen overrakte prisen på vegne av de nordiske sameministrene og sametingspresidentene i en seremoni i regjeringens representasjonsbolig i Parkveien.

Bedømingskomiteens leder begrunnet utdelingen til prisvinnerne slik:
– Juoni Moshnikoff er utvilsomt en person som med sitt mangeårige engasjement og innsats har stått fremst i arbeidet med å utvikle østsamisk som skriftsspråk, og spesielt i arbeidet med utvikling av ordforrådet. Harald Gaskis språkutviklingsarbeid, som også inkluderer samisk litteratur, har vært svært betydningsfullt for det samiske samfunnet. 

Sametingspresident Aili Keskitalo avsluttet seremonien.

Statsråd Bjarne Håkon Hansens taleFinsk versjon (PDF)
Bedømningskomiteens begrunnelseFinsk versjon (PDF)
Juoni Moshnikoffs taleFinsk versjon (PDF)             
Harald Gaskis taleFinsk versjon (PDF)
Sametingspresident Aili Keskitalos taleFinsk versjon (PDF)

Til toppen