Prop. 105 L (2009–2010)

Endringer i barnehageloven

Til innholdsfortegnelse

3 Formålsbestemmelsene i de øvrige nordiske land

Felles for de nordiske landene er at alle har definert et formål for barnehagen i lovs form. Det understrekes i de fleste formålsbestemmelsene at barnehagetilbudet skal ha et helhetlig syn på barnet og ivareta læring, omsorg og oppdragelse.

De fleste landenes lover viser til demokratiske verdier og mulighet for deltakelse. Videre har alle de nordiske landene ratifisert Barnekonvensjonen. Selv om barns rett til medvirkning ikke er uttrykkelig nevnt i alle formålsbestemmelsene, framgår det av sammenhengen i bestemmelsene eller andre offentlige dokumenter at dette er et vesentlig element også i de øvrige nordiske landene.

Barnehagene på Island er regulert i Lov om legeskoler (børnehaver) nr. 78 av 1994. Barnehagene administreres av Ministeriet for undervisning, forskning og kultur.

I henhold til loven § 7 er det kommunens ansvar å bygge og administrere barnehager på Island. Kommunen skal sørge for gjennomføring av lov om legeskoler i sin kommune. Private kan drive barnehager dersom de har innhentet tillatelse fra kommunen. Lov om legeskoler har ikke bestemmelser som åpner for at private barnehager kan reservere seg fra formålsbestemmelsen (§ 2), selv om det i formålsbestemmelsen vises til at barnehagen skal styrke barnas kristne moral.

Barnehagene i Danmark er regulert i Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) nr. 501 av 06/06/2007. Barnehagene administreres av Socialministeriet.

I henhold til loven § 3 har kommunen ansvaret for barnehagetilbudet i Danmark. Videre skal kommunen sørge for det nødvendige antallet barnehageplasser, jf. § 4 første ledd. Det følger av loven § 20 første ledd at kommunen skal godkjenne de private institusjonene som ønsker å drive barnehage i vedkommende kommune. En privat institusjon som oppfyller lovens og kommunens betingelser for godkjenning, har krav på godkjenning. Formålsbestemmelsen har ikke henvisning til religion eller livssyn.

Barnehagene i Sverige er regulert i Skollagen (1985:110). Barnehagene administreres av Utbildningsdepartementet. I henhold til loven kap. 2a § 1 har kommunen ansvar for at barn som bor i kommunen tilbys et barnehagetilbud (förskoleverksamhet). Private som ønsker å drive barnehage, må søke om godkjenning av kommunen, jf. § 13. Den svenske formålsbestemmelsen har ikke henvisning til religion eller livssyn.

Barnehagene i Finland er regulert i Lag om barndagvård 19.1.1973/36. Barnehagene administreres av Social- och Hälsovärdsministeriet.

I henhold til loven § 11 skal kommunen sørge for at barnehagetilbudet står i forhold til det omfang og den organisering som behovet i kommunen forutsetter. Private barnehager skal innen to uker etter at virksomheten er åpnet levere en «anmeldelse» til det organ som har ansvar for barnehagevirksomheten. I formålsbestemmelsen framgår det at foreldrenes og de foresattes religiøse overbevisning skal respekteres. Det er ikke gitt en unntaksadgang fra den finske formålsbestemmelsen.

Til forsiden