Kjøper norsk-utviklet drone til Ukraina

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Norge og Storbritannia går sammen om å anskaffe den norske mikro-dronen Black Hornet, som doneres til Ukraina.

Kostnaden vil være på inntil 90 mill. kroner. Pakken inkluderer Black Hornet-systemer med reservedeler, transport og opplæring. Dette vil bli finansiert av det britisk-ledede fondet som Norge har bidratt med 400 millioner kroner til.

Ukrainske myndigheter har bedt om å få donert denne typen utstyr til bruk i kampen mot den russiske invasjonen.

- Den norsk-utviklede dronen er globalt markedsledende. Den blir brukt i en rekke allierte land, inklusive USA og Storbritannia. Dronen brukes til rekognosering og målidentifikasjon. Den er enkel å operere, etter forholdene robust, vanskelig å oppdage og særlig godt egnet for strid i urbane strøk, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram.
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram har tidligere testet å styre dronen under kyndig opplæring fra HVs Anders Knutsen. Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvaret

Mikro-dronene anskaffes fra Teledyne Flir, som et avrop på en rammeavtale som Forsvarsmateriell har. Anskaffelse, opplæring og levering av materiellet gjøres i samarbeid med og koordinert av britiske myndigheter. 

Tett samarbeid med forsvarsindustrien blir helt nødvendig for å kunne opprettholde nødvendige leveranser av militært materiell til Ukraina framover. Dette bidrar også til at Ukraina får mer moderne og effektivt materiell.

- Donasjonen markerer at vi står ved våre forpliktelser om fortsatt støtte, men den innebærer også en ny retning for hvordan vestlige land stiller opp. Fram til nå har vi og våre allierte i stor grad hentet ut militært materiell fra egne lagre, sier Gram.

Det vil også bli kjøpt inn anti-drone-system for om lag 100 millioner av de norske midlene til fondet. Systemet som er valgt er anti-dronesystemet Nightfighter fra britiske SteelRock Technologies.

Steelrock Nightfighter er et bærbart system som gir beskyttelse mot droner gjennom effektiv jamming. Systemet er særlig egnet for å beskytte mindre patruljer, artilleristillinger og andre viktige ressurser.

- Norge og Storbritannia står fast ved at vi skal stå skulder-til-skulder med Ukraina. Disse banebrytende dronene vil bidra til å gi de ukrainske soldatene en viktig fordel når de kjemper for å forsvare landet sitt mot Putins brutale og uprovoserte invasjon, sier den britiske forsvarsministeren Ben Wallace.

Black Hornet-dronen.
Black Hornet-dronen. Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvaret

Les mer om fondet her.

Les mer om norske bidrag til Ukraina.