Prop. 122 L (2013–2014)

Endringer i vernepliktsloven og heimevernloven (allmenn verneplikt – verneplikt for kvinner)

Til innholdsfortegnelse

5 Økonomiske og administrative konsekvenser

5.1 Økonomiske konsekvenser

Forsvaret har i dag i overkant av 10 prosent kvinner inne til førstegangstjeneste. Regjeringens ambisjon er å øke kvinneandelen. Det medfører et behov for tilrettelegging av eiendom, bygg og anlegg (EBA), samt anskaffelse av tilstrekkelig personlig bekledning og utrustning (PBU). Forsvaret har allerede gjort enkelte tilpasninger innenfor EBA og PBU. Ved innføring av allmenn verneplikt, vil det kunne bli behov for ytterligere tilpasninger.

I St.prp. nr. 55 (2007–2008) «Om investeringar i Forsvaret», er det presisert at det skal tas hensyn til kjønnsnøytralitet ved nye bygg eller tilpasninger av eksisterende bygningsmasse. Dette medfører at fremtidig modernisering og nybygg vil ivareta standardhevinger samt tilpasning til økt antall kvinner. Det er særlig behovet for tilpasninger knyttet til sanitæranlegg for kvinner i eksisterende kaserner, idrettsbygg og i øvingsområder som vil kunne medføre økte EBA-kostnader.

Innføring av verneplikt for kvinner vil innebære et økt informasjonsbehov, primært mot unge kvinner, men også mot deres foresatte. Kostnadene knyttet til dette vil være avhengig av ambisjonsnivå og omfang.

5.2 Administrative konsekvenser

Innføring av allmenn verneplikt medfører ingen endring i sesjonsordningen, da kvinner allerede er sesjonspliktige. Innføring av verneplikt for kvinner vil kunne medføre en økning i volumet av henvendelser til Forsvaret. Dette er Forsvarets personell- og vernepliktssenter allerede dimensjonert for å ivareta. Samtidig er det naturlig å anta at dette vil stabilisere seg etter at ny ordning har fungert en periode.

5.3 Videre arbeid med implementeringen av verneplikt for kvinner

Regjeringen har som en del av implementeringsarbeidet igangsatt flere utredninger med sikte på å forberede Forsvaret og samfunnet på endringen av verneplikten slik at Forsvaret lykkes med implementeringen av verneplikt for kvinner. Disse utredningene har blant annet til hensikt å bringe større klarhet i det konkrete kostnadsbildet knyttet til innføringen allmenn verneplikt. Ved behov vil regjeringen komme tilbake til Stortinget om dette på egnet måte.