Ot.prp. nr. 12 (2003-2004)

Om lov om endringer i lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd, lov 6. mai 1988 nr. 22 om lønnsplikt under permittering og lov 4. februar 1977 nr. 4 om arbeidervern og arbeidsmiljø mv.

Til innholdsfortegnelse

6 Merknader til de enkelte paragrafene i lovforslaget

6.1 Endringer i folketrygdloven

Til § 4-7

Bestemmelsen gjelder dagpenger til permitterte.

Endringsforslaget innebærer at hjemmelen til å gi forskrift om adgang til å forlenge perioden med rett til dagpenger for permitterte innen bestemte næringer, fjernes. Se punkt 2.8.2.

Til § 4-15

Bestemmelsen gjelder dagpengeperioden.

Endringen innebærer at maksimal periode med dagpenger reduseres fra 76 til 52 uker for medlemmer med arbeidsinntekt under 2 ganger folketrygdens grunnbeløp. Se nærmere under punkt 5.

6.2 Endringer i lov om lønnsplikt under permittering

Til § 3

Bestemmelsen gjelder arbeidsgivers lønnsplikt under permittering.

Endringsforslaget i (1) innebærer at perioden hvor arbeidsgiver har lønnsplikt i starten av en permitteringsperiode øker fra 3 til 30 dager. Gjeldende differensiering av arbeidsgiverperioden ved delvis permittering foreslås fjernet, slik at det vil gjelde samme arbeidsgiverperiode for hel og delvis permittering. Skyldes permitteringen brann, ulykker eller naturomstendigheter, foreslås ingen permitteringsperiode. Se punkt 2.8.1.

Den foreslåtte endringen i (2) innebærer at hjemmelen til å gi forskrift om adgang til å forlenge perioden på 26 uker før arbeidsgivers lønnsplikt gjeninntrer for permitterte innen bestemte næringer, fjernes. Se punkt 2.8.2.

6.3 Endringer i arbeidsmiljøloven

Til § 58A

Bestemmelsen gjelder adgangen til midlertidig tilsetting.

Endringsforslaget i nr. 1 første ledd, første punktum innebærer en generell adgang til å inngå midlertidige ansettelser for til sammen 12 måneder over en periode på 3 år for en og samme arbeidstaker. Det er den periode som faktisk er arbeidet som skal legges til grunn, dersom denne fraviker fra den avtalte. Tidsperioden beregnes samlet for hele virksomheten, uavhengig av om arbeidstaker har hatt ulike stillinger og i ulike avdelinger. Se nærmere under punkt 3.4.1.

Endringsforslaget i nr. 1 første ledd, bokstav a) innebærer en adgang til midlertidig ansettelse når arbeidstaker bare trengs for å utføre et bestemt oppdrag. Forslaget erstatter dagens adgang til å inngå midlertidig tilsetting «når arbeidets karakter tilsier det og arbeidet adskiller seg fra det som ordinært utføres i bedriften». Dagens adgang til å inngå midlertidig ansettelse ved sesongarbeid eller lignende, vil derimot omfattes av den foreslåtte generelle adgangen til midlertidig ansettelse for til sammen 12 måneder over en periode på 3 år. Bestemmelsen tilsvarer den del av tjenestemannsloven § 3 nr. 2, bokstav a) som omhandler et bestemt oppdrag. Forarbeider og praksis omkring forståelsen av tjenestemannslovens tilsvarende bestemmelse vil derfor være sentralt for tolkningen av den foreslåtte bestemmelsen. Se nærmere under punkt 3.4.2.

Endringsforslaget i nr. 1 annet ledd innebærer at dagens adgang til å inngå tariffavtale om adgangen til midlertidig tilsetting for arbeidstakere som skal utføre kunstnerisk arbeid, forskningsarbeid eller arbeid i forbindelse med idrett, utvides til å gjelde innenfor alle deler av arbeidslivet. Se punkt 3.4.3.

Endringsforslaget i nr. 2 innebærer at arbeidstaker som har vært midlertidig ansatt i mer enn 4 år sammenhengende, får det samme oppsigelsesvernet som en fast ansatt. Dette gjelder likevel ikke for arbeidstakere som er midlertidig tilsatt på arbeidsmarkedstiltak, åremål og innenfor den organiserte idretten. Det er ansettelsesforholdet i virksomheten som skal danne utgangspunkt for beregning av tjenestetiden. Påfølgende midlertidige ansettelser i ulike stillinger skal således vurderes samlet. Se nærmere under punkt 3.4.4.

Til § 74

Endringsforslaget innebærer at det gis anledning for Kongen å bestemme at annen tilsynsmyndighet enn Arbeidstilsynet kan føre tilsyn etter loven og etter forskrifter fastsatt i medhold av loven. Se punkt 4.

6.4 Ikrafttredelses- og overgangsregler

Departementet tar sikte på ikrafttredelse fra 1. januar 2004.

Departementet vil vurdere behovet for overgangsregler og foreslår at det i lovvedtaket gis hjemmel til å fastsette forskrift om dette.

Til forsiden