NOU 1995: 25

Sikringsordninger og offentlig administrasjon m.v. av finansinstitusjoner— Utredning nr. 2 fra Banklovkommisjonen

Til innholdsfortegnelse

Del 3
Utkast til lov om sikringsordninger og offentlig administrasjon m.v. av finansinstitusjoner

1 Innledende bestemmelser

§ 1-1. Lovens virkeområde

(1) Loven gjelder sikringsordninger og offentlig administrasjon m.v. av finansinstitusjoner som har hovedsete og er gitt tillatelse til å drive virksomhet her i riket.

(2) Loven gjelder også bank som eies av staten ved Postverket (Postbanken).

(3) Kongen kan bestemme at filial som kredittinstitusjon eller forsikringsselskap med hovedsete i fremmed stat har etablert her i riket, helt eller delvis skal omfattes av bestemmelser i loven, jf. § 2-1 annet og tredje ledd og § 3-1 annet ledd.

§ 1-2. Definisjoner

(1) Som finansinstitusjon regnes:

  1. bank,

  2. finansieringsforetak,

  3. forsikringsselskap og annen institusjon som omfattes av lov om forsikringsvirksomhet,

  4. morselskap i finanskonsern eller del av dette.

(2) Som kredittinstitusjon regnes foretak hvis virksomhet består i å motta innskudd og andre tilbakebetalingspliktige midler fra allmennheten og å yte lån for egen regning.

(3) Som bank regnes ikke Norges Bank og statsbank som er opprettet av staten for å yte eller stille garanti for kreditt m.v. til særlige formål og bare låner ut midler som er bevilget av Stortinget eller innlånt fra statskassen eller på annen måte godkjent av Kongen.

(4) Som filial regnes et generalagentur, et kontor som ledes av det utenlandske selskapets egne ansatte eller annet forretningssted med en uavhengig person som har fast fullmakt til å handle på vegne av det utenlandske selskapet.

(5) Som generalforsamling regnes også forstanderskap i sparebanker.

2 Bankenes sikringsfond

§ 2-1. Medlemmer (To fond)

(1) Forretningsbank som har hovedsete og er gitt tillatelse til å drive virksomhet her i riket, skal være medlem av Forretningsbankenes sikringsfond. Sparebank som har hovedsete og er gitt tillatelse til å drive virksomhet her i riket, skal være medlem av Sparebankenes sikringsfond. Kongen kan bestemme

  1. hvilket fond Postbanken skal være medlem av,

  2. at en forretningsbank skal være medlem av Sparebankenes sikringsfond,

  3. at en sparebank skal være medlem av Forretningsbankenes sikringsfond.

(2) Når kredittinstitusjon med hovedsete i annen stat innenfor Det Europeiske Økonomiske Samarbeidsområde mottar innskudd fra allmennheten gjennom filial etablert her i riket, kan filialen være medlem av innskuddsgarantiordningen nevnt i § 2-7. Kongen kan bestemme hvilket sikringsfond filialen skal tilhøre og at slike filialer skal være medlem.

(3) Kongen kan bestemme at filial av bank med hovedsete i stat utenfor Det Europeiske Økonomiske Samarbeidsområdet skal være medlem av innskuddsgarantiordningen nevnt i § 2-7 og hvilket sikringsfond filialen skal tilhøre.

(4) Kongen kan bestemme at finansieringsforetak som har hovedsete og er gitt tillatelse til å drive virksomhet her i riket, skal være medlem av ett av sikringsfondene og kan fastsette nærmere regler om dette.

Boks 1

Forslag fra mindretall ( Nyhagen, Fidjestøl, Halvorsen, Kobberstad, Myhre, Prebensen, Skomsvold og Vannebo):

§ 2-1 erstattes med ny § 2-1 med slik ordlyd:

§ 2-1. Medlemmer (Ett felles fond)

(1) Bank som har hovedsete og er gitt tillatelse til å drive virksomhet her i riket, skal være medlem av Bankenes sikringsfond. Det samme gjelder Postbanken.

(2) Når kredittinstitusjon med hovedsete i annen stat innenfor Det Europeiske Økonomiske Samarbeidsområde mottar innskudd fra allmennheten gjennom filial etablert her i riket, kan filialen være medlem av innskuddsgarantiordningen nevnt i § 2-7. Kongen kan bestemme at slike filialer skal være medlem.

(3) Kongen kan bestemme at filial av bank med hovedsete i stat utenfor Det Europeiske Økonomiske Samarbeidsområde skal være medlem av innskuddsgarantiordningen nevnt i § 2-7.

(4) Kongen kan bestemme at finansieringsfore­tak som har hovedsete og er gitt tillatelse til å drive virksomhet her i riket, skal være medlem av Bankenes sikringsfond og kan fastsette nærmere regler om dette.

§ 2-2. Formål. Vedtekter m.v.

(1) Sikringsfondet skal gjennom innskuddsgarantiordningen nevnt i § 2-7 sikre innskuddsforpliktelsene til medlemmene. Fondet kan også yte støtte etter § 2-9 til medlemmer nevnt i § 2-1 første ledd.

(2) Fondet er et eget rettssubjekt. Ingen av medlemmene har eiendomsrett til noen del av fondet. Fondet skal ha vedtekter godkjent av Kongen.

(3) Fondets øverste myndighet er generalforsamlingen. Fondet ledes av et styre.

(4) Kongen kan fastsette nærmere regler om sikringsfondet og dets virksomhet.

§ 2-3. Definisjoner

(1) I kapitlet her menes med

  1. innskudd – enhver kreditsaldo i kredittinstitusjon i henhold til konto som lyder på navn, samt forpliktelser etter innskuddsbevis til navngitt person, unntatt innskudd fra andre finansinstitusjoner;

  2. beregningsgrunnlaget for kapitaldekningskravet – beregningsgrunnlaget for minstekravet til et medlems kapitaldekning i henhold til de til enhver tid gjeldende regler;

  3. kjernekapital – kjernekapital i henhold til de til enhver tid gjeldende regler.

Sammenlign flertallets § 2-4 med mindretallets lovforslag i del IV bokstav C.

§ 2-4. Sikringsfondets størrelse

(1) Sikringsfondets samlede ansvarlige kapital skal til enhver tid være minst summen av 1,5 prosent av samlet innskudd hos medlemmene og 0,5 prosent av det samlede beregningsgrunnlag for ansvarlig kapital i institusjoner som er medlemmer etter § 2-1 første ledd.

(2) Inntil minstekapitalen er innbetalt etter § 2-5, skal det beløp som mangler dekkes ved garanti fra medlemmene. Det samme gjelder dersom fondets kapital er blitt mindre enn minstekapitalen. Garantibeløpet for hvert medlem beregnes forholdsmessig etter avgiftsplikten i § 2-5.

(3) Fondets styre foretar fordelingen av garantibeløpene og fastsetter hvordan garantiansvaret skal sikres. Fordelingen skal godkjennes av Kongen. Den skal omberegnes så ofte styret bestemmer det, eller når Kongen krever det.

(4) Krav på innbetalinger til dekning av garantiansvar kan for et enkelt år ikke overstige en tidel av minstekapitalen etter første ledd. Kongen kan gi tillatelse til at det kreves inn et høyere beløp.

(5) Konkurs eller akkordforhandlinger kan ikke åpnes i fondet.

Sammenlign flertallets § 2-5 med mindretallets lovforslag i del IV bokstav C.

§ 2-5. Avgift fra medlemmene

(1) Medlemmene skal hvert år betale en avgift til Sikringsfondet med mindre fondets faktiske kapital overstiger minstekravet etter § 2-4.

(2) Et medlems årsavgift skal settes til summen av 0,75 promille av samlet innskudd og 0,75 promille av beregningsgrunnlaget for kapitaldekningskravet ved utløpet av foregående år, dog slik at

  1. et medlem som har en kjernekapitaldekning på mindre enn 8 prosent også skal betale et prosentvis tillegg til avgiftsbeløpet på 0,04 ganger det antall prosentpoeng som kjernekapitaldekningen er mindre enn 8 prosent,

  2. et medlem som har en kjernekapitaldekning som overstiger 8 prosent, skal gis et prosentvis fradrag fra avgiftsbeløpet på 0,04 ganger det antall prosentpoeng som kjernekapitaldekningen overstiger 8 prosent, men ikke i noe tilfelle på mer enn 35 prosent.

(3) For filial som nevnt i § 2-1 annet og tredje ledd skal det hvert år betales en avgift til fondet tilsvarende 1,00 promille av samlet innskudd i filialen. Det skal gjøres et forholdsmessig fradrag for den del av garantibeløpet etter § 2-7 annet ledd som blir dekket under innskuddsgarantiordning i hjemstaten. For øvrig gjelder bestemmelsene i annet ledd bokstav a og b tilsvarende.

(4) Kongen fastsetter nærmere regler om beregningen av medlemmenes avgiftsplikt etter paragrafen her og kan samtykke i at avgiften settes lavere enn nevnt i annet og tredje ledd. Dersom det samlede avgiftsbeløp fra medlemmene ett år utgjør mindre enn en tidel av fondets minstekapital etter § 2-4, kan Kongen fastsette at årsgiften skal beregnes på grunnlag av en høyere promillesats enn 0,75 som nevnt i annet ledd og 1,00 i tredje ledd.

§ 2-6. Endring i medlemskap

(1) Et nytt medlem skal svare avgift for første driftsår fra og med tidspunktet for inntreden. Innbetaling skjer sammen med avgiften for neste driftsår, og kan ikke overstige avgiften for dette år.

(2) Har et medlem drevet virksomhet før inntreden, kan Kongen fastsette en særlig inntredenavgift utover det som følger av første ledd, som ikke skal overstige det avgiftsbeløp medlemmet ville ha betalt etter § 2-5 annet ledd dersom det hadde vært medlem i det foregående år, samt nærmere regler om innbetalingen.

(3) Kongen kan fastsette nærmere regler om plikt til å svare avgift ved inntreden, avvikling eller fusjon, herunder overdragelse av en vesentlig del av virksomheten.

Boks 2

Forslag fra mindretall ( Fidjestøl og Klemetsen):

Annet ledd erstattes med nytt annet ledd med slik ordlyd:

Nye medlemmer skal betale avgift etter nærmere regler gitt av Kongen. Dette gjelder også om avgiftsplikten er falt bort for de øvrige medlemmer.

§ 2-7. Innskuddsgaranti

(1) Sikringsfondet plikter å dekke tap som en innskyter har på innskudd, med mindre annet følger av reglene i paragrafen her. Tilsvarende gjelder for tap på tilgodehavende etter oppdrag om betalingsoverføring eller andre vanlige banktjenester. Som innskudd regnes her også ikke forfalte renter.

(2) Dersom en innskyter har innskudd som samlet overstiger 2 millioner NOK, plikter ikke fondet å dekke tap på den del av det samlede tilgodehavende som overstiger dette beløp. Kravet skal reduseres med den enkelte innskyters forfalte forpliktelser etter andre avtaleforhold dersom medlemmet har adgang til å motregne innskudd og forpliktelser.

(3) Fondet plikter ikke å dekke tap på innskudd:

  1. fra selskaper i samme konsern som institusjonen,

  2. fra verdipapirfond og andre foretak for kollektiv investering,

  3. som på særlig grunnlag har uvanlig høy rente eller andre økonomiske fordeler, som har bidratt til å forverre institusjonens økonomiske situasjon,

  4. som stammer fra transaksjoner det er avsagt straffedom for i forbindelse med hvitvasking av penger, i medhold av straffeloven § 317.

§ 2-8. Oppgjør

(1) Fondet skal dekke tap på innskudd som omfattes av garantien i § 2-7 så snart som mulig og senest innen tre måneder etter at innskuddet forfalt til utbetaling.

(2) Fristen etter første ledd løper i alle tilfelle fra:

  1. Kredittilsynet er kommet til at et medlem av fondet hverken er eller vil bli istand til å betale tilbake innskudd av årsaker som har sammenheng med medlemmets økonomiske stilling.

  2. Medlemmet er satt under offentlig administrasjon.

(3) I særlige tilfelle kan fondet søke Kongen om forlengelse av fristen i første ledd med inntil tre måneder.

(4) Når fondet har dekket et tap under garantien i § 2-7, trer fondet inn i innskyterens rett for et beløp som svarer til utbetalingen. Tilsvarende gjelder ved tap som blir dekket etter § 2-9.

(5) Ved utbetaling skal fondet sikre at hver innskyter først får dekket tap på innskuddsbeløp inntil et beløp i norske kroner som svarer til 20 000 ECU. Utover dette kan det fastsettes terminer for forholdsmessige delutbetalinger inntil alle innskytere har fått full dekning etter § 2-7.

(6) Tvist om fondets oppgjør og utbetalinger i henhold til innskuddsgarantien kan påklages til Kredittilsynet etter forvaltningslovens regler. Tvist om et krav omfattes av innskuddsgarantien og om retten til dekning under denne, avgjøres ved søksmål.

Sammenlign flertallets § 2-9 med mindretallets lovforslag i del IV bokstav C.

§ 2-9. Støttetiltak

(1) For å sikre at et medlem av fondet som nevnt i § 2-1 første ledd, kan oppfylle sine forpliktelser eller videreføre virksomheten, eventuelt få overført virksomheten til annen institusjon, kan fondet yte støtte ved:

  1. å stille garanti eller gi annen støtte for å sikre innskudd eller dekke tap på innskudd som ikke blir dekket etter § 2-7,

  2. å gi støtteinnskudd, lån eller garanti for lån eller oppfyllelse av andre forpliktelser,

  3. å tilføre egenkapital eller stille egenkapitalgaranti for at virksomheten kan fortsette eller avvikles,

  4. å dekke tap som likviditets- eller soliditetssvikt har påført kreditorer eller bestemte grupper av disse,

  5. andre tiltak i samsvar med vedtektene.

(2) Styret avgjør etter nærmere bestemmelser i vedtektene om, og i hvilken utstrekning, et medlem skal gis støtte som nevnt i første ledd. Det kan settes vilkår for støtten. I støtteperioden kan Kredittilsynet treffe vedtak og fastsette retningslinjer som nevnt i § 5-2.

(3) Styret kan ikke treffe vedtak etter annet ledd, med mindre fondets gjenværende kapital etter støttetiltaket sammen med fremtidig innbetaling av årsavgift og garantikapital samt annen kapitaltilgang antas å være tilstrekkelig til å sikre fondets forpliktelser etter innskuddsgarantiordningen. Vedtak om støtte krever tilslutning fra minst fem styremedlemmer. Vedtakets begrunnelse skal fremgå av fondets styreprotokoll som kan kreves fremlagt av Kredittilsynet.

(4) Støtte etter paragrafen her kan i stedet gis til morselskap i finanskonsern. Morselskapet skal i så fall gi støtten direkte til medlemmet.

(5) Medlemsbank som har mottatt støtte eller garanti fra fondet, er forpliktet til å gjennomføre de bestemmelser som fondets styre fastsetter for å sikre mot tap, og skal gi regelmessig innberetninger til fondets styre om bankens stilling og virksomhet etter fondsstyrets nærmere bestemmelser. Styret har også ellers adgang til å innhente opplysninger om bankens forhold til enhver tid.

(6) Fondet kan ikke uten Kongens samtykke stille garanti eller påta seg andre forpliktelser i anledning av innskuddsgaranti eller støttetiltak etter paragrafen her som til sammen utgjør mer enn to ganger fondets minstekapital etter § 2-4.

§ 2-10. Generalforsamling

(1) I generalforsamlingen har hvert medlem av fondet én representant og én stemme, med mindre Kongen bestemmer annet.

(2) Generalforsamlingen vedtar vedtekter for fondet, velger medlemmer og varamedlemmer til styret og fastsetter instruks for styret.

(3) Årsmelding og regnskap skal behandles av generalforsamlingen.

§ 2-11. Styre

(1) Fondet skal ha et styre på syv medlemmer. Fem medlemmer med personlige varamedlemmer velges av generalforsamlingen, med mindre annet følger av § 4-9. Norges Bank og Kredittilsynet oppnevner hver et medlem med varamedlem.

(2) De valgte medlemmer og varamedlemmer velges for to år. Styret velger leder og nestleder for ett år om gangen.

(3) For gyldig vedtak i styret kreves at minst fire medlemmer stemmer for forslaget, med mindre annet følger av § 2-9 tredje ledd.

§ 2-12. Forholdet til Statens Banksikringsfond

(1) Dersom Sikringsfondet mottar lån eller annen kapitaltilførsel fra Statens Banksikringsfond, gjelder de særlige bestemmelser i kapittel 4.

3 Forsikringsselskapers garantiordning

§ 3-1. Skadeforsikringsselskapenes Garantiordning

(1) Forsikringsselskap som er gitt tillatelse av Kongen til å drive direkte skadeforsikring her i riket, skal være medlem av Skadeforsikringsselskapenes Garantiordning. Dette gjelder likevel ikke for gjensidig selskap som har hovedsete her i riket og som har rett til og årlig foretar etteravregning overfor forsikringstakerne, unntatt selskap som dekker trafikkforsikring.

(2) Når forsikringsselskap med hovedsete i annen stat innenfor Det Europeiske Økonomiske Samarbeidsområde driver direkte skadeforsikring gjennom filial etablert her i riket, skal filialen være medlem av garantiordningen.

§ 3-2. Formål. Vedtekter m.v.

(1) Garantiordningen skal etter reglene i dette kapittel sikre at forsikringskrav etter avtale om direkte skadeforsikring tegnet av selskap eller filial som er medlem av garantiordningen blir dekket.

(2) Garantiordningen er et eget rettssubjekt. Ingen av medlemmene har eiendomsrett til noen del av garantiordningens midler. Garantiordningen skal ha vedtekter godkjent av Kongen.

(3) Garantiordningen ledes av et styre oppnevnt av Kongen. Styrets leder utpekes av Kongen.

(4) Kongen kan fastsette nærmere regler om garantiordningen og dens virksomhet.

§ 3-3. Garantiordningens ansvar

(1) Garantiordningens samlede ansvar skal til enhver tid være 1,5 prosent av summen av medlemmenes opptjente bruttopremie de siste tre regnskapsår ved direkte skadeforsikring som omfattes av garantiordningen. Grensen gjelder alle krav som er oppstått i ett og samme år.

(2) Hvert medlem hefter overfor garantiordningen forholdsmessig for den del av garantiansvaret som svarer til medlemmets andel av bruttopremien nevnt i første ledd. Til dekning av ansvaret skal hvert medlem foreta årlige avsetninger etter regler fastsatt av Kredittilsynet.

(3) For å sikre garantiordningens likviditet skal styret sørge for å etablere tilstrekkelig rammekreditt.

§ 3-4. Forsikret risiko i utlandet

(1) Garantiordningen dekker ikke forsikringskrav som gjelder en forsikret risiko som ikke består her i riket.

(2) En forsikret risiko anses å bestå her i riket:

  1. ved forsikring av fast eiendom, eller fast eiendom med innbo som er dekket av samme avtale, når eiendommen ligger her i riket,

  2. ved forsikring av transportmidler, når transportmiddelet er registrert her i riket,

  3. ved forsikring som ikke gjelder fast eiendom eller transportmidler, når forsikringen er tegnet av forsikringstaker som har sitt vanlige bosted her i riket eller, dersom forsikringstaker er en juridisk person, når den virksomhet som avtalen gjelder befinner seg her i riket.

(3) Forsikring som dekker risikoer i forbindelse med reiser eller ferier anses i alle tilfelle å bestå her i riket, dersom forsikringen er tegnet her og avtalen har en varighet på fire måneder eller mindre.

§ 3-5. Innkalling av kapital

(1) Styret treffer vedtak om innkalling av kapital fra medlemmene for å dekke krav som omfattes av garantiordningen. Det beløp som innkalles fordeles forholds­messig på medlemmene i samsvar med § 3-3 annet ledd.

(2) For krav oppstått i et enkelt år, kan det årlig ikke kreves innbetalt mer enn 1 prosent av summen av medlemmenes opptjente bruttopremie de siste tre regnskapsår.

(3) Garantiordningen kan ta opp likviditetslån dersom innbetalinger etter første og annet ledd ikke er tilstrekkelig til å dekke ansvar.

(4) Styrets vedtak etter paragrafen her kan påklages til eller omgjøres av Kredittilsynet.

§ 3-6. Utbetaling fra garantiordningen

(1) Ved utbetaling skal garantiordningen først sikre dekning for inntil NOK 5 millioner, renter innbefattet, av hvert krav for hver sikret ved hvert forsikringstilfelle. Kongen kan fastsette utfyllende regler om retten til dekning, herunder om hva som skal forstås med forsikringstilfelle og sikret, nedsettelse av krav, rentekrav og utbetaling under ordningen.

(2) Styret avgjør hvordan garantiordningens midler skal nyttes for å hindre eller redusere tap for de sikrede. Styret kan fastsette terminer for utbetaling.

(3) Garantiordningen trer inn i de sikredes krav mot selskapet i den utstrekning kravene dekkes gjennom garantiordningen. Styret bestemmer om midler som kommer inn ved at krav blir innfridd skal betales tilbake til medlemmene eller tillegges den innbetalte kapital.

(4) Styrets vedtak etter annet ledd kan påklages til eller omgjøres av Kredittilsynet.

§ 3-7. Styret

(1) Garantiordningen skal ha et styre på fem medlemmer med personlige varamedlemmer. Gyldig vedtak krever at minst tre styremedlemmer stemmer for.

(2) Kredittilsynet organiserer styresekretariatet for garantiordningen. Kredittilsynet kan kalle sammen styret.

§ 3-8. Samordning med utenlandsk garantiordning

(1) Kongen kan gi nærmere regler om samordning av krav etter direkte skadeforsikring som omfattes av garantiordningen i kapitlet her og av garantiordning i annen stat innenfor Det Europeiske Økonomiske Samarbeidsområde.

§ 3-9. Andre garantiordninger

(1) Kongen kan bestemme at det skal etableres garantiordninger for kredittforsikringsselskaper, livsforsikringsselskaper og pensjonskasser, og fastsette regler for ordningene.

4 Statens Banksikringsfond

§ 4-1. Formål

(1) Statens Banksikringsfond (Fondet) har til formål å tilføre kapital til norske banker direkte eller via Forretningsbankenes sikringsfond eller Sparebankenes sikringsfond (sikringsfondene) i tilfeller hvor:

- stabiliteten i det finansielle system trues som følge av likviditets- og soliditetssvikt i en eller flere banker, og

- soliditeten ikke kan sikres av bankene selv eller av sikringsfondene.

(2) Fondet kan også stille egenkapitalgarantier overfor norske banker i tilfelle som nevnt i første ledd.

§ 4-2. Fondets midler

(1) Fondets midler bevilges av Stortinget.

(2) Midler som ikke er disponert i samsvar med §§ 4-5 og 4-6, skal plasseres som kontolån til staten og forrentes med samme rente som den staten mottar for sine innskudd på ordinær foliokonto i Norges Bank.

§ 4-3. Organiseringen av Fondet

(1) Fondet er et eget rettssubjekt, som eies av staten. Fondets vedtekter fastsettes av Kongen.

(2) Fondet skal ha et styre med leder og minst to andre medlemmer samt eventuelle varamedlemmer oppnevnt av Kongen. Styremedlemmene med varamedlemmer oppnevnes for en periode på inntil tre år. Kredittilsynet og Norges Bank utpeker hver en representant som deltar som rådgiver uten stemmerett på styrets møter.

§ 4-4. Styret

(1) Styret leder Fondets virksomhet og forvalter dets midler. Styret kan overlate sitt ansvar for forvaltning av hele eller deler av Fondets eiendeler til Statens Bankinvesteringsfond. Styret utpeker forretningsfører.

(2) Før styret treffer vedtak av særlig viktighet, skal saken skriftlig forelegges for departementet. Kongen kan i særlige tilfelle instruere styret i enkeltsaker. Fondets styre skal ha anledning til å uttale seg skriftlig før Kongen treffer vedtak etter annet punktum. Kongen skal underrette Stortinget om sitt vedtak.

§ 4-5. Lån til sikringsfondene

(1) Fondet kan i samsvar med sitt formål yte lån til sikringsfondene når disse ikke har tilstrekkelige midler til rådighet for sin virksomhet. Lånet forrentes med samme rente som den staten mottar for sine innskudd på ordinær foliokonto i Norges Bank.

(2) Sikringsfondene skal nytte midler som tilføres ved lån fra Fondet i samsvar med de vilkår som er satt for lånet (jf. § 4-7) og de regler som ellers gjelder for sikringsfondenes virksomhet.

(3) Sikringsfondene skal sørge for at vilkår som er fastsatt for lånet, blir gjort gjeldende overfor medlemsbank som mottar kapitaltilførsel.

(4) Sikringsfondene kan ikke uten samtykke av Fondet ettergi lån eller samtykke i nedskrivning av egenkapital som er ytet til medlemsbank med grunnlag i låneavtale med Fondet.

(5) Fondet kan bare i særlige tilfelle og dersom det er vesentlig underbalanse i sikringsfondene ettergi fordring mot sikringsfondene eller yte rentefrie lån til dette. Slikt vedtak er bare gyldig når Stortinget har samtykket i ettergivelsen eller rentefriheten.

§ 4-6. Tilførsel av egenkapital

(1) Fondet kan i samsvar med sitt formål erverve aksjer, grunnfondsbevis og andre egenkapitalinstrumenter i norske banker.

(2) Fondet kan også stille egenkapitalgaranti. I så fall skal Fondet avsette kapital som svarer til garantibeløpet.

§ 4-7. Vilkår

(1) Når Fondet treffer vedtak etter §§ 4-5 eller 4-6, skal det fastsettes vilkår. Vilkårene kan stilles både overfor sikringsfondene som mottar lån, og overfor bank som mottar kapitaltilførsel eller garanti. Slike vilkår kan gjelde:

  1. bruken av lånet, samt tilbakebetaling av lånet,

  2. nedskrivning av bankens aksje- eller grunnfondskapital eller annen ansvarlig kapital, og begrensning av bankens adgang til å gi avkastning på slik kapital,

  3. tilførsel av egenkapital eller annen ansvarlig kapital i tillegg til den kapital eller garanti som mottas fra Fondet,

  4. tiltak som skal gjennomføres av bank som mottar kapital eller garanti, herunder tiltak med henblikk på å styrke økonomien,

  5. endringer i de styrende organer og bankens ledelse,

  6. andre vilkår i samsvar med formålet med tilførselen av kapital.

(2) Dersom en bank som er blitt tilført kapital eller har mottatt garanti vesentlig misligholder vilkår som er fastsatt, kan Kongen, etter forslag fra Fondets styre, oppnevne nytt styre i banken og for øvrig iverksette tiltak for å sikre oppfyllelse av vilkårene. Kongen kan i tilfelle også sette bankens øvrige styrende organer ut av funksjon.

§ 4-8. Foreleggelse m.v.

(1) Fondet skal forelegge forslag til vedtak etter §§ 4-5 og 4-6 for Norges Bank og Kredittilsynet til uttalelse.

(2) Fondet kan be Kredittilsynet fremskaffe opplysninger om bank som det er spørsmål om å tilføre kapital eller stille garanti for.

§ 4-9. Endring av styre i sikringsfondene

(1) Før Fondet utbetaler lån til sikringsfondene kan det oppnevne inntil to medlemmer med varamedlemmer til styrene i sikringsfondene.

(2) Det eller de medlemmer som oppnevnes, trer istedenfor ett eller to av de fem medlemmene som er valgt av sikringsfondenes generalforsamling. Sikringsfondenes generalforsamling bestemmer hvilke av disse medlemmer som trer ut.

(3) Oppnevning av styremedlemmer etter paragrafen her skal godkjennes av Kongen.

§ 4-10. Forholdet til forvaltningslovens bestemmelser m.v.

(1) Forvaltningsloven, tjenestemannsloven og tjenestetvisteloven gjelder ikke for fondet.

(2) Forvaltningslovens regler om inhabilitet og taushetsplikt gjelder likevel for fondets tillits- og tjenestemenn. Taushetsplikten gjelder ikke overfor departementet, Kredittilsynet og Norges Bank.

§ 4-11. Årsregnskap, årsmelding m.v.

(1) Fondet skal hvert år utarbeide årsregnskap og årsmelding. Årsregnskapet og årsmeldingen skal innen utgangen av mars hvert år sendes departementet og danne grunnlag for informasjon til Stortinget.

§ 4-12. Revisjon

(1) Fondets regnskap revideres av Riksrevisjonen.

§ 4-13. Avvikling av Fondet

(1) Ved avvikling av Fondet skal dets midler tilbakeføres statskassen. Ved stortingsvedtak kan deler av Fondets midler tilbakeføres statskassen.

§ 4-14. Utfyllende regler

(1) Kongen kan fastsette nærmere regler om Fondet, dets virksomhet og administrasjon.

5 Betalings- og soliditetsvansker

§ 5-1. Melding om betalingsvansker m.v.

(1) Styret og forretningsfører i en finansinstitusjon har hver for seg plikt til å melde fra til Kredittilsynet hvis det er grunn til å frykte at:

  1. det vil kunne oppstå svikt i institusjonens evne til å oppfylle sine forpliktelser etter hvert som de forfaller,

  2. institusjonen ikke vil kunne oppfylle minstekravene til ansvarlig kapital eller andre soliditets- og sikkerhetskrav fastsatt i lov eller forskrift,

  3. det er inntrådt forhold som kan medføre alvorlig tillitssvikt eller tap som vesentlig vil svekke eller true soliditeten.

(2) Hvis institusjonens revisor blir kjent med forhold nevnt i første ledd, skal denne bringe på det rene om styret eller forretningsfører har gitt melding til ­Kredittilsynet og underrette Kredittilsynet dersom dette ikke er gjort.

(3) Meldingen etter første ledd skal inneholde opplysninger om institusjonens likviditets- og kapitalsituasjon, og gjøre rede for grunnen til vanskelighetene.

§ 5-2. Kredittilsynets myndighet

(1) Når Kredittilsynet har mottatt melding etter § 5-1, eller har grunn til å tro at meldeplikt foreligger, skal Kredittilsynet i samråd med institusjonen klarlegge hvilke tiltak som er nødvendige. Norges Bank skal underrettes.

(2) Blir slike tiltak ikke satt iverk av institusjonen selv, kan Kredittilsynet:

  1. innkalle til generalforsamling med kortere frist enn det som følger av institusjonens vedtekter,

  2. gi pålegg om å endre sammensetningen av de styrende organer,

  3. fastsette vilkår eller retningslinjer som anses nødvendige for å sikre at den videre virksomhet blir drevet på betryggende økonomisk og for øvrig forsvarlig måte,

  4. kreve at det utarbeides revidert statusoppgjør.

(3) Paragrafen her gjør ingen innskrenkninger i ­Kredittilsynets myndighet etter kredittilsynsloven.

§ 5-3. Revidert statusoppgjør

(1) Krever Kredittilsynet at det utarbeides et revidert statusoppgjør, skal styret sørge for at det straks blir gjort. Ved utarbeidingen av oppgjøret gjelder reglene om årsoppgjør tilsvarende.

(2) Kredittilsynet kan oppnevne én eller flere revisorer til å gjennomgå institusjonens økonomiske stilling. Kredittilsynet fastsetter deres godtgjørelse og kan gi nærmere bestemmelser om revisors arbeid. Godtgjørelsen betales av institusjonen.

§ 5-4. Innkalling til generalforsamling

(1) Viser det reviderte statusoppgjør at en betydelig del av egenkapitalen er tapt etter siste årsoppgjør, skal styret straks innkalle generalforsamlingen. Det samme gjelder dersom det reviderte statusoppgjøret viser at mer enn 25 prosent av aksjekapitalen, eller 25 prosent av summen av grunnfondsbeviskapitalen og grunnfondet i finansinstitusjon organisert på annen måte enn som aksjeselskap, er tapt.

(2) Generalforsamlingen skal ta stilling til om institusjonen har tilstrekkelig kapital til videre forsvarlig drift og om driften i så fall skal fortsette. Vedtak om videre drift treffes etter de regler som gjelder for endring av institusjonens vedtekter.

(3) Vedtaket etter annet ledd skal godkjennes av Kredittilsynet. § 5-2 gjelder tilsvarende.

(4) Blir det ikke gjort vedtak om at institusjonen skal fortsette sin virksomhet, kan generalforsamlingen med alminnelig stemmeflertall vedta at institusjonens virksomhet i sin helhet skal overdras til andre finansinstitusjoner.

(5) Blir det heller ikke gjort vedtak om overdragelse av virksomheten som helhet, skal institusjonen avvikles. Dersom det ikke blir vedtatt på generalforsamlingen, skal Kredittilsynet oppnevne et avviklingsstyre til å fore­ta avvikling på institusjonens bekostning. Det samme gjelder hvis vedtak om å fortsette virksomheten ikke blir godkjent av Kredittilsynet, eller vilkår for godkjennelse ikke blir oppfylt i rett tid, eller en vedtatt overdragelse ikke iverksettes innen frist fastsatt av Kredittilsynet.

§ 5-5. Nedsetting av aksjekapital og grunnfondsbeviskapital

(1) Viser revidert statusoppgjør at bare 25 prosent eller mindre av aksjekapitalen er i behold, skal styret legge frem for generalforsamlingen en redegjørelse om institusjonens økonomiske stilling med forslag om nedskrivning av aksjekapitalen mot tap som fremkommer i det reviderte statusoppgjøret.

(2) Treffer ikke generalforsamlingen vedtak etter fore­gående ledd innen den tid Kredittilsynet har fastsatt, kan Kongen beslutte nedskrivning av aksjekapitalen i den utstrekning det reviderte statusoppgjøret viser at kapitalen er tapt. Kongen kan, i den utstrekning det er nødvendig for å sikre videre forsvarlig drift av institusjonen, også fastsette at aksjekapitalen skal forhøyes ved nytegning av aksjer, og kan i denne forbindelse vedta at fortrinnsrett til de nye aksjene skal fravikes og bestemme hvem som i tilfelle skal kunne tegne den nye kapitalen. Kongen fastsetter de nærmere tegningsvilkårene.

(3) Bestemmelsene i paragrafen her gjelder tilsvarende for summen av grunnfondsbeviskapital og grunnfond i finansinstitusjon organisert på annen måte enn som aksjeselskap.

§ 5-6. Nedsetting av ansvarlig lånekapital

(1) Viser revidert statusoppgjør at en vesentlig del av den ansvarlige lånekapitalen er tapt, gjelder bestemmelsene i § 5-5 første ledd og annet ledd første punktum tilsvarende dersom låneavtalen gir institusjonen adgang til å foreta slik nedskrivning.

(2) For ansvarlig lån som opptas etter at loven trer i kraft og har en løpetid på mer enn fem år, kan den ansvarlige lånekapital nedskrives etter reglene i første ledd selv om låneavtalen ikke inneholder bestemmelser om dette, med mindre annet er uttrykkelig bestemt i samtykket for låneopptaket.

6 Offentlig administrasjon

6A I. Alminnelige regler

§ 6-1. Virkeområde

(1) Bestemmelsene i dette kapittel gjelder bank og forsikringsselskap.

(2) Bestemmelsene gjelder tilsvarende for finansieringsforetak som er medlem av Forretningsbankenes sikringsfond eller Sparebankenes sikringsfond. Kongen kan også bestemme at andre finansieringsforetak skal settes under offentlig administrasjon etter reglene i kapitlet her.

(3) Bestemmelsene gjelder også morselskap til finansinstitusjon som omfattes av første eller annet ledd samt andre konsernselskaper som inngår i samme finanskonsern.

(4) Kongen kan fastsette nærmere regler til utfylling og gjennomføring av offentlig administrasjon i henhold til kapitlet her.

§ 6-2. Gjeldsforhandling eller konkurs

(1) Gjeldsforhandling eller konkurs etter konkursloven kan ikke åpnes i institusjoner som omfattes av § 6-1.

§ 6-3. Soliditetssvikt

(1) Har Kredittilsynet grunn til å anta at:

  1. en institusjon ikke klarer å oppfylle sine forpliktelser etter hvert som de forfaller,

  2. en institusjon ikke er i stand til å oppfylle gjeldende kapitaldekningskrav i samsvar med pålegg fra Kredittilsynet,

  3. en institusjons eiendeler og inntekter tilsammen ikke er tilstrekkelig til fullt å dekke forpliktelsene, skal det straks gis slik melding som angitt i annet ledd.

(2) Gjelder det en bank, skal Kredittilsynet gi melding til Norges Bank, bankens sikringsfond og Statens Banksikringsfond. Gjelder det et forsikringsselskap, skal Kredittilsynet gi melding til Norges Bank og garantiordningen som omfatter selskapet.

(3) De organer som har mottatt melding etter annet ledd skal gi Kredittilsynet sin vurdering av om institusjonen kan sikres tilstrekkelig økonomisk grunnlag for videre forsvarlig drift. Tilbys støtte, skal det gjøres rede for arten og omfanget av denne.

§ 6-4. Melding til Finansdepartementet

(1) Antar Kredittilsynet at institusjonen ikke kan sikres økonomisk grunnlag for videre forsvarlig drift, skal dette straks meldes til Finansdepartementet. Meldingen skal inneholde en vurdering av om institusjonen bør settes under offentlig administrasjon.

§ 6-5. Vedtak om offentlig administrasjon

(1) Må det antas at institusjonen ikke kan dekke sine forpliktelser etter hvert som de forfaller og den ikke kan sikres tilstrekkelig økonomisk grunnlag for videre forsvarlig drift, kan Kongen treffe vedtak om at institusjonen settes under offentlig administrasjon. Det samme gjelder dersom institusjonen er ute av stand til å oppfylle kapitaldekningskravet og det ikke blir gitt samtykke til at institusjonen midlertidig har lavere kapitaldekning enn fastsatt. Før vedtak treffes, skal styret i institusjonen hvis mulig gis anledning til å uttale seg. Bestemmelsene i § 5-2 gjelder tilsvarende dersom institusjonen ikke settes under offentlig administrasjon.

(2) Dersom Kongen treffer vedtak om at morselskap i finanskonsern skal settes under offentlig administrasjon, kan Kongen samtidig bestemme at hele finanskonsernet skal settes under offentlig administrasjon.

(3) Vedtak om offentlig administrasjon skal kunngjøres snarest mulig. Vedtaket skal meldes til Foretaksregisteret, registreres i Verdipapirsentralen og tinglyses i de rettskretser der institusjonen har fast eiendom. Vedtaket skal også kunngjøres i Norsk lysingsblad med oppfordring til fordringshaverne om å melde sine krav til administrasjonsstyret innen en angitt frist.

(4) Etter at vedtaket om offentlig administrasjon er truffet, skal institusjonen føye til sitt firma: Under offentlig administrasjon.

§ 6-6. Virkninger av vedtak om offentlig administrasjon

(1) Når vedtak om offentlig administrasjon er truffet:

  1. trer institusjonens tidligere organer ut av virksomhet. Administrasjonsstyret overtar myndighet som tilligger disse organer. Det sist fungerende styre skal likevel avgjøre saker som ikke kan utsettes inntil administrasjonsstyret er tiltrådt.

  2. skal medlemmene av styret og kontrollkomitéen og revisor gi administrasjonsstyret alle opplysninger om institusjonens stilling og virksomhet.

  3. kan en bank ikke ta imot innskudd, påta seg nye engasjementer eller øke tidligere engasjementer uten Kredittilsynets godkjenning.

  4. kan utbetaling til innskytere og andre fordringshavere ikke finne sted uten Kredittilsynets godkjenning.

  5. gjelder dekningsloven tilsvarende, men slik at fristdagen er dagen for vedtaket om å sette institusjonen under administrasjon.

  6. kan fordringshavere med krav som er stiftet før vedtaket om offentlig administrasjon, ikke ta utlegg eller på annen måte få sikkerhet for slike krav i verdier som tilhører institusjonen.

(2) Innskudd og andre forpliktelser som er stiftet under administrasjonen, skal anses som massegjeld.

(3) Departementet kan gi administrasjonsstyret tillatelse til å innkalle institusjonens fordringshavere ved preklusivt proklama. Proklamaet kan ikke omfatte innskudd i bank eller skattekrav. Fristen og kunngjøringsmåte fastsettes i tillatelsen.

§ 6-7. Administrasjonsstyre og revisor

(1) Administrasjonsstyret skal bestå av minst tre medlemmer med personlige varamedlemmer oppnevnt av Kredittilsynet. Lederen skal ha juridisk embetseksamen.

(2) Kredittilsynet oppnevner en eller flere revisorer, jf. § 5-3.

(3) Kredittilsynet fastsetter regler for administrasjonsstyrets og revisors arbeid, og fastsetter deres godtgjørelse. Kredittilsynet kan kalle tilbake oppnevning av styremedlemmer og revisorer.

§ 6-8. Administrasjonsstyrets og revisors oppgaver og kompetanse

(1) Administrasjonsstyret skal så hurtig som mulig søke å finne ordninger som gjør at institusjonens virksomhet kan drives videre med et tilstrekkelig økonomisk grunnlag, eller søke å få institusjonen sluttet sammen med eller dens virksomhet overdratt til andre institusjoner, eller foreta avvikling av institusjonen.

(2) Administrasjonsstyret skal så snart som mulig utarbeide interne retningslinjer for institusjonens drift. Styret skal sørge for at det opprettes et kreditorutvalg som det kan rådføre seg med, og kan engasjere sakkyndige til hjelp i bobehandlingen.

(3) Beslutninger av vesentlig betydning for institusjonen skal godkjennes av Kredittilsynet før de iverk­settes.

(4) Administrasjonsstyret skal innen tre måneder etter at det er oppnevnt gi Kredittilsynet en vurdering av institusjonens stilling og legge frem en plan for styrets videre arbeid. Kredittilsynet kan forlenge fristen.

(5) Det påhviler revisor å revidere finansinstitusjonens forretningsførsel og å utarbeide en revisjonsberetning.

§ 6-9. Fri virksomhet

(1) Finner administrasjonsstyret at det foreligger tilstrekkelig økonomisk grunnlag for fortsatt forsvarlig drift, skal styret fremme forslag om at Kongen treffer vedtak om at offentlig administrasjon oppheves og institusjonen settes i fri virksomhet.

(2) Forslaget kan legge til grunn at krav skal settes ned i den utstrekning det ikke antas å være dekning for dem, og at det skal fastsettes terminer for utbetaling til kreditorer. Forslag til nedsettelse av krav, herunder krav som gjelder ansvarlig lånekapital, skal utarbeides i samsvar med dekningsloven og ellers gjeldende regler. Forslaget skal inneholde bestemmelser om forrentning av krav som dekkes.

(3) Kongen treffer vedtak om at institusjonen skal settes i fri virksomhet. I vedtaket kan bestemmes at krav, herunder rentekrav, skal settes ned i den utstrekning det ikke antas å være dekning for dem, samt fastsette terminer for utbetaling til kreditorer. Kongen kan bestemme at det skal settes av midler til sikring av tilsvarende dekning av omtvistede krav. Prøving av omtvistede krav foretas av skifteretten.

(4) Administrasjonsstyret skal sørge for valg av nye tillitsmenn før foretaket settes i fri virksomhet. Administrasjonsstyret fungerer inntil nyvalg har funnet sted. Kredittilsynet gir nødvendige overgangsregler.

(5) Vedtak om at en institusjon skal settes i fri virksomhet og vilkårene for dette, skal meldes og kunngjøres som bestemt i § 6-5 tredje ledd.

§ 6-10. Avvikling

(1) Hvis det innen ett år etter at en institusjon er satt under administrasjon ikke er sannsynlig at den i nær fremtid kan settes i fri virksomhet, sluttes sammen med eller dens virksomhet overtas av andre institusjoner, skal administrasjonsstyret avvikle institusjonens virksomhet og fore­ta oppgjør til fordringshaverne. Departementet kan fastsette en annen frist.

(2) Ved booppgjør og avvikling gjelder reglene i konkursloven kapittel VIII flg. tilsvarende så langt de passer. Kredittilsynet tar de avgjørelser som skal treffes i medhold av konkursloven med unntak av fordringsprøvelse som foretas av skifteretten.

(3) Når avviklingen er gjennomført, legger styret frem sluttregnskap med utlodning til godkjenning av Kredittilsynet, som gir påbud om kunngjøring av det, og sender melding til Foretaksregisteret om institusjonens opphør.

6B II. Særlige regler for forsikringsselskaper

§ 6-11. Forsikringsforpliktelser

(1) Tegning av nye eller fornyelse av eldre forsikringer kan ikke finne sted etter at vedtak om offentlig administrasjon er truffet. Når særlige grunner taler for det, kan Kredittilsynet tillate at bestemmelsen fravikes.

(2) Når et forsikringsselskap er under offentlig administrasjon, skal fordringer som følger av forsikringsavtale knyttet til direkte forsikring, herunder renter, dekkes før andre fordringer, unntatt massefordringer.

(3) Fortrinnsretten for livsforsikringsfordringer gjelder for et samlet beløp som minst svarer til forsikringsfondet i institusjonen.

§ 6-12. Skadeforsikringsbestand

(1) Tre måneder etter at vedtak om offentlig administrasjon er truffet opphører alle skadeforsikringer å gjelde. Administrasjonsstyret skal så tidlig som mulig og i den utstrekning det er mulig gi forsikringstakerne, de sikrede og andre med økonomiske interesser knyttet til forsikringsdekningen, skriftlig underretning om når forsikringen opphører.

(2) Fordringer som følger av forsikringsavtale om direkte forsikring og som oppstår i perioden mellom vedtak om offentlig administrasjon og inntil tidspunkt for opphør av forsikringsavtalen, har rett til dekning etter reglene i § 6-11 annet ledd.

(3) Forskuddsbetalt premie (ristorno) for tiden etter at forsikringene opphører kan ikke kreves refundert for beløp under en grense fastsatt av Kongen.

§ 6-13. Disponering av livsforsikringsbestand

(1) Ved avvikling av livsforsikringsselskap skal administrasjonsstyret forsøke å få hele forsikringsbestanden overtatt av et eller flere livsforsikringsselskaper. Administrasjonsstyret skal utarbeide en redegjørelse over de tilbud som har vært vurdert av administrasjonsstyret. Vil overdragelsesavtalen medføre nedsettelse av forsikringsbeløpene, skal dette angis.

(2) Redegjørelsen og forslaget til overdragelsesavtale skal kunngjøres i Norsk lysingsblad, i den eller de aviser hvor vedtaket om offentlig administrasjon ble kunngjort, og i andre aviser som Kredittilsynet måtte bestemme. I kunngjøringen oppfordres alle forsikringstakere og forsikrede innen en frist å gi uttalelse om de samtykker i overdragelsen. Administrasjonsstyret skal dessuten sende kunngjøringen til alle forsikringstakere og forsikrede med kjent oppholdssted. Dersom det ikke innen utløpet av fristen kommer innsigelse mot overdragelsen fra minst en femdel av de forsikringstakere og forsikrede som kunngjøringen er sendt til, skal administrasjonsstyret med Kredittilsynets samtykke inngå avtalen om overdragelse. Overdragelsen medfører at forpliktelsene etter forsikringskontraktene går over til det overtakende selskap.

(3) Lykkes det ikke å overdra forsikringsbestanden, skal Kongen fastsette en endelig nedsettelse av forsikringsbeløpene i henhold til det foretatte oppgjør, og sammenkalle en generalforsamling av forsikringstakerne til stiftelse av et gjensidig selskap. Til denne generalforsamling gis to måneders varsel. Innkallingen kunngjøres og sendes ut som nevnt i annet ledd.

(4) Generalforsamlingen vedtar vedtekter med al­minnelig flertall, og velger styret og øvrige tillitsmenn i selskapet. Styret skal sende beretning til Kongen med søknad om konsesjon.

7 Øvrige bestemmelser

§ 7-1. Straffebestemmelser

(1) Tillits- og tjenestemenn og revisorer i institusjon som er underlagt denne lov, og som forsettlig eller uaktsomt overtrer loven eller bestemmelse eller pålegg gitt med hjemmel i loven, straffes med bøter eller under særlig skjerpende omstendigheter med fengsel inntil 1 år, dersom forholdet ikke går inn under noen strengere straffebestemmelse.

(2) Medvirkning straffes på samme måte.

§ 7-2. Opphevelse og endringer i andre lover

(1) I lov 5. juni 1992 nr. 51 om bank som eies av staten ved Postverket (Postbankloven) gjøres følgende endringer:

§ 4-1 første ledd fjerde punktum oppheves.

§ 5-5 skal lyde:

§ 5-5 Medlemskap i bankenes sikringsfond

Banken skal være medlem av Forretningsbankenes sikringsfond eller Sparebankenes sikringsfond og svare avgift i henhold til reglene i §§ 2-5 og 2-6 i lov om sikringsordninger og offentlig administrasjon m.v. av finansinstitusjoner.

§ 10-2 oppheves.

(2) I lov 15. mars 1961 nr. 1 om sparebanker gjøres følgende endringer:

Kapittel 7 og §§ 49-55 oppheves.

(3) I lov 24. mai 1961 nr. 2 om forretningsbanker gjøres følgende endringer:

Kapittel 5, §§ 32 og 35-41 oppheves.

(4) I lov 10. juni 1988 nr. 39 om forsikringsvirksomhet gjøres følgende endringer:

Kapittel 9 og 11 oppheves.

(5) I lov 10. juni 1988 nr. 40 om finansieringsvirksomhet og finansinstitusjoner gjøres følgende endringer:

§ 2a-16 oppheves.

(6) Lov 15. mars 1991 nr. 2 om Statens Banksikringsfond oppheves.

§ 7-3. Ikrafttredelse og overgangsbestemmelser

(1) Loven trer ikraft fra det tidspunkt Kongen bestemmer. Overgangsbestemmelser fastsettes av Kongen.

(2) Forskjellige deler av loven kan settes i kraft på forskjellig tidspunkt.

Til forsiden