Del 1 Medbestemmelse

Kapittel 1 Hovedavtale og medbestemmelse ved omstilling

§ 2 Virkeområde

Hovedavtalen gjelder arbeidssituasjonen for arbeidstakere som er omfattet av lov om offentlige tjenestetvister 3. Hovedavtalen gjelder utøvelse av ledelse og samarbeid i den enkelte virksomhet 4.

§ 3 Definisjoner

  1. Med organisasjon menes arbeidstakerorganisasjon som er tilsluttet en hovedsammenslutning og underavdelinger av disse 5.
  2. Med virksomhet menes hver statsetat eller institusjon. Etter dette vil f.eks. et departement, en etat og hvert enkelt universitet bli å betrakte som en virksomhet.
  3. Med driftsenhet menes geografisk spredte og/eller administrativt selvstendige enheter eller distriktskontorer, regioner eller fylkesvise administrasjoner mv. innen virksomheten.
  4. Et gradert system er et system hvor dataanlegg, databehandlingsprogram eller data er gradert i henhold til lov om nasjonal sikkerhet av 1. juni 2018 nr. 24 (sikkerhetsloven).

§ 4 Politiske beslutninger

  1. Tillitsvalgte skal ikke delta i politiske beslutninger 6, beslutninger knyttet til politiske prioriteringer, beslutninger som fattes på grunnlag av lover, forskrifter, stortingsvedtak og kongelige resolusjoner, samt beslutninger om spørsmål som i hovedsak gjelder virksomhetens samfunnsmessige rolle (forholdet til innbyggerne).
  2. Oppstår det uenighet mellom arbeidsgiverinstansen og organisasjonene i den enkelte virksomhet om en beslutning går inn under dette punktet, avgjøres dette spørsmålet av overordnet departement 7.
  3. Spørsmålet om hvordan en beslutning skal gjennomføres skal gjøres til gjenstand for medbestemmelse i henhold til tilpasningsavtalen. Medbestemmelsen gjelder ikke dersom gjennomføringsmåten må betraktes som politisk, eller hvor den påvirker eller har betydning for den politiske delen av vedtaket.
  4. Dersom en politisk beslutning vil kunne berøre de ansattes arbeidssituasjon i vesentlig grad, og virksomheten forbereder uttalelse i saken, skal arbeidsgiver sørge for at tillitsvalgte får anledning til å uttale seg. De tillitsvalgte kan kreve at uttalelsen skal følge saken frem til overordnet departement.

§ 5 Medbestemmelse ved omstilling

  1. I saker hvor arbeidssituasjonen til arbeidstakere i flere virksomheter 8 vil bli vesentlig berørt, skal det fastsettes i egen avtale 9 hvordan medbestemmelsen skal utøves.

    Avtalen skal inngås mellom vedkommende overordnet departement og de berørte tjenestemannsorganisasjoner på forbundsnivå 10, jf. § 14.

    Er virksomheter under flere departement berørt, inngås avtalen mellom Departementet og hovedsammenslutningene.
  2. Avtalen skal avklare hvem som skal utøve partsforholdet. Ut over dette bør de utpekte partene selv ha frihet til å finne praktiske ordninger innenfor rammene fastsatt i hovedavtalen § 4 nr. 1 og § 19.
  3. Dersom en omstillingsprosess omfatter flere virksomheter (jf. nr. 1), skal virksomhetene hver for seg fortløpende og på ordinær måte, behandle og avgjøre de saker som ikke er omfattet av omstillingsprosessen.
  4. I samråd med hovedsammenslutningene kan Departementet gi nærmere retningslinjer for hvordan medbestemmelsen skal utøves ved omstillinger i staten.

§ 6 Medbestemmelse i prosjekter og styringsgrupper

Medbestemmelse 11 skal også utøves der hvor det etableres prosjekter, styringsgrupper 12, interimsorganisasjoner e.l. i saker som kan få vesentlig betydning for de ansattes arbeidssituasjon. Dersom det oppstår forhold som etter hovedavtalen skal drøftes eller forhandles, skal dette skje fortløpende mellom partene 13, jf. §§ 13 og 14, uten å forsinke prosessen.

§ 7 Evaluering av medbestemmelsen

Det skal avholdes minst ett evalueringsmøte årlig mellom partene i virksomheten. I evalueringen skal det gjennomføres erfaringsdiskusjoner om samarbeidet mellom partene og praktiseringen av hovedavtalen og tilpasningsavtalen i den enkelte virksomhet. Evalueringsmøtet kan eventuelt kombineres med nødvendig opplæring. Dette skal skje i fellesskap mellom partene på samme samarbeidsarena. Den øverste arbeidsgiverrepresentant for virksomheten eller driftsenheten forutsettes å delta. Arbeidsgiver har ansvar for å innkalle til møte og føre referat.

Fotnoter

3.

Departementets kommentar: Hovedavtalen gjelder i det statlige tariffområdet, se tjenestetvistloven på lovdata.no. Gjeldende hovedavtale bygger på de prinsippene som ble fastlagt i hovedavtalen i staten i 1980. Frem til den nye hovedavtalen ble inngått i august 1980 var staten part i to avtaler: 1) hovedavtalen og 2) avtale om samarbeidsutvalg ved statens virksomheter.

Avtalen om samarbeidsutvalg var ment å fremme «arbeidsglede og effektivitet gjennom samarbeid og samhørighet i statens virksomheter. Samarbeidsutvalgene var sammensatt av like mange representanter for ledelsen og organisasjonene. Utvalgene hadde en rådgivende rolle overfor ledelsen.

I hovedavtalen fra 1980 ble det avtalt at «forhandlingsordningen» skulle være hovedregelen. Utvalgsordningen ble også videreført i avtalen i 1980, men ble tatt ut av hovedavtalen i 1992.

I PM 40/80 ble det presisert at del 2 om medbestemmelse først kunne gjennomføres når det i hver virksomhet var opprettet en særavtale om hvordan medbestemmelsesrettighetene skulle praktiseres i den enkelte virksomhet (dvs. det vi i dag omtaler som tilpasningsavtale).

4.

Departementets kommentar: Tilpasningsavtalen som inngås i virksomheten gjelder bare innenfor den enkelte virksomhet. Definisjonen av begrepet «virksomhet» fremgår av hovedavtalen § 3 nr. 2. Tilpasningsavtalen skal beskrive hva som regnes som virksomheten, jf. § 9 nr. 2.

5.

Departementets kommentar: Se også § 15 nr. 2 om frittstående organisasjoner.

6.

Departementets kommentar: Se Arbeidsrettens dom sak 4/2021. Saken gjaldt tvist om forhandlingsrett ved organisasjonsendringer, jf. hovedavtalen i staten § 19 nr. 2 bokstav a. Tvisten gjaldt beslutning om nedleggelse av et ungdomssenter i Bufetat. Arbeidsretten kom enstemmig til at saken måtte avvises. Hovedavtalen § 5 nr. 2 bestemmer at fagdepartementet skal avgjøre om en beslutning er politisk. Spørsmålet kunne derfor ikke avgjøres av Arbeidsretten, jf. § 52. (Henvisningene gjelder den tidligere hovedavtalen som gjaldt til og med 31.12.2022).

7.

Departementets kommentar: Det er overordnet departement som har ansvaret for å avgjøre om en beslutning er omfattet av hovedavtalen § 4 nr. 1. Hovedavtalen regulerer ikke prosedyrene for hvem som skal bringe spørsmålet inn for overordnet departement eller på hvilken måte. Det legges til grunn at den riktige fremgangsmåten er at slike saker sendes skriftlig fra virksomheten til overordnet departement. Det er ikke avgjørende at det er statsråden som avgjør om en beslutning er politisk, også departementets embetsverk kan avgjøre spørsmålet. Særlig praktisk vil det være at det er ansvarlig ekspedisjonssjef eller en avdelingsdirektør som tar stilling til om en lov eller forskrift setter skranke for retten til medbestemmelse.

8.

Departementets kommentar: Dersom det er nødvendig å etablere medbestemmelsesordninger som omfatter flere virksomheter, er det bestemt i § 5 nr. 1 hvem som har myndighet til å inngå særskilt avtale om dette. En slik avtale må inngås fordi hovedavtalen ikke gjelder direkte i saker hvor arbeidssituasjonen til arbeidstakere i flere virksomheter vil bli vesentlig berørt.

9.

Departementets kommentar: Avtalen skal blant annet avklare hvem som skal utøve partsforholdet. Det er utarbeidet en mal for omstillingsavtale som skal benyttes. Malen finnes på regjeringen.no.

10.

Departementets kommentar: Med begrepet forbundsnivå menes forbund eller foreninger på nivået over den lokale organisasjonen i virksomheten, men under hovedsammenslutningsnivå.

11.

Departementets kommentar: Følgende er avklart mellom de sentrale partene: Ved bruk av prosjektarbeidsformen blir det noen ganger satt som vilkår for deltakelse at de tillitsvalgte ikke skal diskutere forhold som blir drøftet i prosjektet med andre, dvs. at de tillitsvalgte pålegges taushetsplikt med hjemmel i arbeidsmiljøloven § 8-3.

Departementet mener at man i slike tilfeller bør akseptere at den tillitsvalgte gis anledning til å diskutere saken med sin leder/nestleder, som i likhet med den tillitsvalgte også pålegges taushetsplikt.

12.

Departementets kommentar: De sentrale partene er enige om at bestemmelsen skal forstås slik at det til vanlig bør være én representant fra organisasjonene knyttet til hver av de berørte hovedsammenslutningene i styringsgrupper o.l. der det er naturlig ut fra det arbeidet som skal gjøres.

13.

Departementets kommentar: Forhandlingsspørsmål skal i slike tilfeller behandles i virksomhetens ordinære medbestemmelsesfora, jf. §§ 13 og 14, dersom prosjektgruppen, styringsgruppen eller interimsorganisasjonen ikke har de nødvendige fullmakter til å forhandle.
Til forsiden