NOU 1999: 18

Organisering av oppdragsvirksomhet— En vurdering av rammene for oppdragsvirksomhet ved institusjoner innenfor høgre utdanning

Til innholdsfortegnelse

4 Ekstern finansiering ved institusjoner innenfor høgre utdanning

4.1 Innledning

I 1997 var omfanget av den eksternt finansierte virksomheten ved institusjoner innenfor høgre utdanning om lag 1,6 mrd kroner, dvs 14 pst av den totale finansieringen av disse.

I tillegg var omsetningen i enheter tilknyttet institusjonene ved styrerepresentasjon og/eller innskutt kapital i 1997 om lag 2,4 mrd kroner, og det var ansatt om lag 3 300 i disse enhetene. Dette reflekterer at eksternt finansiert virksomhet, uansett organisasjonsform, er en viktig del av den totale virksomheten innenfor høgre utdanning.

4.2 Organisering

Den eksternt finansierte virksomheten er organisert både som en del av institusjonens ordinære virksomhet og i enheter for oppdragsvirksomhet – i det som er kalt institusjonens randsone.

Begrepet randsone benyttes i denne sammenhengen om det juridiske og organisatoriske grenseområdet mellom enheter som er en del av institusjonene på den ene siden, og selvstendige forskningsinstitutter eller utdanningsenheter på den andre siden. Dette kan også betegnes som institusjonenes ytre periferi, virksomhet som er organisert tett inntil, men juridisk utenfor selve institusjonene. Hovedmotivet fra institusjonenes side for oppretting av virksomhet i randsonen er å etablere tilbud fra lærestedene til samfunnet omkring, for på den måten få nye impulser og ressurser. Ønsker fra samfunnet om å ta i bruk lærestedenes ressurser har derfor vært en drivkraft og forutsetning for etablering av disse virksomhetene, ved siden av ønsker om å tilrettelegge best mulig for slik virksomhet som vil være avhengig av markedskontakt og inntjening. Det kan argumenteres for at statlige forvaltningsorganer er en lite egnet organisasjonsform for slik virksomhet, og at dette har ført til at slik virksomhet i tilknytning til institusjoner innenfor høgre utdanning derfor er blitt organisert i stiftelser eller aksjeselskap. Samtidig har oppretting av slike virksomheter gjort det mulig å tilby ansatte ved institusjonene faglig interessante engasjementer og bedre økonomiske vilkår.

Denne typen enheter for oppdragsvirksomhet har en faglig tilknytning til, og er institusjonelt basert på, et samarbeid med institusjoner innenfor høgre utdanning gjennom juridiske og økonomiske ordninger. I rapport 13/94 fra NIFU skilles det mellom ulike typer enheter for oppdragsvirksomhet:

  • Enheter som er direkte underlagt kollegiet eller høgskolestyret og er en del av selve institusjonen.

  • Enheter som er direkte underlagt institusjonens styre, men der grunnfinansiering og/ eller styreoppnevning foretas eksternt.

  • Stiftelser og aksjeselskap som institusjoner innenfor høgre utdanning enten har opprettet eller har eierinteresser i. Institusjonene er enten viktigste partner som medstifter eller viktigste bidragsyter til selskapets aksjekapital.

  • Enheter som ikke har formell binding til institusjoner innenfor høgre utdanning, men der institusjonene oppnevner minst halvparten av styrets medlemmer og/eller bidrar med minst halvparten av grunnfinansieringen.

Enheter som er direkte underlagt kollegiet og er en del av institusjonene vil ikke bli drøftet her. Grunnen til deres organisering som en indre randsone ved institusjonene er først og fremst ønsket om å skape gode faglige miljøer, og kan ikke knyttes til deres rolle som oppdragsenheter.

Slik institusjonene har organisert sin virksomhet, er det skiller mellom aktiviteter som institusjonen organiserer innenfor egne rammer, og den typen virksomhet som organiseres i randsonen:

  • Aktiviteter finansiert med bidrag fra forskningsfinansierende organer, Norges forskningsråd, ideelle organisasjoner, legater, Nordisk Råd, EU m m organiseres normalt innen for rammen av institusjonenes ordinære virksomhet.

  • Aktiviteter finansiert av etterspørrere av faglig kompetanse, departementer og bedrifter m m blir i større grad organisert i randsonen.

Utgiftene ved den internt organiserte oppdragsvirksomheten regnskapsføres over post 21 i institusjonenes regnskaper. Virksomheten følger statens vanlige regler om budsjett og regnskapsføring med den justeringen at det er tillatt å bruke interimskonto for forskuddsinnbetalte oppdragsinntekter. Men det er ikke anledning til å skaffe seg inntekter, ved renter eller annet, av midler som er avsatt på interimskonto. Virksomheten er videre underlagt prinsippet om selvassuranse. Institusjonene kan m a o ikke inngå avtaler om forsikring knyttet til risikopreget virksomhet. Aktivitetene er integrert i institusjonenes ordinære virksomhet i den forstand at de normalt er plassert under et institutt eller annen grunnenhet og er underlagt de samme regler og rutiner som gjelder for den øvrige virksomheten. Tilsatte i virksomheten er tilsatt ved institusjonen, er underlagt tjenestemannsloven og tilsluttet Statens pensjonskasse.

Den totale virksomheten ved institusjon og randsone kan best sees i sammenheng ved at institusjonen har et nært forhold til randsoneinstitusjonen(e) i form av eierskap og/eller styreflertall og dermed har en reell mulighet til å styre aktiviteten begge steder. For institusjoner der forholdet til randsonen er fjernere og bærer preg av et samarbeid mellom likeverdige parter, vil en slik samlet strategi være vesentlig mer problematisk å ivareta. I slike tilfeller kan aktiviteten i institusjon og randsone være overlappende, og kan lett komme i et konkurranseforhold til hverandre.

I St prp nr 1 (1998–99) kommer det fram at om lag 40 pst av eksternt finansiert virksomhet ved universitetene er finansiert av Norges forskningsråd. Dette er statlig finansiert forskning og midler til vitenskapelig utstyr. I tillegg kommer bidragsfinansierte aktiviteter fra foreninger som frivillige helseorganisasjoner. Til sammen gjør dette at eksternt finansiert virksomhet ved institusjonene har et annet preg enn kommersiell oppdragsvirksomhet, og vanskelig kan sammenlignes med forskning og utdanning i enheter for oppdragsvirksomhet.

4.3 Organisering av oppdragsvirksomhet ved private institusjoner innenfor høgre utdanning

Private institusjoner er ikke underlagt det samme regelverket for økonomiforvaltning og organisering som de statlige institusjonene som ellers er omtalt her. Utvalget har ikke sett det som en del av mandatet å gå nærmere inn på omfanget og organiseringen av eksternt finansiert virksomhet ved private institusjoner, siden de rammebetingelsene det er vist til i mandatet, gjelder for statlige institusjoner og ikke berører private. Det kan likevel være interessant å vise eksempler på organisering av eksternt finansiert virksomhet ved private institusjoner, for på denne måten å tydeliggjøre forskjellene på rammebetingelser for private og offentlige institusjoner innenfor høgre utdanning.

Det er ikke etablert et særlig regelverk for eksternt finansiert virksomhet ved private institusjoner. Organisering av oppdragsvirksomhet ved private høgskoler følger av generelt lovverk for den gitte selskapsformen, samt internt utformet organisering av slike aktiviteter.

Det norske Diakonhjem 1

I Det norske Diakonhjem inngår den største private utdanningsinstitusjonen i helse- og sosialfag, Diakonhjemmets høgskolesenter. Det norske Diakonhjem er et fellesskap av private, diakonale stiftelser innenfor Den norske kirke. Dette innebærer at hovedstyret i Det norske Diakonhjem oppnevner flertallet av styremedlemmene i de andre stiftelsene i fellesskapet. De primære aktivitetene ivaretas av Diakonhjemmets høgskolesenter, Diakonhjemmets sykehus og Diakonhjemmets internasjonale senter. Sistnevnte har som oppgave å drive forskning og utvikling (FoU) på bistandsområdet. Det er i tillegg opprettet to oppdragsenheter i tilknytning til Diakonhjemmets høgskolesenter, Diaforsk og Diavet. Diaforsk organiserer eksternt finansiert forskning og konsulentvirksomhet, og er en ressurs for Diakonhjemmets høgskolesenter også på undervisningssiden. Ansatte ved Diaforsk har eksternt finansiert virksomhet som utgangspunkt, det er derfor ikke lagt opp til at ansatte ved Diaforsk gjør annet eksternt finansiert arbeid. Hvis ansatte ønsker å ta arbeid på egen hånd, vil dette redusere den lønnede arbeidstiden ved Diaforsk. Diavet organiserer oppdragsutdanning i tilknytning til Diakonhjemmets høgskolesenter.

Det norske Diakonhjem har organisert sin oppdragsvirksomhet eksternt, dvs at oppdragsvirksomheten er organisert i separate enheter som er atskilt fra den ordinære virksomheten ved Diakonhjemmets høgskolesenter. Imidlertid er disse integrert i den helhetlige virksomheten til Diakonhjemmets høgskolesenter ved at de inngår i stiftelsesfellesskapet Det norske Diakonhjem. Det kan derfor oppfattes som at den eksternt finansierte virksomheten er integrert i stiftelsesfelleskapet, men at den ordinære aktiviteten ved høgskolesenteret oppfattes som atskilt fra den eksternt finansierte virksomheten som utføres ved Diaforsk og Diavet.

Handelshøyskolen BI 2

I likhet med Det norske Diakonhjem er Handelshøyskolen BI organisert som stiftelse. BI er også den største private tilbyder av høgre utdanning i Norge, og gir utdanninger hovedsakelig i økonomi og administrasjon. I 1999 har BI om lag 17 000 studenter.

BI har ikke ekstern organisering av oppdragsvirksomhet. I de tilfellene der ansatte ønsker å utføre eksternt finansierte oppdrag, må dette gjøres i tråd med avtale mellom BI og de tilsattes organisasjon. Eksternt finansiert virksomhet som ikke inngår i arbeidsplikten, må i tråd med denne avtalen godkjennes av instituttledelsen. Det må rapporteres til instituttets administrasjon underveis, slik at de er informert om tid som benyttes og der ansatte bruker denne tiden. Informasjon om virksomheten inngår også i årsplan og årsrapport fra ansatte til BI. Forutsetningen er at slik virksomhet ikke er til fortrengsel for BIs egne aktiviteter, at den er tidsbegrenset, og at aktivitetene ikke strider mot BIs interesser. Når det gjelder mulighet for ansatte til å ta II?er stillinger ved andre utdanningsinstitusjoner, må dette godkjennes av prorektor ved BI.

Det er ingen ordning for registrering av arbeidstid ved BI, men ansatte plikter å rapportere om hvor de er i de tilfellene de ikke er ved institusjonen i arbeidstiden. De ansatte har noe ulike plikter avhengig av stillingskategori; f eks har professorer 140 timer undervisningsplikt i året mens amanuenser har 160 timer undervisningsplikt. Hvis ansatte utfører arbeid i tillegg til undervisningsplikt og annen arbeidsplikt, vil de motta tillegg for dette i lønn. Dette gjelder også for eksternt finansierte forsknings- og utviklingsprosjekter ved BI der ansatte inngår som f eks prosjektledere. Ved større eksternt finansierte oppdrag kan ansatte også kjøpes fri fra arbeidspliktene ved BI. Det er mulig for ansatte ved BI også å arbeide med eksternt finansiert virksomhet i egen regi, i eget eller andres firma, men det forutsettes da at dette ikke kommer i konflikt med ansattes plikter i forhold til BI.

BIs oppdragsvirksomhet søkes delvis organisert innenfor BI, ved fleksible arbeidstidsordninger og tilleggshonorar for ekstra innsats. Delvis åpnes det for at ansatte kan utføre slik virksomhet i egen regi, men da på en måte som ikke berører ansattes plikter overfor BI. Dette kan tyde på en lite detaljorientert styring av oppdragsvirksomhet, og at denne søkes organisert i nær tilknytning til BIs ordinære virksomhet. Det kan m a o synes som om BI har søkt en løsning som legger vekt på integrasjon mellom de ulike aktivitetene ansatte utfører.

4.4 Oppdragsvirksomhet organisert i enheter med tilknytning til institusjonene

4.4.1 Tilknytning mellom institusjoner innenfor høgre utdanning og enheter for oppdragsvirksomhet

I alt har 21 av 37 statlige institusjoner innenfor høgre utdanning tilknytning til frittstående enheter for oppdragsvirksomhet, i form av at de har styremedlemmer eller har bidratt med kapital til slike enheter. En rekke av de mindre statlige høgskolene er ikke tilknyttet enheter for oppdragsvirksomhet. Av de vitenskapelige høgskolene er det bare Norges landbrukshøgskole og Norges handelshøgskole som er tilknyttet enheter for oppdragsvirksomhet.

I punkt 4.2 er det vist til en inndeling av NIFU av ulike typer enheter for oppdragsvirksomhet. Tabell 4.1 viser at de ulike typene ikke synes å utelukke hverandre. Isteden ser det ut til at institusjonene både har innskutt kapital og styrerepresentasjon, og at der hvor innskutt kapital fra institusjonene utgjør størst andel, har institusjonene også i større grad styrerepresentasjon.

I tillegg inkluderer tallene i tabell 4.1 enheter som institusjonene samarbeider med, men i liten grad influerer styringen av. Institusjonene har i slike enheter skutt inn liten eller ingen del av kapitalen og har mindre enn flertallet av representantene i styret. Dette gjelder stiftelsen med størst omsetning, SINTEF, og de fleste av stiftelsene der statlige høgskoler er representert i styret eller har bidratt med kapital. Disse vil ikke bli omfattet av utvalgets forslag til organisering av enheter for oppdragsvirksomhet, men er inkludert i tabellen for å gi et inntrykk av det totale omfanget av oppdragsvirksomhet med tilknytning til institusjonene.

Tabell 4.1 Institusjonenes andel av kapital og styrerepresentasjon i frittstående enheter for oppdragsvirksomhet i 1997.

  Institusjonenes styrerepresentasjon
Prosentvis andel av innskutt kapitalStyrereprIkke styrereprStyrelederIkke styrelederTotalt
033062733
02062178
215090459
519900000
10030303
Sum512143953

Kilde: Basert på materiale samlet inn fra de offentlige institusjonene innenfor høgre utdanning.

Når det gjelder valg av selskapsform, viser tabell 4.2 at stiftelser er den vanligste måten å organisere enheter for oppdragsvirksomhet på. Det kan noteres at dette er en eierform som gir størst beskyttelse mot intervensjon utenfra, også når det gjelder innblanding fra bidragsytere til stiftelsenes kapital. Styresammensetning, valg av styrerepresentanter, bruk av midler fra stiftelsene o a reguleres av vedtekter. Muligheter for endringer av vedtekter vil bli svekket hvis forslag til ny stiftelseslov blir vedtatt, se NOU 1998: 7 Om stiftelser. Dette vil styrke den uavhengige posisjonen til de ulike enhetene for oppdragsvirksomhet overfor institusjonene i høgre utdanning. Tilsvarende vil institusjonenes mulighet for helhetlig styring av oppdragsvirksomhet og annen virksomhet ved institusjonene bli redusert, noe som også vil gjelde den helhetlige styringen av de ulike fagmiljøene som inngår i institusjonene.

Tabell 4.2 Selskapsform til enheter for oppdragsvirksomhet i 1997.

InstitusjonerAksjeselskapStiftelseSum
Universiteter81523
Vitenskapelige høgskoler426
Statlige høgskoler22224
Sum143953

Kilde: Basert på materiale samlet inn fra de offentlige institusjonene i høgre utdanning.

I forslag til ny stiftelseslov forsterkes skillene mellom stiftelsene og bidragsytere for stiftelsenes kapital. Forslaget innebærer at bidragsytere til stiftelsens kapital ikke skal kunne ha verv eller oppnevne styrerepresentanter til stiftelsenes styrer. Som det framgår av tabell 4.3, har ingen av institusjonene i høgre utdanning bidratt med kapital til stiftelse uten å ha styreverv i stiftelsen. Dette kan være et tegn på at institusjonene i høgre utdanning ønsker noe tettere samvirke mellom institusjoner i høgre utdanning og enheter for oppdragsvirksomhet, enn det som vil være mulig hvis forslag til ny stiftelseslov blir vedtatt. Det kan ellers noteres at institusjoner i høgre utdanning har styrerepresentasjon i langt flere stiftelser enn de bidrar med kapital til.

Tabell 4.3 Stiftelser – innskutt kapital og styrerepresentasjon i 1997.

Kun kapitalKun styrevervKapital og styrevervSum
0281139

Kilde: Basert på materiale samlet inn fra de offentlige institusjonene i høgre utdanning.

4.4.2 Omfanget av virksomheten i enheter for oppdragsvirksomhet

Av tabell 4.4 framgår det at omsetningen i enheter for oppdragsvirksomhet var om lag 15 pst av institusjonenes bevilgning over deres kapitler i statsbudsjettet i 1997. Sammenlignet med eksternt finansiert virksomhet i institusjonene var omsetningene i enheter for oppdragsvirksomhet om lag 700 mill kroner mer.

Tabell 4.4 Omsetning i enheter for oppdragsvirksomhet i 1997. Tall i 1 000 kroner.

InstitusjonerAksjeselskapStiftelseSum
Universiteter600 4001 370 0171 970 417
Vitenskapelige høgskoler103 100114 000217 100
Statlige høgskoler0147 787147 787
Sum703 5001 631 8042 335 304

Kilde: Basert på materiale samlet inn fra de offentlige institusjonene i høgre utdanning.

Det framgår av tabellen at enheter for oppdragsvirksomhet knyttet til universitetene har den klart største omsetningen. Denne utgjør om lag 85 pst av den samlede omsetningen i disse enhetene. Den største enheten for oppdragsvirksomhet er SINTEF. SINTEF har tilknytning til NTNU ved at NTNU har styrerepresentanter i stiftelsen. SINTEF har en omsetning på om lag 1 mrd kroner, noe som er om lag 46 pst av den samlede omsetningen i enheter for oppdragsvirksomhet. SINTEF har i nært samarbeid med NTNU gjennom mange år utviklet seg til en stor oppdragsforskningsinstitusjon, og framstår i dag som en selvstendig enhet. Stiftelsen er ikke lenger en oppdragsenhet styrt av NTNU, men en enhet som samarbeider med NTNU, UiO og fagmiljøer ved disse institusjonene.

Når det gjelder de statlige høgskolene, er forholdet deres til oppdragsenheter til dels sammenlignbar med forholdet mellom NTNU og SINTEF. Med enkelte unntak har de statlige høgskolene ikke skutt inn kapital i oppdragsenheter. Det formelle forholdet mellom oppdragsenhetene og de statlige høgskolene er derfor stort sett basert på at ansatte ved høgskolene er i styret for oppdragsenhetene. Det er heller ikke slik at de statlige høgskolene har flertall i disse styrene. De statlige høgskolene styrer derfor i svært begrenset grad den virksomheten som foregår i oppdragsenhetene, og forholdet mellom de statlige høgskolene og oppdragsenheter kan derfor mer karakteriseres som samarbeid enn aktiv styring fra de statlige høgskolenes side.

4.4.3 Ansatte i enheter for oppdragsvirksomhet

Sammenligning mellom tabell 4.5 og tabell 4.9 viser at det i 1997 var ansatt 1 108 flere årsverk i enheter for oppdragsvirksomhet enn i eksternt finansiert virksomhet ved institusjonene innenfor høgre utdanning. Sammenlignet med totalt antall ansatte ved institusjoner innenfor høgre utdanning er det ansatt 15 pst ved enheter for oppdragsvirksomhet. Som over er omfanget størst ved universitetene, og ansatte ved SINTEF utgjør om lag 45 pst av samtlige ansatte ved enheter for oppdragsvirksomhet.

Tabell 4.5 Ansatte i enheter for oppdragsvirksomhet i 1997.

InstitusjonerAksjeselskapStiftelseSum
Universiteter7651 9322 697
Vitenskapelige høgskoler221130351
Statlige høgskoler0272272
Sum9862 3343 320

Kilde: Basert på materiale samlet inn fra de offentlige institusjonene innenfor høgre utdanning.

4.5 Oppdragsvirksomhet organisert i institusjonene

4.5.1 Fagområder og ekstern finansiering

Den eksternt finansierte virksomheten ved universitetene har lengst tradisjon og størst omfang innenfor de matematisk-naturvitenskapelige og medisinske fagområdene. Dette kommer også fram i fordelingen av midler til stipendiater på ulike fagområder, som vist i tabellen nedenfor.

Tabell 4.6 Stipendiater ved et utvalg universiteter og vitenskapelig høgskoler, fordelt på fagområder 1995.

  HumanioraSamfunnsvitenskapMatematisk-natur-vitenskapelige fagTeknologifagMedisinLandbruk/fiskeri/veterinærmedisin
  AntallPstAntallPstAntallPstAntallPstAntallPstAntallPst
Universitets- og høgskolestipendiat17358288632954011829199362631
Forskningsrådsstip11238119263184416239126234857
Andre stipendiater12452111181613332230411012
Sum29710045910073110041310055510084100

Kilde: Det norske forskningssystemet – statistikk og indikatorer. Norges forskningsråd, 1997: s 190–191.

Som tabell 4.6 viser, står ekstern finansiering for nesten 60 pst av den totale finansieringen av stipendiatene. Finansieringen fra Norges forskningsråd utgjør nesten like mye som institusjonenes egen finansiering av stipendiater. Ser vi på den prosentvise fordelingen på de enkelte fagområder, varierer den eksterne finansieringen fra 37 pst og 42 pst for henholdsvis samfunnsvitenskap og humaniora til 69 pst og 71 pst for henholdsvis landbruks-, fiskeri-, veterinær- og teknologiske fag. Øvrige realfag og medisin ligger på henholdsvis 60 pst og 64 pst. Kategorien andre varierer fra 4 pst (humaniora) til 32 pst (teknologiske fag) og 41 pst (medisin). Bevilgningene til avansert vitenskapelig utstyr over de ordinære budsjettene er blitt redusert i de siste årene. Behovet for vitenskapelig utstyr har i stor grad måttet søkes dekket gjennom ekstern finansiering. Eksterne kilder utgjør i dag en helt nødvendig finansieringskilde for avansert vitenskapelig utstyr, f eks er om lag 40 pst (29,5 mill kroner) av vitenskapelig utstyr ved Universitetet i Oslo i 1997 finansiert eksternt. Tilsvarende tall for NTNU, inkludert SINTEF B, er om lag 45 pst (35,5 mill kroner). Ved Universitetet i Bergen ble i 1996 hele 54 pst (28 millioner) av vitenskapelig utstyr finansiert eksternt.

4.5.2 Institusjoner og forskerutdanning

Innenfor forskerrekruttering – både på doktor- og post doktornivå – er særlig Norges forskningsråd viktig. Men også andre oppdragsgivere, private bedrifter, offentlige instanser og ideelle organisasjoner spiller en sentral rolle. Tabell 4.7 viser hvordan midler til forskerrekruttering fordeler seg på universitetene og ved enkelte vitenskapelige høgskoler. Fordelingen i antall stipendiater er jevn, og står i forhold til institusjonenes størrelse med unntak av NTNU, som har en noe større andel av stipendiater i forhold til størrelse på institusjonen. Dette gjelder særlig antall stipendiater som ikke blir finansiert over institusjonenes kapitler i statsbudsjettet.

Tabell 4.7 Stipendiater ved et utvalg universiteter og vitenskapelig høgskoler 1995.

  UiBUiOUiTøNTNUNHHNLHNVHSumPst
Universitets- og Høgskolestipendiat173410872207329121 00441,8
Forskningsrådsstip.160265752936471786335,9
Andre stipendiater10018125209713053522,3

Kilde: Det norske forskningssystemet – statistikk og indikatorer. Norges forskningsråd, 1997: 190–191.

4.5.3 Omfanget av eksternt finansiert virksomhet

Som vist over er omsetningen i enheter for oppdragsvirksomhet betydelig større ved NTNU enn ved andre institusjoner innenfor høgre utdanning. Når det gjelder den eksternt finansierte virksomheten innenfor NTNU, er dette noe annerledes. På tross av at tabellen over viser at NTNU relativt sett har størst andel av eksternt finansierte stipendiatstillinger, er den eksternt finansierte virksomheten innenfor NTNU relativt sett lavere enn de institusjonene NTNU blir sammenlignet med i tabell 4.6 og 4.7. Grunnen til dette er at omsetningen i SINTEF B-ordningen ikke er inkludert i tabellen under. Dersom omsetningen i SINTEF B tas med, vil omfanget av eksternt finansiert virksomhet ved NTNU i større grad være lik omfanget ved de andre universitetene.

Tabell 4.8 Regnskapstall for eksternt finansiert virksomhet organisert innenfor institusjonene 1997. Tall i 1 000 kroner.

KapInstitusjonBevilgningEkstern finansieringSumEkstern finansiering som andel av totalsum
260Universitetet i Oslo1 857 852474 1992 332 05120 pst
261Universitetet i Bergen1 021 791326 1221 347 91324 pst
262NTNU1 372 503269 0131 641 51616 pst
263Universitetet i Tromsø638 666134 482773 14817 pst
264Norges handelshøgskole132 8298 855141 6846 pst
265Arkitekthøgskolen i Oslo36 1243 24739 3718 pst
268Norges idrettshøgskole67 6904 09671 7866 pst
269Norges musikkhøgskole77 6291 33178 9602 pst
278Norges landbrukshøgskole300 871140 843441 71432 pst
279Norges veterinærhøgskole138 01650 275188 29127 pst
273Statlige kunsthøgskoler114 377266114 6430 pst
274Statlige høgskoler4 443 077212 8564 655 9335 pst
Sum10 201 4251 625 58511 827 01014 pst

Kilde: St prp nr 1 (1998–99).

Det kan for øvrig noteres at de to vitenskapelige høgskolene som Landbruksdepartementet tidligere forvaltet, Norges veterinærhøgskole og Norges landbrukshøgskole, har klart størst andel eksternt finansiert virksomhet blant institusjonene innenfor høgre utdanning. Dette kan ha sammenheng med disse vitenskapelige høgskolenes særlige sektoransvar.

Tabell 4.9 Antall årsverk ved de høgre utdanningsinstitusjonene 1997.

InstitusjonOrdinære stillingerOppdragsstillingerBistillingerTotaltAndel oppdragsstillinger
Universitetet i Oslo3 870615534 53913,6 pst
Universitetet i Bergen2 077320242 42113,2 pst
NTNU2 680397353 11212,8 pst
Universitetet i Tromsø1 244231171 49215,5 pst
Norges Handelshøgskole2281332445,4 pst
Arkitekthøgskolen i Oslo5851647,8 pst
Norges Idrettshøgskole141421472,7 pst
Norges Musikkhøgskole118111200,8 pst
Norges Landbrukshøgskole640146679218,5 pst
Norges Veterinærhøgskole27860334117,5 pst
Statlige kunsthøgskoler176011770,0 pst
Statlige høgskoler7 465241257 7323,1 pst
Sum universiteter og høgskoler18 9742 03517121 1809,6 pst

Kilde: Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste, Database for statistikk om høgre utdanning (DBH).

Tabell 4.9 viser antall stillinger målt i årsverk. Oppdragsstillinger er antall årsverk knyttet til den eksternt finansierte virksomheten som er organisert innenfor institusjonen og som regnskapsføres under post 21 i institusjonenes regnskaper, se tabell 4.8.

4.6 Oppsummering

Eksternt finansiert virksomhet utgjør en betydelig andel av den totale finansieringen av institusjoner innenfor høgre utdanning. Institusjonene er i tillegg tilknyttet en rekke ulike enheter for oppdragsvirksomhet. Omfanget av virksomheten er betydelig, og større enn omfanget av eksternt finansiert virksomhet som er organisert internt ved institusjonene. Tabellene over viser at institusjonene innenfor høgre utdanning, og særlig universitetene, kobler kapitalinnskudd og styreverv i frittstående oppdragsenheter. Dette kan bli problematisk i de tilfellene der oppdragsenhetene er organisert som stiftelser hvis forslag til ny lov for stiftelser blir vedtatt. Her gis det bl a klare begrensninger på muligheten til stiftere og de som gir innskudd til stiftelsenes kapital når det bl a gjelder medvirkning i styre av stiftelsene.

Den eksternt finansierte virksomheten er viktig for institusjonene, særlig når det gjelder forskerrekruttering. Det er ikke samlet inn materiale som gjør det mulig å si noe om hvor viktig enhetene for oppdragsvirksomhet er når det gjelder dette. Det er imidlertid grunn til å anta at enhetene for oppdragsvirksomhet har en viktig rolle når det gjelder rekruttering til fagmiljøer og institusjonenes mulighet for å beholde vitenskapelig ansatte. I tillegg kan disse enhetene tilrettelegge for oppdragsvirksomhet på en annen måte enn institusjonene. Dette fordi enheter organisert som for eksempel aksjeselskaper har mer fokus mot markeder og inntjening og gir andre og bedre vilkår for lønn for oppdrag som de ansatte ved institusjoner innenfor høgre utdanning utfører i regi av enhetene.

Fotnoter

1.

Kilder er www.diakonhjemmet.no og samtale med forskningsleder Kai Ingolf Johannesen 5. februar 1999.

2.

Kilde er www.bi.no og samtale med personaldirektør Yngvar Gryvil 5. februar 1999.

Til forsiden