Ot.prp. nr. 106 (2000-2001)

Om lov om beskyttelse av supplerende pensjonsrettigheter for arbeidstakere og selvstendig næringsdrivende som flytter innenfor EØS-området

Til innholdsfortegnelse

2 Bakgrunn for lovforslaget

Regjeringen ba i St.prp. nr. 17 (2000-2001) om Stortingets samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 80/99 av 25. juni 1999 om endring i vedlegg VI om trygd til EØS-avtalen. Beslutningen innebærer at rådsdirektiv 98/49/EF om beskyttelse av rettighetene til supplerende pensjoner for arbeidstakere som flytter innenfor Fellesskapet tas inn i EØS-avtalen. Finanskomiteen sluttet seg i Innst.S. nr. 96 (2000-2001) til Regjeringens forslag. Stortinget bifalt enstemmig komiteens innstilling ved sin behandling 19. desember 2000. Fristen for gjennomføring i nasjonalt regelverk er 25. juli 2001.

Innføring av EØS-regler som verner rettighetene til medlemmer av supplerende pensjonsordninger som flytter fra en medlemsstat til en annen er et ledd i en prosess som tar sikte på å redusere hindringer mot fri bevegelse av arbeidstakere og selvstendig næringsdrivende innenfor EØS-området.

EØS-reglene som svarer til direktivet er gjort gjeldende for pensjonsrettigheter i form av alders-, uføre- og etterlattepensjoner som er opparbeidet i frivillige eller pliktige supplerende pensjonsordninger. I utgangspunktet omfatter dette arbeidsrelaterte pensjonsordninger som er opprettet i samsvar med nasjonal lovgivning og praksis, og har som formål å gi et supplement til eller være en erstatning for lovpålagte pensjonsordninger. For å unngå dobbeltregulering er det gjort unntak for ordninger som hører inn under forordning (EØF) nr. 1408/71. Denne forordningen omfatter trygdeordninger som folketrygden og lovbestemte pensjonsordninger på nærmere angitte vilkår, bl.a. Statens pensjonskasse. Forordningen er gjennomført i norsk rett ved forskrift av 1. desember 2000 nr. 1204. EØS-reglene som tilsvarer direktivet skal ikke påvirke medlemsstatenes lovgivning om kollektive tiltak til trygging av yrkesinteresser.

Ut fra definisjonen av supplerende pensjonsordninger i EØS-reglene som svarer til rådsdirektiv 98/49/EF er det lagt til grunn at dette bl.a. omfatter:

  1. Kommunale pensjonsordninger

  2. Skattefavoriserte private pensjonsordninger

  3. Andre private supplerende pensjonsordninger i pensjonskasse eller livselskap

  4. Andre private supplerende pensjonsordninger som ikke er fondsbaserte.

Det er bare pensjonsordninger som faller inn under punkt 2 og til dels punkt 1 som er utførlig regulert i lov eller forskrift. Det er derfor foretatt en nærmere gjennomgang av direktivet med sikte på å klarlegge hvilke lov- og forskriftsbestemmelser som er nødvendige for å gjennomføre direktivet i norsk rett. Departementet ba 16. februar 2001 Kredittilsynet utarbeide utkast til slike bestemmelser. Kredittilsynets utkast ble mottatt i brev av 16. mars 2001. Ettersom EØS-reglene som svarer til direktivet berører både lovregulerte og ikke lovregulerte pensjonsordninger, er det i denne proposisjonen lagt opp til gjennomføring ved å vedta en særlov.

Utkastet ble sendt på høring av departementet i brev 2. april 2001. Høringsfristen var 19. april 2001. Følgende høringsinstanser har hatt merknader til Kredittilsynets utkast:

  • De selvstendige kommunale pensjonskasser

  • Finansnæringens Hovedorganisasjon

  • Justis- og politidepartementet

  • Sosial- og helsedepartementet

Følgende høringsinstanser har ikke hatt merknader til utkastet:

  • Arbeids- og administrasjonsdepartementet

  • Nærings- og handelsdepartementet

  • Utenriksdepartementet

Med hensyn til den videre behandling av proposisjonen vises til Stortingets forretningsorden § 33 tredje ledd. Det følger av denne bestemmelsen at lovproposisjoner som ikke er blitt ferdig behandlet av Odelsting og Lagting i den valgperiode der de ble overbrakt i odelstingsmøte, i tilfelle må fremsettes av regjeringen på ny i den nye valgperioden. Det legges til grunn at det er tilstrekkelig at det i en slik ny odelstingsproposisjon kort nevnes hva saken gjelder og at det for øvrig vises til den odelstingsproposisjon som opprinnelig ble fremmet.