NOU 2001: 13

Elektronisk handel og forretningsdrift i olje- og gassindustrien— Konsekvenser og muligheter for norsk olje- og gassindustri

Til innholdsfortegnelse

9 Myndighetenes rolle

Kapittel 9 beskriver initiativer myndighetene har tatt for å fremme elektronisk handel i norsk næringsliv. Videre kommenteres disse initiativene utfra hva utvalget mener er viktig i forhold til utviklingen av elektronisk handel i norsk næringsliv og i olje- og gassindustrien spesielt.

Det er viktig å understreke at dette kapittelet gir et øyeblikksbilde av hvordan utvalget oppfattet verden i februar 2001. Flere av de initiativene som blir presentert vil sannsynligvis endre karakter, mens andre vil opphøre. Det vil sannsynligvis også fortløpende komme nye initiativ som vil få stor betydning for elektronisk handel og forretningsdrift i olje- og gassindustrien.

9.1 Tiltak fra Regjeringen

Kapittel 9.1 vil beskrive initiativer myndighetene har satt i verk for å fremme elektronisk handel, samt enkelte samarbeidstiltak mellom myndighetene og næringslivet.

eNorge

eNorge-planen er Regjeringens policydokument for hvilke mål de har satt for Norge som et moderne informasjons- og kunnskapssystem. Tre grunnleggende forutsetninger for å nå målet om et informasjons- og kunnskapssamfunn ble i eNorge-planen definert: Tilgang – kompetanse – tillit.

  • Regjeringen vil bidra til større tilgjengelighet slik at alle får tilgang til den nye teknologien.

  • Regjeringen vil øke befolkningens kompetanseog forståelse for bruk av IKT slik at den enkelte blir i stand til å bruke IKT som et verktøy utfra sine ønsker og behov.

  • Regjeringen vil gjennomføre tiltak, lover og regler som øker tilliten til teknologien. Internett skal være sikkert og tilgjengelig for alle – uavhengig av kompetansenivå.

eNorge-planen er utarbeidet av ti departementer. I tillegg har 30 bedrifter og organisasjoner gitt innspill i prosessen.

e-regelprosjektet

Regjeringen har som mål at elektronisk kommunikasjon, så langt det er mulig, likestilles med papirbasert kommunikasjon. På bakgrunn av dette har Nærings- og handelsdepartementet, Arbeids- og administrasjonsdepartementet og Justisdepartementet igangsatt et prosjekt, e-regelprosjektet (tidligere Kartleggingsprosjektet), som har som mål å fjerne unødige rettslige hindringer for elektronisk kommunikasjon.

Som et første trinn i dette arbeidet påla Regjeringen alle departementene å gjennomgå samtlige lover og regler for å identifisere tekster som hindret muligheten for elektronisk kommunikasjon. Denne gjennomgangen er nå gjort og de respektive departementer vil i neste fase endre sine lovverk såfremt det er mulig for ikke å diskriminere elektronisk kommunikasjon.

Fellesforum for elektronisk handel

Fellesforum for elektronisk handel er en møteplass for myndigheter, næringslivsaktører, interesseorganisasjoner og virkemiddelapparatet som Statens Nærings- og distriktsutviklingsfond (SND), Norsk Forskningsråd (NFR) og Eksportrådet. Forumet har følgende mandat:

Å bringe Norge i front av utviklingen av elektronisk handel og forretningsdrift. De samfunnsmessige gevinster skal høstes, og det skal bygges opp konkurransekraftig ny næringsvirksomhet i Norge. Samtidig skal grunnleggende verdier, sosiale og samfunnsmessige hensyn vektlegges og uheldige konsekvenser aktivt motvirkes.

Det er opprettet fire arbeidsgrupper som rapporterer inn mot fellesforumet:

  • Internasjonalisering.

  • Informasjonsformidling/kompetanseheving.

  • Forholdet mellom det offentlige og næringslivet.

  • Trygghet ved eHandel.

Fellesforumet består av 7 interesseorganisasjoner, 4 representanter fra myndigheter og virkemiddelapparatet, samt 6 representanter fra næringslivet. Det er ansatt en prosjektleder i NHD som sekretariatsansvarlig for forumet.

Offentlig horisontal markedsplass

Arbeids- og administrasjonsdepartementet (AAD), ved Statskjøp, arbeider med å utvikle en elektronisk markedsplass for offentlig innkjøp. Bruk av elektronisk handel i det offentlige skal bidra til at kostnadene ved anskaffelser synker betraktelig og at kvaliteten i de offentlige anskaffelsesprosesser heves. Den offentlige markedsplassen skal være tilgjengelig for alle offentlige innkjøp, innbefattet stat, fylkeskommuner, kommuner, offentlige etater og direktorater.

Markedsplassen skal videre være et hjelpemiddel for den enkelte offentlig virksomhet til å implementere egen elektronisk innkjøpsstrategi med de besparelser det vil gi. En offentlig markedsplass vil påse at det offentlige stiller ensartede krav mot sine leverandører og at det offentliges funksjonelle og formelle krav ivaretas. I første fase vil markedsplassen gi anledning til avrop på brukernes rammeavtaler og inneholde et leverandørregister. I en senere fase vil det også åpnes for adhoc-kjøp og prosjektkjøp. Det skal være mulig for brukerne av markedsplassen å bruke kommunikasjonsform og nivå for integrasjon som er uavhengig av handelspartneren. Markedsplassen skal være internettbasert.

Etter planen skulle en kontrakt på etablering og drift av den offentlige markedsplassen tildeles høsten 2000. På grunn av endringer i tilbyderlisten valgte AAD å kansellere anbudskonkurransen og vil gå ut på nytt anbud på et senere tidspunkt. I etterkant av kanselleringen har Statoil, Hydro, Orkla og Norske Skog i fellesskap henvendt seg til Statskjøp med forslag om å opprette en horisontal markedsplass for både offentlige og private aktører.

Det er per begynnelsen av mars 2001 enighet mellom Statskjøp og disse fire selskapene at det er behov for etablering av en elektronisk markedsplass for forbruksmateriell og tjenester i Norge. Partene har arbeidet seg fram til prinsippene og kravene til en slik etablering og er nå inne i en beslutningsprosess om det videre løp. Beslutning om videreføring forventes i mars/april 2001.

Nasjonalt program for eHandel med fokus på SMB (VeRDI-programmet)

Regjeringen bevilget i siste statsbudsjett 40 millioner kroner til VeRDI-programmet, som skal brukes til å stimulere og fremskynde små og mellomstore bedrifters bruk av elektronisk handel. Midlene skal brukes til å øke bevisstheten og heve kompetansen rundt eHandel, utarbeide eStrategier for den enkelte bedrift og spre resultater og erfaringer fra programmet. VeRDI-programmet ble varslet i eNorge-planen.

VeRDI-programmet har utarbeidet prosjektbeskrivelsene og oppgaven med å iverksette programmet er lagt til SND. Fram til 1. mars 2001 vil det utarbeides metoder, verktøy og opplæringsprogrammer. Fra mars skal det gjennomføres konkrete tiltak mot utvalgte bedrifter, samtidig som det vil avholdes geografiske og bransjevise informasjonssamlinger.

Infrastrukturprosjektet

Infrastrukturprosjektet blir drevet av Norsk EDIPRO. Formålet med prosjektet er å knytte ulike teknologier/løsninger sammen slik at infrastrukturen blir åpen og tilgjengelig for alle, slik at elektronisk handel og forretningsdrift blir lettere tilgjengelig uten at det skal være nødvendig for den enkelte bedrift å tilpasse seg motpartens teknologi. Infrastrukturprosjektet er også forankret i eNorge-planen.

Prosjektet har vært gjennom en kartleggingsfase og vil nå gjennomføre en finansierings- og spesifikasjonsfase. Der er følgende hovedaktiviteter definert:

  • Beskrive innholdet i Repository og Registry.

  • Harmonisering av infrastruktur i pågående aktiviteter.

  • Internasjonal tilknytning.

  • Markedskontakt.

Spesifikasjonsfasen planlegges avsluttet innen utgangen av 2001.

www.handel.no

Det ble i eNorge-planen varslet at det skulle opprettes en portal for nasjonale eHandelsaktiviteter. Portalen skal være en informasjon- og kunnskapskanal med målsetting å fremme elektronisk handel og ovennevnte arbeider vil fortløpende bli oppdatert på www.handel.no. Videre skal portalen være et møtested for alle som er, eller vil bli, berørt av eHandel. Nettstedet skal videre være en arena for dialog mellom næringsliv og myndigheter og innholdet skal være objektivt og faktabasert.

Eksempeler på innhold er publisering av nyheter om eHandel, juridiske rammebetingelser, løsningsalternativer og oversikt over kompetanse- og løsningsleverandører. www.handel.novil etter planen være nettstedet også for den elektroniske markedsplassen til det offentlige. Det legges opp til et strategisk samarbeid mellom de to initiativene for å trekke ut synergier.

9.2 Kommentarer til myndighetenes arbeid

Selv om oppdragsgiver for denne utredningen er Olje- og energidepartementet ønsker utvalget også kort å diskutere myndighetenes samlede rolle i forbindelse med elektronisk handel, da mange problemstillinger knyttet til bruk av elektronisk handel er uavhengig av bransje.

Myndighetene bør etter utvalgets mening ha en rolle både som tilrettelegger og pådriver for økt bruk av elektronisk handel. Det vil være myndighetenes hovedrolle å legge et rammeverk til grunn som stiller elektronisk handel likt med tradisjonell handel. Utvalget støtter de initiativ myndighetene så langt har fremmet.

Utvalget ser at den horisontale markedsplassen kan få stor betydning for hvor raskt elektronisk handel vil spre seg i norsk næringsliv. Videre mener utvalget at en slik portal må ha et bredt eierskap inkludert det offentlig, at den har god tilpasning til SMBers behov og at kostnadene for bruk holdes på et minimum. En så stor markedsplass vil, hvis den fungerer, kunne være et lokomotiv for bruken av elektronisk handel og kanskje også etablere standarder. Det bør også utredes om den horisontale markedsplassen bør kobles opp mot ulike vertikale markedsplasser, slik at mindre bedrifter kan nå flere markeder gjennom ett grensesnitt.

Utvalget mener at det vil være interessant om andre tiltak fra myndighetenes side ses i sammenheng med den horisontale markedsplassen. For eksempel vil SMB-programmet omtalt i delkapittel 9.1 konkretiseres ved at de utvalgte bedriftene fikk koble seg opp mot markedsplassen. Kartleggingsprosjektet som ble omtalt i samme kapittel bør også ses i sammenheng med den horisontale markedsplassen.

Utvalget mener at Olje- og energidepartementet har en rolle som pådriver og koordinator for bruk av elektronisk handel i olje- og gassnæringen. Elektronisk handel bør ses i sammenheng med pågående arbeid i Olje- og energidepartementet med å styrke norsk sokkels konkurranseposisjon og norsk oljeindustris konkurranseevne. Olje- og energidepartementet bør bruke sin posisjon til å fremme disse problemstillingene, blant annet i Topplederforumet. Det er også viktig å bidra til at olje- og gassrelaterte små og mellomstore bedrifter kvalifiserer seg til SNDs program for bruk av elektronisk handel.

eHandel er også interessant i forhold til de mål departementet har med å internasjonalisere norsk oljeindustri. Utvalget mener Olje- og energidepartementet sammen med Intsok bør forsøke å utnytte de muligheter elektronisk handel gir til å nå ut til nye kunder og markeder. Dette kan for eksempel gjennom å knytte nasjonale markedsplasser opp mot de internasjonale.

Departementet bør i samarbeid med norsk oljeindustri forsøke å påvirke de dominerende markedsplassene til å ta hensyn til norsk industri i utformingen av sine løsninger. Videre bør de store markedsplassene, f.eks. Trade-Ranger, utfordres til å lage opplæringsprogram på bruk av markedsplassen overfor SMBer.

Til forsiden