Ot.prp. nr. 2 (2008-2009)

Om lov om endringer i helsepersonelloven og helseforskningsloven

Til innholdsfortegnelse

2 Helsepersonelloven § 48 om autorisasjon

Lagtinget fattet 12. juni 2008 vedtak om lov om endring i lov 2. juli 1999 nr. 64 om helsepersonell m.v. (helsepersonelloven). Lovvedtaket ble gjort etter forslag i Innst. O. nr. 64 (2007-2008) fra Stortingets helse- og omsorgskomité og Dokument nr. 8:94 (2007-2008). Hensikten var å endre helsepersonelloven § 48 første ledd slik at personellgruppen helsefagarbeider kunne gis autorisasjon i henhold til helsepersonelloven, nærmere bestemt ved at bestemmelsens bokstav f ble endret til å gjelde «helsefagarbeider».

Ved kongelig resolusjon av 27. juni 2008 ble lovvedtaket sanksjonert, jf. Grunnloven § 77. I samsvar med lovvedtakets punkt II trådte endrings­loven i kraft straks.

Helse- og omsorgsdepartementet har i etterkant av sanksjoneringen blitt kjent med det som synes å være en feil ved lovvedtaket. I lovvedtakets punkt I heter det:

«I lov 2. juli 1999 nr. 64 om helsepersonell mv. (helsepersonelloven) skal § 48 Autorisasjon lyde».

Deretter er helsepersonelloven § 48 første ledd gjengitt, med ovennevnte endring i bestemmelsens bokstav f. Lovvedtakets utforming har dermed fått som konsekvens at bestemmelsens andre til femte ledd oppheves. Likedan har bestemmelsens tittel, «Autorisasjon», blitt opphevet.

I helsepersonelloven § 48 første ledd er det oppregnet hvilke grupper helsepersonell som skal være omfattet av lovens autorisasjonsordning. I bestemmelsens andre og tredje ledd er det fastsatt hvilke vilkår som må være oppfylt for at personer innenfor en av de oppliste personellgruppene skal kunne gis autorisasjon. I fjerde og femte ledd er departementet gitt hjemmel til å gi forskrift om at andre grupper enn de som er nevnt i første ledd kan gis autorisasjon og forskrift om fastsettelse av tilleggskrav for autorisasjon.

I helsepersonelloven § 53 første ledd første punktum heter det:

«Sosial- og helsedirektoratet gir autorisasjon, lisens og spesialistgodkjenning mot nærmere fastsatt godtgjørelse.».

Saker om autorisasjon behandles av en egen enhet under Sosial- og helsedirektoratet (Helsedirektoratet fra 1. april 2008), Statens autorisasjonskontor for helsepersonell. Av bestemmelsens tredje ledd fremgår at vedtak om å gi autorisasjon er enkeltvedtak etter forvaltningsloven

Av ovennevnte Innst. O. nr. 64 (2007-2008) og Dokument nr. 8:94 (2007-2008) synes det åpenbart at hensikten med lovvedtaket kun har vært å endre helsepersonelloven § 48 første ledd slik at personellgruppen helsefagarbeider skal kunne gis autorisasjon i henhold til helsepersonelloven. Det er slik sett intet som tilsier at Stortinget samtidig ønsket å oppheve bestemmelsens andre til femte ledd. Det har også formodningen mot seg at Stortinget skulle ønske å oppheve bestemmelsens andre til femte ledd samtidig som det vedtas endringer i bestemmelsens første ledd. Departementet har derfor lagt til grunn at opphevelsen skyldes at lovvedtaket ved en inkurie har fått en utforming som har hatt utilsiktede konsekvenser.

Departementet har vurdert det dit hen at Statens autorisasjonskontor for helsepersonell fortsatt kan behandle saker om autorisasjon som om helsepersonelloven § 48 andre til femte ledd ikke var opphevet. Departementet viser i den forbindelse til at opphevelsen av disse bestemmelsene åpenbart skyldtes en inkurie. Departementet viser videre til at helsepersonelloven § 53 første ledd er den bestemmelse som formelt sett gir Helsedirektoratet hjemmel til å gi helsepersonell autorisasjon. Opphevelsen av § 48 andre til femte ledd inne­bærer dermed kun at det ikke lenger er lovfestet på hvilke vilkår det skal kunne gis autorisasjon. Hvilke personellgrupper som kan få autorisasjon fremgår som før av helsepersonelloven § 48 første ledd. I samsvar med dette ble Statens autorisasjonskontor for helsepersonell ved brev av 16. juli 2008 bedt om å fortsette å behandle autorisasjonssaker som om helsepersonelloven § 48 andre til femte ledd fortsatt skulle gjelde. Departementet ba i den forbindelse om at de vilkår som tidligere fremgikk av bestemmelsens andre til femte ledd fortsatt ble lagt til grunn.

Under henvisning til ovenstående foreslår derfor Helse- og omsorgsdepartementet å endre helsepersonelloven § 48 slik at bestemmelsens opprinnelige andre til femte ledd kan vedtas på nytt. Videre foreslår departementet at bestemmelsens tittel vedtas på nytt.