NOU 2011: 12

Ytringsfrihet og ansvar i en ny mediehverdag

Til innholdsfortegnelse

2 Inspill fra Norsk Redaktørforening – Redaktørforeningens utkast til lovskisse

§ 1Formål

Formålet med loven er å sikre og regulere medienes sentrale rolle som aktører og formidlere av meninger og informasjon i en åpen og opplyst offentlig debatt, i samsvar med Grunnloven § 100 og Norges internasjonale konvensjonsforpliktelser som regulert gjennom lov av 21. mai 1999 nr .30 om styrking av menneskerettighetenes stilling i norsk rett (menneskerettsloven).

§ 2Virkeområde

Lova gjeld for

  1. dagsaviser og andre periodiske publikasjoner som driver journalistisk produksjon og formidling av nyheter, aktualitetsstoff og samfunnsdebatt,

  2. kringkastere, jf. kringkastingsloven § 1-1 tredje ledd og

  3. elektroniske massemedier som har tilsvarende formål og funksjon som medier nevnt under nr. 1 og 2.

Loven gjelder ikke medier som har som hovedformål å drive med reklame eller markedsføring, eller som hovedsakelig er rettet mot medlemmer eller ansatte i bestemte organisasjoner, foreninger eller selskap.

§ 3Definisjoner

I denne lov forstås med

  1. ansvarlig redaktør den som treffer avgjørelse om mediets innhold eller om en del av dette, enten han betegnes som redaktør eller som utgiver eller på annen måte,

  2. utgiver den fysiske eller juridiske person for hvis regning publikasjonen utgis,

  3. periodisk utgivelse at publikasjonen utkommer minst to ganger årlig,

§ 4Forholdet til andre lover

Denne lovens bestemmelser går i tilfeller av motstrid foran andre norske lover, med unntak for menneskerettsloven.

§ 5Ansvarlig redaktør

Medier som omfattes av denne loven skal ha en ansvarlig redaktør.

Medier som omfattes av denne loven plikter å opplyse allmennheten både om hvem som er ansvarlig redaktør og hvem som er utgiver. Likeledes plikter vedkommende medium å opplyse allmennheten om hvem som er ansvarlig redaktør for den enkelte publikasjon eller for det enkelte program. Kongen kan gi nærmere regler om på hvilken måte allmennheten skal gis opplysninger etter dette ledd.

Medier som ikke utpeker en ansvarlig redaktør, jf første ledd, eller som ikke gir opplysninger i samsvar med annet ledd, regnes ikke som omfattet av denne loven.

§ 6Redaksjonell uavhengighet

Innenfor rammene for vedkommende mediums skriftlig fastsatte grunnsyn og formålsbeskrivelse, treffer ansvarlig redaktør alene, eller den han delegerer slik myndighet til, beslutninger om innholdet i, og spørsmål knyttet til, den løpende redaksjonelle virksomheten.

Verken mediets eier eller den som leder mediet på eierens vegne, kan instruere den ansvarlige redaktøren i forhold til den løpende redaksjonelle virksomheten. Ingen kan uten ansvarlig redaktørs samtykke kreve å få innsyn i redaksjonelt materiale før materialet er publisert.

Regelen i denne paragraf kan ikke fravikes gjennom avtale eller annet rettsgrunnlag til ugunst for ansvarlig redaktør.

§ 7Rettslig ansvar for det redaksjonelle innholdet

Ingen andre enn vedkommende mediums ansvarlige redaktør kan holdes rettslig ansvarlig for det redaksjonelle innhold som publiseres. Dette gjelder likevel ikke eventuelt erstatningsansvar for vedkommende mediums utgiver, for økonomisk eller ikke-økonomisk skade som slik publisering rettsstridig påfører tredjepersoner.

Ansvarlig redaktør skal i forhold til eventuelt rettslig ansvar som beskrevet i første ledd, subjektivt vurderes som om han eller hun kjente innholdet i vedkommende publisering, uavhengig av vedkommendes faktiske kunnskap.

Ansvarlig redaktør vil likevel være ansvarsfri i tilfeller der innholdet blir publisert med forfatterens uttrykkelige samtykke og med forfatterens navn. Dette gjelder bare når forfatteren ikke er ansatt i mediet, når innholdet ikke er skrevet på oppfordring fra eller under medvirkning av ansvarlig redaktør, og når innholdet ikke inneholder en rettsstridig ærekrenkelse eller krenkelse av privatlivets fred.

Ansvarlig redaktør er uansett ansvarlig etter første ledd og annet ledd dersom navngitt forfatter ikke kan trekkes til rettslig ansvar på grunn av forhold som ansvarlig redaktør burde kjenne til før publiseringen.

Utgiver vil på tilsvarende måte være ansvarlig etter første ledd og annet ledd dersom verken ansvarlig redaktør eller navngitt forfatter kan trekkes til rettslig ansvar.

Ansvarlig redaktør vil være ansvarsfri i forhold til uttalelser som framkommer i direkte kringkastingssendinger eller annen tilsvarende direkte publisering. Den enkelte ytrer vil i slike tilfelle være ansvarlig for egne ytringer etter de alminnelige regler. Dersom ytreren er gitt tilsagn om anonym medvirkning i sendingen vil ansvarlig redaktør være ansvarlig etter første ledd og annet ledd.

Ansvarlig redaktør kan ikke trekkes til ansvar for rettsstridig innhold bak en lenke, så lenge det ikke klart fremgår at den leder til slikt innhold.

§ 8Rettslig ansvar for brukergenerert innhold

Den som legger ut en ytring på medieplattform som er åpen for brukergenerert innhold er selv ansvarlig for denne ytring etter lovgivningens alminnelige regler. Dersom slik ytring er lagt ut på en plattform organisert av et medium omfattet av denne lov, overtar ansvarlig redaktør ansvaret hvis

  1. redaktøren har gitt forfatter eller kilde anonymitetsvern

  2. redaktøren ikke på forlangende av politimyndighet og/eller domstol bistår med å identifisere eventuelle anonyme forfattere av ytring med klart rettsstridig innhold

  3. redaktøren ikke snarest fjerner det rettsstridige innhold når redaktøren blir kjent med det, eller det kreves av den krenkede eller av domstol.

§ 9Rettslig ansvar for innholdet i annonser og reklame

Den som rykker inn en annonse eller annen betalt reklame i et medium som omfattes av denne lov er ansvarlig for innholdet etter lovgivningens alminnelige regler. Det samme gjelder den som medvirker til dette.

Ansvarlig redaktør er medansvarlig for innholdet i annonser og annen betalt reklame bare dersom det umiddelbart framgår av innholdet at det vil være rettsstridig å offentliggjøre. Dette gjelder tilsvarende for annonser med lenker til andre nettsider.

§ 10Anonymitetsrett og kildevern

Enhver opphavsperson eller hjemmelsperson, herunder journalist, fotograf og intervjuobjekt eller annen kilde til det redaksjonelle innholdet i det som publiseres i et medium som omfattes av denne loven, har rett til å forbli anonym, dersom det er avtalt med ansvarlig redaktør.

Ansvarlig redaktør og medarbeidere som er underlagt hans eller hennes redaktørmyndighet, har plikt til å nekte å oppgi til andre hvem som er slik opphavsperson som nevnt i første ledd. Det samme gjelder i forhold til hvem som er hjemmelsperson for andre opplysninger som er betrodd vedkommende mediums redaksjonelle medarbeidere som ledd i det redaksjonelle arbeidet.

(Her bør følge henvisning til regler om kildevern, ransaking, beslag m.v.)

(Etterforskningsforbud for myndigheter i forhold til redaksjonenes kilder)

§ 11Etterforskningsforbud

Myndigheter og offentlige eller private foretak har ikke adgang til å etterforske hvem som er forfatter eller hjemmelsmann til redaksjonelt innhold som er publisert i medium som omfattes denne loven.

§ 12Erstatningsansvar

Ansvarlig redaktør og/eller utgiver kan holdes erstatningsansvarlig for skade som det redaksjonelle innholdet volder tredjemenn, i samsvar med reglene i skadeserstatningsloven § 3-6 og § 3-6a.

§ 13Særlig straffeansvar (ny straffelov § 269)

Den som treffer avgjørelse om innholdet i et medium omfattet av loven, er strafferettslig ansvarlig dersom det der offentliggjøres noe som ville ha pådratt redaktøren ansvar etter noen annen lovbestemmelse om han hadde kjent til innholdet.

Straffen etter første ledd er bot eller fengsel inntil 6 måneder. Det kan ikke idømmes strengere straff enn etter den lovbestemmelse som ville ha vært anvendelig om den ansvarlige hadde kjent til innholdet.

Straff etter første ledd kommer ikke til anvendelse på den som godtgjør at det ikke kan legges (henne eller) ham noe til last med hensyn til kontroll med innholdet eller tilsyn eller rettledning eller instruks for hans (eller hennes) stedfortreder, medarbeidere eller underordnede.

Medvirkning straffes ikke.

§ 14Påtale

Riksadvokaten beslutter om det skal reises offentlig tiltale i forbindelse med innhold publisert i medium som omfattes av denne lov.

§ 15Andre forpliktelser ved utgivelse av trykt skrift (ny straffelov §270)

Den som står for trykkingen av et skrift, og som unnlater å oppgi foretaksnavn og trykkested, straffes med bot. På samme måte straffes en trykker som gir uriktig informasjon som nevnt i første punktum.

Straff kommer ikke til anvendelse ved trykking av stemmesedler, prisangivelser, formularer og lignende.

Er det i et blad eller tidsskrift ikke angitt hvem som er redaktør, straffes redaktøren og utgiveren med bot. På samme måte straffes redaktøren og utgiveren dersom feil person er oppgitt å være redaktør.

Den som har samtykket i uriktig å oppgis som redaktør, straffes med bot.

Den som er redaktør for et blad eller tidsskrift, og som ikke inntar en imøtegåelse av en anførsel som der er fremsatt i første eller annet nummer av bladet, på like iøynefallende sted som det imøtegåtte, straffes med bot. Redaktøren kan også ilegges løpende mulkt frem til imøtegåelsen trykkes. Kravet om imøtegåelse må fremsettes av den som anførslene direkte angår senest innen ett år etter utgivelsen, begrense seg til anførsler av faktisk art og ikke inneholde noe straffbart.

(Med redaktør forstås den som treffer avgjørelse om innholdet i et trykt skrift.)

Medvirkning straffes ikke.

Til forsiden