Ot.prp. nr. 27 (2005-2006)

A) Om lov om oppløsning av stamhuset Ekeberg B) Om lov om endringer i lov 13. august 1915 nr. 5 om domstoler (domstolloven) og enkelte andre lover

Til innholdsfortegnelse

2 Oppløsning av stamhuset Ekeberg

2.1 Lovforslagets bakgrunn

2.1.1 Gjeldende rett

Stamhus reguleres i første rekke av lov 23. juni 1888 nr. 3 inneholdende særlige Bestemmelser angaaende Leilendingegods tilhørende Stamhuse og visse Stiftelser m.v. (stamhusloven) og forskrift 26. juni 1896 nr. 9805 angaaende Fremgangsmaaden ved Salg af Leilændingsgods tilhørende Stamhuse m.v. gitt i medhold av lovens § 9 (stamhusforskriften). Reglene innebærer bl.a. en begrensning av rådigheten over stamhuskapitalen og stiller krav om godkjennelse av Justisdepartementet når det gjelder stamhusets regnskaper og plassering av stamhusets aktiva. Stamhusbesitteren kan som hovedregel ikke forbruke stamhuskapitalen. 10 % av kapitalens avkastning skal tillegges stamhuskapitalen, mens stamhusbesitteren som utgangspunkt kan benytte de resterende 90 % av avkastningen uten begrensninger, jf. stamhusloven § 8 første ledd.

Grunnloven § 108 lyder:

«Ingen Grevskaber, Baronier, Stamhuse og Fideikommisser, maa for Eftertiden opprettes».

Stamhuset Ekeberg ble opprettet ved testament 5. mars 1781 og ble dermed ikke rammet av forbudet i Grunnloven § 108, da forbudet ikke gjaldt for stamhus som allerede var opprettet. Ved testamentet ble gården Ekeberg i Aker gjort til et stamhus. Eiendommen skal i henhold til testamentet følge testators familie etter testamentets angitte rekkefølge. Hvis testators familie skulle dø ut, skal eiendommen tilfalle «… Christiania Byes alminnelige Oppforstringshus eller Vaisenhus».

2.1.2 Forslaget i høringsnotatet

I høringsnotat 5. april 2005 ble det foreslått at stamhuset Ekeberg oppløses og at stamhuskapitalen blir stamhusbesitterens frie eiendom. Det er stamhusbesitter Søren Røhrt som har fremmet forslaget, og forslaget er utdypet av stamhusets foretningsfører, advokat Rune Tjomsås Andersen.

Den siste av stamhusets eiendommer ble solgt i 1932. Salgssummen er bevart som fideikommisskapital for familien. På tross av at stamhuset ikke lenger eier fast eiendom, er fideikommisskapitalen underlagt stamhusloven og stamhusforskriften. Fideikommisskapitalen er pr. 31. desember 2004 kun kr. 536.576,-. Kapitalen er plassert som bankinnskudd i samsvar med stamhusloven § 8 fjerde ledd og stamhusforskriften kap III. I tillegg består den av enkelte statsobligasjoner deponert i Norges Bank. Obligasjonene er i regnskapene for 2004 oppført med en saldo på kr. 5.000,- og avkastningen av obligasjonene var kr. 200,-. Den samlede avkastningen som skal tillegges fideikommisskapitalen etter stamhusloven § 8 første ledd, er lavere enn administrasjonskostnadene. Dette har ledet til at fideikommisskapitalen gradvis har blitt forringet.

2.2 Høringsinstansenes syn

Adressater for høringen var:

  • Søren Røhrt

  • Advokat Rune Tjomsås Andersen

  • Elisabeth Røhrt Hansen

  • Oslo kommune

  • Norges Bank

  • Finansdepartementet

  • Kultur- og kirkedepartementet

  • Moderniseringsdepartementet

Ingen av høringsinstansene hadde innvendinger mot lovforslaget.

2.3 Departementets vurderinger

Departementet har merket seg at ingen av høringsinstansene er imot lovforslaget. Stamhuset har ikke lenger noen praktisk betydning, og administrasjonskostnadene har i lengre tid vært høyere enn avkastningen av fideikommisskapitalen. Dette har medført at fideikommisskapitalen synker i verdi. Det vises i den forbindelse til stamhusloven § 8 første ledd, der det fremgår at det kun er 10 % av avkastningen som skal tillegges fideikommisskapitalen. De resterende 90 % av avkastningen kan i utgangspunktet disponeres fritt av stamhusbesitteren. Samtidig er det fideikommisskapitalen som dekker administrasjonskostnadene.

Departementet er derfor kommet til at stamhuset Ekeberg bør oppløses og at fideikommisskapitalen blir stamhusbesitterens frie eiendom.

2.4 Økonomiske og administrative konsekvenser

En oppløsning av stamhuset vil frita staten v/ Justisdepartementet for tilsynsfunksjonene overfor stamhuset etter stamhusloven og stamhusforskriften. Disse oppgavene har imidlertid ikke krevd nevneverdige ressurser. En oppløsning vil videre innebære at kapitalen ikke forringes som følge av de administrasjonskostnadene som i dag er knyttet til fideikommisskapitalen. En oppløsning av stamhuset Ekeberg vil medføre at vi bare har ett stamhus igjen i Norge, nemlig stamhuset Jarlsberg.

Til forsiden