NOU 2011: 2

Mellomlagerløsning for brukt reaktorbrensel og langlivet mellomaktivt avfall

Til innholdsfortegnelse

14 Framtidig avvikling av en ny mellomlagerløsning

Det er i dag vanlig praksis å planlegge for en framtidig avvikling av et nukleært anlegg allerede før anlegget bygges og at dette hensynet ivaretas mens anlegget er i drift.

Med avvikling forstås i denne rapporten det engelske begrepet «decommissioning». Med dette menes de tekniske og administrative tiltak som blir gjennomført for å fjerne samtlige eller deler av begrensningene som myndighetene har lagt på et nukleært anlegg. Disse tiltakene inkluderer dekontaminering (dvs. fjerning av radioaktiv forurensning), demontering, fjerning av radioaktive materialer, avfall, komponenter og strukturer (IAEA-2006).

For utvalget har hensynet til en framtidig avvikling vært et tema ved valg av løsninger, og hvor det blant annet stilles krav til å begrense negative ringvirkninger ved ikke å generere mer avfall enn nødvendig samt å ikke overlate byrde til framtidige generasjoner.

14.1 IAEAs anbefalinger om innhold i en avviklingsplan

IAEA anbefaler at operatøren av et nukleært anlegg, med mindre tilsynsmyndigheten bestemmer noe annet, utarbeider og vedlikeholder en avviklingsplan under hele levetiden for et anlegg. Denne planen skal kunne vise at avvikling skal kunne gjennomføres på en trygg måte og til en definert sluttilstand. For nye fasiliteter skal avvikling tas i betraktning allerede under planleggingen (IAEA-2006).

Avviklingsplanen skal underbygges av en sikkerhetsvurdering, som dekker de planlagte aktivitetene og uforutsette hendelser som kan inntre under avviklingen (IAEA-2006).

En trinnvis tilnærming skal brukes ved utvikling av en avviklingsplan. Typen av informasjon og detaljeringsgraden skal stå i forhold til type og tilstand på anlegget, samt farene ved avviklingen (IAEA-2006).

IAEA anser videre at planlegging av avvikling skjer i tre faser (IAEA-2006):

  • Innledende plan («Initial plan»)

  • Løpende plan («On-going plan»)

  • Endelig plan («Final plan»)

Hensikten med en innledende plan er å sikre at nødvendig finansiering er tilgjengelig, å minimere behovet for framtidig dekontaminering og tidlig å kunne bygge opp og vedlikeholde arkiver som er viktig for avvikling (IAEA-2006).

Innledende plan bør oversendes myndighetene allerede under søknad om bygging av et anlegg. Dokumentet trenger ikke å være omfattende. Innledende plan bør beskrive den foretrukne avviklingsstrategien og beskrive hvordan avviklingen kan gjennomføres på en sikker måte og med bruk av eksisterende teknologi. Planen bør også inneholde data om bakgrunnsstråling. Planen bør videre beskrive ressursene som er nødvendige for avvikling og avfallsbehandling, samt måtene man sikrer tilgjengeligheten av disse (IAEA-1999b). Det skal videre gjennomføres tiltak for å sikre at nøkkelpersonale ikke forsvinner og at den institusjonaliserte kunnskapen om anlegget vedlikeholdes og vil kunne nyttiggjøres ved en framtidig avvikling.

Innledende plan bør gjennomgås og oppdateres med jevne mellomrom. IAEA anbefaler her minst hvert femte år, alternativt i henhold til hva nasjonale myndigheter bestemmer. Planen bør også oppgraderes ved endringer i driftsprosessen eller ved ulykker eller hendelser (IAEA-2006). Oppdateringer bør ta hensyn til teknisk utvikling, driftserfaringer, endringer i myndighetskrav, unormale hendelser og behovet og tilgjengelighet av ressurser (IAEA-1999b). Disse oppdateringene vil være å betrakte som en løpende plan.

Før arbeidet med å avvikle et anlegg tar til må den endelige avviklingsplanen utarbeides og godkjennes av myndighetene (IAEA-2006). Den endelige planen bør være overlevert myndighetene for godkjenning før anlegget legges ned. I særskilte tilfeller, eksempelvis ved en trinnvis avvikling, vil det gjelde spesielle anbefalinger (IAEA-1999b).

En endelig plan skal beskrive hvordan prosjektet skal gjennomføres, inkludert: en plan for ledelse på stedet («Site management plan»), roller og ansvar for involverte organisasjoner, sikkerhetsmessige og strålevernsmessige tiltak, kvalitetssikring, en sikkerhetsvurdering og en miljøvurdering. Dokumentasjonen skal også inkludere kriterier, overvåkningstiltak under implementeringsfasen, fysisk sikring, samt andre tiltak etter krav fra myndigheter (IAEA-2006).

Under utarbeidelsen av den endelige avviklingsplanen skal mengde og type av radioaktivt materiale bestemmes og kategoriseres i detalj ut fra arkiver fra driften av anlegget. Metoder og kriterier for å påvise at ønsket sluttilstand er nådd skal være beskrevet i den endelige avviklingsplanen.

Interessenter skal gis anledning til å gjennomgå avviklingsplanen og å gi sine kommentarer til myndighetene før planen godkjennes.

14.2 IAEAs anbefalinger om strategi for avvikling

IAEA anbefaler at driftsorganisasjonen definerer en strategi som vil være grunnlag for planleggingen av avviklingen. Denne strategien må være i samsvar med nasjonal politikk for avvikling og behandling av avfall.

Den foretrukne avviklingsstrategien vil være umiddelbar demontering, men det vil kunne tenkes situasjoner hvor umiddelbar demontering ikke vil være praktisk tatt i betraktning alle relevante faktorer. Disse faktorene vil blant annet inkludere (IAEA-2006):

  • Tilgjengelighet av deponi eller langtids lager for avviklingsavfallet.

  • Tilgjengeligheten av en trent arbeidsstokk

  • Tilgjengeligheten av finanser

  • Samlokalisering med andre anlegg som krever avvikling

  • Teknisk gjennomførbarhet

  • Optimalisering av strålevern for arbeidere, befolkning eller miljø

Om en strategi som innebærer å utsette avvikling blir valgt, må operatøren kunne berettige dette valget. Operatøren må også kunne dokumentere at fasiliteten, med gjeldende strategi, blir vedlikeholdt i en sikker tilstand, at en framtidig avvikling vil skje på en fullgod måte og at en byrde ikke blir overlatt til framtidige generasjoner (IAEA-2006).

Avviklingsplanen må også ta i betraktning at anlegget er å betrakte som et operativt anlegg fram til myndighetene har godkjent den endelige avviklingsplanen. Alle relevante krav må derfor opprettholdes, med mindre myndighetene har gitt sin godkjennelse til at krav frafalles for å redusere risiko (eksempelvis ved å fjerne nukleært materiale) (IAEA-2006).

Avviklingsstrategien skal inkludere vilkår for å ivareta sikkerheten om anlegget må stenge uten at en endelig avviklingsplan foreligger, eksempelvis som følge av en alvorlig hendelse (IAEA-2006).

Tilstrekkelige virkemidler må være tilgjengelige for å håndtere avfall i samtlige kategorier og til riktig tid. Materiale som frigis fra myndighetenes kontroll skal friklasses (IAEA-2006).

For områder med flere anlegg skal det utvikles en overordnet avviklingsplan, hvor det tas hensyn til avhengigheten mellom de ulike anleggene (IAEA-2006).

14.3 Utvalgets anbefalinger rundt en framtidig avvikling av et nytt mellomlager

Utvalget anbefaler at hensynes til framtidig avvikling ivaretas helt fra planleggingen og gjennom anleggets levetid. I dette ligger at utvalget har satt som mål å begrense negative ringvirkninger, herunder begrense mengden radioaktivt avfall (se 6.4.6).

Anlegget er tenkt som et lager for ferdig behandlet brukt brensel og radioaktivt avfall. Det bør derfor være mulig å unngå kontaminering av anlegget slik at anlegget enkelt vil kunne friklasses ved avvikling.

Til forsiden