NOU 2010: 2

Håndhevelse av offentlige anskaffelser

Til innholdsfortegnelse

1 Lov om offentlige anskaffelser slik den vil se ut etter endringene dersom flertallets forslag blir vedtatt

Kapittel 1

Formål og virkeområde

§ 1. Formål

Loven og tilhørende forskrifter skal bidra til økt verdiskapning i samfunnet ved å sikre mest mulig effektiv ressursbruk ved offentlige anskaffelser basert på forretningsmessighet og likebehandling. Regelverket skal også bidra til at det offentlige opptrer med stor integritet, slik at allmennheten har tillit til at offentlige anskaffelser skjer på en samfunnstjenlig måte.

§ 2. Oppdragsgivere som er omfattet

Loven gjelder for statlige, kommunale og fylkeskommunale myndigheter og offentligrettslige organer. Loven gjelder for rettssubjekter som driver virksomhet innenfor forsyningssektorene, i den utstrekning dette følger av internasjonale forpliktelser og forskrifter gitt i medhold av loven. Loven gjelder også for andre rettssubjekter i saker om bygge- og anleggskontrakter, dersom det offentlige yter tilskudd på mer enn 50 prosent av kontraktens verdi.

Kongen kan gi nærmere bestemmelser om hvilke oppdragsgivere som er omfattet av loven.

Kongen kan gi nærmere bestemmelser om lovens anvendelse på Svalbard og fastsette særlige regler av hensyn til de stedlige forhold.

§ 3. Anskaffelser som er omfattet

Loven gjelder anskaffelser av varer, tjenester og bygge- og anleggsarbeider som foretas av oppdragsgivere som nevnt i § 2. Loven gjelder ikke anskaffelser som kan unntas etter EØS-avtalen artikkel 123.

§ 4. Rettighetshavere

Rettighetshavere etter loven er bare virksomheter som er opprettet i samsvar med lovgivningen i en EØS-stat og som har sitt sete, hovedadministrasjon eller hovedforetak i en slik stat. Det samme gjelder virksomheter som er gitt slike rettigheter etter WTO-avtalen om offentlige innkjøp eller andre internasjonale avtaler som Norge er forpliktet til å følge.

Kapittel 2

Alminnelige bestemmelser

§ 5. Grunnleggende krav

Oppdragsgiver skal opptre i samsvar med god forretningsskikk, sikre høy forretningsetisk standard i den interne saksbehandling og sikre at det ikke finner sted forskjellsbehandling mellom leverandører.

En anskaffelse skal så langt det er mulig være basert på konkurranse.

Oppdragsgiver skal sikre at hensynet til forutberegnelighet, gjennomsiktighet og etterprøvbarhet ivaretas gjennom anskaffelsesprosessen.

Utvelgelse av kvalifiserte anbydere og tildeling av kontrakter skal skje på grunnlag av objektive og ikke-diskriminerende kriterier.

Oppdragsgiver skal ikke

  1. diskriminere mellom leverandører på grunnlag av nasjonalitet,

  2. bruke standarder og tekniske spesifikasjoner som et virkemiddel for å hindre konkurranse, eller

  3. dele opp en planlagt anskaffelse i den hensikt å unngå at bestemmelser gitt i eller i medhold av denne lov kommer til anvendelse.

§ 6. Livssykluskostnader, universell utforming og miljø

Statlige, kommunale og fylkeskommunale myndigheter og offentligrettslige organer skal under planleggingen av den enkelte anskaffelse ta hensyn til livssykluskostnader, universell utforming og miljømessige konsekvenser av anskaffelsen.

§ 7. Lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter

Kongen kan ved forskrift pålegge statlige, kommunale og fylkeskommunale myndigheter og offentligrettslige organer å ta inn klausuler i tjeneste- og bygge- og anleggskontrakter som inngås etter denne lov, som skal sikre lønns- og arbeidsvilkår som ikke er dårligere enn det som følger av gjeldende landsomfattende tariffavtale eller det som ellers er normalt for vedkommende sted og yrke.

Kongen kan ved forskrift pålegge oppdragsgivere å føre tilsyn med at klausulene blir overholdt, og iverksette tiltak overfor leverandøren ved manglende etterlevelse av klausulene.

Kapittel 3

Generell håndhevelse

§ 8. Søksmål

Søksmål om overtredelse av denne lov eller forskrifter gitt i medhold av loven, reises for tingretten uten forliksmegling.

Inntil kontrakt er inngått, kan retten sette til side beslutninger som er truffet under en anskaffelsesprosedyre når beslutningen er i strid med bestemmelser i denne lov eller forskrifter gitt i medhold av loven.

§ 9. Beslutning om midlertidig forføyning

For begjæring om midlertidig forføyning mot overtredelse av denne lov eller forskrifter gitt i medhold av denne lov gjelder reglene i tvisteloven med de presiseringer som er gitt i denne lov og forskrifter gitt i medhold av denne lov.

Mot overtredelser av denne lov eller forskrifter gitt i medhold av loven kan det ikke besluttes midlertidig forføyning etter at kontrakt er inngått.

Kongen kan gi forskrift om at oppdragsgivers adgang til å inngå kontrakt suspenderes ved begjæring om midlertidig forføyning mot overtredelser av denne lov eller forskrifter gitt i medhold av loven, når begjæringen er fremsatt innenfor en fastsatt karensperiode.

Kongen kan gi forskrift om at oppdragsgiver kan fastsette en frist for når begjæring om midlertidig forføyning mot oppdragsgivers beslutning om å avvise eller forkaste en forespørsel om å delta i konkurransen, må være fremsatt.

§ 10. Underretningsplikt for domstolene

Retten skal underrette departementet om saker som idømmes etter § 8, samt forføyninger etter § 9.

§ 11. Erstatning

Ved brudd på denne lov eller forskrifter gitt i medhold av loven, har saksøker krav på erstatning for det tap han har lidt som følge av bruddet.

§ 12. Rådgivende tvisteløsningsorgan

Kongen kan opprette et rådgivende organ for løsning av tvister om rettigheter og plikter etter denne lov og forskrifter hjemlet i denne.

Kongen kan gi forskrift om at oppdragsgivere som omfattes av loven her er pliktige til å delta i prosessen for tvisteløsningsorganet.

Kongen kan gi forskrift om saksbehandlingen i organet, herunder bestemmelser om partenes rett til innsyn i sakens dokumenter.

Offentleglova får anvendelse på den virksomhet som drives av tvisteløsningsorganet.

Kapittel 4

Særlige sanksjoner mot ulovlige direkte anskaffelser m.m.

§ 13. Uten virkning

Ved anskaffelser av varer, prioriterte tjenester og bygge- og anleggsarbeider over EØS-terskelverdiene, fastsatt i forskrift, skal retten kjenne en kontrakt uten virkning når oppdragsgiver har:

  1. foretatt en ulovlig direkte anskaffelse,

  2. tildelt en kontrakt innenfor en rammeavtale eller en dynamisk innkjøpsordning i strid med regler fastsatt i forskrift, eller

  3. foretatt andre brudd på forskrifter gitt i medhold av loven som har påvirket leverandørens mulighet til å få kontrakten, og det samtidig er brutt bestemmelser om karensperiode eller suspensjon, og dette har fratatt leverandøren mulighet til å iverksette rettslige skritt forut for kontraktsinngåelse.

Når vesentlige hensyn til allmennhetens interesser gjør det nødvendig å opprettholde kontrakten, kan retten unnlate å kjenne kontrakten uten virkning.

Ved en ulovlig direkte anskaffelse kan kontrakten likevel ikke kjennes uten virkning når oppdragsgiver har kunngjort at det vil bli inngått en kontrakt og tidligst inngår kontrakten ti dager etter kunngjøringen.

Ved tildeling av en kontrakt innenfor en rammeavtale eller en dynamisk innkjøpsordning kan kontrakten likevel ikke kjennes uten virkning når oppdragsgiver har meddelt sin beslutning om kontraktstildeling til leverandørene og tidligst inngår kontrakten etter en karensperiode.

En kontrakt kan kjennes uten virkning for fremtidig kontraktsoppfyllelse, eller dersom kontraktsytelsen kan tilbakeføres i vesentlig samme stand og mengde, fra tidspunktet for kontraktsinngåelse.

Kongen kan gi forskrift til utfylling av denne bestemmelsen.

§ 14. Avkorting av kontrakt og overtredelsesgebyr

Ved anskaffelser av varer, prioriterte tjenester og bygge- og anleggsarbeider over EØS-terskelverdiene, fastsatt i forskrift, skal retten avkorte kontraktens løpetid eller ilegge oppdragsgiver et overtredelsesgebyr i følgende tilfeller:

  1. når retten unnlater å kjenne en kontrakt uten virkning etter § 13 annet ledd eller

  2. ved andre brudd på reglene om karensperiode eller suspensjon enn de som er omfattet av § 13.

Retten skal ilegge oppdragsgiver et overtredelsesgebyr når kontrakten kjennes uten virkning for fremtidig kontraktsoppfyllelse.

For anskaffelser av varer, prioriterte tjenester og bygge- og anleggsarbeider under EØS-terskelverdiene, fastsatt i forskrift, og uprioriterte tjenester, skal retten avkorte kontraktens løpetid eller ilegge oppdragsgiver et overtredelsesgebyr når oppdragsgiver har foretatt en ulovlig direkte anskaffelse. Dette gjelder ikke når oppdragsgiver har kunngjort at det vil bli inngått en kontrakt og tidligst inngår kontrakten ti dager etter kunngjøringen.

Ved fastsettelse av sanksjoner skal det særlig legges vekt på overtredelsens grovhet, størrelsen på anskaffelsen, muligheten for å gjenopprette konkurransen og den preventive virkningen. Retten kan også kombinere sanksjonene.

Overtredelsesgebyret kan ikke settes høyere enn 15 prosent av anskaffelsens verdi.

Kongen kan gi forskrift til utfylling av denne bestemmelsen.

§ 15. Særlige prosessuelle regler

Ved søksmål om forhold som beskrevet i §§ 13 og 14, plikter saksøker å varsle oppdragsgivers medkontrahent om søksmålet. Varslet gis ved oversendelse av kopi av stevningen.

Retten skal, uavhengig av partenes påstander, ilegge sanksjoner som beskrevet i §§ 13 og 14, dersom vilkårene for det er oppfylt.

En rettskraftig dom som går ut på at en kontrakt kjennes uten virkning eller at kontraktens løpetid avkortes er bindende for alle og enhver og legges til grunn i alle forhold hvor spørsmålet har betydning.

Kontrakt kan bare kjennes uten virkning, avkortes eller oppdragsgiver ilegges et overtredelsesgebyr etter §§ 13 og 14, når sak reises innen ett år fra kontrakt er inngått.

Dersom oppdragsgiver har kunngjort konkurranseresultatet når en kontrakt er tildelt uten kunngjøring av konkurransen, kan kontrakten bare kjennes uten virkning, avkortes eller oppdragsgiver ilegges et overtredelsesgebyr i henhold til § 13 første ledd bokstav a eller § 14 tredje ledd, når sak reises innen 30 dager fra kunngjøringen.

Dersom oppdragsgiver i en kunngjort konkurranse har meddelt berørte leverandører om inngåelsen av kontrakt, kan kontrakten bare kjennes uten virkning, avkortes eller oppdragsgiver ilegges et overtredelsesgebyr i henhold til § 14 første ledd bokstav b eller c eller § 14 første ledd bokstav b, når sak reises innen 30 dager fra meddelelsen er sendt.

Kongen kan gi forskrift til utfylling av denne bestemmelsen.

Kapittel 5

Avsluttende bestemmelser

§ 16. Forskrifter og enkeltvedtak

Kongen kan ved forskrift gi bestemmelser til utfylling og gjennomføring av loven. Kongen kan gi oppdragsgivere de pålegg som er nødvendige for å sikre oppfyllelse av denne lov eller forskrifter gitt i medhold av loven. Overfor andre oppdragsgivere enn statlige, kommunale og fylkeskommunale myndigheter og offentligrettslige organer kan det likevel bare gis pålegg som er nødvendig for å oppfylle Norges forpliktelser overfor fremmede stater eller internasjonale organisasjoner om offentlige anskaffelser. Kongen kan likevel ved forskrift gi bestemmelser om begrunnelsesplikt.

Kongen kan ved forskrift gi bestemmelser om tvunget verneting for søksmål som nevnt i § 8 og for begjæringer om midlertidig forføyninger som nevnt i § 9.

§ 17. Ikrafttredelse

Loven trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer. Fra samme tid oppheves lov av 27. november 1992 nr. 116 om offentlige anskaffelser m.v.

Til forsiden