Prop. 10 L (2014–2015)

Endringer i lov om Statens pensjonskasse, folketrygdloven og i enkelte andre lover (justeringer i reglene om uføretrygd og ny uførepensjonsordning i offentlig tjenestepensjon mv.)

Til innholdsfortegnelse

2 Bakgrunn for lovforslagene

Fra 1. januar 2015 innføres det ny uførepensjonsordning i de offentlige tjenestepensjonsordningene, som en tilpasning til ny uføretrygd i folketrygden fra samme dato.

Regler om uføretrygd i folketrygden ble fastsatt ved lov 16. desember 2011 nr. 59 om endringer i folketrygdloven (ny uføretrygd og alderspensjon til uføre), jf. Prop. 130 L (2010–2011) og Innst. 80 L (2011–2012). Ved kongelig resolusjon 20. juni 2014 er det vedtatt at loven trer i kraft 1. januar 2015, med unntak av de delene av loven som allerede var trådt i kraft.

Som en følge av endringene i folketrygdens uføreordning er det også vedtatt at uføreordningen i de lovfestede offentlige tjenestepensjonsordningene skal legges om.

Det vises til lov 7. mars 2014 nr. 5 om endringer i lov om Statens pensjonskasse og enkelte andre lover (ny uførepensjonsordning), jf. Prop. 202 L (2012–2013) og Innst. 126 L (2013–2014). I tillegg til Statens pensjonskasse omfatter lovendringene pensjonsordningen for apotekvirksomhet mv., pensjonsordningen for sykepleiere og pensjonsordningen for stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer.

Ved lov 20. juni 2014 nr. 24 om endringer i folketrygdloven, lov om Statens pensjonskasse og enkelte andre lover (tilpasninger til ny uføretrygd i folketrygden og ny uførepensjonsordning for offentlig tjenestepensjon) ble det gjort en del endringer og justeringer i ovennevnte regelverk, jf. Prop. 66 L (2013–2014) og Innst. 289 L (2013–2014).

Før ny uføretrygd i folketrygden og ny uførepensjonsordning i offentlig tjenestepensjon trer i kraft, er det nødvendig med enkelte ytterligere endringer, justeringer og rene tekniske opprettinger i regelverk i og utenfor folketrygden. Endringene er for en stor del en oppfølgning av viktige innspill fra høringsinstansene, særlig Arbeids- og velferdsdirektoratet og tjenestepensjonsleverandørene i offentlig sektor. Departementet har lagt til grunn at det ikke har vært nødvendig med høring av de lovforslagene som denne proposisjonen omfatter, bortsett fra forslaget om å avvikle styret i Statens pensjonskasse.

Bakgrunnen for forslaget om å avvikle Pensjonskassens styre er at styrets tidligere funksjon som et reelt styre gradvis har falt bort. Styret behandler i dag saker av pensjonsfaglig art og treffer avgjørelser på områder det er lite praksis på, og i enkelte saker av skjønnsmessig karakter. De fleste av de lovpålagte styreoppgavene er delegert til administrasjonen. Det er relativt få saker som behandles av styret i dag, og det er administrasjonen i Statens pensjonskasse som utøver lederskapet og ivaretar styrings- og rapporteringsoppgavene.

Til forsiden