Meld. St. 35 (2020–2021)

Eksport av forsvarsmateriell fra Norge i 2020, eksportkontroll og internasjonalt ikke-spredningssamarbeid

Til innholdsfortegnelse

8 Utenriksdepartementets samarbeid med industrien

Departementet legger stor vekt på å ha et godt samarbeid med industrien, og å drive et aktivt informasjonsarbeid om eksportkontrollen overfor alle sektorer som berøres av regelverket. Departementets åpenhet og informasjon om eksportkontrollen står sentralt i arbeidet for gjensidig tillit og et velfungerende samarbeid mellom myndigheten og industrien. Hovedmålsettingen for samarbeidet mellom departementet og norsk forsvars- og høyteknologiindustri er å sikre god etterlevelse av et strengt eksportkontrollregelverk, bidra til en god forståelse for regelverket og sikre størst mulig forutsigbarhet for industrien.

8.1 Dialog mellom Utenriksdepartementet og industrien

Det har i en årrekke vært et uttrykt mål for departementets løpende forvaltning av eksportkontrollregelverket å gjennomføre en god og åpen dialog med den eksporterende industrien. Årlige industriseminarer, møter i departementet, bedriftsbesøk, en dedikert nettside for eksportkontroll og en søknadsportal for å fremme søknader om eksportlisens mv. er eksempler på hvordan målet operasjonaliseres.

Utenriksdepartementets nettside om eksportkontroll er i praksis hovedkilden til informasjon om eksportkontroll, ikke-spredning og sanksjoner som gjennomføres i norsk rett. Nettsiden gir omfattende informasjon og veiledning om eksportkontrollen. Under pandemien har en dedikert nettside vært av særlig betydning. Departementet har lagt stor vekt på å holde denne informasjonssiden løpende oppdatert og aktuell. Blant annet er regelverket, retningslinjer og veiledning om hvordan man går frem for å søke om eksportlisens, grundig beskrevet. Arbeidet med å styrke det nettbaserte informasjonstilbudet vil videreføres. Departementet merker seg at det er et økende behov for informasjon om eksportkontroll fra et større spekter av sektorer i Norge. I tillegg til eksportører, er advokatselskaper, forsknings- og utdanningsinstitusjoner, speditører og nyopprettede teknologibedrifter i økende grad i berøring med eksportkontroll. Dette illustrerer at eksportkontroll er relevant for flere sektorer enn tidligere, og dermed er informasjonsbehovet økende. God informasjon er sentralt for norsk næringslivs evne til å etterleve regelverket. Selv om den strategiske eksportkontrollen preges av komplekse og sammensatte forhold, både teknisk, juridisk og politisk, er det samtidig en prioritert oppgave for departementet å gi best mulig veiledning og informasjon om denne delen av norsk sikkerhetspolitikk, samt å presentere regelverket og retningslinjene på en tilgjengelig og forståelig måte.

Det er gjennomført årlige eksportkontrollseminarer for forsvars- og høyteknologisektoren siden 1990. Selv om noe av tematikken naturlig varierer fra år til år, fokuserer seminarene i hovedsak på rammeverket og hvordan kontrollen implementeres i Norge, herunder også utvikling knyttet til kontrollistene, lisensiering samt andre praktiske oppgaver og utfordringer innenfor eksportkontrollarbeidet. Det er også fokus på betydningen av industriens etterlevelse av eksportkontroll. Seminarenes målgruppe er beslutningstakere og medarbeidere med ansvar for lisenssøknadsprosesser og etterlevelse av relevant regelverk i bedrifter som eksporterer strategiske varer. Departementet har søkt å involvere norske eksportører i det årlige seminaret gjennom å invitere til faglige innlegg som for eksempel tar for seg etablering og gjennomføring av bedriftsinterne etterlevelsesprogrammer. Departementets årlige informasjonsseminar vil for første gang foregå digitalt høsten 2021. Gjennomføring på digital plattform skal sikre at informasjonen gjøres tilgjengelig for flest mulig bedrifter i hele Norge.

8.2 Åpen og tydelig myndighetsutøvelse

Kontroll med eksport av strategiske varer er en operativ del av norsk sikkerhetspolitikk. Derfor er det også av sikkerhetspolitisk betydning at regelverket både forstås og etterleves. Gjennom en tilrettelagt dialog med eksportører søker departementet å bidra til mest mulig åpenhet og forutsigbarhet, og dermed til god forståelse i eksportsektoren om formålet med kontrollen med eksport av strategiske varer. Denne åpenheten, koblet med regelmessig og tilpasset dialog, gir også et viktig bidrag til at eksportører forløpende kan vurdere sine forretningsstrategier.

Troverdig myndighetsutøvelse og norsk industris etterlevelse av et strengt regelverk er også en del av Norges omdømme innenfor eksportkontroll. Dette kan også påvirke norsk industris mulighet til deltagelse i internasjonale anskaffelsesprogrammer.

Veiledning av, og informasjonsvirksomhet overfor industrien står sentralt i departementets myndighetsutøvelse. Departementet har en servicetelefon for industrien for å kunne gi generell veiledning om regelverket og søknadsprosedyrer. Departementet har også lagt vekt på å være tilgjengelig for møter med og veiledning av industrien, selv om muligheten for å gjennomføre fysiske møter har vært begrenset siden mars 2020. De fleste bedriftsmøtene har derfor blitt gjennomført digitalt.

Utenriksdepartementet har som mål å videreføre en aktiv informasjonsvirksomhet og dialog med eksportbedriftene. God dialog, veiledning og informasjon er viktige momenter for å styrke bedriftenes evne til å etterleve eksportkontrollregelverket.

Til forsiden