Løsninger for U-864 – Ubåtvraket utenfor Fedje i Vestland

Til innholdsfortegnelse

5 Nye undersøkelser ved U-864

Foto viser HUGIN i ferd med å tas opp fra sjøen etter et oppdrag. HUGIN er en AUV. Hav med bølger.

5.1 Bakgrunn for survey – prosess

Utvalget så tidlig et behov for å redusere usikkerheter knyttet til U-864. Mer detaljert informasjon om hvor kvikksølvlasten befinner seg, ble vurdert som viktig for utvalgets anbefalinger av håndtering av U-864. I notat av 12. mai 2021 anmodet derfor ekspertutvalget U-864 Samferdselsdepartementet (SD) om å iverksette en survey for informasjonsinnhenting ved U-864.

I brev av 17. juni 2021 ga SD sin tilslutning til at utvalget skulle gjøre forberedelser til en survey, belyse mulig teknologi og gjøre kost-nytte-vurderinger.

Etter ulike kartlegginger, herunder gjennomført markedsdialog (kapittel 4.4.1), fremkom det at det foreligger teknologi som muliggjør flere relevante nye undersøkelser. Samtidig ble det klart at planlegging, konkurranseutsetting og gjennomføring av survey både ville være svært tidkrevende og innebære betydelige kostnader. Utvalget ble kjent med at Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) er i besittelse av noe av den aktuelle teknologien (HUGIN), inkludert fartøy for gjennomføring av en begrenset survey.

Basert på beregnet tid og anslåtte kostnader ga SD tilbakemelding om at en survey kunne gjennomføres forutsatt en betydelig kostnadsreduksjon. De var positive til en løsning der FFI gjennomførte survey for utvalget, dersom utvalget vurderte dette som et hensiktsmessig alternativ.

Med dette som utgangspunkt utarbeidet utvalget et revidert forslag med betydelig redusert kostnadsramme. Kostnadene ble redusert ved å begrense omfanget av surveyen (fokus på kartlegging av spredning av kvikksølvlasten) og samarbeide med FFI og Kystverket. Kystverket ville ha den utførende rollen på oppdrag fra utvalget, mens FFI ville stå ansvarlig for planlegging og gjennomføring av selve undersøkelsen. Ekspertutvalget ville være ansvarlig for å beskrive oppdraget og delta under selve gjennomføringen. Denne modellen ga mulighet for raskere gjennomføring enn om oppdraget skulle ha blitt lagt ut på anbud i det åpne markedet. Basert på vurderinger av kostnader og nytteverdi anbefalte utvalget 8. oktober 2021 gjennomføring av survey i tråd med nytt forslag. Utvalget anmodet om å få gjennomføre surveyen, og ba om at utvalgets frist for å levere sin rapport ble utsatt til 1. juli 2022.

Samferdselsdepartementet ga sin tilslutning til utvalgets anmodninger i brev datert 21. oktober 2021.

5.2 Undersøkelser som er gjennomført

For å kunne vurdere ulike risikoforhold knyttet til mulige operasjonelle tiltak i forbindelse med U-864 har det vært ønskelig å få mer kunnskap om:

  1. ulike grunnforhold, med tanke på utstyr som skal plasseres
  2. tilstanden til vraket i dag, i.e. trykkskroget, med tanke på stabilitet, integritet og forflytning
  3. tilstanden til formskroget og hva som er mulig å fjerne i forkant
  4. tilstanden til kjølkassen i hele lengden, både delen som ligger over havbunnen, og den som er dekket av sedimenter, noe som vil være viktig for å kunne vurdere metoder for tilkomst til kjøl, og for heving av last
  5. hvor og hvordan lasten og kvikksølvet ligger i dag, både i og utenfor vraket
  6. tilstanden til støttefyllingen i dag

Utgangspunktet for at utvalget ville benytte seg av FFIs utstyr, HUGIN, var at bruk av sonarteknologi som beskrevet ovenfor i kapittel 4.4.2, ville kunne gi verdifull informasjon som var sikrere enn det som tidligere hadde vært mulig å fremskaffe, uten å gjøre fysiske inngrep i vrak og/eller sjøbunn. En detaljert kartlegging av vrak og havbunn med svært fin oppløsning ville kunne gi en god fremstilling av både tilstand og plassering av vrakdeler, noe som tidligere ikke hadde vært mulig. Bedre kunnskap om eksempelvis hvor lasten befinner seg, ville i stor grad kunne påvirke vurderingen både av risiko ved gjennomføring av ulike operasjoner/tiltak og av hvilke tiltak som må gjennomføres for å fjerne en tilstrekkelig andel av lasten.

Det er en del forhøyninger av i form av fjell i området. Det var derfor ønskelig å kunne se etter eventuelle vrakrester og beholdere med kvikksølv i diverse sprekker og forkastninger, noe en kunne oppnå ved å fly HUGIN inn fra forskjellige vinkler rundt forhøyninger og senkninger i terrenget.

Denne typen informasjon har Kystverket ønsket å innhente i tidligere utredninger og undersøkelser, men det har da ikke vært identifisert teknologi med tilstrekkelig mulighet for slik informasjonsinnhenting.

Surveyen for å undersøke havbunnen pågikk 7.–11. februar 2022 og ble gjennomført der vrakseksjonene ligger (heretter: lokasjonen), og i området inn mot Fedje. Mobilisering og demobilisering skjedde i Bergen.

Illustrasjon viser kartutsnitt fra AIS av H.U. Sverdrup på tokt over U-864 i havet utenfor Fedje.

FFIs fartøy H.U. Sverdrup II, som er utstyrt med multistråle-ekkolodd, samt HUGIN, en fjernstyrt undervannsdrone (autonomous underwater vehicle – AUV), ble brukt til å gjennomføre undersøkelsene.

Arbeidet startet med at H.U. Sverdrup II gikk i et forhåndsdefinert rutemønster for å kartlegge havbunnen ved og rundt lokasjonen med multistråle-ekkolodd. Særlig interessant og viktig var det å sjekke tilstanden til støttefyllingen som ble lagt i 2016.

HUGIN ble sjøsatt på ettermiddagen 7. mars og jobbet nede ved vraket til sent på kvelden. På grunn av dårlig vær ble HUGIN tatt om bord i le øst for Fedje. Mens surveyen pågikk, var Hugin i vannet tre ganger. Mellom hvert dykk var den om bord i H.U. Sverdrup II for å laste ned data og lade batteriene.

I disse dykkene kartla HUGIN havbunnen inn mot vrakdelene. Instrumenteringen som ble brukt, var multistråle-ekkolodd, syntetisk apertursonar og bunnpenetrerende sonar. HUGIN gikk i et forhåndsdefinert mønster langs havbunnen for å sikre en optimal oppløsning i kart-dataene. Havbunnen i området er preget av sprekker og forkastninger, og noe av hensikten var å kunne se ned i disse for å finne eventuelle vrakrester og beholdere med kvikksølv.

Hugin kartla, som ønsket, områder i forbindelse med både forhøyninger og fordypninger. Etter hvert som en fikk lastet ned grunndata (2D-data) fra AUV-en om bord på H.U. Sverdrup II mellom dykkene, ble disse 2D-dataene grovsjekket (tolket), og nye gridmønster ble fortløpende matet inn i HUGIN for å avdekke blindsoner under neste dykk.

FFI i Horten har vært ansvarlig for den detaljerte prosesseringen av informasjonen som ble samlet inn av HUGIN, som resulterte i et detaljert 3D-kart over området (inkludert fremmedlegemer og steinmateriale), noe en tidligere ikke har hatt tilgang til. Disse detaljerte kartene har gitt utvalget informasjon som er vesentlig for å definere veien videre med tanke på eventuell berging av kvikksølv eller heving av vrak med kvikksølv ombord. Bunnpenetrerende sonar (bottom sub profiler – BSP) ble brukt for å kunne se delvis ned i sedimentene ved siden av skroget ned mot kjølkassen.

Illustrasjonen viser et kartutsnitt av et lite fjell på havbunnen. Høydekotene vises som hvite linjer, og høyden er illustrert med forskjellige farger. Rødt er høyest, deretter orange, gult, grønt, lyseblått, til blått som er lavest. Bakgrunnen er svart. Langs venstre side av bildet er det en stolpe med de samme fargene og en beskrivelse av hvilken høyde de illustrerer.

Figur 5.1 Eksempel på hvordan et kart av havbunnen kan se ut, basert på 3D-visualisering av data fra AUV-en HUGIN. Bildet er fra tokt ved Jan Mayen. (400 x 400 m, 150 m høydeforskjell mellom blått og rødt).

Kilde: FFI og UIB

BSP er et geologisk instrument utviklet for å kunne se berggrunnen under sedimentlag. Hvorvidt det lar seg gjøre å identifisere små objekter (her jernflasker) i et område med mye stein, er uvisst.

5.3 Resultater fra surveyen

Rapporten fra FFI var ikke levert til utvalget på det tidspunktet utvalgets rapport ble ferdigstilt. På bakgrunn av den muntlige presentasjonen av resultatene, er utvalget kjent med at kartleggingen med HUGIN ikke har avdekket ammunisjon i området. Eventuelle torpedoer må derfor ligge inne i vrakseksjonene. Det ble heller ikke observert 105 mm ammunisjon, men om denne ligger innimellom steiner, vil den være vanskelig å skille fra annet vrakgods. Eventuelle kasser med ammunisjon til antiluftskyts eller håndvåpen-ammunisjon ble heller ikke observert. Basert på hvordan annet vrakgods er plassert i sedimentene, er det lite sannsynlig at ammunisjon ligger begravd nede i sedimentene.

Mesteparten av vrakgodset ligger rundt akterenden og frem mot der baugen av forskipet ligger. Figur 5.2 angir i hvilket område hovedtyngden av vrakdeler er funnet. Dette er i overensstemmelse med det som ble observert ved ROV-kartleggingen i 2005. Det kan se ut til at forskipet har hatt en litt annen bane ned mot bunnen enn resten av vrakdelene. Dette kan skyldes formen og tyngdepunktet på forskipet. Det anses derfor mest sannsynlig at kvikksølvbeholdere vil kunne ligge innenfor det området som er avmerket i figur 5.2. Kvikksølvbeholderen som ble funnet i 2005, var lokalisert ved akterskipet.

Det var ikke mulig å identifisere større ansamlinger av kvikksølvbeholdere på havbunnen. Dette tyder på at beholderne som var i den sprengte delen av kjølen, i stor grad er blitt knust som følge av sprengingen, eller ligger spredd i området enkeltvis. Det ble ikke identifisert kvikksølvbeholdere som ligger enkeltvis.

Generert bilde av data fra HUGIN viser en grå havbunn med stein og knauser. Midt i bildet sees den ene vraksseksjonen. Rundt denne vrakseksjonen er det tegnet en blå ramme i forskjellige vinkler som rammer inn området hvor det har blitt observert flest vrakdeler. Helt øverst på bildet ser man enden på skroget til den andre vrakseksjonen. Nede til venstre vises en forklaring, samt kartets nordpil og målestokk.

Figur 5.2 Område hvor vrakgods er observert

Det var heller ikke mulig å identifisere større ansamlinger av flytende kvikksølv i overflaten av sedimentene. Dette er heller ikke påvist ved videokartlegging av havbunnen med ROV tidligere. Det er derfor lite sannsynlig at det ligger små innsjøer med flytende kvikksølv på havbunnen ved vrakdelene.

Det ble identifisert en rekke gassflasker som ligger på havbunnen innenfor det området som er markert i figur 5.2, blant annet to store flasker med en lengde på nærmere 4 meter og en diameter på ca. 50 cm. Det kan også ligge en slik flaske inntil skroget av akterskipet. Dette er flasker som har vært tilkoblet ballasttankene i U-864. Disse gassflaskene lå rett under dekk, mellom formskrog og trykkskrog langs både for- og akterskipet. Posisjonen til flaskene er indikert i figur 5.3. I tillegg til disse to gassflaskene ble det observert fire mindre flasker, som sannsynligvis er 50 liters gassflasker. Figur 5.4 viser lokaliseringen av disse.

Generert bilde av data fra HUGIN viser en grå havbunn med stein og knauser. Midt i bildet sees den ene vraksseksjonen. Oppe i venstre hjørne er det satt inn et foto av en gassflaske. Derettter viser tre piler i blå farge hvor disse gassflaskene er lokalisert. Ved enden til den midterste pilen står det et spørsmålstegn. Ved enden til de to andre pilene sees en mørk skygge. Helt øverst på bildet ser man enden på skroget til den andre vrakseksjonen. Nede til venstre vises kartets nordpil og målestokk.

Figur 5.3 Lokalisering av gassflasker tilknyttet ballasttankene

Generert bilde av data fra HUGIN viser en grå havbunn med stein og knauser. Midt i bildet sees den ene vraksseksjonen. Langs høyre kant av bildet er det satt inn tre foto av 50 liters gassflasker. Fra hvert foto går det en pil som viser hvor disse gassflaskene er lokalisert i terrenget. Helt øverst på bildet ser man enden på skroget til den andre vrakseksjonen. Nede til venstre vises kartets nordpil og målestokk.

Figur 5.4 Lokalisering av det som mest sannsynlig er 50 liters gassflasker

Det er mange mindre vrakdeler som er spredd utover i området mellom de to vrakseksjonene. En markant del er et stort rør vist i figur 5.5.

Generert bilde av data fra HUGIN viser en grå havbunn med stein og knauser. Midt i bildet sees den ene vraksseksjonen. Oppe i høyre hjørne er det satt inn et foto av tykt rør og annet vrakgods. Fra fotoet går det en pil som peker mot en blå sirkel tegnet inn rett nord for den ene vrakseksjonen. Til venstre for denne sirkelen er det tegnet en blå ramme med teksten "Stor ansamling av metalliske vrakdeler" med en pil som peker mot den nevnte sirkelen nord for vrakseksjonen. Helt øverst på bildet ser man enden på skroget til den andre vrakseksjonen. Nede til venstre vises kartets nordpil og målestokk.

Figur 5.5 Lokalisering av et tykt rør og annet metallisk vrakgods

I området mellom akterskipet og fjellknausen mot vest ligger alle store vrakdeler. Her ligger rester av tårnet og luftvernskyts samt skrogdeler fra det området der ubåten er delt i to. Her ligger også snorkelen som ble benyttet for å trekke luft inn i ubåten og ventilere ut luft mens ubåten fortsatt var nedsenket under vann. I figur 5.6 er posisjoner for dette vrakgodset angitt.

Generert bilde av data fra HUGIN viser en grå havbunn med stein og knauser. Midt i bildet sees den ene vraksseksjonen. I venstre halvdel av bildet er det skrevet inn tekst med hvite bokstaver som sier: Luftvernsskyts, tårn og skrog, tårn, og snorkel. Fra hver tekst går den en blå pil som peker mot stedet hvor man finner disse tingene. Helt øverst på bildet ser man enden på skroget til den andre vrakseksjonen. Nede til venstre vises kartets nordpil og målestokk.

Figur 5.6 Lokalisering av store vrakdeler som tårn, skrog og luftvernskyts

Kartleggingen som er gjennomført, viser også at støttefyllingen ligger ganske jevnt fordelt i området, og at den avsluttes trappevis mot nordvest, mens den avsluttes gradvis mot øst. Det er en halvsirkelformet, smal forhøyning nord for forskipet. Høyden på denne er omkring en halv meter.

Generert bilde av data fra HUGIN viser havbunnsformasjonen rundt vrakseksjonen illustrert med lysere og mørkere grønnfarger. Støttefyllingen er for det meste vist i den samme grønne fargen, men med stedvis mørkere farger anes konturene på støttefyllingen. Midt på nederst på bildet sees den ene vrakseksjonen. Nede til venstre vises kartets nordpil og målestokk.

Figur 5.7 Fordeling av støttefylling nord for forskipet på U-864

Grunnfjellet stikker opp flere steder rundt både forskipet og akterskipet. Det vil derfor være mulig å feste sikringsutstyr i fjell for å stabilisere vrakseksjonene. Figur 5.8 viser hvor grunnfjellet er blottlagt.

Generert bilde av data fra HUGIN viser en grå havbunn med stein og knauser. Omtrent midt i bildet sees vraksseksjonene. Til venstre, over noen knauser, er det tegnet inn noen blå sirkler. Disse sirklene viser hvor det finnes grunnfjell. Rundt bildet med grå havbunn, vises lignende generert bilde av havbunnen, men i forskjellige nyanser av grønt, gult og rødt. Også i dette området er det tegnet inn en blå sirkel som viser plassering av grunnfjell. Nede til venstre vises kartets nordpil og målestokk.

Figur 5.8 Lokalisering av grunnfjell som er blottlagt i nærheten av vrakseksjonene

5.4 Utvalgets oppsummering og vurdering

Tidlig i prosessen understreket FFI at det ville være usikkerhet forbundet med innhenting av informasjonen utvalget ønsket. FFI har mye erfaring med HUGIN, men har ikke tidligere brukt teknologien for å innhente informasjon om kvikksølv i sedimenter. Instituttet påpekte at dette er eksperimentelle, uprøvde teknikker med mange begrensninger, blant annet med tanke på kvikksølvmengde, sedimenttype, hvor langt ned i sedimentene eventuelt kvikksølv har sunket etc.

Utvalget vurderte at selv med FFIs beskrivelse av usikkerhet for resultater med HUGIN, var det hensiktsmessig å gjennomføre surveyen. Nye høyoppløselige bilder av området og vraket og støttefyllingen som ble lagt i 2016, ville uansett være nyttig informasjon.

Et av utgangspunktene for en HUGIN-survey var at syntetisk apertursonar med 70–100 kHz lydbølger påmontert HUGIN kunne gi høyoppløselige bilder av sjøbunnen og opptil 1.0 m under sjøbunnen (opplysninger fra leverandør i markedsdialog), og potensielt identifisere kvikksølvflasker utenfor vraket. Dette viste seg ikke å være mulig siden oppløsningen ikke er god nok. FFI søkte derfor etter grupper av kvikksølvflasker, men kan ikke vise til konkrete funn.

Målet med å gjennomføre surveyen var å fremskaffe relevant og pålitelig informasjon for å gi utvalget et bedre grunnlag for gode anbefalinger. I dette lå også å redusere noe av usikkerhetene som tidligere utredninger har måttet legge til grunn. Utvalgets vurdering er at selve gjennomføringen av operasjonen var vellykket, men at resultatene fra surveyen ikke i vesentlig grad bidrar til ny informasjon for utvalgets anbefaling.

Til forsiden