NOU 2001: 13

Elektronisk handel og forretningsdrift i olje- og gassindustrien— Konsekvenser og muligheter for norsk olje- og gassindustri

Til innholdsfortegnelse

6 Resultater fra spørreundersøkelsen og intervjuene

Deler av denne utredningen er basert på en spørreundersøkelse distribuert til deltakerne i den årlige Offshore strategikonferansen 1. Utvalget har også basert sitt arbeid på intervjuer blant sentrale aktører innen og i tilknytning til relevante virksomheter. Utvalgets holdninger og konklusjoner bygger blant annet på synspunkter gitt i intervjuer eller i spørreundersøkelsen.

6.1 Spørreundersøkelsen

I spørreundersøkelsen ble bedriftene bedt om å angi omsetning i kategorien 0-10, 11-50, 51-250, 251-500 og over 500 millioner kroner. I det påfølgende er bedrifter med omsetning over 250 millioner kr. betegnet som store. Det ble i alt sendt ut 960 spørreskjemaer, hvorav 50 prosent elektronisk, 50 prosent papirbasert. 180 skjemaer ble returnert, hvilket gir et svarprosent på 19 prosent.

Spørreundersøkelsens temaer som berørte eHandel var sortert under kategoriene

  • aktiviteter og planer innen eHandel ,

  • felles initiativ fra industrien eller myndigheter,

  • hindringer/problemer,

  • kompetanse/kunnskap og

  • vekst.

Under «Aktiviteter og planer innen eHandel» ble følgende spørsmål stilt:

  • Hvilken modenhetsfase av eHandel befinner bedriften seg i?

  • Kan det enkelt nevnes hvilke varer, tjenester eller informasjon bedriften kjøper eller selger i den elektroniske arenaen?

  • Hvilke deler av verdikjeden håndteres elektronisk?

  • Samarbeider bedriften på en eller annen måte med en annen bedrift om eHandel?

  • Dersom bedriften har (hatt) egen eHandelsløsning (evt. under utvikling), hvilken teknologi/infrastruktur er systemet/løsningen basert på?

  • Hvilke faktorer er viktigst mhp. bedriftens forventninger til eHandel?

  • Hva anser du som de viktigste suksesskriterier for vellykket eHandel?

De fleste av bedriftene befinner seg i en fase der de enda ikke har begynt å bygge opp bedriftens kompetanse på eHandel. Hele 65 prosent svarte at de ikke hadde noen planer eller var i en idefase med hensyn på eHandel. De store bedriftene var noe mer modne enn de små.

Videre synes det som om det er standard handelsvarer eller service/tjenester som betraktes som best egnet for eHandel. De delene av verdikjeden som håndteres elektronisk er gjerne innsamling og distribusjon av produkt- og kundeinformasjon, samt bestillinger.

Når det gjelder kommersielt samarbeid om deltakelse i markedsplasser, er de store bedriftene enten allerede i et samarbeid eller planlegger det. De små bedriftene synes ikke å være opptatt av dette. Dette skyldes antakelig at de mindre bedriftene ikke har økonomi til å være pådrivere i denne utviklingen, men velger en avventende holdning.

Majoriteten av bedrifter i alle størrelseskategorier har internett i operativ drift. Over 80 prosent av bedrifter med omsetning under 10 millioner kroner er tilknyttet internett.

De små bedriftene mener at internett bidrar til en høyere markedsprofil og synlighet, mens de store synes å tillegge dette en mindre betydning. Tilgang til nye samarbeidspartnere via internett synes å være viktigst for de små bedrifter. Bedrifter i alle størrelseskategorier ser den reelle muligheten til effektive prissammenligninger som internetteknologi gir.

Muligheten til bedre kontakt med kunder betraktes som svært viktig av de fleste bedrifter, samtidig som de ikke synes å være klare over mulighetene internett gir for å overvåke kundenes adferd i nettet.

Jo større bedriften er, dess mer synes bedriftene å være opptatt av besparelser for eksempel i forbindelse med innkjøp. Dette er naturlig da store bedrifter også er store kunder.

Faktorer som synes å være viktigst i forhold til vellykket eHandel er at:

  • bedriften har egen eHandelsstrategi,

  • tekniske løsninger fungerer raskt, sikkert og med høy oppetid,

  • løsninger bygger på standardiserte produktbeskrivelser og teknologier,

  • løsninger tillater tilleggstjenester (f.eks. transport, betaling, forsikring osv.), og

  • eHandelssystemer er integrert med andre datasystemer i bedrifter.

Under «Felles initiativ fra industrien eller myndigheter» ble følgende spørsmål stilt:

  • Hva av følgende ville være egnet felles initiativ fra industrien eller myndigheter for å stimulere utviklingen av eHandel innen den norske olje- og gassindustrien? Tiltakene som var nevnt er:

    1. Hjemmesider med eksempler på vellykkede eHandelsløsninger.

    2. Markedsplasser initiert av myndigheter eller industrien for å gjøre det lett og kostnadseffektivt å starte med eHandel i praksis.

    3. Kompetansetiltak for å lære bedriften muligheter ved eHandel.

    4. Tiltak for standardisering.

Den absolutte majoriteten (mer enn 80 prosent) av de mindre bedrifter betrakter alle tiltakene som nyttige eller svært nyttige. Av de større bedrifter er det en mindre andel som finner tiltakene nyttige eller svært nyttige. Dette kan komme av at disse bedriftene allerede er i gang med egne tiltak.

Under «Hindringer/problemer» ble følgende spørsmål stilt:

  • Hvilke områder i forbindelse med eHandel representerer størst utfordring? (8 alternativer var nevnt.)

Majoriteten (over 80 prosent) finner alle problemstillingene viktige, men de store bedriftene legger overveiende vekt på å få etablert standardisert, sikker teknologi og integrasjon av teknologi/datasystemer. Dette antas å ha sin opprinnelse i at de store bedriftene har arbeidet med eHandelsløsninger en stund, og erfart betydningen av enhetlige systemer/løsninger. Noen kompetanserelaterte temaer anses også som relevante, herunder bransjerelevant kompetanse om eHandel og eHandelsjus.

Det er en liten andel av bedriftene som mener distribusjonsordninger (transport/logistikk) ikke er viktige eller svært viktige. Imidlertid legger de mindre bedrifter størst vekt på dette. Grunnen antas å være at disse bedrifter produserer småkomponenter og lignende, og da er gode transportordninger essensielle. Det at dette temaet ikke klassifiseres som svært viktig av noen bedrifter kan henge sammen med at de fleste er nykommere innen eHandel, og at erfaringsgrunnlaget derfor er relativt smalt.

De store bedriftene er opptatt av antall brukere over en viss kritisk masse. Dette skyldes sannsynligvis at disse bedrifter også er store kunder av de mindre bedriftene og således er avhengige av multilaterale forretningsforhold som nettet kan understøtte.

Under «Kompetanse/kunnskap» ble følgende spørsmål stilt:

  • Hvor viktig er kompetanseoppbygging for å bringe bedriften videre innen eHandel? (7 alternativer var nevnt.)

Svarene tyder på at spesielt de store bedriftene erkjenner et utstrakt behov for kompetanseoppbygging innen eHandel, herunder temaer som f.eks. lover og regler, markedskunnskap, betalingsmodeller og -teknologier samt standardisering av produktinformasjon.

Under «Vekst» ble følgende spørsmål stilt:

  • Gi din forventning om hvor stort omfang eHandel vil få for bedriften i forbindelse med procurement, markedsføring, samhandling (over nett) og læring (over nett)?

  • Hvor raskt vil veksten sannsynligvis komme for bedriften?

Når det gjelder å bruke internett for innkjøp, synes forventningene å være de samme for store og små bedrifter. På salgssiden er det de mindre bedrifter som har størst forventning i forhold til å bruke internett som en salgskanal. Årsaken til at de store bedriftene har mindre forventning kan være at de store bedriftene har et produktspekter som har en større teknologisk kompleksitet, og som antas å være mindre egnet for salg over internett.

Bedriftenes forventninger til bruk av internett for samarbeid og læring preges av forsiktighet. Dette kan forklares med at både eSamarbeid og eLæring er områder som hittil har vært i skyggen av transaksjonsrelatert virksomhet (f.eks. markedsplasser).

De fleste bedrifter mener at tidsperspektivet for innføring av nettbaserte løsninger innen alle de nevnte områdene (innkjøp, salg, markedsføring, eSamarbeid og eLæring) er 3-5 år.

Utvalgets synspunkter i forbindelse med spørreundersøkelser er følgende:

  1. Utvalgets oppfatning er noe avvikende fra bedrifters forventninger i forhold til eSamarbeid og eLæring. Utvalget er overbevist om at nye måter å arbeide og samhandle på vil prege de anvendelser som i dag er «ren» eHandel.

  2. Sikring (datasikkerhet) bekymrer både de små og store bedriftene. Utvalgets synspunkt er at denne bekymringen er tildels ubegrunnet (eller i hvert fall overdrevet), og at problemer med sikring ikke er så store at det i seg selv er en god begrunnelse for å innta en avventende holdning til eHandel.

  3. Kompetansebehovet er stort. På dette punkt mener utvalget at myndighetene kan bidra. Konkrete tiltak rettet særlig mot SMBer og distriktene vil være viktige. Temaer som skiller seg ut er utforming av eHandelsstrategi og presentasjon av vellykkede løsninger for eHandel. Utvalget mener også at dette ikke bare kan løses ved hjelp av internettformidling av kunnskap (jf. www.handel.no) da mange SMBer ikke er aktive brukere av nettbaserte løsninger.

  4. Den avventende holdningen til eHandel særlig hos de små bedrifter kan ha en kobling til den såkalte «dotcom-døden», dvs. konkursene og verdiraseringen av nettselskap spesielt innen forbrukermarkedet. Utvalget mener for det første at dette er en normal del av all kommersiell virksomhet – de sterkeste overlever. For det andre mener utvalget at innen B2B-delen av eHandel er potensialet stort for norske bedrifter. For å sikre internasjonal markedsposisjon vil myndighetens og de store selskapers rolle som drivere være viktig. Utvalget støtter det initiativ Statoil, Hydro, Orkla og Norske Skog har tatt sammen med Statskjøp. En dominerende horisontal portal i Norge bør sørge for at brukerne også får tilgang på bransjeportaler.

  5. Utvalget mener at både i forbindelse med kompetansetiltak, strategiutforming og teknologivalg vil bedriftene være tjent med en fokusering på helhetlige løsninger som bygger på anerkjente teknologi- og produktstandarder, som håndterer handelstransaksjoner, og som muliggjør integrasjonen av tilleggstjenester.

  6. Videre mener utvalget det er oppsiktsvekkende at til tross for at de fleste bedrifter mener at eHandel og forretningsdrift vil gjøre det mulig å få bedre kontakt med kunder, synes de ikke samtidig å være klare over mulighetene internett gir for å overvåke kundenes adferd i nettet.

6.2 Intervjuer

Utvalget har gjennomført i alt 20 temaintervjuer. Intervjuobjektene har representert Nærings- og handelsdepartementet, Statskjøp, Norsk EDIPRO, Bedriftsøkonomisk Institutt, NHO, Oljeindustriens landsforening, Teknologibedriftenes landsforening, Norsk Regnesentral, e-forum, ErgoGroup, Statoil, Norsk Hydro, BP, Shell, ABB, Tess, Uvdal Maskinforretning, Vendor, Achilles og Trade-Ranger. Temaene som ble berørt var:

  • motivasjonen/incitamentet bak eHandel,

  • viktigste generelle trender innen eHandel,

  • mest aktuelle problemstillinger/utfordringer innen eHandel,

  • suksesskriterier eller fallgruver innen utvikling av eHandelsrelaterte systemer/løsninger (for eksempel av teknisk, forretningsmessig, kompetansemessig eller organisatorisk art),

  • endringer i egne eller andres roller og forretningskonsepter p.g.a. «oppblomstringen» av eHandel,

  • kunnskapsbehov i forbindelse med ulike sider av eHandel,

  • teknologier/infrastruktur ifm. den elektroniske markedsplassen,

  • internasjonal eHandel,

  • myndighetenes planer for å fremme en dynamisk eHandel, samt

  • offentlig sektors rolle i den elektroniske markedsplassen.

Resultatene fra intervjuene er integrert med andre deler av utredningen.

Fotnoter

1.

http://conventor.website.no/osk2001/

Til forsiden