Ot.prp. nr. 10 (1996-97)

Kraftverksbeskatning, endring av overgangsregler mv

Til innholdsfortegnelse

3 Overgangsregler ved salg av kraftverk i 1996

3.1 Stortingets vedtak

I skatteloven § 19 A-4 punkt 3 annet ledd heter det:

«I tillegg gis det fradrag for en friinntekt, tilsvarende gjennomsnittet av inntektsårets inn- og utgående skattemessige verdi av driftsmidler, herunder ervervet forretningsverdi og immaterielle rettigheter knyttet til kraftproduksjonen i verket,multiplisert med en normrente som departementet fastsetter i forskrift.» (uthevet her)

Dette innebærer at når det nye skattesystemet er innført, vil kjøperen av et kraftverk kunne legge hele ervervssummen til grunn som avskrivnings- og friinntektsgrunnlag. Dette er rimelig i og med at selgeren må betale overskuddsskatt og grunnrenteskatt på eventuelle gevinster.

For prosentlignede kraftforetak er det imidlertid etter gjeldende regler ikke skatt på gevinst ved salg av kraftverk, mens regnskapslignede kraftforetak får en skatt på gevinster på inntil 28 prosent etter gjeldende regler. Dette gir sterke skattemessige motiver til å selge kraftverk i løpet av 1996. I og med at iverksettelsen av det nye skattesystemet ble utsatt fra 1. januar 1996 til 1. januar 1997, ble det ikke tatt hensyn til dette i de vedtatte overgangsreglene til det nye skattesystemet.

3.2 Motiver til salg i 1996

Som følge av at iverksettelsen av det nye skattesystemet ble utsatt fra 1. januar 1996 til 1. januar 1997, har det oppstått skattemessige motiver til å selge kraftverk i løpet av 1996. Årsaken er at eventuelle gevinster ved salg som gjennomføres etter 1. januar 1997 kan bli ilagt både ordinær overskuddsskatt og grunnrenteskatt, altså en marginalskatt på inntil 55 prosent, dvs vesentlig høyere enn ved salg i løpet av 1996. For en potensiell selger av et kraftverk er det dermed sterke skattemessige motiver til å framskynde et eventuelt salg, slik at det kan gjennomføres i løpet av 1996.

En kjøper av et kraftverk som inngår en slik avtale i løpet av 1996, kan ved etablering av skattemessige åpningsbalanser ved overgang til det nye skattesystemet velge mellom bruk av gjenanskaffelseskostnad og historisk kostnad som grunnlag for fastsettelse av inngangsverdier. Dersom kjøperen kan legge anskaffelsesbeløpet ved kjøp i 1996 til grunn som historisk kostnad, kan det føre til at avskrivnings- og friinntektsgrunnlaget blir så høyt at skatteinntektene fra både overskuddsskatten og spesielt grunnrenteskatten blir kraftig redusert når det nye skattesystemet innføres fra 1997.

Dette gir i utgangspunktet ikke kjøperen isolert sett noe motiv til å framskynde salget til 1996, fordi kjøpesummen også vil bli lagt til grunn som kjøpers inngangsverdi ved salg etter 1. januar 1997. Motivet til å omsette kraftverk i 1996 ligger i utgangspunktet hos selgeren, fordi denne unngår (eller får sterkt redusert) skatt på gevinst ved salget. Den reduserte gevinstskatten på selgerens hånd er en fordel som kan deles mellom selger og kjøper, f eks ved å sette salgssummen lavere enn den ellers ville vært.

Slike salg som her er omtalt kan også skje ved at kraftforetak selger kraftverk eller kraftverksandeler til hverandre. På denne måten kan avskrivnings- og friinntektsgrunnlaget økes for dermed å redusere den framtidige skatten. Dette kan være rene skattebesparende transaksjoner, ved at salget ellers ikke ville ha funnet sted. Dette er en utilsiktet virkning.

Disse skattemessige motivene er et overgangsproblem knyttet til salg i 1996. Med de nye skattereglene vil selgeren bli ilagt inntekts- og grunnrenteskatt på eventuelle gevinster ved salg av kraftverk, mens kjøperen kan legge til grunn anskaffelsesverdien i sitt avskrivnings- og friinntektsgrunnlag. Den skattemessige behandlingen av selger og kjøper vil dermed være symmetrisk, slik at det ikke oppstår noen skattemessige motiver for salg av kraftverk.

Videre berører dette bare salg av selve kraftverket og ikke salg av aksjer. Her vil det gjelde vanlige regler for aksjegevinstbeskatning.

Også hensynet til å sikre skattemessig likebehandling av salg og omdannelser tilsier en endring i overgangsreglene for salg i 1996. Det vises til at dersom foretakene ved omdannelser hadde hatt anledning til å etablere nye skattemessige åpningsbalanser og legge disse til grunn som historisk kostnad ved overgangen til nytt skattesystem, ville det vært skattemessige motiver også til å foreta omdannelser i løpet av 1996. Denne muligheten til å oppnå høyere skattemessige inngangsverdier ved omdannelse, fusjon eller fisjon i 1996 er imidlertid avskåret gjennom overgangsregelen til §§ 19 e, 26 c og 136 annet ledd. I overgangsregelen bokstav A nr 1 annet ledd annet punktum heter det:

«Som anskaffelsesverdi for driftsmidler i kraftforetak som er blitt omorganisert ved omdannelse, fusjon eller fisjon, regnes driftsmidlenes anskaffelsesverdier i det opprinneligeforetaket.» (uthevet her)

Foretakene har dermed ikke anledning til å skrive opp de skattemessige åpningsbalansene gjennom omdannelser. Den vedtatte overgangsregelen sammen med forslaget i avsnitt 2 sikrer at det ikke er noen skattemessige motiver til å foreta omdannelser før 31. desember 1996.

3.3 Departementets vurderinger og forslag

Departementet anser det som uheldig at skattereglene skal gjøre det særlig lønnsomt å framskynde eventuelle beslutninger om å selge kraftverk i løpet av 1996. Departementet antar at det heller ikke er tilsiktet at det som følge av Stortingets vedtak om å utsette iverksettelsen av skattesystemet, skal oppstå særskilte skattemessige motiver til å selge kraftverk i 1996. Dersom det av skattemessige årsaker hadde blitt foretatt mange salg i løpet av 1996, ville også de vedtatte reglene for bl a grunnrenteskatten blitt uthulet.

Departementet anser det også som uheldig dersom realisasjon ved salg i 1996 som hovedregel skulle gi høyere skattemessige inngangsverdier på driftsmidlene enn det som gjelder ved realisasjon i form av omdannelser, fusjon eller fisjon. Salg i løpet av 1996 med skattefrihet kan dessuten medføre press mot reglene for gevinstbeskatningen som inntrer etter 1. januar 1997.

Departementet foreslår derfor at overgangsregelen til §§ 19 e, 26 c og 136 annet ledd endres, slik at driftsmidlenes anskaffelsesverdier i det selgende foretaket legges til grunn som historisk kostnad for kjøperen også ved andre former for realisasjon av kraftverk enn omdannelse, fusjon eller fisjon av kraftforetak i løpet av 1996. Det vises til utkast til bokstav A nr 1 i overgangsregelen. En slik bestemmelse vil fjerne de skattemessige motivene knyttet til salg av kraftverk i løpet av 1996, ved at det ikke er mulig for kjøperen å velge overdragelsessummen i 1996 som historisk kostnad i den skattemessige åpningsbalansen. Dette vil dessuten medføre en skattemessig likebehandling mellom salg og omdannelse av kraftforetak.

En ny overgangsregel foreslås gjort gjeldende for overdragelser i henhold til bindende avtale som er inngått i perioden fra 4. oktober til 31. desember 1996. En unngår dermed å ramme disposisjoner som er gjennomført før det ble varslet i finanstalen at departementet ville komme med forslag til en slik endring.