NOU 1995: 6

Plan for helse- og sosialtjenester til den samiske befolkning i Norge

Til innholdsfortegnelse

10 Arbeidsmiljøtiltak i reindriftsnæringen

10.1 Innledning

Når det gjelder belastningslidelser i forhold til arbeidsmiljø, skilles det gjerne mellom fysiske belastninger, dvs. ytre og indre fysiske krefter som påvirker menneskekroppen, og psykososiale belastninger, dvs. ulike samfunnsmessige og mellommenneskelige forhold som påvirker individet.

Den følgende framstillingen baserer seg i hovedsak på undersøkelser om arbeidsmiljøproblemer og belastningslidelser blant reindriftsutøvere i Norge, Sverige og Finland fra 1989 til 1994.

Som bakgrunn for diskusjonen om arbeidsmiljøtiltak for reindriftssamer, finner vi det nødvendig å klargjøre endel grunnleggende forhold ved reindriftsnæringen, ved måter å forstå og forklare sykdom på, samt ved arbeidsmiljølovens anvendelse i reindriften.

Reindriftens organisering

Dagens organisasjonsstruktur som omfatter styring og forvaltning av næringen er fastsatt i Reindriftsloven. Reindriftsstyret oppnevnes av Landbruksdepartementet. Det har en rådgivende funksjon overfor reindriftsadministrasjonen, reinforskning og rettledningstjenesten, og har avgjørelsesmyndighet i næringspolitiske saker.

På landsbasis er det seks reinbeiteområder. For hvert reinbeiteområde oppnevner fylkestingene hvert fjerde år et områdestyre. Områdestyrene har et flertall av næringsrepresentanter, og har avgjørelsesmyndighet i en rekke saker av næringsmessig karakter.

Hvert reinbeiteområde er inndelt i reinbeitedistrikter. I hvert reinbeitedistrikt skal det være et distriktsstyre (tillitsmannsutvalg). Representantene velges av og blant reineiere som representerer distriktets interesser utad, og som har betydelig myndighet i styringen innad i distriktet.

I hvert reinbeiteområde er det et reindriftskontor som er underlagt Reindriftsadministrasjonen i Alta. Her ligger det samlede forvaltningsansvar for reindriften. Reindriftskontorene er sekretariat for områdestyrene og står også til disposisjon for distriktsstyrene så langt kapasiteten rekker.

Den samiske siida er en organisatorisk og dynamisk enhet innen reindriften. Den utgjør et vokterfellesskap hvor alle medlemmene er sammen om arbeidet med reinflokken. Medlemmene av siidaen eier sine bestemte dyr. Sammensetningen og størrelsen av en siida varierer gjerne gjennom årssyklusen. Som oftest er medlemmene i en siida i nær slekt eller i familie, men en siida kan også bestå av en enkel familie. Siidaen har ingen formell makt eller status i den organisasjonsstrukturen som er bygd opp etter reindriftsloven.

I tillegg til disse enhetene kommer en rekke råd og utvalg.

Reindriftens arbeidsår og arbeidsredskaper

Reindrift følger en helt bestemt årssyklus, der ulike arbeidsoperasjoner har sin bestemte plass tilpasset driftsformen. Man regner at driftsåret starter 1. april. Driften omfatter vokting, merking, slakting og samling/skilling av dyrene og arbeid i forbindelse med flyttingen mellom beiteområder.

Viktige arbeidsredskap er biler, 4 hjulsmotorsykler, to- hjulsmotorsykler, snøscooter, bilhengere med og uten tilleggskarmer, lasso, kniv, ski, etc. Ute ved kysten har man gjerne båt og påhengsmotor. Helikopter og fly benyttes noen steder til persontransporter, leting og driving.

En rekke av arbeidsaktivitetene og bruken av arbeidsredskaper er forbundet med stor fare for ulykker og kan ha store helsemessige konsekvenser.

Sykdomsforståelse

Man regner ofte at det er 3 hovedmåter å se og forstå hvordan sykdom oppstår; nemlig organfeil, apparatfeil og økologisk feil. Det mest fremtredende synet i dag er at sykdom oppstår som følge av en organskade. Økonomiske midler og bruk av helsepersonell går for en stor del til utredninger og behandlinger.

Sykdom oppstår etter apparatfeilmåten ved at mennesket ikke handler i samsvar med sine fysiske omgivelser. Det vil si at en enten må tilpasse mennesket til de fysiske omgivelser, eller at en må tilpasse de fysiske omgivelser til mennesket, ofte utfra beskrevne standarder. Typisk eksempel er sittestillinger, hvor en enten kan rettlede personen til å sitte med rett rygg, rett nakke, 90 grader i albue osv. Hvis dette ikke er mulig, tilpasses stol og bord, slik at det blir mulig.

Den økologiske måten å se dette på er at menneskers sykdom skyldes påvirkning fra deres omgivelser, som samfunnet omkring, arbeidsmiljø, forurensning osv. En økning av belastningslidelser, kreft, økning i selvmord, asmatiske tilfeller osv. i de siste 20 år er typiske omgivelsessykdommer. For å kunne bedre helsetilstanden, er det ofte nødvendig å arbeide krysningsfeltet mellom flere fagområder, som økonomi, samfunnsvitenskap, arbeidsmiljø, biologi, organisasjonsutvikling, kvalitetsforbedringer m.m.

Forklaringsmodeller — forebyggende helsearbeid

Isfjell-modell

Isfjell-modellen går i korthet ut på at en over isfjellet finner sykdom, skader o.l. som er lett synlig, og at en må under isfjellet for å finne årsakene. For forebyggende arbeidsmiljøarbeid søkes årsakene i arbeidsmiljøfaktorer.

Levekårsmodell

Levekårsmodellen, som ofte brukes i samfunnsmedisin, viser til at dårlige levekår, dvs. dårlig økonomi, dårlig kontroll med egen situasjon m.m., fører til risikofaktorer som igjen fører til dårlig helse.

Gardels modell

Gardels modell er en forklaringsmodell på hvordan uheldige belastninger gir uhelse

Figur 10.1 Fig. 10.1

Figur 10.1 Fig. 10.1

Sammenhenger mellom belastninger og uhelse. Gardels modell.

Ifølge figuren er den mest uheldige kombinasjon høy belastning og lav selvbestemmelse. Det er ifølge Gardel disse gruppene som har flest arbeidsrelaterte sykdommer, og det høyeste sykefraværet.

Økonomisk tapsmodell

Den økonomiske modellen er hentet fra kvalitetssikring hvor det å redusere økonomiske tap gjennom kvalitetsforbedrende tiltak er viktig. I arbeidsmiljøsammenheng blir sykdom, ulykker, skader, manglende vedlikehold osv., sett på som økonomiske tapsfaktorer. Tap i denne sammenheng betyr også de kostnader som er forbundet med det å ha dårlig kvalitet på produktet. En viser videre til sammenhenger mellom de forskjellige tapskategorier, dvs. at tap innenfor et område medfører tap på et eller flere andre områder.

Forebyggende strategier

Det forebyggende arbeidet kan deles inn i tre hovedstrategiområder:

  • primært forebyggende arbeide, dvs. forhindre at sykdom, skader o.l. oppstår.

  • sekundært forebyggende arbeide, dvs. tiltak for å oppdage sykdom, skader o.l.

  • tertiært forebyggende arbeide (intervenering), dvs. hindre og forebygge videre utvikling.

Et nytt begrep som er kommet inn i det forebyggende arbeidsmiljøarbeidet de siste år er avviksbehandling. Det vil si at en ser på ulykker, skader, dårlig helse og belastende arbeidsmiljøfaktorer som avvik, og at dette må behandles med arbeidsmiljørettede tiltak.

Arbeidsmiljølovens anvendelse i reindrift

For reindriften gjelder spesielt arbeidsmiljølovens forskrift nr. 462: Arbeidsmiljølovens anvendelse på virksomhet i landbruk som ikke sysselsetter arbeidstaker. Der hvor en har arbeidsgiver- og arbeidstakerforhold, gjelder Arbeidsmiljøloven (AML §4). Det vil som regel være i de tilfeller der en eier av driftsenhet ansetter dreng. Under fellesarbeid som ledes av distriktet er det ikke helt klart hvorvidt distriktet har arbeidsgiveransvar.

Forskrift om internkontroll gjelder ikke for reindrift. Myndighetenes krav til reindriften vil rette seg mot de mest sentrale deler av lovene som inngår i internkontroll, som Arbeidsmiljøloven, lov om Produktkontroll, lov om Brannvern m.m. Det vil ikke bli stilt krav til dokumentasjonsdelen innen internkontroll.

Arbeidsmiljøloven pålegger arbeidsgiver et totalansvar for arbeidsmiljøet, AML §14. Reindriftsstyret, som øverste ledelsesmyndighet er således det organ som bør ha et overordnet ansvar innen arbeidsmiljøarbeidet i reindriften på lik linje med utøvelsen av andre ledelseoppgaver. Ansvaret for arbeidsmiljøarbeidet følger linjeledelsen. I reindriften vil det si områdestyrene, distriktsstyrene og eiere av driftsenheter. Fagorganisasjonene er det som har det overordnete ansvar for at medlemmene deres omfattes av gjeldende lovverk

I følge Arbeidsmiljøloven skal arbeidsgiver ha tilknyttet seg verne- og helsepersonell der hvor det kan være fare for ansattes liv og helse (AML § 30). Arbeidsmiljømyndighetene legger opp til at alle bedrifter innen år 2000 skal ha tilknyttet seg verne- og helsepersonale. Disse skal bistå medå skape sunne og trygge arbeidsforhold.

10.2 Fysiske belastninger. Forekomst av ulykker, fysiske helseplager og utfordringer i forhold til arbeidsmiljøet i reindriftsnæringen

Den norske undersøkelsen fra 1994 går ut fra statistikken over dødsulykker i Kautokeino kommune fra 1989 til 1993, som i gjennomsnitt viser 2 døde pr. år grunnet dødsulykker. Det var annethvert år en hjertestans under reindriftsarbeid. Man regner med at dette i gjennomsnitt gir 66 dødsulykker pr. 100000 innbyggere i Kautokeino kommune. I næringen gir det 100 dødsulykker pr. 100000 årsverk. Tar en med dødsulykker som skjer under binæring og reise til og fra arbeid, regnes det med 200—400 dødsulykker pr. 100000 årsverk. Dette er høye tall. Mange ulykker er drukningsulykker hvor kjøretøy er involvert. En tilsvarende undersøkelse, blant arbeiderne i utmark i Alaska, viser en dødelighet i yrkessammenheng på 30—40 pr. 100000 årsverk. Etter opplysninger fra Arbeidstilsynet ligger norske bønder på mellom 30—40 dødsulykker pr.100000 årsverk.

Oppgavene over arbeidsulykker viser en skadehyppighet pr. ansatt på 245 i året. I alt var det 21 ulykker, hvorav 14 var personskader, og 8 materielle skader. De hyppigste kroppssteder som var skadet var: finger/håndskader (28 %), ankel/fotskader (21 %), hode/ansikt (14 %), og ryggskader (14 %). Overstrukne ledd og muskler var hyppigste skadetype. Barmarkskjøretøy var årsak til de fleste og alvorligste ulykkene. De fleste av ulykkene skjedde under gjeting om sommeren og samling om høsten. Det ble ikke brukt verneutstyr eller gitt adekvat 1. hjelp ved noen av ulykkene. Man regner at 38 % av ulykkene kunne vært unngått ved bruk av verneutstyr.

De intervjuede oppga følgende årsaker til ulykkene: terrengforhold, føreforhold, værforhold, dårlig sikt, uoppmerksomhet, dårlig vurdering, liten respekt for elver og vann, stress for å bli ferdig med arbeidet, stress i form av å rekke frem hurtig, behov for å unngå sammenblandinger av reinflokkene, og for å unngå konflikter, for stor fart etter forholdene, dårlig fottøy og alkohol.

Det store antall av ulykker med terrenggående kjøretøy om sommeren og under gjete- og samlearbeid kan forklares med det kuperte fjellterrenget i kystdistriktene. Det stemmer med at 4-hjulsmotorsulykker representerer det største antall ulykker. Det høye antall velteulykker skyldes for en stor del kjøring på steiner, trær o.l.

I forbindelse med innføring av ny teknologi og nye kjøretøyer glemmes gammel kunnskap om is. Fart og selvpålagt tidspress fører til at en ikke tar seg tid til, slik som tidlligere, til å sjekke isen før en kjører utpå.

Frihet i arbeidet og egenkontroll over arbeidet er også faktorer av betydning for risikoadferden. Dette understøttes av utøvernes svar angående stressbelastninger. Et eksempel: Hver 3. utøver var skadet en eller flere ganger i løpet av ett år. De fleste ulykker skjedde senhøstes under slakting, samling for utskilling, og under utskilling. Hovedårsak til skadene var slaktekniv (30 %), og skade fra reinsdyr (25 %). De mest alvorlige skadene skyldtes ulykker med terrenggående kjøretøy. En oppnådde positiv effekt ved å flytte slaktingen innendørs, men fortsatt var kniv og reinsdyr hovedårsak til skadene. En drev også med informasjonsarbeid. Ulykkesratene gikk ned i løpet av 2 år fra 21 til 12 skader/1000 arbeidsdager. Dette viser at det er mulig å forebygge skader og påvirke til sikkerhetstiltak blant reindriftsutøvere.

Den andre norske undersøkelsen fra 1989 belyser i sin undersøkelse skadene ut fra hvor mange prosent som har vært skadet i tilknytning til bruk av terrenggående kjøretøy, og med hvilken type kjøretøy. Av de spurte hadde 43 % en eller annen gang skadet seg i forbindelse med bruk av terrenggående kjøretøy. De fleste hadde skadet seg med scooter. Deretter kom to-hjulssykkelen, som også har vært lengst i bruk. De fleste ulykkene skjedde ved velt eller ved kollisjon med trær, steiner, el.lign. Hodeskadene utgjorde 28 % av skadene. Arm- og benskader utgjorde 36 %, og ledd og nakkeskader 36 %. Av de 43 % som var skadet, var 21 blitt innlagt på sykehus.

Fysiske helseplager

Man kan få et bilde av de hyppigste arbeidsrelaterte fysiske helseplager i reindriften ved å sammenligne de fire større undersøkelser som er gjort i Norden. Det er undersøkelser Ellen Kristine Sara (1989), Johnny Aira (1989), Näyhä et al. (1991) og Bjørn Tostrup (1994).

Tab.10.1.

Sammenligning mellom resultater fra helseundersøkelser om de hyppigste fysiske helseplager i reindriften. Tallene er i prosent.

HelseplageSara 1989Aira 1989Näyhä 1991Tostrup 1994
1. Nakke3925
1. Nakke/øvre rygg5330
1. Nakke — skulder5150
2. Skulder473823
3. Albue16
3. Underarmer22
4. Handledd/ fingre474426
5. Korsrygg78536068
6. Rotsmerte3218
6. Kne5219
8. Øre, nese, hals2123
9. Øyne3719

Kilde: (Kilde: Bjørn Tostrup 1994.)

Undersøkelsen fra 1994 viser at ca. 90 % av utøverne har minst en belastningslidelse i løpet av et år. På landsbasis regner man med at ca. 20 % av befolkningen har en muskel- skjelettlidelse, og at 20 % av de voksne menn har en rygglidelse. Dette indikerer en overhyppighet i reindriften sammenlignet med den øvrige befolkningen. I denne undersøkelsen finner en at det er mange som er plaget mye. Man ville kanskje heller forventet å finne at mange var plaget lite, og færre var plaget mye, noe som er mer vanlig i befolkningen ellers.

Av ryggplager ser man at de aller fleste er plaget med korsryggsmerter. Ryggplager går igjen hos bortimot 50 % av de spurte i flere av undersøkelsene. For de hyppigste lidelsene oppgir mange å være plaget mer enn 10 ganger, noe som tyder på at mange av lidelsene er av kronisk karakter.

Flere av undersøkelsene viser til en økning av forekomsten av plager med økende alder, med en topp i 50—60 årsalderen. Deretter faller kurven. Generelt skyldes dette sannsynligvis at utøverne blir førtidspensjonert grunnet blant annet sykdom og nedsatt arbeidskapasitet. De som blir igjen i arbeidet etter en viss alder er ofte friskere enn gjennomsnittet i samme alder.

Vanlig i samfunnet er at en av ti 20-åringer får en muskel- skjelett lidelse, mens tre av ti 60-åringer får en muskel- skjelettlidelse. Det vil si at det er 3 ganger så mange 60-åringer som 20-åringer som har en belastningslidelse. I materialet fra reindriften finner en dette innenfor plager som; rotsmerte (skyldes trykk fra virvelskive på nerveroten), nakkesmerter og albuesmerter. Mens det avviker for lidelser som korsryggsmerter og håndleddssmerter. Rygglidelser viser ellers i samfunnet en topp i 30—40 årsalderen for deretter å avta i 50—60 årsalderen.

De norske undersøkelsene viser at ca. 7 % av utøverne har hvite fingre. Også finske arbeidsmiljøforskere viser her til en overhyppighet. Årsak oppgis å være røyking, vibrasjoner fra kjøretøy, kulde og handstilling.

Med bakgrunn i dette kan man si at det er en stor overhyppighet av yrkesrelaterte fysiske helseplager innen reindriften, spesielt for rygglidelser og rotsmerter fra rygg, skulder- og armlidelser. Lidelsene viser et kronisk forløp, og øker med alderen.

Som de viktigste arbeidsmiljøårsaker til belastningslidelsene oppgir utøverne:

  • Sittestilling, slag og vibrasjoner fra kjøretøyene, snøscootere, 4-hjulsmotorsykler, terrengmotorsykler

  • Arbeidsteknikk, løfting, trekking

  • Periodevis fysisk press/stress i i form av mye kjøring, reinskilling, gjerdearbeid o.l.

  • Arbeid under tøffe klimatiske forhold

  • Psykososiale forhold som: konflikter, dårlig samarbeid, trivsel, bekymringer for fremtiden og økonomiske bekymringer.

I tillegg rapporteres det fra arbeidsmiljøforskere, særlig i Finland om høye konsentrasjoner av tungmetaller i blodet hos reindriftsutøvere. Som hovedgrunner kan oppgis røyking og forurensning. På grunn av radioaktivt nedfall i reindriftens beiteområder etter Tsjernobyl og etter aktiviteter i Russland, og på grunn av den oppsamling som skjer i næringskjeden lav-kjøtt-menneske, så har troligvis reindriftsutøverne det høyeste bequerellnivået av innbyggerne på Nordkalotten.

De norske levekårsundersøkelsene foretatt i 1993 viser at den samiske befolkning troligvis har en lavere forekomst av hjerte-kar lidelser enn den øvrige befolkning. Tilsvarende resultat har man kommet fram til på finsk side.

Fysisk arbeidsmiljø/kjemisk helsefare/hygiene

De undersøkelsene som er gjort innen reindriften gir også et bilde av det fysiske arbeidsmiljøet, hygiene og av kjemisk helsefare.

Tab.10.2.

Fysisk arbeidsmiljø/ kjemisk helsefare/hygiene. Arbeidsmiljøsammenlikninger mellom resutater fra helseundersøkelser. Tallene er i prosent.

Fysiske faktorerAira(—89)Sara(—89)Tostrup(—94)
Eksos524719
Støy685640
Vibrasjoner/ slag70—8045

Kilde: (Kilde: Bjørn Tostrup, 1994.)

De forskjellene som kommer fram når man ser på faktorene eksos, støy, vibrasjoner og slag kan skyldes tekniske forandringer og forbedringer på kjøretøyene de siste år.

Andre fysiske faktorer som framgår av materialet er:

  • Støv og gjørme under arbeide med rein spesielt i girdno (innhegning som brukes ved skilling av rein), hvor støvet og gjørmen inneholder jord, møkk (koleribakterier) og reinhår.

  • Dårlige hygieniske forhold, spesielt WC og vaskemuligheter under arbeide med rein i girdno.

  • Kjemisk helsefare, som i det vesentlige dreier seg om oppbevaring og handtering av oljeprodukter.

Arbeidssituasjon og arbeidsmiljø for innleid arbeidskraft

Innenfor driftsenheten er arbeidssituasjonen til drengene, eller den innleide arbeidskraften, vanskelig. Alle kan ikke ha egen driftsenhet. Man må ha lang erfaring og fartstid, og ha bygd opp en egen flokk. Drenger rekrutteres oftest fra egen familie, gjerne egne sønner. Lønnen betales i kjøtt og levende rein. En del av de intervjuede reineierne med ansatte drenger var skeptiske til å tilknytte seg en bedriftshelsetjeneste eller å delta i prosjekter om helse- miljø og sikkerhet, ut fra den tanke at det ville medføre problemer i forhold til arbeidsmiljøloven. Da kan drengen forlange lønn, regulert arbeidstid, utstyr og skikkelige boforhold. For å få mulighet til å bygge opp egen flokk og kanskje engang i framtiden få egen driftsenhet, har drengene vært villige til å godta dårlige arbeidsforhold. Drengenes dårlige arbeidsforhold og dårlige lønn i kroner, og en situasjon hvor det har blitt vanskelig å bygge opp en egen flokk og få egen driftsenhet, gjør at det har blitt stadig vanskeligere å skaffe dreng utenom egen familie med spesiell interesse for reindrift. Reindriften har alltid vært avhengig av drenger i den daglige driften, og ekstrahjelp i arbeidsintensive sesonger. Dagens situasjon kan føre til at det i fremtiden blir vanskelig å rekruttere personer inn i reindriften.

10.3 Sykefravær i reindriftsnæringen

Tabell 10.3. viser sykefraværet i løpet av et år i reindriften. Tallene er i prosent.

Tab. 10.3.

Sykefraværsprosent i løpet av et år i reindriftsnæringen.

KategoriVårSommerHøstVinterÅrsbasis
Sykdom77,49,29,27,7
Skader2,22,72,242,8
Total9,38,79,613,210,5

Kilde: (Kilde: Bjørn Tostrup, 1994)

Denne fraværsstatistikken gjelder aktive yrkesutøvere. Materialet var begrenset, og sier ingenting om fravær fordelt på kjønn. Imidlertid fant man at 75 % av alle sykefraværsdager grunnet sykdom skyldtes smerter i muskler og ledd, mens 55 % av det totale sykefravær skyldets smerter i muskler og ledd. Fraværet var høyest om vinteren. Sykefraværet er ikke spesielt høyt sammenliknet med tilsvarende lokal industri. Ifølge NHO ligger industrien i Norge på ca. 8 % sykefravær.

Selv om reindriftsutøverne ligger i en høyrisikogruppe med hensyn til sykdommer og skader, så har de et stort press og ansvar på seg for å være på fjellet og passe flokken. Imidlertid er det ikke et like store krav til å være like konsentrert i arbeidet hele tiden. Sykefraværet utgjør et samfunnsmessig tap, og man regner med betydelige tap i Kautokeino kommune.

10.4 Psykososiale belastninger. Konflikter og stress i reindriftsnæringen

Psykososiale forhold dekker generelt mellommenneskelige forhold, og kan betegne forhold som stress, motivasjon, trivsel, konflikter, mobbing, diskriminering og krise. En negativ bedriftskultur er også lagt inn i begrepet. De psykososiale faktorer kan føre til langvarig stress som kan gi seg utslag i sykdommer såvel som i psykiske og psykosomatiske lidelser.

Reindriftsutøverne i de nevnte helseundersøkelsene anså følgende trivselsfaktorer for viktige: godt samarbeid, god økonomi, gode beiteforhold, gode kjøretøy, gode arbeidsforhold, godt kameratskap, framtidsutsikter i reindriften, god helse, det å kunne føre samiske tradisjoner videre, og å få lov til å være med å ta avgjørelser.

Omlag 45 % av de spurte i Tostrups undersøkelse mente at de hadde liten eller ingen innflytelse over utviklingen i reindriften. Reindriftspolitikk, byråkrati og lover og regler ble opplevd som noe som begrenset deres handlefrihet. 47 % kunne tenke seg å avvikle reindriften i den nåværende situasjonen. Som hovedårsaker oppga de dårlig helse, dårlig økonomi, dårlige samarbeidsforhold og konflikter i næringen. Som årsaker for ikke å avvikle ble det oppgitt at man ikke ville selge arven sin eller miste alle rettigheter,at man var redd for å falle utenfor reindriftssamfunnet, og ikke hadde kunnskap om noe annet. 50 % av de spurte med barn vil ikke anbefale reindriftsyrket til sine barn. Som grunner oppga de dårlig helse, økonomi, dårlig samarbeid og konflikter. Som grunner for å anbefale yrket til barna oppga de frihet i egen arbeidssituasjon, videreføring og tilknytning til tradisjon og en kultur. Undersøkelsene viser at utøverne føler seg usikre på framtiden, og at mange ser få framtidsutsikter i reindriften. Dette indikerer betydelige mangler på såvel vedlikeholdsbehov (økonomi) og motiverende behov (medbestemmelse, ansvar, samarbeid o.l.). Trivselen opprettholdes for en stor del av at de føler frihet i arbeidet, og ved at de anser seg som bærere av reindriftskulturen.

Opp til 70 % av utøverne mente at de hadde vært delaktige i uløselige konflikter i løpet av de siste 12 månedene. Typiske konflikttegn i de distriktene som ble undersøkt var:

  • Tyvslakting

  • Redsel for å hente dyr etter sammenblanding

  • Fastlåste saks- og personkonflikter

  • Alliansedannelser og uformelle grupperinger innad i distriktene. Nytilflyttede til distriktene forteller om hvordan de har blitt påvirket av alliansene, og at de til slutt måtte velge side for ikke å bli egen gruppe.

  • Vanskeligheter med å få til endringer som flokkstrukturering, redusering av reintall, kvalitetsforbedringer og bedrede arbeidsmiljøforhold.

  • Mobbing og ødeleggende tiltak som rykter, krav om tvangsavvikling, tyvslakting

  • Ulovlig stans i fellesbeiteområder, eller at en flytter ut av eget distrikt til et annet på grunn av konflikter.

  • Bygging av gjerder som konfliktdempere.

  • Aggresjon

  • Rettssaker

  • Alkohol

  • Manglende tillit

  • Nedsatt trivsel og motivasjon.

Flere årsaker oppgis til de interne konfliktene. Det dreier seg særlig om konkurranse om beiteområder. Beitekonfliktene er størst i høst- og vinterhalvåret, og har sammenheng med deling av fellesbeiter. Også i flytteområdene er det en kamp om å få utnytte beitene maksimalt til egen flokk. Mange mener at bakgrunnene til dette er at det er for mye folk og for mye rein på vidda, sett i forhold til beitegrunnlaget. Overgangen til en pengeøkonomi og behovet for tekniske hjelpemidler har ført til at en må ha flere dyr for å klare seg i næringen. Økningen av antall dyr kan også ses som en følge subsidiepolitikken. Man øker flokkene istedetfor å slakte, fordi subsidiene bidrar til å forbedre økonomien totalt slik at man ikke trenger å ta ut dyr til slakt.

Tradisjonelt har antall dyr vært med på å avgjøre hvilken posisjon og makt man hadde i det reindriftssamiske samfunn. Denne tankegangen er den fortsatt gjeldende i en del miljøer. Det er dessuten fordelaktig med store flokker fordi de med mindre rein indirekte også må gjete de stores rein for å unngå sammenblandinger. Med mye rein gis også muligheten for å flytte først, hvilket er en fordel beitemessig.

Som grunner til reduksjon av beite vises ofte til for mange dyr i forhold til beitegrunnlaget. Dette gir nedbeiting og tråkkskader. Desto flere dyr en har i et område, desto mer må en også bruke kjøretøy som igjen gir slitasje. Reduksjon av beiteland vil derfor kunne gi en økning av omfanget av konfliktene.

Det er uenighet om der er for mye rein og folk i næringen blant reindriftsutøverne. I en undersøkelse i 1993 mente 20 % av reineierne at reintallet var for høyt i eget sommerbeitedistrikt, mens 50 % mente det var for høyt på høstbeite/fellebeite, 44 % mente det var for høyt på vinterbeite/fellesbeite. På synet om det er for mange utøvere, mente 65 % at det er passe slik det er i dag, mens 24 % mener at antallet må reduseres noe. Noen reindriftsutøvere mener at det ikke er for mye rein på vidda, at slaktevekten det siste året har gått opp, og at dette er bevis godt nok for gode beiteforhold. Reinen lyg ikke, sier man. Andre mener at vidda mangler beite, men at reineierne alene blir gjort til syndebukker for at vidda er nedslitt. De mener at andre forhold som øket bruk av utmark, storsamfunnets inngripen f.eks.ved veibygging, samt forurensning også spiller en rolle, og at dette burde kommet klarere fram.

Noen sier at det mangler ansvar for fellesbeitene. Dette kan skyldes at en til reinen har privat eiendomsrett, mens beitene derimot er felles. Dette gjør at en vil utnytte fellesbeitene maksimalt for å bedre kvaliteten på egen rein. Solidaritet med andre blir da ikke så viktig, hvis en reduserer sin flokk øker de andre sine.

Det er uenighet om berettigelsen og nytten av gjerder. Noen mener at gjerder letter driften, gir bedret styring med reinen og hindrer konflikter. Andre derimot hevder at gjerdene vil føre til at en lettere kan bygge opp flokkene, og at beitesituasjonen som følge av dette vil gi økte beitekonflikter.

54 % av de som ble intervjuet i 1994 var omfattet av vaktordninger. I undersøkelsen fra 1989 var 37 % omfattet av vaktordninger. Dette tyder på at utøverne i større grad er gått over til å samarbeide om drifta. Dermed oppnås fordeler som fordeling av utgifter og mindre risiko for helsa. Men det krever koordinasjon, enighet og felles mål og planer. Manglende samarbeid i driften anses for å være konfliktskapende. Som godt samarbeid kan nevnes ansvar for gjeting og for felles gjøremål. Det av stor betydning at en kan gjete rein for andre i perioder, og hente rein hos en annen ved sammenblandinger. Dårlig samarbeid kan skyldes interessemotsetninger basert på individuelle behov og mål. Det synes å være en trend at små siidaer tar et større ansvar for arbeidet. Små siidaer med 3—4 personer er sårbare hvis noen ikke gjør sin del av arbeidet. Disse får også store belastninger ved at de til enhver tid må bruke tilnærmet hele arbeidsstokken. Noen mener at siidaene og distriktene bør fungere mer som et fellesskap med felleseie av maskiner og utstyr, men at dette vanskeliggjøres ved at man ikke er sammen hele året.

Det er eksempler på at dårlig helse kan gi konflikter, spesielt i de situasjoner hvor ikke noen kan gå inn og overta arbeidet. Belastningen på de andre vil øke når en er borte. De kan da komme inn i en dårlig sirkel med at merbelastningen fører til sykdom som igjen fører til økt fravær som igjen øker belastningen, osv. Slik er systemet sårbart. Det finnes eksempler både på at sykdom i en familie har ført til krav fra andre om at vedkommende måtte avvikle, fordi de selv ikke hadde kunnet passe reinen sin. Et mer vanlig eksempel er vel da en annen eldre utøver som egentlig hadde sluttet med rein gikk inn og hjalp en familie i en periode med helseproblemer. Man fikk umiddelbar hjelp, og slapp onde sirkler med økte belastninger. Vedkommende utførte i realiteten et forebyggende helsearbeid.

Dårlig ledelse av distriktet nevnes i helseundersøkelsene som grunn til konflikter og dårlig samarbeid. Det gjelder dårlig ledelsesskolering, dårlig tilrettelegging av arbeidet, dårlig planlegging og avgjørelser fattet til egen fordel. Mange utøvere gir inntrykk av å ha mistet tillit til ledelsen. Distriktsstyrene er både privatrettslige representanter for sitt distrikt, samtidig som de skal fungere som forvaltningsorgan. Denne dobbeltrollen lar seg vanskelig forene, og distriktets ledere gir også uttrykk for at det er problematisk. Uklare roller mellom ledelsesfunksjoner og rådgivende organer, uklare roller ved løsning av konflikter, manglende erkjennelse av konfliktforhold, sen saksgang, byråkrati og sterk grad av regelstyring og politisering er med på å forsterke konfliktene. Hurtig behovsdekking og løsning av saker ville i seg selv være konfliktdempende.

I synet på reindriftspolitikken ligger kimen til grunnleggende målkonflikter. Ifølge et synssett kan reindrift betraktes som to idealtyper:

  • En reindrift basert på høsting av beiteressurser for kjøttproduksjon, med reindrift som eneyrke og med profitt som mål basert på bedriftsøkonomiske prinsipper.

  • En totalreindrift som for utøverne er en næring i bred forstand, og hvor næringen er både en inntektskilde, et arbeid, en levemåte og et kulturelt ankerfeste.

Norges Reindriftsamers Landsforbund og Landbruksdepartementet betrakter reindrift som en form for felles utnytting av allmenningsressurser, og virkemidler søkes i forhold til dette. Reindriftsforvaltningen står for utøvelsen av denne politikken, noe som gjør at de kommer i konflikt med utøvere som ser på reindrift som totalreindrift.

Totalreindriftsbegrepet innebærer næringsutøvelse i vid forstand, nærmest i betydningen levemåte. Denne forståelsen kan belyses gjennom betydningen av ordet birgen, dvs. å klare seg, hvor bargu (arbeid) bare er en del av dette begrepet. Begrepet birgen har en mer omfattende og dypere betydning som innebærer det å innrette seg i forhold til livet.

I møtet med byråkrati og regelverk vil reindriftsutøvere som ønsker å drive reindrift som livsform lett kunne føle at deres synsmåter, rettsoppfatninger, og kunnskapsformidling blir sett som lite verdt, og at de i liten grad kan påvirke den overordnede reindriftspolitikken. Dette kan bære i seg kimen til konflikter.

I reindriften har det over flere år vært et sterkt press på å redusere antallet utøvere i næringen. Med færre personer i næringen mener man at næringen skal bli både økonomisk og økologisk bærekraftig. Det oppstår krav til omstilling av reindriftsnæringen som blir legitimert i befolkningen og hos myndighetene. Dette har ført til en subsidiepolitikk og en styring av økonomiske midler til de reindriftsutøvere som følger statens regler. Det at omstillingsarbeidet i en begynnerfase har hatt et klart mål om å få folk ut av næringen, har ført til at utøverne føler seg presset til å avvikle. De som i første rekke får problemer er de som allerede har problemer med å følge lover og regelverk, og de som på forhånd er dårlig stilt i reindriftssamfunnet. Enkelte utøvere oppgir at de har merket omstillingspresset med øket press om avvikling. Noen mener næmest at de blir mobbet til å avvikle, men at livet ikke har noen mening dersom de ikke får drive med reindrift.

Man har ingen garanti for at en reduksjon av antallet utøvere vil gi bedre forhold økologisk sett, men utkomme kan bli bedre ved at hver utøver kan ha flere rein. Omstillingsarbeidet bærer tydelig preg av gjeldende reindriftspolitikk som går ut på at reindriften skal bli økonomisk bærekraftig ved produksjon av øket mengde kjøtt.

Mange peker på at omstillingen vil kunne føre til stor arbeidsledighet. Man regner ca. 400—500 arbeidsledige i Kautokeino kommune. Dette er foruroligende også når man ser på sammenhengen mellom arbeidsledighet og utviklingen av helseproblemer. Flere større undersøkelser viser at psykisk sykdom følger umiddelbart i kjølvannet av øket arbeidsløshet, mens hjerte-karlidelser kommer som en forsinket reaksjon. Det vises bl.a. til at en arbeidsledighet i USA på 1 % vil gi 37000 flere dødsfall i året. Arbeidsløshet kan også mangedoblet risiko for uførepensjonering, det kan medføre en negativ livskrise og mange kan rammes av kronisk stress. Blant ungdom gir arbeidsledighet redusert helse og øket alkoholforbruk. Det er vist at sosialt arbeid blant ungdom kan gi bedret helse og redusert alkoholforbruk. Det er også vist at arbeidsledighet gir redusert psykisk velbefinnende, og medfører redusert tilpasning helsemessig og sosialt, samt at nyansettelser bedrer det psykiske velbefinnende.

Omstilling fører i seg selv til usikkerhet og motstand mot forandring. Uhelse oppstår i de situasjoner hvor en føler en ikke har kontroll over situasjonen, f.eks. ved langtidsledighet. Mangel på kontroll kan gi får langvarige stressreaksjoner som fører til sykdom.

Blant en del utøvere er det sterke meninger om at dagens interne kriser er skapt av reindriftspolitikken og forvaltningen av denne. Typisk for denne situasjonen er at advokater i dag er de viktigste rådgivere for utøverne. Stortingsmelding 28 (1991—92) om en bærekraftig reindrift konstaterer at det er for mye rein på vidda, og at beiteområdene ikke klarer belastningen. Meldingen oppsummerer sammenhengen med den forvaltning og den politikk som har vært drevet:

  • Reindriftspolitikken har ikke klart å heve inntektsnivået i næringen.

  • Reindriftsbefolkningen i Indre Finnmark har ikke fått bedre levekår.

  • Reindriftsloven har ikke hatt den tilsiktede virkning.

  • Styringsorganene har ikke klart å sikre en balansert ressursutnyttelse og indre harmoni.

Imidlertid går ikke meldingen særlig langt mht. å vurdere følgene av reindriftspolitikken. I stedet foreslås det lovendringer som betyr sterkere doser av den medisin som allerede har vært brukt. Det innebærer strenge krav til økonomisk avkastning målt i penger og økt slaktevekt.

Andre utøvere pekte på at det har utviklet seg en negativitet innad i og utenfor reindriften. Under befaringene, intervjuene og uformelle samtaler kom det fram et ønske om å gjøre noe med konfliktene. Noen steder var en allerede kommet godt igang med å forsøke å løse konflikter. Noen distriktsformenn savnet et klarere lovverk på regulering av beiter og hvilken makt de har til gjennomføring av tiltak som kunne være viktig for å løse konflikter. Stortingsmelding 28 og forslagene til revisjon av Reindriftsloven legger bl.a. opp til større grad av selvstyre for reindriftens ledelsesorganer.

I undersøkelsen fra Kautokeino pekte to distrikter seg ut med relativt få interne konflikter. Det ene distriktet er et lite distrikt under god ledelse. Det fungerer som en liten organisk enhet hvor en lettere kan oppnå enighet og tilpasse seg skiftende omgivelser. Det andre distriktet er et stort distrikt. Det har i flere år drevet god driftsplanlegging, har god ledelse og gode rådgivere. Konflikter og problemer blir tatt alvorlig og blir jobbet med. Selv om et slikt stort distrikt har mange uformelle grupper, synes det som disse gruppene er i positiv dialog med hverandre, og med nabodistriktene.

Andre konfliktområder som er kommet fram, er konflikter med slakteriene, bl.a. når det gjelder klassifisering av kjøtt, kjøttpriser og sen betaling. Det andre området gjelder konflikter med storsamfunnet. Dette dreier seg i det vesentligste om interessekonflikter mht. inngripen i beiteland, felles bruk av utmarksområdene og gjerdeutbygging. Mange føler ennå at de er gjenstand for en fornorskningspolitikk. En må dessuten kunne regne med at konfliktene til lokalbefolkningen vil øke etter hvert som verdesystemet, eller gjestevennsystemet, faller bort. En gjestevenn er den man pleier å ta inn hos når man besøker et sted. Det innebærer et etablert og nært samarbeidsforhold mellom en reindriftssame og en fastboende. Tidligere var det vanlig at de fastboende hadde sytingsrein hos reindriftsutøverne, og at reindriftsutøveren gjestet den fastboedne på gjennomreise eller opphold i tettstedet. Verdesystemet har således hatt en bindende og konfliktdempende funksjon i forholdet mellom lokalbefolkningen og reindriftsutøverne. De fastboende representerer ennå en betydelig ekstrahjelp i reindriftens høysesonger.

Konfliktene fører til en rekke negative konsekvenser som dårlig helse, nedsatt tillit, tyvslakting, dårlig kvalitet og dårlig økonomi. Dessuten lammer konfliktene reindriftsnæringen slik at det blir vanskelig å få gjenomført endringer. Det å løse konflikter vil enkelte steder være forutsetninger for å gjennomføre forbedringer, og for å utvikle en bærekraftig reindrift.

Her er det framstilt problemer som oppleves som felles problemer. I et tiltaksrettet arbeid må det imidlertid også tas hensyn til de individuelle problemene. Det er behov for et arbeid for å redusere de negative konsekvensene av omstillingsarbeidet. Noen vil mene at en strategi er å beholde flest mulig folk i næringen. Andre vil anbefale at man ser på reindrift som totalreindrift, og at man retter de økonomiske virkemidlene inn mot produktutvikling og kultur, system- og organisasjonsutvikling, intern utdanning (fagbrev) og arbeidsmiljø.

Gjerder, til ergrelse, glede og nytte

Det er uenighet om nytten av gjerder i reindriftsmiljøet. Noen hevder at gjerder er med på å forebygge konflikter, da de gjeter og holder flokkene adskilt, og at gjerder minsker bruken av kjøretøy, og dermed forebygger belastningslidelser. Gjerdeutbygging kan man se på som et nødvendig onde for å kunne tilpasse seg til pengeøkonomi, dvs. at de har rasjonsaliserings- og effektiviseringseffekt. Gjerdene gjør det mulig å tilpasse antallet dyr til beitegrunnlaget. Gjerder gjør det mulig å leve i bygda, og de gjør at små driftsenheter kan opprettholde vaktordninger. Andre hevder at uten gjerder ville det ikke vært mulig å bygge opp så store flokker som nå, at gjerder fører til større slitasje på beitene gjennom tråkkskader fra reinen, og at gjerdene derfor er en del av årsaken til konflikter og belastningslidelser. I en intevjuundersøkelse mente ca. 80 % av de spurte reineierne at reingjerder fører til redusert motorferdsel. Omtrent like mange mente at reingjerder er nødvendig for å redusere sammenblandinger, og for å holde dyr og områder adskilt.

Holdninger til arbeid med arbeidsmiljøet

Vaner, tradisjon, miljø, mannsrollesidealer og akseptering av et høyt risikonivå kan ses som bakenforliggende årsaker til det høye antall skader og sykdommer i næringen. Dette blir sett på som naturlig for å skaffe det daglige utkomme, og aksepteres blant reindriftsfamiliene, i reindriftssamfunnet og innad i reindriftens organer. Innen reindriften har man nok i liten grad satt skille mellom helsevesenets oppgaver og det forebyggende arbeidsmiljøarbeidet, og man har nok ment at helsearbeid, også forebyggende arbeidsmiljøarbeid, hører inn under helsevesenet. I reindriftens organer har det således vært en mangelfull prioritering av dette arbeidet.

10.5 Samfunnsmessige sammenhenger bak utvikling av sykdom

Samfunnsmessige endringer som bakgrunnsfaktorer

Reindriftsnæringen har særlig i løpet av de siste 30 årene vært gjennom store omveltninger. Flere faktorer kan vektlegges i denne prosessen. Det har skjedd en utvikling i reindriften fra naturalhusholdning til pengehusholdning, fra tradisjonell reindrift til en næring med hovedvekt på kjøttproduksjon, fra en situasjon med reindrift som livsform til reindrift som eneyrke, og til en situasjon hvor reindriftssamene må fungere som talsmenn for sin egen næring vis-a-vis interesser i det omkringliggende samfunn. Man har også en situasjon med redsel for økt forurensning og økologiske problemer i reinbeiteområdene. Dessuten ser folk problemer forbundet med å videreføre de kulturelle elementene i reindriften, slik den drives i dag.

Tidligere kunne reindriftsfamiliene opprettholde en selvforsyning ved hjelp av råstoff fra reinen og naturomgivelsene. Som følge av samfunnsutviklingen, faste boplasser i tettsteder og maskinell teknologi har behovet for penger blitt større. Naturalhusholdningspreget er likevel mer fremherskende i reindriftsnæringen enn i andre primærnæringer.

Reindriften har alltid vært omstillingsdyktig, men de samfunnsmessige rammene har endret seg. I tidligere tider var endringer mulig innenfor et organisk system med små selvstyrte enheter ( baiki) bestående som oftest av foreldre og barn og et utvidet driftsfellesskap, siida. Dette gjorde det mulig med hurtige omstillinger for å tilpasse seg til omgivelser, beite, dyr, og natur.

Ved innføring av driftsenhet til mennene i 1976, og den funksjonelle delingen av arbeidet i forbindelse med flytting til tettstedene, falt kvinnene ut av reindriften. De representerte tidligere en fleksibel arbeidskraft, samt at de hadde en oppdemmende rolle for mannskulturen og konflikter.

Innføring av driftsenhet førte til at familiemedlemmer med driftsenhet fikk en annen og høyere posisjon enn familiemedlemmer uten driftsenhet. Disse siste gikk over fra å være likeverdige medlemmer i siidaen til å bli drenger.

Mekaniseringen innen reindriften startet på midten av -60-tallet. Den foregikk meget hurtig, og uten særlige konsekvensvurderinger. Den førte ikke i første omgang til en økning av reinflokkene. Kapitalen ble hentet ut ved at utøverne slaktet mer. Mekaniseringen førte til at tamhetsgraden på dyrene gikk ned, noe som medfører at gjeting med kjøretøy måtte skje i stor fart, spesielt når dyrene springer ut. Mekaniseringen førte også til at mange utøvere begynte å akkumulere gjeld, og måtte ha hjelp fra sosiale ordninger.

Man kan si det slik at reindriftspolitikken siden midten av 1970-tallet har dreid seg om å omstille utøverne fra å være aktører i en total reindrift til å være en produsent av kjøtt. Figur 10.2. viser hva som skjer når reindriftsutøverne går over fra den tradisjonelle reindriftsrollen til produsentrollen. Denne utviklingen har man også sett innen jordbruk og fiske.

Figur 10.2 Fig. 10.2.

Figur 10.2 Fig. 10.2.

Komponenter i prosessen med endringer i reindriftsrollen fra totalreindrift til produksjonsreindrift.

Kilde: (Kilde: Bjørn Tostrup, 1994.)

Et aksellererende tempo og omfang av samfunnsmessige endringer, en utvikling fra gamle til nye driftsformer, fra hushold til pengehusholdning, ny teknologi, ny organisering og lover og regelverk, gjør at endringene foruten å ha hatt kulturelle, sosiale, og stedvise økologiske konsekvenser også har fått helsemessige konsekvenser.

Reindriften har stått overfor en omverden som de forskjellige steder har gitt ulike betingelser for utøvelse av næringen. På 1970-tallet kom konturene av de næringspolitiske målsettinger til uttrykk hos myndighetene, gjennom ulike virkemidler. Gjennom ny reindriftslov, reindriftsavtaler en utbygd administrasjon og forskning, har reindriften fått rammebetingelser som en egen næring, først og fremst i forhold til de statlige myndigheter.

Reindrift er generelt sett arealkrevende — tilpasningen innebærer utnytting av store områder. I den senere tid har vi sett at en enkelt reindriftssiida har måttet forholde seg til mange ulike motparter som representerer forskjellige typer inngrep. Omfanget av slike saker har vist en sterk økning i seinere år, kanskje særlig i de sørligere reinbeiteområder.

De motparter som reindriften står overfor i inngrepssaker, er mange og sterkt forskjellige. De kan omfatte et vidt register fra offentlige statsinstitusjoner (som veivesen, televerket, forsvaret, Statens skogsforvaltning), private bedrifter (som gruveselskaper og kraftlag) og foreninger (som jeger- og fiskerforeninger), samt enkeltpersoner (som i forbindelse med hyttebygging, vinterturisme og jegere i m.m.). Gjennom slike interesser blir som oftest andre instanser innkoblet, som kommuner, fylke, fylkeskommune og Staten. De forskjellige driftsenheter kan ha mer eller mindre sammenfallende interesser. En parts interesser kan dessuten involvere andre grupperinger i samfunnet, som politiske partier, massemedia, etc. En konflikt kan derfor lett utløse andre konflikter.

Et eksempel på slike forhold kan være Natostyrkenes utstrakte bruk av nord-norsk terreng som område for vinterøvelser. Dette er ofte også områder som er reindriftens vinterbeiteområder. Reindriftssiidaens ønske om regulering av øvelsene i forhold til reindriften, kan medføre forhandlinger med befalet, og utløser andre instanser og interesser, som kommunen, reindriftsadministrasjonen, private næringsinteresser, Statens Skoger, politiske partier og presse, m.m..

Det kan være vanskelig for reindriften å forholde seg til enkelte av disse interessene som motpart. F.eks. vinterturismen, med unntak av bestemte foreninger, er uorganisert og utgjør ingen avgrensbar motpart å forholde seg til. Andre interesser er langt sterkere organisert med klarere saksbehandlingsregler. Samtidig opplever reindriften ofte at det står ulike og sterke ressurser bak motparten til å hevde sine interesser overfor reindriften og i forhold til samfunnet ellers. Reindriftens motparter, slik som kommunene, har også har sine problem mht. sysselsetting, kommunal økonomi m.m. For dem framstår reindriften og reindriftssamene mer og mer som en begrensning for å utnytte fjell og beiteområder som ressurser for de fellesinteresser de selv representerer.

Dette er alt trekk ved omgivelsene som reindriftssiidaen blir konfrontert med, og som de ofte må forholde seg til. Dette har medført at reindriften i dag er noe mer enn drift med rein, — det innebærer i stadig økende grad nødvendigheten av å håndtere forholdet til det omkringliggende samfunn, — et samfunn der innflytelse og avgjørelser skjer i et samspill mellom ulike næringer, interesseorganisasjoner og politisk-administrative myndigheter.

Selv om reindriften i dag formelt sett utgjør en høringsinstans, er det forskjellig hvordan ulike instansers saksbehandlingspraksis fungerer i forhold til reindriften. En viktig del av siidaens arbeid blir defor å holde seg informert gjennom selvsyn og presse, om planlagte inngrep i beiteområdene, og å få etablert rutiner på et saksfelt hvor de tidligere ikke har vært tatt med på råd. De samiske og norske miljøer som reindriftssiidaen inngår i, kan gi visse muligheter for støtte i denne situasjonen. Nettverket rundt reindriften er imidlertid svært sjelden involvert som motpart til inntrengerinteresser. Nettverket er derfor ikke alltid like lett å mobilisere — det er siidaen som må ta støyten i de aller fleste saker.

Små reindriftsgrupper har forholdsvis lite muligheter til å øve innflytelse. Det å fungere som en hørings- og utredningsinstans, det å delta på møter og befaringer, det å holde seg orientert om ulike interessers planlagte virksomheter i beiteområdene, er ikke bare arbeidskrevende. Det blir et press alltid selv å måtte følge opp saker som kan ha betydning for den framtidige reindriften i et område. Levedyktig reindrift er i en slik situasjon ikke lenger bare et spørsmål om å skape balanse mellom beite, rein og personell, men også et spørsmål om å kunne manøvrere i forhold til mangfoldet av interessegrupperinger i det omkringliggende lokale, regionale og nasjonale samfunn. For å overleve i en slik situasjon, har enkelte siidaer etablert faste forbindelser med jurist og en egen reindriftskyndig talsmann.

Reindriften er en eksklusiv samisk næring, og såpass spesiell i forhold til andre næringer, at det kan være vanskelig å dra direkte sammenlikninger. Dette medfører at det er få i den norske befolkningen som har erfaringsgrunnlag knyttet til samisk reindrift. Selv om reindriften etterhvert har begynt å delta i beslutningsprosesser på ulike politisk- administrative nivåer oppstår det problemer, spesielt i tilfeller med interessekonflikter. Mangel på felles erfaringsgrunnlag med omgivelsene om reindriften og dens forutsetninger, åpner for misforståelser og høyst ulike fortolkninger av reindriftens situasjon selv når målet er å oppnå kommunikasjon og løsninger på problemer.

Utredningsvirksomhet i forbindelse med virkninger av inngrep i reindriften står overfor vansker, dels fordi det innebærer oversette mellom vidt forskjellige livsformer og erfaringsverdener, dels fordi en skal gjøre et fortolkningsarbeid der reindriftens motparter mangler erfaringsgrunnlag om reindrift. Dette er en situasjon som lett fører til at interessekonflikter også utvikler seg til å bli konflikter om forståelse, eller fortolkning, både av utredningsarbeidet og den informasjon reindriften selv legger frem.

Fra reindriftshold oppleves dette som fortolkninger av reindriftsbeskrivelsene som delvis er misforståelser av faktiske forhold. Det problematiske for reindriften er ikke bare at slike fortolkninger eksisterer, men at de utgjør informasjon og blir presentert som gyldige sannheter overfor allemennheten og i beslutningsprosessen.

Slike interesse- og fortolkningskonflikter, og reindriftens aktive informasjonsarbeid, har ikke bare ført til en tilspissing av konflikten på lokalt og regionalt plan. Vi kan også se hvordan forståelsen til reindriftens motparter kan gi grunnlag for andre til å gjøre videre fortolkninger, samt å sette reindriften innenfor en større samfunnskontekst. Som følge av økende press utenfra, har reindriftssamene blitt nødt til å forsvare sine interesser mer aktivt. Situasjonen blir vanskeliggjort ved at mange av reindriftens problemer ikke lenger kan løses ved pengeerstatninger eller ved andre former for kompensasjon.

For reindriftssamene kan forsvar av deres næringsmessige og kulturelle interesser virke fåfengt, og som et arbeid som slår tilbake på dem selv. De kan oppleve at de interessekonflikter og den fortolkning av både reindriften og næringens forhold til det øvrige samfunnet ikke bare reiser tvil om reindriftens troverdighet, men framstiller den som en trussel mot folkeflertallet og folks levevilkår.

Vi vet idag at myndighetenes håndtering av Tsjernobyl- ulykken resulterte i stor grad av mistillit til myndighetene, og en følelse av avmakt og depresjon blant reindriftssamer. Utrykk som kulturell depresjon er brukt om disse reaksjonene. Dette må også ses i forhold til at mange av reindriftssamene følte at de var i en konfliktpreget og presset situasjon allerede før ulykken. Etter ulykken satte de i større utstrekning spørsmålstegn ved mulighetene for overføring av de reindrifssamiske kulturelle verdier til neste generasjon.

Organisasjonsmessige forklaringer på utviklingen av helseplager

I de senere år har man blitt mer oppmerksom på sammenhengen mellom organisasjon, ledelse og utvikling av uhelse. En rekke samfunnsforskere har bidratt til å forklare hvordan forskjellige faktorer kan være med på å påvirke trivselsmessige forhold og bidra til motivasjon, effektivitet og bedre økonomi i en organisasjon eller institusjon. Dette kan være faktorer som bedriftskultur, lederes menneskesyn, og motivene bak organisasjoners og institusjoners opprettelse, samt hvilke konsekvenser bedriftskulturen kan ha for menneskene i organisasjonene, og deres fysiske og psykiske helse.

Forvaltningen av reindriften er hierarkisk oppbygd, og styrt av lover for forvaltning av beiteland og allmenning. Forhandlinger danner grunnlag for reindriftspolitikken. En sterk regelstyring gjør at folk på grunnplanet i næringen føler at de ikke har noen kontroll med sin egen utvikling. Næringen må sies å være styrt av enkelte faggrupper som rekrutterer til egne rekker. Disse utøver en form for kontroll gjennom prioritering av forsknings- og utredningsområder, tildeling av forskningsmidler, etc. De har også veilederfunksjon overfor reindriftsforvaltningen, og kan være med på å påvirke politiske strategivalg. Dette har medvirket til at områder som kvalitetssikring, organisasjonsutvikling, ledelsesskolering og helse- miljø- og sikkerhet ikke er blitt prioritert.

Den sterke graden av regelstyring gjør at utøverne på grunnplanet ikke har noen følelse av medbestemmelse og kontroll med utviklingen. Avgjørelser tas ikke på lavest mulige nivå. En kjent samfunnsmessig mekaniske er at dersom folk ikke får være med på å ta avgjørelser, så vil de heller ikke føle ansvar for gjennomføringen. Hvis de så skal overta ansvaret, så vil de ofte ikke ha det. Dette kommer til syne i dagens reindrift ved at en del av utøverne er av den oppfatning at andre må rydde opp. Et spørsmål er således hvordan man skal lykkes i å føre ansvaret tilbake, slik at grunnplanet i næringen føler at det er konstruktivt å engasjere seg i sin egen framtid. Et organisasjonsteoretisk bidrag kan være å analysere hvordan organisasjonen (reindriftsforvaltningen) mister evnen til å lære, ved at det er lite rom for å sette spørsmål ved hensiktsmessigheten av lover og regler, og ingen setter seg opp mot lover og politiske vedtak, og hvordan organisasjonen kan utvikles inn i et annet. Det er også behov for å analysere fordelingen av roller mellom byråkratiske nivåer og mellom ledelseshierarki og stabsfunksjoner.

Sosioøkonomiske forskjeller som årsak til utvikling av sykdom

Sosioøkonomiske forskjeller vil si forskjeller mellom grupper ut fra utdanning, yrke og inntekt. Forskere har vist at der hvor det er ulikheter mellom sosioøkonomiske grupper, har man også ulikheter innen helsetilstanden. Reindriftsutøvere har relativt lav inntekt sett i forhold til den øvrige befolkning i Finnmark, og driftsutgiftene belaster økonomien meget sterkt. Over 60 % av inntekten går til driftskostnader. For å spe på inntekten, har kvinnene derfor tatt seg arbeid utenfor næringen, og representerer ikke den fleksible arbeidskraften i næringen som tidligere. Dette øker arbeidsbelastningen for mennene. Kunnskap anses for viktig for å utjamne inntektsforskjeller og få til bedringer i helsetilstanden.Reindriftsutøverne har relativt liten formell kompetanse og skolegang. En har i liten grad innen næringen vært opptatt av tap på mennesker som sykdom, ineffektivet, livskvalitet etc, for å bedre de økonomiske forholdene.

10.6 Utvalgets vurderinger og forslag til tiltak

Hovedmål: Et bedre arbeidsmiljø i reindriftsnæringen

Ifølge arbeidsmiljørapporter og undersøkelser foretatt i Sverige, Finland og Norge, er det rapportert om et høyt antall belastningslidelser, spesielt rygg, skuldre, nakke og armer. Andre fysiske helseplager som nevnes er hvite fingre, plager med luftveiene og øyenplager. Plagene stiger med økende alder. Reindriftsutøverne har trolig det høyeste bequerellinnhold i blodet, og de er sterkt utsatt for tungmetaller, sammenlignet med den øvrige befolkningen. Videre rapporteres det om fysiske arbeidsmiljøfaktorer som støy, støv, vibrasjoner og slag. Det er også mangel på hygieniske arbeidsmiljøfaktorer under arbeidet med reinen, spesielt under feltslakting og skillearbeid.

Mange reineiere gir uttrykk for at de ser få framtidsutsikter i næringen, og vil ikke anbefale reindriftsyrket til sine barn. Mange kunne tenke seg å avvikle. De føler at de selv i liten grad kan påvirke dagens reindriftspolitikk. Konflikter og manglende samarbeid i næringen skaper psykisk og fysisk stress. Utøverne peker bl.a. på at deres muligheter for selvbestemmelse begrenses av organisasjonsmessige forhold, dårlig ledelse, regelstyringssystemer, periodevis arbeidspress, dårlig økonomi, hyppige konflikter og dårlig samarbeid.

Flere har pekt på at ved å klargjøre og løse enkle årsaks- virkningssammenhenger, vil en være i stand til å rette opp og løse noen enkeltproblemer som kan redusere flere årsaksforhold i næringen. Følgende diagram kan illustrere noen av årsakssammenhengene:

Figur 10.3 Fig. 10.3.:

Figur 10.3 Fig. 10.3.:

Årsakssammenhenger som fører fram til helseplager i reindriften.

Kilde: (Kilde: Bjørn Tostrup, 1994.)

Årsaks-virkningsdiagrammet viser noen av årsaksammenhengene. Ved å løse en av arbeidsmiljøfaktorene, vil en oppnå resultater på flere områder. Dersom farten senkes under kjøring med 4-hjulsmotorsykkel, vil en unngå vibrasjoner og slag. Det reduserer lidelser i rygg, nakke og armer, ulykker og reparasjon av kjøretøy. Dette reduseres igjen økonomiske tap på grunn av sykdom og tap på maskiner. Man ser at det er mye av de samme årsakene som fører til ulykker og til sykdom. Ved de såkalte samsykdommer og psykosomatiske lidelser, hvor sammenhengen mellom de fysiske og psykiske plagene er flytende, ser man at disse står i et innbyrdes forhold, mange ganger med en synergistisk effekt. De multisektorielle faktorene bidrar imidlertid til å gi en mer utvidet forståelse av begrepet helse, og er et nødvendig bidrag til et helhetssyn på årsakssammenhengene.

Delmål: Sikre arbeidsmiljøet gjennom et helsefremmende og forebyggende arbeid i reindriftsnæringen

Dårlig helse, skader, konflikter og mistrivsel fører til nedsatt produktivitet og kvalitet både på mennesker og dyr, som får alvorlige konsekvenser i form av økonomiske tap for reindriftsnæringen. Det er et stort potensiale i å oppnå resultater i det helsefremmende og forebyggende arbeidet. Med liten innsats og få tiltak kan man oppnå hurtige resultater i å redusere skader. Innen belastningslidelser og psykososiale lidelser tar det erfaringsmessig lengre tid, da dette dreier seg om mer komplekse forhold.

Arbeidsmiljøet må sikres gjennom et funksjonelt helsefremmede og forebyggende arbeid i reindriftsnæringen. Dette må skje ved at det utvikles et målrettet og resultatorientert helse-miljø- og sikkerhetsarbeid i næringen. Et slikt helse- miljø- og sikkerhetsarbeid skal ved å drive et forebyggende helse-miljø- og sikkerhetsarbeid sikre en bedre helsemessig og økonomisk bærekraftig reindrift.

Sammenfattet er det behov for å:

  • forebygge arbeidsrelaterte fysiske og psykiske lidelser, sykdom.

  • forebygge arbeidsrelaterte ulykker og skader

  • forebygge utstøting fra arbeidslivet

  • sikre trygge og sunne arbeidsmiljøforhold

  • forebygge arbeidsrelatert fravær

  • utvikle et målrettet- og resultatorientert helse- miljø- og sikkerhetsarbeid.

Tiltak 1: Organisering av arbeidsmiljøtiltak i reindriftsnæringen

Ifølge handlingsplan for forebygging av belastningslidelser (1994—95) bør alle arbeidsplasser ha en interkontroll som er istand til å følge opp belastningslidelsesproblematikk. Primær- og sekundærforebyggende tiltak vil si å forebygge belastningslidelser og bidra til å øke livskvaliteten for utøverne i reindriftsnæringen.

Arbeidet med arbeidsmiljøtiltak ( helse-miljø-sikkerhet) i reindriftsnæringen bør kunne prioriteres ved at:

  • organisasjonene setter seg inn i problemstilllingene og fungerer som pådrivere i arbeidet.

  • det organiseres en vernetjeneste i næringen.

  • det prioriteres mer midler til forskning, utredning av helse-miljø-sikkerhet og kvalitetsforbedrende tiltak.

  • bedre forsikringsordninger.

  • det opprettes et arbeidsmiljøsenter for helse- miljø- sikkerhet.

Avtaleforhandlingene mellom reindriftsnæringen og myndighetene ved Landbruksdepartementet bør prioritere diskusjoner og planlegging knyttet til et eget arbeidsmiljøsenter, og en vernetjeneste for reindriftsnæringen.

Et eget arbeidsmiljøsenter i reindriften

For å utvikle, gjennomføre og samordne de nødvendige tiltakene bør det opprettes et eget arbeidsmiljøsenter i reindriftsnæringen. Senteret bør plasseres organisatorisk i stab og bør således ha rådgivende funksjoner.

Et slikt senter bør ha som oppgaver:

  • å være bedriftshelsetjeneste for hele næringen

  • å være rådgivende organ for næringen innen helse-miljø-sikkerhetsspørsmål, og i forhold til utredningsarbeid, rapporter og undersøkelser

  • koordinering av helse-miljø-sikkerhetsarbeidet

  • å registrere ulykker, yrkesskader og yrkessykdommer blant reindriftsutøvere.

  • å stille helsemessige krav til teknologi, systemer, politikk etc.

  • å bistå med den interne organisering

  • opplæring i helse-miljø-sikkerhet

  • helseopplysning

  • intervenering i helse-miljø-sikkerhetssammenheng.

Utfordringene for et arbeidsmiljøsenter må være å identifisere utviklingstendenser med hensyn til forekomst av belastningslidelser. Interkontroll vil i denne sammenheng si å jobbe systematisk, veldokumentert og målbevisst med helse, miljø og sikkerhet. For rendriften vil dette i første rekke innebære en kartlegging av arbeidsforholdene i næringen, for på dette grunnlag å utvikle tiltak for å redusere belastningslidelser.

Senteret bør kunne bestå av en fast mindre stab på tre til fem personer, og være tilknyttet et nettverk bestående av utdanningsinstitusjoner, utredningsinstitusjoner og andre med nødvendig kompetanse. Senteret bør også ha muligheter for å kjøpe tjenester fra spesialister innen forskjellige områder.

Organisering av en intern vernetjeneste i reindriften

For å styrke arbeidsmiljøet er det nødvendig å organisere en intern vernetjeneste i reindriftsnæringen. Det kan gjøres ved:

  • En kontaktperson innen hvert reindriftsområde. Dette kan være en del av de nåværende teknikeres arbeide, eller man kan ha egne deltids veiledere, gjerne fra reindriften selv.

  • Hvert distrikt har en verneleder.

De skal ha som hovedoppgaver å bistå reindriften i å skape sunne og trygge arbeidsforhold, organisere kurs, drive kampanjer, være prosjektmedarbeidere,intervenere, etc. Sammen med ledelsen i distriktene har distriktenes verneledere ansvaret for å ivareta utøvernes arbeidsmiljø under fellesarbeid. En slik vernetjeneste kan også knyttes til et arbeidsmiljøsenter for helse-miljø-sikkerhet.

Innen jord- og skogbruk har man de siste 10 årene arbeidet med arbeidsmiljøet. Stiftelsen Landbrukshelsen er opprettet 1.1.1994. Formålet er å organisere et effektivt og godt helse- og arbeidsmiljø i landbruket. Virksomheten skal gi et godt forebyggende tilbud for alle gårdbrukere og ansatte i landbruket. Landbrukshelsen opplyser at det er inngått samarbeid med utvalgte felles bedriftshelsetjenester. Det ansettes landbruksinstruktører som arbeider sammen med de samarbeidende bedriftshelsetjenester. Landbruksteknikere bistår i det daglige helse- miljø-sikkerhetsarbeidet. Det er også gjennomført opplæring og informasjonskampanjer. Som følge av dette er ulykker og sykdom redusert. Midler er stilt til rådighet over jordbruksavtalen.

Det kan også trekkes på erfaringer fra fiskerinæringen og de såkalte sikkerhetssentra som bl.a. gir opplæring i skadeforebyggende arbeid. Innen fiskeriene har man bestrebet seg på å la arbeidsmiljøet gå hånd i hånd med et kvalitetsforbedrende arbeid. Midler er stilt til rådighet over fiskeriavtalen. Lignende mønstre kan også stå som modeller for arbeidsmiljøarbeidet i reindriftsnæringen. Her må egnede modeller for reindriften prøves ut.

I forbindelse med omstillingsprogrammet for indre Finnmark foreligger det (desember 1994) en tilråding fra fylkesrådmannen i Finnmark om å opprette et arbeidsmiljøsenter / bedriftshelsetjeneste i reindriften. Det henvises bl.a. til behovet for å følge opp intensjonene i Stortingsmelding 28, En bærekraftig reindrift, med hensyn til arbeidsmiljøarbeid i reindriften, og at det opprettes et arbeidsmiljøsenter. Et slikt senter bør være istand til å kartlegge arbeidsmiljøforhold og gjennomføre tiltak og prosjekter som forebygger arbeidsrelaterte ulykker og sykdom. Det understrekes at arbeidsmiljøarbeidet må prioriteres på lik linje med andre arbeidsoppgaver i reindriften, og innlemmes i de forskjellige ledelsesnivåers arbeidsoppgaver.

De pålegg som følger av arbeidsmiljøloven, og målsettingene fra arbeidsmiljømyndighetene om trygge og sunne arbeidsforhold, tilsier også en satsning på arbeidsmiljøet i reindriften.

Arbeidsmiljøtiltak i form av et arbeidsmiljøsenter og en intern vernetjeneste for reindriftsnæringen bør vurderes av Landbruksdepartementet og Norske Reindriftssamers landsforbund i forbindelse med forhandlingene om reindriftsavtalen. Sametingets synspunkter bør i denne sammenheng tillegges sterk vekt. Det bør stilles midler til rådighet over reindriftsavtalen, eventuelt sammen med midler fra Omstillingsprogrammet for indre Finnmark. Dersom man forutsetter en årlig utgift på 2 — 2,5 millioner kroner, er det beregnet at investeringen vil være lønnsom allerede ved en reduksjon av fraværet på ca. 10 %. Eventuelt kan en slik helsetjeneste eller senter iverksettes som et forsøksprosjekt over en 3 — eller 5 — årsperiode, for så å evalueres av reindriftsfaglige og av helsefaglige myndigheter. I arbeidet bør man kunne trekke på erfaringer fra prosjektet helse-miljø-sikkerhet i reindriften som er gjennomført i Finnmark.

Det er utvalgets oppfatning at Landbruksdepartementet gjennom reindriftsavtalen må sørge for å få gjennomført arbeidsmiljøtiltak for reindriftsnæringen i likhet med det som har skjedd i landbruket over landbruksavtalen.

Tiltak 2: Vurdering av tiltak som kan bevirke til å bedre arbeidsmiljøet i næringen i forbindelse med reindriftens avtaleforhandlinger

Tiltak som kan tenkes å bedre arbeidsmiljøet i reindriften bør vurderes innenfor rammen av forhandlingene om reindriftsavtalen mellom Landbruksdepartementet og reindriftens organisasjoner. Noen eksempler på mulige tiltak nevnes nedenfor. Dette er tiltak som kan vurderes særskilt, eller som kan ses i sammenheng med en bedriftshelsetjenste eller et arbeidsmiljøsenter for reindriften.

Heving av reindriftens kompetanse innen helse-miljø-sikkerhet

I reindriften er det et stort behov for en utvikling av kompetanse innen helse-miljø-sikkerhet.

En trenger opplæring innen følgende områder og nivåer:

  • reindriftsutøvere

  • verneledere

  • forvaltning

  • veilederfunksjoner

  • ledelsesfunksjoner

  • utdanningen ved Reindriftsskolen

  • spesialister med utdanning fra høyskoler og universitet

Selv om en her i første rekke tenker på helse-miljø- sikkerhetsutdanning, ergonomi, fysiske faktorer, psykososiale faktorer og organisatorisk arbeidsmiljø, etc., må en slik utdanning og kompetanseoppbygging gå hånd i hånd med opplæring innen organisasjons- og ledelsesutvikling. Det bør utvikles et samarbeid med et arbeidsmiljøsenter for helse-miljø-sikkerhet i reindriften for å nyttiggjøre seg denne kompetansen.

Kompetansoppbygging bør skje i næringen og ved reindriftskontorene, og man må finne fram til kontaktpersoner i de forskjellige regioner og distrikter. Et arbeidsmiljøsenter for reindriften bør være sentralt i dette arbeidet. Psykososiale og organisatoriske arbeidsmiljøforhold bør også være en del av et slikt arbeid, i tråd med Stortingsmelding nr. 28 (1991—92) En bærekraftig reindrift (kapittel 6.5.3.).

Vurdering av behovet for organisasjons- og ledelsesutvikling i næringen og dens forvaltning

Det ser ut til at for å skape forandringer i reindriften, må man også gjøre noe med de psykososiale og de multisektorielle faktorene. Det innebærer også et arbeid for løsning av konflikter i næringen. For å løse konfliktene, må en bl.a. arbeide med organisasjonsutvikling, opplæring i ledelse og i helse-miljø- og sikkerhetsarbeid, etc. Et slikt arbeid bør skje etter vurderinger gjort av næringen selv. Det bør også kunne vurderes å utarbeide et opplegg for turnus med en form for arbeidspraksis i reindriften for alle ansatte i reindriftens forvaltning og politiske organer.

Organisasjonsutviklingen bør innebære en analyse av reindriftens organisasjon og forvaltningsmessige oppbygging, rollefordeling, etc., med sikte på at folk i næringen skal bli aktive aktører og føle ansvar for å ta hånd om sin egen framtid.

En diskusjon om en ny organisasjonsmodell for reindriftens offentlige administrasjon og egen organisasjon kan eventuelt basere seg på følgende stikkord:

  • færre nivåer

  • små selvstyrte enheter som holder i lag hele året

  • øket selvbestemmelse og ansvar

  • saker må løses på lavest mulige nivå,

  • klargjøring av saksgang, hvilke saker de forskjellige nivåer skal behandle.

  • rolleavklaringer mellom ledelses- og stabsfunksjoner.

Opplæring av ledelsesfunksjonene bør spesielt relateres til næringens egne erfaringer, og bør spesielt omfatte:

  • ledelsesopplæring

  • organisasjonsutvikling

  • opplæring om konflikter, konfliktforståelse og forebygging og behandling.

  • opplæring i arbeid med helse-miljø-sikkerhet

Utdanning av veiledere

For å styrke kunnskapen til de som har veilederoppgaver i forvaltningen og i helse-miljø-sikkerhetssaker, bør det kunne utdannes veiledere: En slik utdanning bør kunne inneholde følgende:

  • Læringspsykologi

  • Utviklingspsykologi

  • Kommunikasjon

  • Samhandling og kulturforståelse

  • Tilnærmingsmåter i veiledningsarbeidet

  • Prosjektledelse

Tiltak 3: Helse-miljø-sikkerhetsopplæring ved Reindriftsskolen

For å få inn holdninger til arbeidsmiljøarbeidet, må en begynne når de unge utdanner seg i reindriftsfagene. Vi vet at dette inngår i tilsvarende utdanning i Finland. Helse- miljø og sikkerhet bør derfor gå inn i opplæringen ved Reindriftsskolen. Reindriftsskolen bør sørge for at det foreligger undervisningstilbud om dette fra skoleåret 1996—97.

Tiltak 4: Forskning om forebygging av belastningslidelser i reindriften

Det bør satses på å utvikle forskning om årsaksforhold og virkemidler for å forebygge utvikling av belastningslidelser i reindriftsnæringen. Dette bør gjelde både fysiske og psykososiale belastninger.

Forskning og utviklingsarbeid omkring belastningslidelser drives ved forskjellige institusjoner. Arbeidstilsynet benytter forskning som underlag og støtte i sin virksomhet. Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI), arbeidsforskningsinstituttet (AFI), Forskningsinstituttet for arbeidsmiljø, helse og sikkerhet ved Universitetet i Bergen (FAHS) og Institutt for industriell miljøforskning (SINTEF IFIM) kommer med forskjellige innspill til etaten. STAMI har i den senere tid prioritert belastningslidelser som et hovedområde. Norges Landbruksvitenskapelige Forskningsråd har også vært engasjert i arbeidsmiljøforskning. Områdestyret for medisin og helse under Norges Forskningsråd finansierer et stort antall forskningsprosjekter innen forebyggende helsearbeid. Svært få eller ingen av disse institusjoner eller prosjekter har forsket på belastningslidelser i reindriften. Reindriftens Utviklingsfond (RUF) har finansiert forskning på reinens biologi og økonomisk effektivitet, men har ikke vært engasjert i arbeidsmiljøforskning i reindriftsnæringen. Spesielt når man ser Norden under ett, er det imidlertid gjort endel forskning som kan danne utgangspunktet for et forebyggende arbeid i reindriften.

Utfordringer i en slik forskning vil bl.a. være å:

  • Finne fram til indikatorer som kan si noe om forskjeller mellom grupper av yrkesutøvere, og endringer av belasningslidelser over tid.

  • Utvikle forskning om årsaksforholdene og virkemidler for å forebygge utviklingen av belastningslidelser.

  • Samle og vurdere det som finnes av relevant forskning om belastningslidelser og forebygging i Norden.

  • Utvikle og drive fram opplysningsarbeid om forebygging av belastningslidelser.

Et arbeidsmiljøsenter bør spille en sentral rolle, og eventuelt forestå deler av en slik forskning. Sametinget bør drøfte opplegg for en slik forskning sammen med Norges Forskningsråd.

Tiltak 5: Et prosjekt for forebygging av psykologiske og sosiale konsekvenser av omstillingsprosessene i reindriftsnæringen

I forbindelse med omstillingsprogrammet for indre Finnmark, bør det skje en vurdering og en evaluering av de pågående omstillingsprosessene som skjer i reindriftsnæringen. En slik evaluering bør dreie seg om de kulturelle, næringsmessige, helsemessige og sosiale konsekvenser av de prosessene som næringen går igjennom, både i et langsiktig og et kortsiktig perspektiv.

Sett fra et helsemessig persektiv, er det særlig viktig at et slikt prosjekt belyser de psykologiske og sosiale konsekvenser av omstillingsprosessene både for de som går ut, og de som blir igjen i næringen. Behovet for et mer praktisk rettet arbeid for å redusere de negative konsekvensene av omstillingsarbeidet bør også igangsettes. Det kan i denne sammenheng være nyttig med en oppsummering av de forskjellige distriktenes erfaringer med moderniserings- og omstillingsprosesser.

Et slikt prosjekt bør også ses i forhold til og drøftes i forbindelse med de andre forskningsprosjekter og — programmer som er foreslått i denne utredningen, og som er foreslått oppstartet som en dialog mellom Sametinget og Norges Forskningsråd.

Tiltak 6: Et forskningsprogram for identifikasjon av nødvendige faktorer for vedlikehold av reindriftssamiske samfunn

Det er i dette kapitlet antydet noen av de endringsprosesser som reindriftsnæringen har vært inne i de siste 10-årene. Det er beskrevet som en utvikling fra tradisjonell reindrift basert hovedsakelig på naturalhusholdning, til en næring innrettet på kjøttproduksjon og pengeøkonomi. Man har dessuten en situasjon hvor reindriftssamene fungerer som talsmenn for sin egen næring vis-a-vis det omkringliggende samfunn. Kvinnenes rolle i reindriftsnæringen er også i sterk endring, såfremt de ikke regelrett faller ut av næringen. Før regnet man at man måtte være med 10 — 15 år i næringen for å lære reindrift. Nå er det også nye former for overføring av reindriftsfaglig kunnskap mellom generasjoner. Folk i reindriften er bekymret for forurensningstrusler og den økologiske balansen i reinbeiteområdene, og for reindriftens rolle som kulturbærer. Mange mener utviklingen truer målet om en bærekraftig utnyttelse av naturressurene. Det er fra enkelte hold også blitt hevdet at med den overgang som nå skjer til reindrift som eneyrke og med reduksjon av det reindriftssamiske husholdets betydning, så kan folketallet i næringen blir for lite til at det i framtida kan opprettholdes bærekraftige reindriftssamfunn.

Utvalget vurderer situasjonen som svært bekymringsfull, alle utviklingstrekk sett under ett. Et av de mest grunnleggende hovedprinsipper i reindriftsloven er å bevare reindriften som en viktig faktor i samisk kultur (§1). Dette prinsipp er også grunnlaget for opprettelsen av reindriftens styringsorganer, og støtteordninger til næringen.

Ikke minst viktig er den betydning dagens situasjonen har for de interne forholdene i reindriftsnæringen, og for reindriftssamers fysiske og psykiske helse. Dette er også en del av den kompetanse som helse- og sosialpersonell i samiske områder bør ha, særlig de som blir tilknyttet en eventuell bedriftshelsetjeneste for reindriftssamer.

Utvalget ser behovet for å klarlegge nærmere de forskjellige faktorer som innvirker både reindriftssamekulturen som helhet, og på reindriftssamers fysiske og psykiske helse.

Utvalget mener derfor at det bør utvikles et forskningsprogram hvor de nødvendige faktorer for vedlikehold av reindriftssamiske samfunn identifiseres og vurderes. Utvalget antar temaet er såpass omfattende at det berører flere fagområder, og av en slik karakter at opplegget bør drøftes mellom Sametinget og Norges Forskningsråd.

Til forsiden