Ot.prp. nr. 23 (2005-2006)

Om lov om endringer i introduksjonsloven

Til innholdsfortegnelse

3 Forslag om innføring av særordning i integreringstilskuddet

3.1 Gjeldende ordning

Bosetting av personer som omfattes av introduksjonsloven § 2 utløser et statlig tilskudd til integrering til bosettingskommunen. Dagens ordning med integreringstilskudd ble innført i 1991. Tilskuddet skal dekke kommunens gjennomsnittsutgifter til bosetting og integrering av flyktninger og personer med oppholds- eller arbeidstillatelse gitt i medhold av utlendingsloven § 8 annet ledd i bosettingsåret og de fire neste årene. Midlene bevilges over statsbudsjettet og utbetales av Utlendingsdirektoratet (UDI). For å få utbetalt tilskuddet må kommunen framsette krav overfor UDI. Det er kun nødvendig å framsette krav det første året utlendingen er bosatt i kommunen. Tilskuddet for de resterende fire årene vil automatisk bli utbetalt til den kommunen hvor vedkommende er registrert som bosatt i folkeregisteret. I forbindelse med innføringen av introduksjonsloven ble fordelingen av tilskuddet per år endret noe, ved at tilskuddet for de to første årene ble økt. Begrunnelsen for dette var at kommunenes utgifter til integreringstiltak ble vurdert å ville øke noe de første to årene en utlending er bosatt i kommunen, fordi introduksjonsprogrammet som skal tilrettelegges så snart som mulig etter bosetting i kommunen, jf. introduksjonsloven § 3, kan som hovedregel vare i inntil to år, jf. introduksjonsloven § 5. Satsen for integreringstilskuddet er for 2005 totalt kr. 432 000 for voksne og kr. 412 000 for barn fordelt over fem år med følgende fordeling: kr. 120 000 det første året for voksne, kr. 100 000 første året for barn. Videre er fordelingen slik både for voksne og barn: kr. 91 000 det andre året, kr. 80 000 det tredje året, kr. 71 000 det fjerde året og kr. 70 000 det femte året. Integreringstilskuddet er nærmere regulert i UDIs rundskriv 4/2005 INA.

Opplæring i norsk og samfunnskunnskap inngår som en del av den enkeltes introduksjonsprogram, jf. introduksjonsloven § 4 tredje ledd. Det gis i tillegg et eget tilskudd til norskopplæring til dekning av kommunes utgifter. Fra og med 1. september 2005 ble det innført en ny tilskuddsordning for opplæring i norsk og samfunnskunnskap. Tilskuddet er nærmere omtalt i Kommunal- og regionaldepartementets rundskriv H-21/05. Tilskuddsordningen for norskopplæring som gjaldt før 1. september 2005 videreføres i en overgangsperiode på inntil 5 år regnet fra 1. september 2005.

3.2 Om forslaget til særordning

Departementet vil gjeninnføre integreringstilskudd for familiegjenforente med personer som har oppholds- eller arbeidstillatelse gitt i medhold av utlendingsloven § 8 annet ledd etter søknad om asyl. Departementet vil imidlertid innføre en særordning med kortere perioder/færre antall år enn hovedregelen for integreringstilskuddet, se tilleggsnummer til St.prp. nr. 1 (2005-2006). Når den familiegjenforente bosettes i kommunen, vil hovedpersonen (herboende) som oftest være i jobb, jf. underholdskravet som skal være oppfylt som vilkår for å få innvilget familiegjenforening. På denne bakgrunn forutsettes den enkelte familie å kunne dekke utgifter til familiens underhold. Integreringstilskudd til kommunen i tre år anses å kunne gi kommunene midler til å finansiere tiltak i den del av integreringsfasen hvor introduksjonsprogrammet gjennomføres, som hovedregel inntil 2 år, jf. introduksjonsloven § 5. Familien forutsettes gjennom hovedpersonens arbeidsinntekt og den familiegjenforentes egen inntekt etter at kvalifisering gjennom introduksjonsprogrammet er gjennomført, selv å kunne dekke sitt underhold.