NOU 1997: 9

Om revisjon og revisorer

Til innholdsfortegnelse

3 Historisk utvikling og status i Norge

3.1 Lovbestemt revisjon av årsoppgjøret etter regnskapsloven

3.1.1 Historisk utvikling

3.1.1.1 Bakgrunn for revisjonsordningen

Den private revisjon i Norge oppsto først i forbindelse med bank- og forsikringsvesenets framvekst i første halvdel av forrige århundre. En vesentlig årsak til at det ble etablert en revisjonsordning var eiernes behov for kontroll av lederne av den virksomhet de eide. Etter hvert fant også andre interessegrupper at det var behov for kontroll for beskyttelse av deres interesser. Dette gjaldt kreditorer, de ansatte, allmennheten og det offentlige. Først ved århundreskiftet begynte utviklingen av det revisjonsvesen vi kjenner i dag.

Revisjon utviklet seg til et eget fag med egne yrkesutøvere som det etter hvert ble stilt strenge krav til både når det gjaldt faglige kvalifikasjoner og uavhengighet. Den historiske utviklingen i Norge har fulgt de samme linjer som i land det er naturlig å sammenligne seg med, først og fremst de nordiske og anglo-saksiske land. Utviklingen innen regnskap og revisjon har fulgt hverandre parallelt. På grunn av sine kunnskaper og sin erfaring på det regnskapsmessige området og på beslektede områder, har revisor etter hvert påtatt seg en rekke arbeidsoppgaver i tillegg til revisjon. Dette kan være forskjellige former for konsulentvirksomhet for den klient han reviderer og det kan være spesialoppdrag for andre.

3.1.1.2 Lovgivning, kvalifikasjonskrav og revisjonens målsetting

Frem til 1964

Den første lovbestemmelse av betydning for revisjon av private regnskaper kom i 1899 da konkursloven ble endret slik at retten fikk anledning til å oppnevne en eller flere revisorer til å revidere konkursskyldnerens regnskap. I akkordloven av 1899 ble slike regler også vedtatt for revisjon av akkordbo.

I 1898 ble det nedsatt en komité som avga innstilling om aksjelov i 1901. Det ble der foreslått at representantskapet eller generalforsamlingen skulle velge en eller flere revisorer. Aksjeloven ble først vedtatt i 1910 og inneholdt bestemmelse i tråd med forslaget. Loven stilte ingen krav til revisors kvalifikasjoner, uavhengighet eller utførelsen av revisjonen. I 1918 oppnevnte Handelsdepartementet Revisorlovkomiteen som skulle vurdere revisors kvalifikasjoner, revisjonsplikt og bestemmelser om revisjonsarbeidets utførelse. Bakgrunnen var Justisdepartementets uttalelse om at det burde innføres en ordning som sikret at revisjon av aksjeselskaper bare ble overlatt til samvittighetsfulle og fullt sakkyndige personer. Komiteen avga sin innstilling i 1924 og denne førte til lov om statsautoriserte revisorer av 22.9.1929 som ble stående til 1964. Loven førte til at det ble gitt offentlig autorisasjon til de som oppfylte betingelsene i loven.

24. januar 1931 ga Handelsdepartementet regler om revisjonens utførelse i aksjeselskaper og den 6. september samme år gav departementet tilsvarende regler om de statsautoriserte revisorers plikter under utøvelse av revisjonsvirksomhet gjeldende for revisjon etter 1929-loven. Fra 1931 hadde dermed aksjeselskaper, banker, forsikringsselskaper og boligsparelag revisjonsplikt, men hvem som helst kunne utføre denne revisjonen. Den eneste begrensning var at valget ikke måtte komme i strid med lovgivningens inhabilitetsregler.

I 1936 ble lov om inkasso-, auksjons- og rettshjelp vedtatt, og de statsautoriserte revisorene ble gitt rett til å bistå med utferdigelse av selvangivelser, næringsoppgaver, skatteklager og andre henvendelser til skattemyndighetene. Regelen medførte at de statsautoriserte revisorene fikk samme rett som praktiserende jurister til å opptre som partsrepresentant i skattesaker overfor myndighetene.

I 1950 fikk revisor plikt til å medundertegne årsoppgaven til skattemyndighetene.

I 1957 ble det vedtatt en ny aksjelov som i lovs form fastslo revisjonsplikt for alle aksjeselskaper. Loven inneholdt en rekke detaljregler om revisors plikter, men ingen kvalifikasjonskrav til revisor.

Fra 1964 til i dag

I 1953 ble det oppnevnt en revisorlovkomité som avga innstilling i 1956 (Innst. 1957:18). Komiteen skulle vurdere spørsmålet om en egen lov om revisjon og revisorer. Bakgrunnen for komitéens oppnevnelse var blant annet en uttalelse fra Finansdepartementet om at kravene til kvalifikasjoner hos revisor i større bedrifter burde tas opp til behandling og avgjørelse i forbindelse med den alminnelige revisorlovgivning. I innstillingen ble det lagt særlig vekt på drøftelsen av revisjonspliktens omfang, faglige krav til revisor og revisors stilling i forhold til offentlige myndigheter. På bakgrunn av komitéens innstilling utarbeidet Handelsdepartementet Ot.Prp. nr 41 (1962-63) om Lov om revisjon og revisorer. Loven ble vedtatt 14. mars 1964 med ikrafttredelse 1. januar 1965. Lov om statsautoriserte revisorer av 1929 ble da opphevet. Med revisorloven av 1964 ble det innført betydelige endringer, bestemmelser som i hovedsak fortsatt gjelder.

Det ble stilt krav om bestemte faglige kvalifikasjoner til den som skal være revisor i revisjonspliktig virksomhet. I tillegg til krav om minsteutdannelse og praksis kreves også at vedkommende har bestått en prøve i revisjonsfag. Revisjon i revisjonspliktig virksomhet skulle heretter utføres av en eller flere statsautoriserte eller registrerte revisorer, og departementet fikk fullmakt til å gi pålegg om at visse grupper virksomheter må ha statsautorisert revisor. Fra 1964 ble derved yrket lukket.

Det sentrale i loven er innføring av begrepet god revisjonsskikk som skulle erstatte de tidligere detaljbestemmelser om revisors oppgaver og plikter.

Samtidig ble det iverksatt revisjonsplikt for store deler av næringslivet. Etter revisorloven av 1964 fikk en rekke virksomheter revisjonsplikt uansett hvilken form virksomheten ble drevet i og uansett virksomhetens omfang.

Rammebetingelsene for den moderne revisor ble lagt ved Lov om revisjon og revisorer av 14. mars 1964 nr 2. I innstillingen fra Revisorlovkomitéen av 1953, som forberedte revisorloven, avgitt 2. oktober 1956, ble det uttalt at revisjonsinstituttet har sin bakgrunn i følgende kontrollbehov:

  • behovet for kontroll for å forhindre underslag og besvikelser

  • bedriftsledelsens behov for oversiktlighet og kontroll med bedriftens økonomiske liv

  • behovet for kontroll med den bedriftsledelse som forvalter andres kapitalinteresser

  • behovet for kontroll ut fra offentlige hensyn

Revisorloven av 1964 gjelder fortsatt, dog med enkelte endringer underveis.

I 1976 ble ny aksjelov vedtatt. Reglene om revisjon og revisor i denne loven ble samordnet med revisorloven av 1964 og er nærmere beskrevet senere i utredningen. Forskrifter om revisjon og revisorer av 28.12.1976 ga utfyllende bestemmelser til revisorloven og den nye aksjeloven, og inneholdt unntak fra revisjonsplikten for virksomheter med omsetning under bestemte grenser (ikke for aksjeselskaper eller kommandittaksjeselskaper). Revisjonspliktgrensen ble i 1984 fastsatt til 2 millioner kroner. Ved lov av 21. juni 1985 nr 83, selskapsloven, ble revisjonsplikten på generelt grunnlag knyttet til regnskapsplikten i regnskapsloven. Forskriften av 28.12.1976 er erstattet av ny forskrift fra 1. januar 1990. Fra 1990 fikk også alle ansvarlige selskaper og kommandittselskaper revisjonsplikt, uavhengig av virksomhetens størrelse. 24. juni 1994 ble revisjonspliktgrensene endret til 5 mill.

Revisors oppgaver og plikter ble drøftet på nytt ved at det i 1979 ble nedsatt et utvalg for å utrede revisors plikter og ansvar overfor det offentlige. Bakgrunnen var St.meld. nr. 74 (1977-78) Om tiltak mot skatteunndragelser. Utvalgets innstilling forelå i NOU 1985:36. Utredningen medførte ikke vesentlige og/eller prinsipielle endringer i synet på hva som burde være revisors oppgaver i revisjonspliktig virksomhet og heller ingen store endringer i revisors arbeid. De lovendringer som ble resultatet av utredningen, var særlig utvidelse av revisjonsplikten, skjerping av reglene om revisors habilitet og styrking av revisortilsynet.

Revisors hovedfunksjon ble i nevnte utvalg beskrevet som:

  • Et kontrollarbeide som tar sikte på å sikre at det gis dekkende og relevant økonomisk informasjon gjennom årsoppgjørene til de revisjonspliktige virksomhetene, og at lovgivningen på dette felt er fulgt.

  • Et kontrollarbeide for å sikre at bedriftsledelsen har oppfylt sin plikt til å sørge for at bokføringen er i samsvar med lov, forskrifter og god regnskapsskikk, og at formuesforvaltningen er ordnet på betryggende måte.

3.1.1.3 Revisjonens innhold

I Norge omkring år 1880-90 var revisjonen i begynnelsen av rent tallmessig art, og arbeidsmetoden var i stor utstrekning bilagskontroll. Etter 1910 var revisjonsbegrepet i rask utvikling bort fra ren tallrevisjon til også å omfatte analyse og vurdering. Allerede i 1916 fikk man en tilføyelse i aksjeloven om at i selskaper uten representantskap eller i selskaper hvor vedtektene eller generalforsamlingen bestemmer det, skal revisjonen også omfatte forretningens drift. Senere viste det seg at denne plikten til kvalitetsmessig bedømmelse av forvaltningen gikk lengre enn hva som naturlig passet inn i et helhetlig revisjonsopplegg. Bestemmelsen ble da også fjernet i 1930.

Aksjeloven av 1957 inneholdt regler om revisjon og granskning av aksjeselskaper i §§ 90-101. Lovens § 90 fastslo at alle aksjeselskaper hadde revisjonsplikt, og § 91 inneholdt en serie med detaljregler om revisors plikter. Disse pliktene omfattet bl.a. revisjon av den løpende bokførsel, å påse at årsoppgjøret var korrekt og å foreta nærmere undersøkelse når det var grunn til å tro at ledelsen eller tillitsvalgte hadde utvist ansvarsbetingende forhold overfor selskapet.

28. desember 1976 vedtok Handelsdepartementet forskrift om revisjon og revisorer som ga utfyllende regler til lov om revisjon og revisorer og aksjeloven. Kapittel 4 i forskriftene inneholdt regler om revisjonsutførelse. I tillegg til formuleringen om at revisor i den utstrekning det følger av god revisjonsskikk skal granske virksomhetens årsoppgjør og regnskaper og behandlingen av dens anliggender for øvrig (samme formulering som i lovene selv), inneholdt forskriftene i § 4-2 en bestemmelse om at revisor skulle se etter at virksomhetens ledelse hadde oppfylt sin plikt til å sørge for at bokføringen var i samsvar med lov, forskrifter og god regnskapsskikk og at formuesforvaltningen var ordnet på betryggende måte og at den var gjenstand for betryggende kontroll. På dette punktet inneholdt ikke forskriftene noen henvisning til god revisjonsskikk, og bestemmelsen hadde karakter av en detaljregel.

Fra 1. januar 1990 trådte det i kraft omfattende endringer i revisorloven og i aksjelovens bestemmelser om revisjon, som beskrives i avsnitt 3.1.2Status i dag.

Fordi den eksterne, lovbestemte revisjon – i tråd med internasjonal utvikling – etter hvert i mindre grad har sett kontroll og sikring mot økonomiske misligheter som sin oppgave, har man i foretak som tradisjonelt har vært særlig berørt av problemet, ofte pålagt interne revisjons- eller sikkerhetsavdelinger en slik funksjon for å dekke de sider av økonomisk kriminalitet som innebærer tapsrisiko for foretaket. Revisjons­program og metoder/teknikk er utviklet i operasjonell retning for bedre å dekke dette risikoområdet. I de største bankene har man sågar egne mislighetsrevisorer med slike funksjoner som oppgave. Denne revisjonen har naturlig nok ikke vært rettet mot eventuell kriminell virksomhet fra foretakets egen side, eksempelvis skatteunndragelser. I utredningen er revisjon i tilknytning til risikoen for økonomisk kriminalitet behandlet i egne avsnitt.

Den rettslige standard god revisjonsskikk

Begrepet god revisjonsskikk ble første gang innført i lovgivningen i 1958 ved en endring i de dagjeldende regler om revisjon i aksjeselskaper. Dette ble fulgt opp ved at man i revisorloven tok inn en bestemmelse om at revisjonen skulle utføres i samsvar med god revisjonsskikk. Begrepet god revisjonsskikk ble klargjort gjennom De fem uttalelser 1955, som Norges Statsautoriserte Revisorers Forening utga på anmodning fra Revisorlovkomitéen av 1953. Den rettslige standarden er fra 1968 utviklet og utdypet gjennom en rekke revisjonsstandarder. Revisjonsstandardenes formål er å gi troverdighet til revisjonen. Revisor kan kun gi regnskapene økt troverdighet dersom brukerne av informasjonen stoler på at revisor utfører sitt arbeid i samsvar med etablerte standarder for arbeidets utførelse, i Norge samlet under den rettslige standard god revisjonsskikk. Utviklingen av standarder om god revisjonsskikk (normer og anbefalinger) ivaretas fort­satt av Norges Statsautoriserte Revisorers Forening i samarbeid med Norges Registrerte Revisorers Forening.

Næringslivets økende internasjonalisering har medført at regnskap ikke lenger bare er nasjonale spørsmål. Behovet for utvikling av internasjonale regnskapsstandarder medførte etableringen av The International Accounting Standards Committee i 1973. IASCs arbeid er av fundamental betydning for arbeidet i Norsk RegnskapsStiftelse og dermed for utviklingen av norsk regnskapspraksis.

Behovet for internasjonalisering er imidlertid minst like stort når det gjelder revisjon. The International Federation of Accountants (IFAC) ble etablert i 1977 med det formål å utvikle og fremme en samordnet verdensomspennende revisorprofesjon med harmoniserte standarder. IFAC har utviklet et omfattende sett av internasjonale standarder for revisjon og beslektede tjenester. (International Standards of Auditing – ISA). ISA er grunnleggende for utvikling av god revisjonsskikk i alle land det er naturlig å sammenligne oss med. Nasjonalt skjer det en tilpasning til rammelovgivningen i det enkelte land. Debatten i utlandet dreier seg om de samme problemstillinger som i Norge. Det pågår en kontinuerlig videreutvikling av ISA.

Norges Statsautoriserte Revisorers Forening og Norges Registrerte Revisorers Forening er begge medlemmer av IFAC. Medlemskapet forplikter til å gjøre kjent blant medlemmene de faglige standarder (anbefalinger) som blir vedtatt av disse organisasjonene og å arbeide for at anbefalingene blir fulgt i Norge så langt det er praktisk mulig. Revisorforeningene er i ferd med å fastsette helt ny oppdeling og nye formuleringer i standardsamlingen, jf kap. 6.1.1.2 Disse, som antas tre i kraft i 1997, er en fullstendig tilpasning til retningslinjer foreslått av IFAC.

3.1.1.4 Rapportering

Revisors rapportering har utviklet seg fra et system med bruk av en innbundet og paginert revisjonsprotokoll for revisors anmerkninger og bekreftelse av regnskapets riktighet ved underskrift på årsregnskapet, til et system med journalførte, numererte brev. Fra ca 1930 har aksjeloven krevd årlige revisjonsberetninger fra revisor. Dels gjennom lovgivning og dels gjennom revisjonsstandarder har man også fått krav om revisjonsberetninger for revisjon av andre selskapsformer.

3.1.1.5 Revisors ansvar

Revisors ansvar har utviklet seg fra et meget beskjedent nivå før annen verdenskrig til en situasjon i dag med betydelig ansvar, såvel erstatningsmessig som strafferettslig. Dybwad skrev i sin lærebok om revisjon (både i 1920 og 1931-utgaven) at:

«da det maa antages som givet at det for tiden vil falle meget vanskelig at faa en domstol overbevist om at en revisors arbeide er saa slet at det burde medføre erstatningsplikt.»

Etterhvert erkjente man at revisor hadde et ansvar, ikke minst som en følge av at revisorerklæringen om årsregnskapet ble tillagt økende vekt. Ansvaret dreide seg i stor grad om underslag og misligheter i virksomheten. I et foredrag på Den VII Nordiske Revisorkongress i 1954 uttalte O.r.sakfører J.A. Kittelsen og statsautorisert revisor E. Wulff-Pedersen at revisor har et ansvar, men at ansvaret begrenses ved at spørs­målet om uaktsomhet avgjøres etter målestokken god revisjonsskikk, eller alminnelige godkjente revisjonsstandarder.

I 1950 fikk man straffebestemmelser i skatteloven i forbindelse med at revisor ble pålagt å medundertegne årsoppgaven til skattemyndighetene. Videre fikk man også i aksjeloven av 1957 og revisorloven av 1964 straffebestemmelser vedrørende revisor.

I aksjeloven av 1976 fikk man erstatningsansvarbestemmelser for revisor. Tilsvarende regler ble også inntatt i revisorloven.

3.1.2 Status i dag

Her følger en kort sammenstilling av de sentrale elementene i revisjonen slik den utøves i dag. Utvalget vil gjennomgå retningslinjer og prinsipper mer grundig i forbindelse med behandlingen av de enkelte tema senere i utredningen.

Revisors oppgaver

Revisors arbeid reguleres i hovedsak av revisorlovens § 6 hvor det fremgår at revisor skal granske bedrift­ens årsoppgjør og regnskaper og behandlingen av dets anliggender for øvrig. Av lovteksten framgår det at revisors arbeid knyttes til selskapets årsoppgjør og regnskaper. Revisor skal dessuten ta stilling til behandlingen av bedriftens anliggender for øvrig og har dermed oppgaver utover granskingen av regnskapene og årsoppgjøret. Omfanget av pliktene knyttet til anliggender for øvrig er imidlertid ikke entydig definert. Revisors oppgaver, plikter og ansvar er definert gjennom lov, forskrifter og god revisjonsskikk. Den rettslige standarden god revisjonsskikk benyttes i lovgivningen istedet for detaljregler, og gir muligheter for en mer dynamisk utvikling av fagområdet. Resultatet av revisors arbeid gis gjennom revisjonsberetningen om årsoppgjøret til generalforsamlingen eller selskapsmøtet. Revisjonsberetningen er dermed interessentenes viktigste informasjonskilde om resultatet av den utførte revisjon.

Ifølge ligningsloven § 4-5 nr 5 har revisor plikt til å medundertegne på klientens regnskapsskjema. Arbeidsgivere plikter å sende inn en egen oppgave til ligningskontoret over innberetningspliktige utbetalinger, følgeskriv til lønns- og trekkoppgavene. Følgeskrivet skal også undertegnes av revisor. Innholdet i revisors attestasjon er definert i NSRFs norm vedrørende kontroll av skatter og avgifter og Skattedirektoratets melding Ko nr 2 av 29. februar 1988. Det er i lovgivningen for øvrig gitt en rekke andre lignende bestemmelser om bekreftelser.

Revisor er i aksjeselskap pålagt flere særlige oppgaver i tilnytning til stiftelse, kapitalutvidelse, fusjon og nedsettelse av kapital. Oppgavene er nærmere beskrevet i kap. 6.

Brukerhensynet

Ifølge Norm om grunnleggende prinsipper for revi­sjon er formålet med revisjon å dekke behovene for profesjonell og uavhengig etterprøving og bekreftelse av økonomisk informasjon. I NOU 1985:36 nevnes en rekke interessegrupper spesifikt og det ble dermed presisert hvilke kontrollinteresser som skal ivaretas av revisor. Spesifikasjon av brukergruppene fremgår av kap. 6.2.1.1. Det ble videre presisert viktigheten av å sikre at regnskapslovgivningen blir etterlevet.

De brukere som har eierinteresser i selskap har rett til å utnevne selskapets ledelse og motta rapportering fra denne. Investorer i et selskap kan inndeles i to undergrupper, de private investorene som normalt har liten regnskapskunnskap og ikke benytter profesjonell hjelp til dette, og de profesjonelle investorene som har en slik kunnskap.

De brukere som ikke har en direkte økonomisk interesse i selskapet, kan likevel være berørt av måten selskapets ressurser er forvaltet på. For et lokalsamfunn vil det for eksempel være vesentlig å vite om en lokal hjørnestensbedrift er solid og at det ikke foreligger usikkerhet om fortsatt drift.

Den lovbestemte revisjon innebærer primært en uavhengig etterprøving og bekreftelse av et foretaks årsoppgjør. Hver enkelt brukergruppe forventer at revisor skal ta hensyn til deres behov. Ifølge norsk lovgivning er ikke revisors ansvar avgrenset til kun å gjelde brukerne med eierinteresse, og vil derfor omfatte alle brukere av regnskapsinformasjon.

Brukergruppenes interesse av et foretaks årsoppgjør varierer vesentlig og kan i endel situasjoner være direkte motstridende. Brukernes behov vil for eksempel variere avhengig av:

  • Nærheten mellom eierne og ledelsen. Der eierne leder virksomheten, som i de fleste norske virksomheter, er eiernes interesse for årsoppgjøret mindre enn der eierne er passive i forhold til virksomheten. Disse eierne får normalt mer omfattende informasjon gjennom året. Eiernes behov for revisors kontroll vil variere tilsvarende.

  • Selskapets økonomiske situasjon. For kunder og leverandører samt långivere vil årsoppgjøret ha mindre interesse når virksomheten går godt enn når den går dårlig.

  • Hvor avhengig virksomheten er av interessegruppene generelt. Det er klart at et enkeltmannsforetak finansiert alene ved egenkapital vil ha mindre interesse i å utarbeide et informativt årsoppgjør enn en børsnotert industrivirksomhet.

Til tross for de sterkt varierende behov som foreligger, er kravene til årsoppgjøret i det vesentlige de samme.

Revisjonspliktens omfang

I henhold til lov om revisjon og revisorer – revisorloven – av 14. mars 1964 nr 2, er revisjonsplikt knyttet til regnskapsplikt etter regnskapsloven. Hovedregler om revisjonsplikt reguleres i revisorloven § 1, første ledd:

«Regnskapspliktige etter lov av 13. mai 1977 nr 35 om regnskapsplikt m.v. (regnskapsloven) har revisjonsplikt etter denne lov når ikke annet er bestemt i eller i medhold av lov.»

Revisjonsplikt for regnskapspliktige begrenses imidlertid i revisorloven § 1, annet ledd (etter endring 24. juni 1994):

«Revisjonsplikt etter første ledd gjelder likevel ikke dersom driftsinntektene av den samlede virksomhet er mindre enn 5 mill. kroner .... Fritaket for revisjonsplikt for regnskapspliktige som omfattes av selskapsloven (lov 21. juni 1985 nr. 83), gjelder bare dersom antallet deltakere ikke overstiger fem. Fritaket gjelder ikke for kommandittselskap hvor komplementaren er en juridisk person med begrenset ansvar.»

Flere selskapstyper har revisjonsplikt uavhengig av omsetning i henhold til revisorloven § 1, fjerde ledd:

«Fritaket fra revisjonsplikt etter annet ledd gjelder ikke når revisjonsplikten følger av annen lov eller forskrift gitt med hjemmel i lov.»

Alle aksjeselskaper er revisjonspliktige etter aksjeloven uten hensyn til driftsinntektens størrelse. I tillegg er revisjonsplikten regulert i en rekke særlover. I henhold til revisorloven § 2 gjelder ikke loven virksomhet som drives av stat, kommune eller kommuner i fellesskap. Er den offentlige virksomheten organisert som aksjeselskap, blir den revisjonspliktig etter samme regler som privateide selskaper.

Revisjonens innhold

Revisjonens innhold reguleres gjennom lov, forskrift og god revisjonsskikk.

Hovedbestemmelsen om revisjonens innhold er revisorloven § 6 første ledd som lyder:

«I den utstrekning det følger av god revisjonsskikk, skal revisor granske bedriftens årsoppgjør og regnskaper og behandlingen av dens anliggender for øvrig. Derunder skal revisor se etter at bedriftens ledelse har oppfylt sin plikt til å sørge for at regnskapet er i samsvar med lov, forskrift og god regnskapsskikk, og at det gir så fullstendige og spesifiserte opplysninger om bedriftens gang og stilling som tilsies av hensyn til bedriftens fordringshavere, innehaver eller deltakere, bedriftens ledelse og ansatte, samt av hensyn til den oppgave- og opplysningsplikt som følger av lov eller er pålagt i medhold av lov.»

Tilsvarende bestemmelser finnes i aksjeloven § 10-7, første ledd.

Loven regulerer i liten grad innhold og gjennomføring av revisjonen, men henviser til den rettslige standard god revisjonsskikk. Revisjonsstandarder eller god revisjonsskikk må ikke forveksles med revisjonsmetodikk eller revisjonshandlinger. God revisjonsskikk kan tilfredsstilles på forskjellige måter gjennom bruk av forskjellige revisjonshandlinger. Det er ingen lover eller forskrifter som regulerer hvordan en revisjon skal gjennomføres i praksis.

Revisjonsselskapene (spesielt de store internasjonale) og revisorforeningene bruker betydelige ressurser på å utvikle metodikker som skal sikre kvalitet og effektivitet ved gjennomføringen av revisjonen.

Revisors metodikk vil inneholde:

  • risikovurderinger og revisjonsplan

  • programmer for vurdering av internkontroll

  • programmer for verifikasjon av årsoppgjøret

  • standarder for dokumentasjon og arkivering

  • kvalitetssikring

Mislighetrevisjon

Behovet for kontroll for å forhindre underslag og besvikelser er av Revisorlovutvalget av 1953 formulert i deres motiver av 1956, som et av hovedmålene for å ha en plikt til å velge revisor. Revisjon innrettet for å avdekke misligheter anses imidlertid i dag ikke å inngå som noen frittstående del av den ordinære revisjonen. Dersom revisor under den løpende revisjon likevel oppdager forhold som kan tyde på underslag, må revisor undersøke forholdet nærmere.

Det er et gap mellom hva revisorene har beskrevet gjennom standarder som sine oppgaver og det mange av interessentene forventer at revisor gjør for å forhindre eller avdekke misligheter. Dette diskuteres i mange land, men Utvalget er ikke kjent med at mislighetsrevisjon er regulert i noe land. EUs regler omhandler heller ikke dette konkret.

Revisjonsberetningen

Aksjeloven § 10-9 og revisorloven § 8 fastslår at revisor har plikt til å avgi revisjonsberetning for hvert regnskapsår og spesifiserer minimumskrav til opplysninger i beretningen.

Slik loven er formulert er det opp til revisor å avgjøre hvilke opplysninger som skal med i beretningen. Loven stiller minimumskrav til informasjon, men sier at revisor skal gi slik redegjørelse for resultatet av revisjonen for øvrig som det etter forholdene er grunn til og opplysninger som han mener bør komme til aksjeeiernes kunnskap. Hvis revisor ønsker å gi opplysninger utover det minimum loven krever må han imidlertid være oppmerksom på taushetsplikten, se nedenfor. Som rettesnor kan det sies at revisor ikke har rett til å gi opplysninger i sin beretning som bedriften ikke ønsker publisert når det samtidig foreligger lovlig adgang til å holde disse hemmelig. Går revisor utover denne grensen, kan han straffes for brudd på taushetsplikten, og hvis det oppstår et økonomisk tap på grunn av bruddet, kan revisor også bli erstatningsansvarlig.

Det er utarbeidet en egen norm vedrørende revi­sjonsberetningens form og innhold.

Revisjonsberetningen i aksjeselskaper avgis til generalforsamlingen. Dette skyldes at det er generalforsamlingen som har valgt revisor, jf aksjeloven § 10-1. Revisor henvender seg imidlertid gjennom sin revisjonsberetning til alle brukere av regnskapsinformasjonen, og det reflekteres blant annet ved at revi­sors beretning sendes inn sammen med årsoppgjøret til Regnskapsregisteret i Brønnøysund og er offentlig tilgjengelig i dette registeret.

Revisjonspliktige stiftelser som plikter å sende sitt årsoppgjør til Fylkesmannen, skal også vedlegge revisjonsberetningen og den holdes offentlig tilgjengelig der. I andre revisjonspliktige foretak er det opp til foretakets ledelse å bestemme i hvilken utstrekning de vil gi interessegruppene adgang til revisjonsberetningen. Revisor kan ikke uten klientens samtykke informere tredjemann om innholdet i beretningen.

Plikt til å informere virksomheten om forhold som avdekkes under revisjonen

Ifølge aksjeloven § 10-10 har revisor plikt til å informere selskapet om forhold som revisor har påpekt. Tilsvarende regel finnes i revisorloven § 8, siste ledd. Fra og med 1990 skal revisors meddelelser etter disse paragrafene skje ved brev som nummereres fortløpende, og det påhviler foretaket å journalføre brevene og oppbevare dem betryggende sammen med journalen.

Revisors rapportering til skatte- og avgiftsmyndigheter

Revisor er ikke gjennom lov, forskrifter eller god revisjonsskikk gitt rett eller plikt til å rapportere feil og mangler direkte til skatte- og avgiftsmyndigheter.

Revisors reaksjonsformer er å unnlate å undertegne på næringsoppgaven og følgeskriv til lønns- og trekkoppgaver. Dette vil gi myndighetene et signal om at noe er galt.

Ifølge aksjeloven § 10-10 og revisorloven § 8, siste ledd skal revisors begrunnelse for manglende pliktig underskrift på næringsoppgaven etter ligningsloven § 4-5 inntas i brev til klienten. Disse nummereres fortløpende.

Det er uklart om det foreligger tilsvarende rapporteringsplikt for manglende underskrift på følgeskriv til lønns- og trekkoppgaver.

Kompetanse

Med få unntak er revisjon av revisjonspliktige foretak forbeholdt statsautoriserte og registrerte revisorer.

I flere tilfeller krever loven statsautorisert revisor. Dette gjelder bl.a. aksjeselskaper (AL § 10-3) hvis:

  1. 1.

    Selskapet de tre siste regnskapsår har hatt flere enn 200 ansatte, eller

  2. Selskapets aksjer eller obligasjoner noteres på børsen eller er tegnet etter offentlig tegningsinnbyding.»

Samme paragrafs annet ledd gir Finansdepartementet fullmakt til å bestemme at visse selskaper også ellers skal ha statsautorisert revisor, og til ved forskrift eller i enkelttilfelle å dispensere fra kravet om at revisor skal være statsautorisert.

Særlovgivningen krever at forretningsbanker, forsikringsselskap og foretak organisert etter lov om statsforetak, skal ha statsautorisert revisor.

Aksjeloven § 10-2 annet ledd gir Finansdepartementet anledning til, gjennom forskrift eller i det enkelte tilfelle å fastsette at kommune- eller fylkesrevisjon kan velges som revisor når en eller flere kommuner sammen har mer enn 50% av stemmene i et aksjeselskap. Finansdepartementet har i et skriv til Kommunaldepartementet, datert 25.04.91, gitt generell dispensasjon for kommune- eller fylkesrevisjonen til å revidere kommunale-/fylkeskommunale aksjeselskap inntil videre, forutsatt at eierkravet er oppfylt og at spørsmålet om taushetsplikt er regulert i selskapets vedtekter.

Uavhengig av formell utdannelse må revisor i henhold til norm for grunnleggende prinsipper for revisjon vurdere sin faktiske kompetanse:

«Revisor må til enhver tid vurdere om han har den nødvendige kompetanse og kapasitet til å gjennomføre sitt oppdrag i samsvar med god revisjonsskikk.»

Uavhengighet

Kravet til uavhengighet er et av de fundamentale krav til revisor.

I norm for grunnleggende prinsipper for revisorer presiseres:

Det er en forutsetning at revisor er uavhengig i forhold til det enkelte oppdrag.

Det skilles ofte mellom to sider ved uavhengigheten:

  • Tilsynelatende uavhengighet (independence in appearance), det vil si hvordan brukerne av årsoppgjøret oppfatter revisors situasjon med hensyn til uavhengighet.

  • Virkelig uavhengighet (independence in fact), det vil si at revisor faktisk har utført sine oppgave på et objektivt grunnlag.

Det er ikke nødvendigvis samsvar mellom disse to uavhengighetsbegrepene.

Virkelig uavhengighet innebærer at revisor utfører sitt arbeid og avgir sin revisjonsberetning på et objektivt og saklig grunnlag uten å være påvirket av utenforliggende hensyn. Selv om revisors arbeid er uklanderlig og beretningen korrekt, kan brukerne likevel mangle den nødvendige tillit til revisors arbeid og beretningen fordi den tilsynelatende uavhengigheten ikke er til stede.

Det er ikke tilstrekkelig at revisor er uavhengig av sin oppdragsgiver alene. Revisor må også fremstå som, og faktisk være, uavhengig av alle de øvrige interessegrupper rundt selskapet.

Formelle habilitetsregler og krav til uavhengighet fremkommer av revisorloven § 5 og i aksjeloven § 10-4.

I forskrift om revisjon og revisorer § 2-1 er det gitt bestemmelser vedrørende revisors habilitet når flere revisorer arbeider i samme revisjonsselskap.

Revisor som rådgiver

Retningslinjene for revisors rolle som konsulent overfor sine revisjonsklienter fremgår av aksjeloven § 10-4 og revisorloven § 5, tredje ledd.

«Når revisor utfører rådgivningstjenester over sin revisorklient, skal revisor ikke engasjere seg slik at dette kan påvirke eller reise tvil om revisors uavhengighet. Bestemmelsene i denne paragraf skal ikke være til hinder for at revisor kan foreta teknisk utarbeiding av årsoppgjør, gi råd om de alminnelige kravene til innholdet i et årsoppgjør eller om innholdet i regnskapslovgivningens vurderingsregler.»

I tillegg har revisorforeningene avgitt uttalelsene Regler for god revisorskikk vedrørende rådgivning (av 14. desember 1990) og Forholdet mellom revisjon og rådgivning for den valgte revisor (av 8. november 1992).

Disse uttalelsene gir en oversikt over problemstillingen og inneholder eksempler som illustrerer skillet mellom revisjon og rådgivning. Uttalelsen vedrørende forholdet mellom revisjon og rådgivning trekker opp et skille mellom lovbestemt revisjon og annen revisjonsmessig bistand. Den skiller også mellom regnskapsteknisk bistand og konsulentbistand den valgte revisor kan utføre, og konsulentbistand den valgte revisor ikke kan utføre. Sammen med de utfyllende eksempler som er tatt med, gir uttalelsen en oversikt over problemstillingen.

Det illustreres i de nevnte uttalelser at det er tjenestenes art og ikke omfang som er det avgjørende. Normalt vil volumet av tilleggstjenester variere sterkt fra år til år. Så lenge bistanden ikke medfører at revisor deltar i beslutningsprosessen, kommer med forslag til verdsettelse av balanseposter eller på annen måte opptrer i strid med lover og regler, kan revisor uavhengig av omfanget av dette arbeidet yte bistand til sine revisjonsklienter uten at det anses at uavhengigheten påvirkes.

Revisor må imidlertid vise aktsomhet ved utførelse av slike tilleggstjenester til sine revisjonsklienter, slik at det ikke kan reises tvil om revisors uavhengige stilling, hverken tilsynelatende eller faktisk.

Tilgang til opplysninger og taushetsplikt

Etter revisorloven § 7 har revisor full tilgang til informasjon:

«Bedriftens ledelse skal gi revisor adgang til å foreta de undersøkelser han finner nødvendig, og skal likeså sørge for at revisor får de opplysninger og den bistand han krever for utførelsen av sitt oppdrag.»

For aksjeselskap er plikten til å gi revisor informasjon utvidet til å også omfatte styret, bedriftsforsamling og representantskap. Norm om grunnleggende prinsipper for revisjon, pkt. 4.3, sier videre at:

«Revisor må ikke akseptere at virksomhetens ledelse eller tredjemann hindrer ham i å utføre sitt arbeid overensstemmende med god revisjonsskikk. Han kan ikke inngå avtale som innebærer innskrenkning av revisjonen i henhold til lov og god revisjonsskikk.»

I henhold til revisorloven § 15, tredje ledd første punktum, er revisor pålagt taushetsplikt.

«Med de unntak som følger av lov, er registrert eller statsautorisert revisor og deres assistenter, forpliktet til å bevare taushet om alt de under sin virksomhet får kjennskap til.»

Grensedragningen mellom informasjonsrett, informasjonsplikt og taushetsplikt kan i mange tilfelle være vanskelig. Det kan bl.a. være behov for avklaring av revisors taushetsplikt i forhold til bobehandling, gransking og rettssaker. Det er ikke avklart i lovverket hvem som kan frita revisor for taushetsplikten.

Kvalitetskontroll

De store internasjonale revisjonsfirmaer har i en rekke år hatt intern kvalitetskontroll for å sikre at revisjonsoppdrag blir gjennomført med en tilstrekkelig kvalitet. NSRF har utarbeidet en norm for intern kvalitetskontroll med virkning fra 1987. Dette er en kombinasjon av kontroll rettet mot revisjonsselskapets organisasjon (for eksempel opplæring, kapasitet og faglig kvalifikasjoner) og kontroll av det enkelte oppdrag.

I tillegg ble det både i NSRF og NRRF i 1992 iverksatt kvalitetskontrollordning for medlemmene. Reglene har som formål å kontrollere at medlemmene opptrer i overensstemmelse med god revisorskikk (etiske bransjeregler) og god revisjonsskikk.

Gjennom revisorloven § 15 er det dessuten gjennomført offentlig tilsyn med revisor. Dette utøves av Kredittilsynet og er nærmere omtalt under kap. 4.5.1.2.

God revisorsskikk

Revisorforeningene har i sine etiske normer utviklet regelsett som delvis er sammenfallende med lovreglene og delvis inneholder utvidelser. Det bemerkes at foreningenes normer kun er bindende for medlemmene, og at det i Norge ikke er pliktig medlemskap i foreningene.

NSRFs etiske normer er formulert i Regler for god revisorsskikk fra 1984. NRRF har fra 1987 hatt tilsvarende regelsett for sine medlemmer.

Disse regler inneholder bestemmelser om:

  • generell målsetting og yrkesholdning

  • revisors uavhengighet

  • forholdet til klienter

  • forholdet til andre revisorer

  • revisors forhold til allmennheten

Foreningenes styre skal påse at reglene blir fulgt, og kan bringe spørsmål inn for avgjørelse i de foreningsoppnevnte disiplinærutvalg. Tilsvarende kan ligningsmyndighetene, de administrative myndigheter, domstolen, medlemmene, klienter og andre som har berettigede interesser å ivareta, bringe spørsmål inn for disse disiplinærutvalg. Det er fastsatt ulike reaksjonsformer overfor medlemmene, fra irettesettelse til eksklusjon.

Valg av revisor og revisors godtgjørelse

Det er generelt eierne i et foretak som oppnevner revisor. I aksjeselskaper vil det si generalforsamlingen, jf AL § 10-1, første ledd. Hvis aksjeselskapet har bedriftsforsamling eller representantskap, skal et av disse organene fremsette forslag til hvem som skal velges. Hvis selskapet ikke har slike organer, er det styret som foreslår revisor overfor generalforsamlingen. Ifølge samme paragrafs siste ledd er det også generalforsamlingen som fastsetter revisors honorar, og ifølge § 10-5 tjenestegjør revisor inntil ny revisor oppnevnes; det vil si at det også er generalforsamlingen som avsetter revisor ved å oppnevne ny revisor.

Det er ikke lovbestemt hvem som oppnevner og avsetter revisor i ansvarlige selskaper og kommandittselskaper, men det ligger i disse selskapenes natur at det er eierne som tar avgjørelser av denne typen. For andre revisjonspliktige selskapstyper finnes det gjerne lovregler for hvem som skal velge revisor.

Revisorskifte

Et selskap står fritt til når som helst å velge ny revisor. For aksjeselskaper må forslag om revisorskifte fremgå av innkalling til generalforsamling (se § 10-5).

Revisor har rett til å være tilstede på generalforsamlingen (AL § 10-11), plikt til å svare på spørsmål (AL § 10-12) og rett til å redegjøre for sitt syn på revisorskifte (AL § 10-5).

For å sikre at informasjon om omstendighetene rundt revisorskiftet er tilgjengelig, bestemmer § 3-1 (1) i Forskrift om revisjon og revisorer at når revisor fratrer sitt verv skal han skriftlig gjøre rede for årsaken til sin fratreden overfor oppdragsgiverne.

For å sikre at den påtroppende revisor skal være informert om forholdene rundt revisorskifte, pålegger § 3-1 (2) i Forskrift om revisjon og revisorer vedkommende å orientere seg om årsaken til den tidligere revisors fratreden før han binder seg til å overta oppdraget.

AL § 10-5, første ledd bestemmer at revisor tjenestegjør inntil annen revisor velges i hans sted.

Samme paragrafs annet ledd bestemmer at revisor har rett til å tre tilbake selv om tjenestetiden ikke er ute, det vil si selv om ny revisor ikke er valgt, hvis særlige forhold tilsier det.

Hvis et selskap ikke lykkes å få ny revisor skal skifteretten ifølge AL § 10-6, første ledd oppnevne revisor inntil annen revisor er valgt på foreskrevet måte. AL § 13-2, første ledd punkt 4 sier at skifteretten ved kjennelsen skal beslutte selskapet oppløst hvis den ikke finner en revisor som er villig til å påta seg oppdraget. Det skal med andre ord ikke være mulig for et aksjeselskap å eksistere uten revisor.

Regler for god revisorskikk § 4-4 pålegger en revisor som mottar forespørsel om å påta seg et revisjonsoppdrag å underrette den eksisterende revisor så snart som mulig, og før han binder seg til å ta oppdraget. Hvis den valgte revisor mener at oppdraget ikke bør overtas av en annen revisor, skal han skriftlig gi klar beskjed om dette. Er forholdene av vesentlig karakter, skal den nye revisor normalt ikke påta seg oppdraget før forholdene er rettet. Hvis revisor påtar seg oppdraget i strid med den tidligere revisors råd, skal han meddele dette skriftlig til den tidligere revisor.

Revisors erstatningsansvar

I de senere år har vi sett en økt mengde erstatningssaker mot revisor. Erstatningssøksmålene gjelder ofte betydelige beløp. I enkelte saker har revisor stått alene som saksøkt, mens ledelsen og styret, som har hovedansvaret for drift og forvaltning av selskapet, har gått fri. Noe av bakgrunnen for dette kan være at revisor som oftest har en betydelig forsikringsdekning, noe styremedlemmer i de fleste tilfeller ikke har.

Revisors ansvar fremkommer av aksjeloven § 15-2:

«For revisor og granskingsmann gjelder bestemmelsene om erstatningsansvar i § 15-1 tilsvarende.

Er et revisjonsselskap valgt til revisor, er selskapet og den som har utført revisjonen, ansvarlig for skaden en for begge og begge for en.»

Tilsvarende bestemmelse er inntatt i revisorloven § 17 a.

3.2 Intern revisjon i privatrettslig organiserte foretak

3.2.1 Historisk utvikling

I Norge har det utviklet seg forskjellige former for revisjon med formål primært å sikre foretakenes egen virksomhet og ledelsens ansvar i denne forbindelse. Innen bank var det dessuten helt inn på 80-tallet vanlig at ansatte revisorer også ivaretok den lovbestemte oppgaven som er omtalt i utredningens pkt. 3.1. Utviklingen av de interne revisjonsformer har skjedd på ulike måter:

  1. Multinasjonale konserner etablerte i flere norske datterselskap i årene etter siste verdenskrig interne revisjonsavdelinger hvor det operasjonelle revisjonsformålet sto sentralt. Også rene norske konsern innførte etter hvert tilsvarende revisjon. Dette hadde sin bakgrunn i morselskapets behov for kontroll med at virksomheten i datterselskapene fulgte de mål og prinsipper i virksomheten som var forutsatt fra konsernledelsen, og at det ikke oppsto uventede tapssituasjoner på grunn av svikt i linjeledelsen. Denne revisjonen har således hatt en klar operasjonell karakter allerede fra første stund. Utviklingen går i retning av i særlig grad å vektlegge foretakets evne og rutiner for måloppnåelse og effektivitet. Således fjerner denne revisjonsformen seg ytterligere fra finansiell revisjon.

  2. Den lovbestemte bekreftelsen av årsoppgjøret i forretnings- og sparebanker i Norge ble tidligere utført av interne, ansatte revisorer. Banklovene og Bankinspeksjonens spesielle revisjonsforskrifter la grunnlaget for denne faste knytningen mellom revisor og banken. Et resultat av denne knytning­en ble imidlertid at bankrevisorene etterhvert kom til å utføre mer omfattende revisjonshandling­er enn hva de var lovpålagt å utføre. For bankledelsen var det naturlig at deres revisor relativt detaljert også vurderte og testet sikkerhet og kvalitet i bankens forskjellige rutiner, – d.v.s. revisjon med operasjonelle formål. Avgrensningen mellom de lovpålagte og mer internt rettede revisjonsformålene var imidlertid uklar, og revisjonsavdelingene var ofte i liten grad særlig bevisste denne funksjonsdelingen.

    Først ved Kredittilsynets Forskrift for forretningsbanker og sparebanker om klargjøring av kontrollansvar, dokumentasjon og bekreftelse av den interne kontroll av 15. januar 1994 ble bankene pålagt en begrenset intern operasjonell revisjonsplikt. I denne forskriftens § 3-2 kreves det en årlig rapport om den interne kontrollens kvalitet til styret og daglig leder fra den interne revisjonen eller annen instans utenom den operative organisasjonen.

    I slutten av 80-årene ble ordningen med at internt ansatte revisorer kunne utføre den lovbestemte bekreftelsen av årsoppgjøret i banker fjernet, og funksjonen overført til eksterne, valgte revisorer. I praksis har de interne revisjonsavdelinger i stor grad fortsatt å utføre finansiell revisjon, men nå som en ikke lovpålagt sikring for bankens ledelse.

  3. På en del områder har det i løpet av de siste 10 årene, som en del av, eller i tillegg til, operasjonell revisjon, og spesielt i større private foretak, fremkommet et behov for uavhengig spesialistgjennomgang av visse deler av virksomheten for

    • å sikre ledelsen mot uforutsette tap (f.eks. på IT- eller mislighetsområdet)

    • å gi trygghet for foretakets ledelse, kunder og leverandører om at forutsatte prosedyrer rundt produksjonsprosessen blir gjennomført i tråd med standarder, avtaler og kjente prinsipper (kvalitetsrevisjon)

    • å sikre ansatte, ledelse og samfunnet rundt bedriften at lovbestemmelser vedr. helse, miljø og sikkerhet blir fulgt (HMS-revisjon).

Alle disse spesielle former for revisjon er av operasjonell karakter. Først i de senere år har man mer bevisst sett fellestrekkene i de forskjellige operasjonelle revisjonsformene.

Intern revisjon har opprinnelig kun vært utført av revisorer ansatt i foretaket, – gjerne i en egen revisjonsavdeling på siden av foretakets linjeorganisasjon under foretakets ledelse for å styrke uavhengighet. De senere år har dog enkelte foretak engasjert revisorer utenfra med spesialkompetanse innen operasjonell revisjon for å dekke denne funksjonen for foretaksledelsen. I den forbindelse synes det også som betegnelsen intern benyttes mer og mer i betydningen at funksjonen dekker internt behov, – og ikke henspeiler på plasseringen i organisasjonen.

3.2.2 Generell operasjonell revisjon

Operasjonell revisjon er tidligere definert som revisjon med formål å bekrefte at organisasjon og rutiner er etablert og funksjonerer effektivt mot foretakets mål.

Det foreligger i dag ingen lovbestemte krav til utdannelse eller praktisk bakgrunn for interne, operasjonelle revisorer. Nasjonale og internasjonale organisasjoner av interne revisorer har imidlertid etablert standarder både for revisorenes funksjon og faglige bakgrunn på samme måte som God revisjonsskikk/ God revisorskikk for de eksterne, finansielle revisorer. Disse standarder har imidlertid ikke noen rettslig betydning slik standarden «God revisjonsskikk» for den lovbestemte revisjonen har i Norge.

I praksis har den operasjonelle delen av revisjonen fått følgende innhold:

  • Se etter at foretakets virksomhet er etablert i tråd med formål, vedtatt politikk og retningslinjer/rammer satt av eiere, ledelse og offentlig myndighet.

  • Vurdere om foretakets interne kontroll er forsvarlig bygget opp gjennom organisasjon og rutiner slik at satte mål kan nås. Dette innebærer normalt en vurdering og testing av foretakets kontroll med at:

    • Rutiner er i overenstemmelse med lovkrav

    • Foretakets politikk og interne retningslinjer følges

    • Organisasjon og rutiner er etablert som forutsatt

    • Verdier sikres

    • Ressurser utnyttes effektivt

    • Misligheter og kriminalitet mot foretaket unngås

    • Foretakets renommé sikres.

  • Testing ved analyser og stikkprøver at den interne kontrollen funksjonerer som forutsatt.

  • Rapportere konklusjonene etter utførte revisjonskontroller på et tilstrekkelig høyt nivå i organisasjonen slik at eventuelle feil og svakheter blir rettet.

  • Periodisk gi en totalsammenstilling over vurderinger og tester av foretakets interne kontroll til foretakets ledelse.

  • Systematisk dokumentere revisjonsarbeidet slik at man i ettertid kan se hvilken basis revisor har hatt for rapporterte konklusjoner.

I den grad revisjonshandlingene ikke er fastlagt i lov eller forskrift, vil foretaksledelsen bestemme hvilke av ovenstående oppgaver man ønsker gjennomført i det enkelte foretak.

Også innen den operasjonelle revisjonsprosessen vil man i det vesentlige finne tilsvarende hovedgrupper for metodikkinnholdet som tidligere omtalt vedr. den eksterne, finansielle revisjon:

  • Risikovurderinger og revisjonsplan

  • Programmer for vurdering av den interne kontroll

  • Programmer for verifikasjon av den interne kontrolls gjennomføring og ledelsens overvåking

  • Retningslinjer for dokumentasjon og arkivering

  • Kvalitetssikring.

Utforming, innhold og hva man legger i de enkelte nøkkelbegrep vil imidlertid tildels være meget forskjellig fra hva man legger i de samme begrep i finansiell revisjon.

De etterfølgende revisjonsformer må betraktes som operasjonell revisjon med spesialiserte formål. Oppregningen er ikke fullstendig.

3.2.3 IT-revisjon

IT-revisjonen (IT=Informasjonsteknologi) oppsto i Norge først i forbindelse med de store bankdatasentralene. Disse sentralene var etablert for å ivareta ny og komplisert teknologi i fellesmiljø som kunne sikre en forsvarlig og samlende utvikling innen bankvesenet. De ansvarlige revisorene i bankene bak sentralene fikk etterhvert et revisjonsproblem ved at sentrale deler av rutiner og regnskapsføring skjedde utenom bankene. For å løse dette problemet etablerte man revisjonskomiteer som igjen ansatte og ledet spesielle revisorer innen datasentralene for å ivareta sitt behov gjennom rapporter til de ansvarlige revisorer i bankene. Både på grunn av bankrevisorenes allerede sterke knytning til operasjonelle oppgaver, og fordi den regnskapsbekreftende revisjonen i datasentralene primært måtte rettes mot IT-organisasjon og rutiner, fikk IT-revisjonen et klart operasjonelt formål, uten at dette fremgikk av instrukser for revisjonskomiteene. Først ved Kredittilsynets forskrift av 16.12.1992 nr. 1157 om bruk av informasjonsteknologi med ikrafttreden 1. januar 1993, ble det operasjonelle revisjonsformål forskriftsfestet for banker og forsikringsselskap gjennom forskriftens § 3-1:

«- – - Kvalitet, tilgjengelighet og konfidensialitet skal sikres ved at det etableres og vedlikeholdes

- – - – -

kontroll/revisjon uavhengig av IT-organisasjonens system- og driftsansvar for å sikre at IT-funksjonen er etablert og utføres i samsvar med lover, forskrifter og interne retningslinjer.»

I dag har også andre foretak enn bankene IT-revisorer. Eksterne revisjonsforetak, som hovedsakelig utfører finansiell revisjon, har i mange tilfeller funnet det formålstjenlig å ansette denne type revisorer eller gi sine ordinære revisorer spesialutdannelse på området. Disse kan utføre rene operasjonelle revisjonshandlinger for revisjonsselskapets klienter som tilleggstjeneste, eller være de finansielle revisorer behjelpelige med den gjennomgang og testing av IT-systemene som normalt er nødvendig for å kunne gi en årsoppgjørsbekreftelse.

IT-revisjonen retter seg normalt mot følgende hovedelementer:

  • Sikkerhetsopplegg rundt maskinutstyr og drift

  • Driftsopplegget

  • Standarder, instruksverk og rutiner for å sikre utvikling og vedlikehold av IT-systemer

  • Administrasjon av IT-området

  • Internkontroll bygget inn i de enkelte IT-applikasjoner

  • Kontroll og avstemming av kommunikasjon og drift

I forhold til annen operasjonell revisjon er det enkelte forhold som særpreger IT-revisjonen:

  • Forandringer i utstyr og driftsopplegg skjer så hyppig at det vanskeliggjør en årsplanlegging og revisjonsprogrammer etter ordinært mønster

  • For at revisors risikovurderinger skal ha maksimal verdi for foretakets ledelse, må en stor del av revisjonshandlingene settes inn før internkontrollen er etablert i og rundt datasystemene.

  • Kommunikasjonen med IT-ledelsen vil i større grad enn i annen operasjonell revisjon skje muntlig og gjennom notater. Dette fordi utvikling og revisjon ofte skjer parallelt.

3.2.4 Mislighetsrevisjon

I de forventninger som generelt stilles til revisjon og revisorer står mislighetsarbeidet sentralt. Det vises også til mandatets pkt. 2 første ledd, siste setning:

«Utvalget bes legge til grunn at revisor skal medvirke aktivt i bekjempelse av ulike former for økonomisk kriminalitet, herunder på skatte- og avgiftsområdet.»

Forventningene gjelder både de eksterne revisorer som ble omtalt i kapittel 3.1 og de revisorer som arbeider internt for foretaksledelsen.

De første revisorer i private foretak i Norge med mislighet som spesialformål kom i begynnelsen av 80-årene. Fortsatt er det kun noen få større foretak som har etablert funksjonen som selvstendig revi­sjonsoppgave. En mislighetsrevisor vil normalt ha følgende hovedoppgaver:

  • Vurdere og teste internkontroller av spesiell betydning for sikring mot misligheter og annen kriminalitet.

  • Løpende arbeide for å oppdage slik virksomhet.

  • Oppklare oppdagede kriminelle forhold.

Den første oppgaven er helt overensstemmende med hva generell operasjonell revisjon skal dekke, – dog begrenset til sikring av risiko for de tap som misligheter innebærer. Det vil imidlertid være store avvik i teknikk og behov for bakgrunnskunnskap.

De to siste oppgavene innehar ikke de karakteristika som utredningen innledningsvis tillegger revisjonsbegrepet.

3.2.5 Miljørevisjon

Miljørevisjon er delvis en del av understøttelsen av den ordinære finansielle revisjon og delvis en selvstendig yrkesutøvelse for å bekrefte spesifikk informasjon om oppfyllelse av miljøvernkrav eller en frivillig miljøstandard. Europakommisjonen har vedtatt en regulering med frivillig deltakelse på den industrielle sektor i Eco-management and Audit Scheme (EUs ledelses- og revisjonsplan om miljø). Formålet med denne planen er å ta bedre hensyn til miljømessige spørsmål i industrien. Planens hoved­elementer er:

  • foretakets ledelse og gjennomføring av politikk, programmer og ledelsessystemer når det gjelder miljøvern

  • systematisk og periodisk evaluering av dette gjennom en miljørevisjon og

  • offentliggjøring av informasjon om dette med en uavhengig attestasjon.

For å bli registrert i EUs ledelses- og revisjonsplan om miljø må foretakene utarbeide en miljøbekreftelse med opplysninger om foretakets og dets miljøtiltak og -planer. Denne bekreftelsen skal verifiseres av en uavhengig person. For å opprettholde registreringen må det skje en periodisk og systematisk miljørevisjon. Denne revisjonen kan utføres av foretakets valgte revisor eller en annen ekstern revisor. I løpet av dette tiår er det gjort anslag på at miljørevisjon knyttet til EUs regler vil vokse betydelig og vil utgjøre en betydelig del av revisjonsselskapenes virksomhet.

Denne delen av miljørevisjonen er så langt ikke spesielt utviklet i Norge.

Et visst omfang miljørevisjon vil måtte innbefattes i den ordinære finansielle revisjon ved at foretakenes miljøforpliktelser må regnskapsføres.

3.2.6 Kvalitetsrevisjon

På flere områder stilles det i dag krav i forholdet leverandør/kunde at kvalitetssikringen av produksjon og distribusjon holder standardiserte mål. Derved fremkommer også behovet for revisjonsordninger for å sikre partene. Ved at standardene har sammenfallende kvalitetskrav for alle land som tilslutter seg disse, vil den økede handel over grensene være et sterkt insitament for å etablere funksjonen.

Kvalitetsrevisjonen har sin bakgrunn i formålet å vurdere og teste hvordan aktiviteter utføres i forhold til det som er fastlagt gjennom avtaler mellom leverandør og kjøper, og i retningslinjer innen foretaket, og hvordan disse overensstemmer med overliggende standardiserte krav (f.eks. NS-EN ISO 9001). ISO (International Standardisation Organization) har imidlertid definert kvalitetsrevisjon mer på linje med prinsippene for operasjonell revisjon generelt:

«Systematisk og uavhengig undersøkelse for å fastslå om kvalitetsaktivitetene og resultatene av dem stemmer overens med det som er planlagt, og om de er effektivt gjennomført og er hensiktsmessige for å oppnå målene (NS-EN ISO 8402).»

ISO har utarbeidet retningsgivende standarder som kan brukes i forbindelse med kvalitetssystemrevisjoner:

  • NS-ISO 10011-1 Revisjon

  • NS-ISO 10011-2 Kvalifikasjonskriterier for kvalitetssystemrevisor

  • NS-ISO 10011-3 Ledelse av revisjonsfunksjonen.

Revisjonen kan skje rutinemessig eller ad hoc etter initiativ fra foretaksledelsen eller fra kunder. Man skiller derfor mellom:

  • Førsteparts revisjoner på vegne av foretaksledelsen.

  • Andreparts revisjoner fra andre foretak, vanligvis en kunde. Formålet kan være å bedømme en leverandør før en kontrakt plasseres eller for å følge opp leveransen.

  • Tredjeparts revisjoner fra en instans som er nøytral både i forhold til leverandør og kunde.

I NS-EN ISO 9002 omtales prosessen i krav punkt 4.17:

«Leverandøren skal etablere og holde ved like dokumenterte prosedyrer for planlegging og iverksetting av interne kvalitetsrevisjoner for å verifisere at aktivitetene og tilhørende resultater er i overensstemmelse med planene, og for å fastslå virkningen av kvalitetssystemet.

Interne kvalitetsrevisjoner skal planlegges på grunnlag av aktivitetens status og betydning og skal utføres av personell som er avhengig av dem som er direkte ansvarlig for aktiviteten som er gjenstand for revisjon.

Resultatene av revisjonene skal registreres (se 4.16) og forelegges de ansvarlige innenfor det reviderte området. Ledelsen for området skal i rett tid gjennomføre korrigerende tiltak for de mangler som er avdekket under revisjonen.

Oppfølgingsaktiviteter for revisjoner skal bekrefte og registrere iverksetting og virkningen av korriger­ende tiltak (se 4.16).»

Revisjonsprosessen har følgende faser:

  • Initiativ fra oppdragsgiver

  • Forberedelse fra revisors side

  • Revisjonsgjennomgangen

  • Rapportering

  • Gjennomføring av korrigerende tiltak

  • Bekreftelse fra revisor.

3.2.7 Revisjon av helse, miljø og sikkerhet

Denne revisjonsformen ble introdusert gjennom Forskrift om internkontroll av 22. mars 1991. Forskriften retter seg primært mot etablering og dokumentasjon av lovbestemte internkontrolltiltak på området. Av forskriftens § 12 fremgår det imidlertid at foretakets ledelse er ansvarlig for etablering av et internt tilsyn med disse tiltakene, og i Kommunaldepartementets veiledning uttales at dette kan skje ved systemrevisjon. I forskriften er systemrevisjon definert slik:

«Systematisk granskning av virksomhetene for å fastslå at internkontrollaktivitetene og resultatene av dem stemmer overens med internkontrollsystemet, og at internkontroll aktivitetene er hensiktsmessige for å oppnå virksomhetens mål for miljø og sikkerhet»

Dette innebærer både vurdering og testing av etablert organisasjon og rutiner rundt foretakets miljø- og sikkerhetsproblematikk, hvilket tilsvarer de generelle karakteristika for operasjonell revisjon. I tillegg pålegges revisjonen å vurdere hensiktsmessigheten, – noe som må anses som reell forvaltningsrevisjon. På den annen side uttaler veiledningen at hensikten med internt tilsyn i form av systemrevisjon kun er å fastslå at internkontrollsystemet er etablert og følges slik at det sikrer myndighetenes krav.

Spesielt for denne revisjonen er at den skal foregå i samarbeide med representanter for de ansatte. Dette kan imidlertid ikke hindre at funksjonen må oppfattes som operasjonell revisjon med visse definerte rammer for formål og prosess.

Det stilles ingen formelle krav til utøverne av revisjonen.

3.3 Revisjon i offentlig sektor

3.3.1 Riksrevisjonen

3.3.1.1 Historisk utvikling

Riksforsamlingen på Eidsvoll vedtok at bevilgningsmyndigheten ikke lenger skulle høre under Kongen, men legges til Stortinget. Som en konsekvens av dette ble det også tatt inn i Grunnloven en bestemmelse om at Stortinget skulle oppnevne fem revisorer til å gjennomgå statens hovedregnskaper. Regnskapene fra de underliggende etater skulle fortsatt revideres av forvaltningen selv.

I 1918 vedtok Stortinget at revisjon og desisjon (desisjon = avgjørelse i regnskapssaker) av spesialregnskapene også skulle legges til Statsrevisionen og Lov om statens revisionsvæsen ble vedtatt. Etter loven skal Riksrevisjonen revidere samtlige av den øverste administrasjon og av andre overfor staten regnskapspliktige myndigheter og personer avlagte regnskaper over penger, forraad og værdier av enhver art og kontrollere de av dem trufne dispositioner over disse. Frem til i dag er revisjonsomfanget ytterligere utvidet.

3.3.1.2 Dagens situasjon

Riksrevisjonen er Stortingets kontrollorgan og har en uavhengig stilling i forhold til forvaltningen.

Riksrevisjonens oppgaver følger av Grunnlovens § 75k, Lov om statens revisionsvæsen av 8. februar 1918 og Stortingets instrukser og vedtak. Den overordnede oppgave er å føre kontroll med at statens midler brukes og forvaltes på en økonomisk forsvarlig måte og i samsvar med Stortingets vedtak og forutsetninger.

Riksrevisjonen har bl.a. ansvar for å:

  • revidere statsregnskapet og innstille til Stortinget om desisjon (avgjørelse).

  • revidere underordnede forvaltningsorganers regnskaper, statlig forretningsvirksomhet og statlige stiftelser.

  • føre kontroll med statsrådens ansvar i forhold til de eierinteressene staten har i selskaper mv.

  • kontrollere at statlige midler blir brukt slik det er forutsatt.

  • veilede om økonomiforvaltningen i staten.

  • informere Stortinget om større prinsipielle saker som Riksrevisjonen har behandlet.

I den senere tid har Riksrevisjonen satset betydelig på å utvikle egen revisjonsmetodikk og det er utarbeidet en ny revisjonsveiledning. Veiledningen er inndelt i generell del, konstitusjonell revisjon, regnskapsrevisjon og forvaltningsrevisjon. Fra 1. januar 1996 er revisjonsvirksomheten også spesialisert i større grad enn tidligere, bl.a. ved å skille ut forvaltningsrevisjon som et eget spesialområde.

Riksrevisjonen har ingen spesielle krav til utdanning for revisorene. For tiden rekrutteres i hovedsak medarbeidere med høyere utdanning som f.eks. økonomer, jurister og statsvitere eller medarbeidere med revisorutdanning på høyskolenivå.

3.3.2 Kommunal/fylkeskommunal revisjon

3.3.2.1 Historisk utvikling i Norge

Før det kommunale selvstyre ble organisert ved Formannskapslovene av 1837, ble de regnskaper som nærmest svarte til de senere kommuneregnskaper revidert av vedkommende regjeringsdepartement. Etter formannskapslovene slik de ble vedtatt, skulle kommunens regnskaper revideres av to menn valgt av det samlede kommunestyre.

I landkommuneloven av 1921 ble denne ordning i det vesentlige opprettholdt. Etter bykommuneloven av 1921 skulle bystyret med samtykke av Kongen fastsette ordningen av regnskapsrevisjonen.

Kommuneloven av 1938 fastsatte at kommunerevisor skulle ansettes og lønnes av kommunene.

I lov om fylkeskommuner og kommuner av 16.06.61 ble ordningen videreført med bl.a. følgende formulering: der skal ansettes regnskapskyndig revisor til å revidere fylkeskommunens/-kommunens regnskaper.

I medhold av disse bestemmelsene fastsatte Kommunaldepartementet 1.oktober 1969 instruks for Kommunerevisjonen. Det overordnede tilsyn med revisjonen skulle utføres av et desisjonsutvalg eller formannskap (fylkesutvalg).

Revisors arbeidsoppgaver er i instruksen definert som følger:

«kommunerevisor utfører sitt arbeid som tilsynsorgan på vegne av kommunestyret (evt. representantskap og styre i interkommunalt selskap). Hans oppgave er å påse at regnskapsføringen er riktig og svarer til de disposisjoner som foretas, og at disse disposisjoner er hjemlet i gyldig vedtak av rette myndighet. Han skal også kontrollere (revidere kritisk) de økonomiske disposisjoner som foretas. Det ligger dog utenfor hans oppgave å vurdere hensiktsmessigheten av de vedtak som de besluttende organer gjør».

Kommunerevisjonen skulle etter dette utføre en kritisk revisjon som også inneholder elementer av forvaltningsrevisjon.

3.3.2.2 Status

Kommuneloven

I henhold til lov om kommuner og fylkeskommuner av 25.september 1992 nr. 107 § 60 nr. 2, skal kommunestyret og fylkestinget velge et kontrollutvalg som skal forestå det løpende tilsyn med den kommunale og fylkeskommunale forvaltning på vegne av kommunestyre og fylkesting. Revisjonen skal skje ved egen kommunal/fylkeskommunal revisjon, eller ved felles revisjon for flere kommuner eller fylkes­kommuner (§ 60 nr. 3)

Forskrifter

Kommunal- og arbeidsdepartementet har med hjemmel i lov om kommuner og fylkeskommuner, § 60 nr. 9, fastsatt forskrifter om revisjon og kontrollutvalg av 13. januar 1993. Her konkretiseres kravene til kommunerevisor i tre hovedoppgaver:

Revisor skal:

  1. Bekrefte at regnskapene er avlagt i samsvar med lov og gjeldende forskrifter, og at regnskapene gir et uttrykk for kommunens årsresultat og stilling som er i overenstemmelse med god kommunal regnskapsskikk.

  2. Påse at økonomiforvaltningen og den interne, administrative kontroll er organisert og virker på en betryggende måte.

  3. Påse at kommunens/fylkeskommunens midler forvaltes på en økonomisk forsvarlig måte.

  4. Foreta en systematisk vurdering av bruk og forvaltning av de kommunale midler med utgangspunkt i oppgaver, ressursbruk og oppnådde resultater.

Revisjon av aksjeselskaper

Finansdepartementet har gitt dispensasjon som innebærer at kommune- og fylkesrevisjonen kan revidere aksjeselskaper som er mer enn 50% kommunalt-/fylkeskommunalt eid. Det er i dispensasjonen understreket at revisjonen skal omfattes av det samme regelverk som gjelder revisjon i aksjeselskap for øvrig.

Revisjon av stiftelser

I den kommunale og fylkeskommunale virksomheten kan enkelte forvaltningsoppgaver kanaliseres gjennom stiftelser. Deler av de offentlige midlene fra de kommunale og fylkeskommunale budsjetter benyttes f.eks. til bokollektiv/behandlingshjem og er dermed også undergitt bestemmelsene i lov av 23. mai 1980 nr. 11 om stiftelser.

Etter lovendring 7. april 1995 er hovedregelen om revisjonsplikt formet slik i § 11 første ledd:

«Enhver stiftelse har revisjonsplikt etter lov av 14. mars 1964 om revisjon og revisorer (revisorloven).»

For kommunale og fylkeskommunale stiftelser er det i samme §'s nest siste ledd gitt følgende unntaksbestemmelse fra hovedregelen:

«Dersom en eller flere kommuner eller en fylkeskommune har betydelig styringsfunksjon i forhold til en stiftelse, ved rett til å velge eller oppnevne styret eller et flertall i styret eller på annen måte, kan kommune- eller fylkesrevisjonen velges som stiftelsens revisor. Det samme gjelder hvor stiftelsens virksomhet i vesentlig grad er basert på tilskudd eller bevilgning fra kommune eller fylkeskommune som nevnt. For øvrig gjelder reglene i denne paragraf.»

3.3.2.3 Utvikling av normer og metodikk

Normer

Norges Kommunerevisorforbund har 1991-1994 utarbeidet forslag til anbefalinger for utførelsen av den kommunale revisjon. Arbeidet har primært hatt som mål å gi et grunnlag for kvaliteten i den kommunale revisjonen. Anbefalingene (senere normer) vil kunne gi innholdet i begrepet som skal oppfattes som god kommunal revisjonsskikk. Normene er tenkt å bli et forpliktende rammeverk for utøvelsen av kommunal revisjon sammen med den foreliggende forskrift for kommunal revisjon.

Metodikk

Både kommuneloven, forskriftene, anbefalinger og normer stiller krav til revisor. Her sies det hva man skal gjøre, men lite om hvordan det praktiske revisjonsarbeid skal gjennomføres.

Forslaget til anbefaling til god kommunal revisjonsskikk for planlegging av revisjonen i kommuner krever at det foreligger en beskrivelse av hvordan revisjonsarbeidet legges opp, fra planleggingsfasen via gjennomføring av kontrollhandlingen og dokumentasjon av disse, og frem til avleggelse av revisjonsberetningen. Norges Kommunerevisorforbund har derfor utarbeidet en revisjonsmetodikk innenfor kommunal revisjon som vil bestå av 3 deler:

  1. Teoridel om generell kommunal revisjonsmetodikk

  2. Reell forvaltningsrevisjon

  3. Revisjonsmetodikkens praktiske del

3.3.3 Statlig internrevisjon

Trygderevisjonen fungerer i dag som internrevisjon for Rikstrygdeverket og er den eneste revisjon av intern karakter i staten som er lovbestemt, jf folketrygdlovens § 13-9. Den arbeider i henhold til instruks av 15. februar 1995 fastsatt av Rikstrygdeverkets styre.

En rekke andre statlige etater har imidlertid opprettet egne internrevisjoner i den senere tid. Disse arbeider i det vesentlige med operasjonell revisjon, men har også oppgaver knyttet til finansiell revisjon.

3.4 Skatteetatens kontrollvirksomhet

3.4.1 Avgrensning

Med skatteetaten forstås i denne forbindelse Skattedirektoratet, fylkesskattekontorene, ligningskontorene og sentralskattekontorene for utenlandssaker og storbedrifter. Beskrivelsen nedenfor vil i stor grad omhandle den kontrollvirksomhet som ivaretas av skatterevisorene på fylkesskattekontorene, idet denne kontrollvirksomheten i det vesentlige også vil beskrive den kontrollvirksomhet som ivaretas fra de andre kontrollinstanser. Beskrivelsen tar kun sikte på å beskrive den kontrollvirksomheten som utføres ved bokettersyn. Rene kontorkontroller av egenoppgaver, f eks selvangivelser og avgiftsoppgaver, omfattes ikke.

3.4.2 Historisk utvikling

Da omsetningsavgiften ble innført i Norge i 1936 gjennom lov om midlertidig omsetningsavgift, ble det behov for kontroll av denne avgiften og av regnskap­ene hos de som da ble avgiftspliktige. Kontroller ble iverksatt ved hjelp av ligningsrevisorer. Disse første kontrollørene ble ikke fast ansatt, kun engasjert, og de var heller ikke mange. Kontrollørkorpset ble gradvis utvidet frem mot omleggingen til et nytt avgiftssystem i 1970; merverdiavgiften. Som følge av denne omleggingen ble avgiftsmantallet kraftig utvidet, idet en rekke næringer og tjenester som tidligere var utenfor avgiftsområdet nå ble avgiftspliktige. Dette medførte igjen at kontrollørstaben ble utvidet med et betydelig antall stillinger. Dagens arbeidsområde er også betydelig utvidet og innebærer kontroller rettet både mot skatte- og avgiftslovgivningen, hvor kontroll av om regnskaps- og revisjonsbestemmelsene er overholdt er en naturlig del.

3.4.3 Målsetning for kontrollarbeidet

I Strategiplan for Skattedirektoratet er det overordnede mål å sikre Rett fastsettelse og innbetaling av de skatter og avgifter som politiske myndigheter vedtar. Hovedmål 3 rettes mot kontroll og innebærer at Skatter og avgifter skal fastsettes riktig og til rett tid, og uoppgitte beløp skal avdekkes.

Den overordnede strategien som trekkes opp på kontrollområdet går ut på å styre utviklingen mot verdiorienterte tiltak:

  • Flere større skatte- og avgiftsunndragelser avdekkes

  • Raskere saksbehandling

  • Styrke ligningen, kontrollen og merverdiavgiftsbehandlingen av de største selskapene i landet

  • Bidra til bekjempelse av straffbare skatte- og avgiftsunndragelser

  • Økt preventiv effekt

  • Økt evne til kontrollmetodisk utvikling

  • Flere fellende dommer i de straffesaker som tas opp

Summen av tilgjengelige ressurser for kontroll, hvordan denne organiseres og utnyttes, vil være avgjørende for i hvilken grad man klarer å oppnå de ovennevnte målene.

3.4.4 Hjemler for kontroll

De mest sentrale bestemmelsene vedr skatteetatens kontrollvirksomhet finnes i ligningslovens § 4-10 og 6-15, merverdiavgiftslovens § 46, investeringsavgiftslovens § 7, og § 6 i forskrift av 15.12.81 om beregning og oppgjør mv av arbeidsgiveravgift til folketrygden gitt i medhold av folketrygdlovens § 16-3 siste ledd og § 17-7 første ledd. Av hjemmelsgrunnlaget kan sluttes at skatterevisorene har anledning til å foreta kontroller både mht inntekts- og formuesskatt, merverdi- og investeringsavgift, samt arbeidsgiveravgift.

Ligningslovens kap 6 omhandler tredjemanns plikt til å gi kontrollopplysninger. Lovens § 6-15 gir kontrollhjemmel overfor disse. Ligningslovens kap 4 omhandler opplysningsplikt om egne forhold. Lovens § 4-10 er kontrollhjemmel overfor disse. Merverdiavgiftslovens § 46 er kontrollhjemmel mht den næringsdrivendes egen virksomhet, mens lovens §§ 47-53 omhandler tredjemanns plikt til å gi kontrollopplysninger.

Såvel ligningsloven som merverdiavgiftsloven gir skattemyndighetene vide kontrollhjemler og pålegger også kontrollobjektene bistandsplikt i forhold til skattemyndighetene.

Et særskilt kontrolltiltak, representerer de såkalte trekkettersyn (arbeidsgiverkontroll) som kommunekassereren eller den som har fullmakt fra ham, skattefogden, kommunerevisjonen eller Riksrevisjonen foretar hos dem som plikter å foreta skattetrekk. Hjemmelen for slike kontroller er skattebetalings­lovens § 47.

3.4.5 Skatterevisorenes arbeidsoppgaver

Stedlig kontroll drives fra fylkesskattekontorenes kontrollavdelinger. En stedlig kontroll går ut på å kontrollere grunnlaget for de næringsdrivendes inntekts- og formuesbeskatning, samt grunnlaget for beregning av merverdi- og investeringsavgift og arbeidsgiveravgift. Kontroll av hvorvidt lover og forskrifter på regnskaps- og revisjonsområdet er oppfylt, inngår også.

Ved bokettersyn som ikke er avgrenset til å gjelde bare deler av et regnskap – fullstendige bokettersyn – vil en kontroll omfatte følgende punkter:

  • Planlegging / Dokumentasjon

  • Vurdering av intern kontroll

  • Vurdering av om regnskapet formelt er i overensstemmelse med aktuelle lover og forskrifter

  • Avstemming av merverdiavgifts- arbeidsgiveravgifts- og ligningsoppgaver

  • Gjennomgang av regnskapets materielle side for øvrig

    • Vurdering av relevante nøkkeltall

    • Testing av bilag

  • Utforming av bokettersynsrapport, jf forskrift av 23.12.83

Det følger av dette at skatterevisor, må være i stand til å uttale seg om alle sider av virksomhetenes regnskap. Da skatteetatens kontroller i hovedsak retter seg mot det private næringsliv kan revisorene i stor grad benytte vanlig privat revisjonsmetodikk. Selv om det ikke er lovbestemte krav til utdanning, ansetter skatteetaten i dag i personer med registrert revisorutdanning eller tilsvarende.

Til forsiden